5kWp покривна централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

5kWp покривна централа

Мнениеот stevebradata » 16.05.2013 09:59

Здравейте колеги ,

Хванал съм се да направя 5 квп централа на покрив,
Следващата седмица се захващам с монтаж на конструкция.
Та питането ми е понеже имам ""късмета " да попадам с обхвата на Чез и сега никои нищо не казва .
Имам договор за присъединяване и от тук на там почва мъката май.
Дали вярно смятам, че сега строя и подавам някаква бланка образец към Чез , че съм готов с централата и хвачщам цената която е активна до карая на месеч юни нали така .
А след това има май още доста документи като чета из форумите трябва да подам декларация за под- напрежение и прочие.
Има ли някои които е преходил през Чез за малки централки да даде малко почеве инфо .

Предварително ви благодаря
stevebradata

Re: 5kWp покривна централа

Мнениеот ferdy » 21.05.2013 11:15

Ти не направи ли вече една централа и не отговаряхме ли вече на същите въпроси преди една-две години?
ferdy

Мнениеот stevebradata » 06.06.2013 11:02

Да направихме една с адски много проблеми :)
Направихме една на територията на Чез с безумно много проблеми и една на територията на ЕВН наземна и една покривна без абсолютно никакви проблеми спънки и всякакви неща.

Сега си правя една покривна на моята къща в Перник и с Чез клон Перник си нямате и на идея какво се случва.
Карат ме да пускам документи за комисия преди акт 15 защото проучвателя не знае къде какво става :)
Пуснах си завлението до ЧЕЗ Електро о ЧЕЗ разпдрелелени ,че съм готов с централата съгласно Закона за ВЕИ и с много зор вчера минаха от отдела инвестиции да проверят дали съм готов.
Сега борбата продължава докато монтират таблото след това служебната бележка за него с кличествена сметка за да доплатя , след това договор за достъп , заявление за поставяне под напрежение и ако имам късмет след 2 месеца ще имам договор за изкупуване.

Така, че борбата с безумната администрация топърва продължава.
stevebradata

Мнениеот Vandal » 06.06.2013 11:24

Не се притеснявай.
Аз чаках за таблото 6 месеца.
От искането за проучване до ден днешен са минали 14 месеца и още не е пусната в експлоатация.
Просто ЧЕЗ са едни изроди на които наистина трябва да им вземат лиценза.
Впрочем получих бележка за "Взаимно признати разходи" на стойност колкото е и гаранцията!!!
Аватар
Vandal

Мнениеот stevebradata » 06.06.2013 12:14

Ужас не мога да повярвам как се подиграват с хората.
Сега се опитвам да намеря някакви данни дали може да вържа инвертора към мрежата на къщата и поне да си го ползвам да покривим някои елементарни електрически нужди като бойлер:) .
Но ме притеснява че ще разкажа играта на електромера както и на уредите ако нещо се убърка и сега се опитвам да сабера мнения и съвети дали да го направя :)
stevebradata

Мнениеот Vandal » 06.06.2013 12:32

Трябва ти четериквадрантен електромер за тази цел.
Иначе има вероятност електромера да ти отчита произведената електроенергия като консумирана от мрежата.
Аватар
Vandal

Мнениеот stevebradata » 06.06.2013 15:21

Точно от това се притеснявам и за това не съм го направил :))) но не пречи да пробвам :) то единственото ми опасение е да не изгоря електромера и да не прецакам консуматорте в къщи :)
stevebradata

Мнениеот TexHoTpoHuk » 11.06.2013 16:00

колеги , не съм запознат с законите за това питам направо . Не може ли от панела през акумулаторите и инверторите директно да се захрани консуматора . Без да има нищо общо с електромера ?
Или искате и така и така ?
TexHoTpoHuk

Мнениеот Vandal » 11.06.2013 18:44

Ние да не живеем в каравани.
Това за което говориш е все оше много скъпо.
Ако поне бойлера и готв. печка бяха по поне 100 -150W, може и да стане.
Аватар
Vandal

Мнениеот fu4ko » 13.06.2013 12:56

Vandal написа:Ние да не живеем в каравани.

Че защо пък да не се сложи 100-150 вата нагревател в бойлера?Ще загрява по бавно ама пък няма да има общо с мрежата
fu4ko

Мнениеот lz1wvm » 13.06.2013 15:27

fu4ko написа:
Vandal написа:Ние да не живеем в каравани.

Че защо пък да не се сложи 100-150 вата нагревател в бойлера?Ще загрява по бавно ама пък няма да има общо с мрежата

Сметни си загубите в топлоизолацията на бойлера.Трябва да ги има като данни в сайт на произвидителя,откъдето е закупен.Да не стане така,да се къпеш със студена вода.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот nikkki » 17.06.2013 14:14

Нека дам малко инфо, а после да поискам помощ. Аз подадох заявление с всички допълнителни декларации, договори и т.н. простотии искани от ЕВН. Получих Становище и какво ме притеснява: Трябва да подам Декларация за съответствие на инверторите, че притежават защитно разделяне или Електронно прекъсващо устройство /ЕПУ/ съгласно DIN VDE 0126-1-1, преведена ба български език и подпечатана от производителя на инвертора. Купих си два инвертора от чужбина чрез племенника ми. Документите са на английски. Инверторите ми са SMA SUNNY BOY 1700 и AURORA PVI-3.0. Търся дДекларации за тези модели. Може би се издават от официален вносител. Моля, ако някой може да ми даде необходимия документ да ми пише.
Аз вече пуснах малкия инвертор и лошата новина е, че електромера отчита излишната енергия, която се отдава в мрежата като потребена. За лични нужди според мен е наложителен контролер, който или да включва допълнителен консуматор или да изключва панели или.... не знам.
nikkki

Мнениеот hidrazin » 17.06.2013 15:54

http://www.sma-hungary.hu/megfelelosegi_nyilatkozat_SB_tipushoz.pdf

Може да питаш и във Филкаб :
SMA Sunny Boy
Не е лошо после да пишеш какво е станало.
hidrazin

Мнениеот stevebradata » 17.06.2013 16:57

Това е най- гадното на ЕВН искат протоколите да са на български. Дано да ти свършат работа . На един приятел му сложихме 10000ТL и подаде в ЕВН същата декларазия която hidrazin е прикачил , мрънкаха му да е на български и така нататък и напрая я приеха така :) Колкото до power one не знам може би ако питаш техните представители или пишеш дикретно на доставчика.
stevebradata

Мнениеот hidrazin » 18.06.2013 01:18

Не само при ЕВН е така. При НЕК - също. :wink: Ама по закон си е така - документите трябва да са на български език и мисля че е правилно. Вариант освен Филкаб - лицензиран преводач. Дано не прозвучи като реклама ама в Плодвив има една едно бюро за официални преводи. Доста такава техническа документация са превели.
http://www.scrypta.com/
Не мога обаче да кажа какви им са цените. Просто не знам.
hidrazin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали