счупено стъкло на панел

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

счупено стъкло на панел

Мнениеот TexHoTpoHuk » 08.06.2013 13:15

Здравейте , колеги .
Притежавам този панел с начупено предпазно стъкло .
20130608_124715.jpg
20130608_124715.jpg (180.81 KiB) Прегледано 16071 пъти

20130608_124633.jpg
20130608_124633.jpg (203 KiB) Прегледано 16071 пъти

20130608_124657.jpg
20130608_124657.jpg (273.83 KiB) Прегледано 16071 пъти

Въпреки състоянието си днес около 12 часа при измерване показа 33 волта на празен ход и 7А на късо . Като не съм се старал да го насочвам и спазвам ъглите .

Имам няколко въпроса свързани със стъклото и самия панел :

Проблем ли ще е да работи по този начин . Визирам попадналата вода върху него от дъжд примерно ....

След като го разгледах отзад , ми се струва , че елементите са покрити с някаква винилова лепенка и покрая е изолиран със силикон или нещо подобно .
Гледах няколко клипчета в които заливат елементите с прозрачна смола .
Идеята ми е , че искам да го разглобя и да направя два по-малки панела , за да мога да ги транспортирам с автомобил .
Дали ще успея без да го натроша ?

Поздрави !
TexHoTpoHuk

Re: счупено стъкло на панел

Мнениеот Mateev » 08.06.2013 14:18

Въпреки че стъклото на модула е натрошено, има голяма вероятност клетките отдолу да са си останали херметизирани, защото от двете им страни има тънък слой полимер (EVA филм). Ако не го пипаш модула и ако не го мокриш - има вероятност да си работи безпроблемно следващите 100 години. Такива модули съм подарявал в института и по училищата, за да могат студентите и децата да си правят лабораторни упражнения.

Ако модула го изложиш вън на атмосферни условия, известно време пак ще си работи без проблеми. Постепенно обаче ще се натрупат мръсотии в пукнатините, което ще доведе до намаляване на прозрачността на стъклото и от там на електропроизводството. Истинския проблем ще дойде през зимата, когато замръзналия лед в пукнатините ще започне да отхлюпва парченцата стъкло едно по едно, а това ще доведе до разкъсване на EVA филма и до разхерметизиране на клетките. Малко след това ще се повреди целия модул.

Та ако искаш да го спасиш - изнасяй го навън и го ползвай само в сухо време.

Това с разглобяването и с разделянето на две няма да стане. Не си и помисляй да опитваш, защото ще останеш без модул. Нямаш нито инструментите, нито машините, нито материалите, нито знанията и опита да направиш такова едно нещо на ръка. Едно време аз си играх с голи клетки и изпочупих десетки, но въпреки това не успях да направя една единствена свястна спойка. Опити за сваляне на стъклото ще доведат до счупени клетки и разкъсан EVA филм, а това е непоправимо.

Това с изливането на смола върху стъклото също няма да стане. Дори и да намериш вярната UV стабилизирана смола с верните качества (твърдост, прозрачност, защита от UV радиация и т.н.), пак няма да ти излезе сметката, защото такива смоли са по-скъпи от самия модул. Аз съм правил експеримент да заливам със смола едно малко модулче на МТО станцията и ефекта беше, че смолата пожълтя на 3-тия ден и МТО станцията спря да работи. Нещата се оправиха с купуване на ново предно капаче с ново фотоволтаично модулче.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 08.06.2013 14:24

Може би най-разумното решение е да отрежеш едно ново стъкло и да го наложиш върху счупеното, като след това здраво го укрепиш по периферията. Идеята е модула да запази твърдостта си, иначе сега централната част е мека и топлинните разширения могат да я издуят и клетките отдолу да се строшат.

След като направиш този ремонт, дръж си го модула вътре на сухо и го вади за използване от колата или караваната САМО КОГАТО навън също е сухо.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот TexHoTpoHuk » 08.06.2013 14:55

Много благодаря за изчерпателния отговор . Отговорихте на всичките ми въпроси !!!
TexHoTpoHuk

Мнениеот bubolinka1 » 08.06.2013 16:42

Само дето не каза, как постигна този резултат и за колко време се получи.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот TexHoTpoHuk » 08.06.2013 17:45

така получих панела . Нямам идея как се е случило . Мисля , че стъклото се е нацепило така , защото е калено . В горния десен ъгал има следи като от удар .

Трябва да измисля нещо , защото в този си вид не ми върши работа .... всеки ден вали при нас , градушки .....
Освен това е много голям и не мога да го транспортирам с автомобила ми ...
TexHoTpoHuk

Мнениеот estqwerty » 08.06.2013 18:11

що не му лепнеш едно самозалепващо се прозрачно фолио? трябва да има по рекламните агенции, вярно имат главно цветни ама няма начин да няма прозрачно.

ева-та би трябвало да може да се разгради с някоя химия но просто няма смисъл да се занимаваш.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот petar1 » 08.06.2013 20:55

Тези закалени стъкла пукат ли се от температурна разлика.Например пече слънце , модула е загрят и внезапно се появи облак и завали студен дъжд.В какъв смисъл са закалени , само за здравина или и за друго.Или пък през деня след като са се загряли може ли да се мият с гъба и вода за да се почисти мръсотията? Благодаря.
petar1

Мнениеот Cin gibi » 08.06.2013 21:34

При закаляване, стъклата /а те трябва да са податливи на тази процедура, не се получава с всякакви/ се поставят при повишена температура за определено време с регулирани скорости на нарастване при загряването и на охлаждане тъй, щото, да бъдат максимално снижени вътрешните напрежения в структурата на стъклото. Не мисля, че е възможна чак толкова висока температурна разлика в ситуации, които си описал - в смисъл, достатъчна за разрушаване - но, свят пъстър, знам ли, може и да е възможно. Ала, щом така си го получил, по-вярвам, да е бил нещо изтървАн панелът или да е бил прекатурен /преобрърнат/ контейнерът или случайно да е чукнат при поставяне в тарата. Ако го миеш с гъбата, докато е влажен /а в пукнатините, водата се задържа/ панелът ускорено ще полепва с пепел та, аз бих го, по-скоро, почиствал с прахосмукачка на сухо - да извлича, колкото и каквото може, от пукнатините. Нещо от рода.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Mateev » 09.06.2013 19:28

petar1 написа:Тези закалени стъкла пукат ли се от температурна разлика.Например пече слънце , модула е загрят и внезапно се появи облак и завали студен дъжд.В какъв смисъл са закалени , само за здравина или и за друго.Или пък през деня след като са се загряли може ли да се мият с гъба и вода за да се почисти мръсотията? Благодаря.

Аз мога да ви кажа как се е пръснал този модул и вероятността да съм прав е 99.9%.

Има само един единствен начин модул да се пръсне по шевовете и това са ТОПЛИННИТЕ РАЗШИРЕНИЯ. Базов принцип при монтажа на модулите е, че те трябва да се поставят само и единствено върху алуминиеви профили. По този начин топлинните разширения на профила са еднакви с топлинните разширения на рамката на модула и всичко си е наред. Обаче някои "специалисти проектанти" това не го знаят и те проектират модулите да лежат върху стоманени (железни) профили или още по-лошо - слагат ги върху стойки, без отдолу да има носещ профил. Такива са например прословутите еднокраки Канека конструкции, които се състоят от мантинели и едни напречни железа. Ами при това положение дори и едно дете от трети клас ще се досети, че модула ще е подложен на ОГРОМНИ сили на натиск, опъване или дори усукване. Резултата от това е ясен - закаленото стъкло се пръска на един милион парченца и само EVA филма ги държи да не се разлетят на всички посоки.

Да живеят "специалистите проектанти", които са пропуснали уроците от трети клас за топлинните разширения. :lol: :lol: :lol:
Няма майтап - има ги много такива. Ако ги попиташ могат ли да ти проектират хиперпространствен свръхсветлинен космически кораб, те ще ти кажат - "Да, разбира се. Проекта ще струва само 500 лева". И после започват да смятат греди и козоли на ум и ти връчват проект, който се състои само от 3 листа, единия от които е заглавната страница. И инвеститора е щастлив, защото се е разминал само с 500 лева.

Та това е историята на строшените модули в България и тепърва ще се появят много такива - аз лично знам поне за 10 централи, генератори на строшени модули. Засега са единични случаи, но почакайте да дойде една зима с минус 25 градуса и тогава им гледайте сеира..........
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот retro » 09.06.2013 20:59

Матеев, виж по-горе ...
TexHoTpoHuk написа:..... В горния десен ъгал има следи като от удар.....
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот petar1 » 09.06.2013 21:11

Г-н. Матеев, аз просто ползвам темата за счупения (със следи като от удар както написа автора) да питам за моите модули дали мога да си ги мия загряти през деня или само сутринта понеже птиците ги ползват за клекало :) Надявам се нямате против и за други може да е полезно аз наистина не знам.Пък къде ли другаде може да се прочете на български освен във вашия форум.Поздрави.
petar1

Мнениеот retro » 10.06.2013 13:38

petar1 написа:Г-н. Матеев, аз просто ползвам темата за счупения (със следи като от удар както написа автора) да питам за моите модули дали мога да си ги мия загряти през деня или само сутринта понеже птиците ги ползват за клекало :) Надявам се нямате против и за други може да е полезно аз наистина не знам.Пък къде ли другаде може да се прочете на български освен във вашия форум.Поздрави.

До Петар Първи (petar1) - Драги ми Пешо, дъжда вали върху загрятите ти модули и без да пита г-н Матеев!...
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Joro762 » 10.06.2013 14:08

Колега със сика му залепи един триплекс за рамката и си направи скобички с болчета за натягане и ще стане по здрав от оригинала
Joro762

Мнениеот Day Energy » 10.06.2013 14:33

retro написа:
petar1 написа:Г-н. Матеев, аз просто ползвам темата за счупения (със следи като от удар както написа автора) да питам за моите модули дали мога да си ги мия загряти през деня или само сутринта понеже птиците ги ползват за клекало :) Надявам се нямате против и за други може да е полезно аз наистина не знам.Пък къде ли другаде може да се прочете на български освен във вашия форум.Поздрави.

До Петар Първи (petar1) - Драги ми Пешо, дъжда вали върху загрятите ти модули и без да пита г-н Матеев!...

:roll:
Day Energy

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии