от agro » 15.09.2013 17:52
Проблема разреших по следния начин още докато виках неволята: купих малка помпа Грундфос за 120 лв, 300 литров пластмасов резервоар за 100 лв, поплавък за поддържане на ниво в резервоара за 20 лв, ротаметър за 220 лв, малко тръби и два спирателни крана за 10 лв. Свързах поплавъка с водопровода, за да ми допълва резервоара автоматично, свързах помпата да черпи от резервоара и да подава към захранваната машина през ротаметъра, така че оператора да вижда текущия дебит. Направих и един байпас на нагнетателната страна на помпата, така че да връща водата обратно в резервоара, от който черпи. На тази байпасна връзка сложих спирателен кран, с които да дроселирам дебита. Сега, като отворя този кран, изпращам целия дебит на помпата обратно в резервоара, налягането е нула, а като започна да го притварям, налягането се покачва и през ротаметъра започва да преминава дебита, който ми е необходим за момента. Сложих и манометър за всеки случай, но се оказа напълно излишно. Единствения недостатък е, че помпата работи постоянно на ниска консумация /ниско налягане/, циркулирайки водата в резервоара, докато технологичната линия работи. Затова пък съм независим от променливото налягане във водопровода и прецизно нагласения дебит не се променя, докато оператора не реши да го промени. Имам си и запас вода в резервоара за 5-6 часа работа, дори и да спре водата централно. А дюзите за разпръскване от Гардена се оказаха добро решение за оросяване и са почти без пари.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"