petar1 написа:Тези закалени стъкла пукат ли се от температурна разлика.Например пече слънце , модула е загрят и внезапно се появи облак и завали студен дъжд.В какъв смисъл са закалени , само за здравина или и за друго.Или пък през деня след като са се загряли може ли да се мият с гъба и вода за да се почисти мръсотията? Благодаря.
Аз мога да ви кажа как се е пръснал този модул и вероятността да съм прав е 99.9%.
Има само един единствен начин модул да се пръсне по шевовете и това са ТОПЛИННИТЕ РАЗШИРЕНИЯ. Базов принцип при монтажа на модулите е, че те трябва да се поставят само и единствено върху алуминиеви профили. По този начин топлинните разширения на профила са еднакви с топлинните разширения на рамката на модула и всичко си е наред. Обаче някои "специалисти проектанти" това не го знаят и те проектират модулите да лежат върху стоманени (железни) профили или още по-лошо - слагат ги върху стойки, без отдолу да има носещ профил. Такива са например прословутите еднокраки Канека конструкции, които се състоят от мантинели и едни напречни железа. Ами при това положение дори и едно дете от трети клас ще се досети, че модула ще е подложен на ОГРОМНИ сили на натиск, опъване или дори усукване. Резултата от това е ясен - закаленото стъкло се пръска на един милион парченца и само EVA филма ги държи да не се разлетят на всички посоки.
Да живеят "специалистите проектанти", които са пропуснали уроците от трети клас за топлинните разширения.
Няма майтап - има ги много такива. Ако ги попиташ могат ли да ти проектират хиперпространствен свръхсветлинен космически кораб, те ще ти кажат - "Да, разбира се. Проекта ще струва само 500 лева". И после започват да смятат греди и козоли на ум и ти връчват проект, който се състои само от 3 листа, единия от които е заглавната страница. И инвеститора е щастлив, защото се е разминал само с 500 лева.
Та това е историята на строшените модули в България и тепърва ще се появят много такива - аз лично знам поне за 10 централи, генератори на строшени модули. Засега са единични случаи, но почакайте да дойде една зима с минус 25 градуса и тогава им гледайте сеира..........