Как фотоволтаик стана „мръсна” дума

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Как фотоволтаик стана „мръсна” дума

Мнениеот KD Solar » 20.09.2013 10:28

Здравейте,
писанията ми по-долу са продиктувани от това, че 19.09.2013г. е първият ден от 10.2007г. в който няма писано във форума.
Осъзнавам, че това е фирмен форум, но е строго специализиран и всички, които пишехме в него допринесохме малко или много той и фотоволтаиката в БГда се развиват.
И замирането му е показателно за всичко, което се случва с ВЕИ-тата в България.

Покрай цялото говорене за високите цени на тока, как за всичко били виновни ВЕИ-тата, думата фотоволтаик стана мръсна дума.
Знайни и незнайни „политици” и такива, които се натискат (на само с рамене, а и с други части на тялото) да станат политици, почнаха да разбират и от енергетика…
И изведнъж – всички ВЕИ-та са перачници, всички които се занимават с ВЕИ-та са мафиоти…
Миньорите и „синдикатите” реват – спрете ВЕИ-тата, да имат работа миньорите…
Няма как да спреш светът да се развива.

Подобни „ревове” са се чували когато:

- пускат в употреба електрическата лампа. Тогава производители на свещи и работници, които палят и обслужват уличните лампи се вдигат на стачка против електричеството и електрификацията. След наколко големи пожара, предизвикани от газените фенери всичко си идва на мястото.
Да не говоря, че имало изказвания, от които сега се учат и нашите политици – „да се монтират задължително капаци на прозорците, за да се спре нелоялната конкуренция на Слънцето, за да могат да се продават лоените и восъчни свещи”… (за справка изказването на деПУТАТИ – спрете големите вериги магазини да работят в събота и неделя, за да може леля Цецка от кварталния магазин, да си продава захарните петлета…)

- автомобилите - хората са се плашили, файтонджиите стачкували. Резултата …

- озвученото кино. Когато пускат първите озвучени филми, започва стачка на пианистите, които са свирели в залите за т.н. "Нямо кино". „Спрете звука, за да имаме работа ние”…

Е как да стане? Как са спреш „техническия прогрес”
В цяла Европа има подпомагане на отделния човечец да си монтира 1,2,5 kW на покрива, ние тук:
- „Ай ша им … майката на мафиотите, да се мъчат там за 20 панела 2 години...”
- „Каква „енергийна ефективност бе”? „Отивам и си купувам една „духалка” за 30лв”
Отворете GOOGLE – то и погледнете Германските села – на всяка трета къща има фотоволтаик. Ей, много мафиоти брей…
Е как ТАМ се случва, а ТУК не става? Как ТАМ има недостиг от квалифицирани специалисти, а ТУК сме „мафиотите” които се занимават с ВЕИ?
Защо ТУК по селата, а и в градовете без ТЕЦ, всяка къща пуши, зимата не може да се диша, ама нали има работа за миньорите, добив на дърва (за който не знае - и него го водят като ВЕИ, и него го вкл. в МИКСА).
Нямам нищо против миньорите. Те в случая са използвани за „задкулисни интереси”.
Пак казвам – уважавам хората, които с пот си изкарват прехраната. Баща ми работи също 2 години под земята.

„Миньор е моят татко
миньор ще съм и аз
Ах, само да порастна
пък вижте ме тогаз
Ще къртя като татко
коравата скала
И въглища ще пращам
в градчета и села…”

Двама от монтажниците в нашата фирма също са бивши миньори. Но не работят вече под земята, монтират слънчеви електроцентрали (до кога ли…).
Най-голямата грешка при ВЕИ-тата е, че взехме за пример „испанския модел и се построиха стотици декари обработваема земя и всичко това се случи за една година…
Това, че говорихме и желаехме „германския модел” – да има само малки покривни инсталации. Всяко „къще” с панел…
ДА, ДА,АМА НЕ…
От малките покривни фотоволтаични инсталации няма големи рушвети…
Няма да забравя какво изпитах, когато за пръв път в началото на 90-те години пипнах часовник и калкулатор, които се захранват със слънчеви батерии.
Няма да забравя какво изпитах, когато за първи път захраних електрически консуматор с електроенергия, произведена от Слънчевата светлина.

Вярвам, че след 20години нашите внуци (дали ще са в БГ) да консумират електричество, произведено в голямата си част от ВЕИ

Красимир Данаилов
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Re: Как фотоволтаик стана „мръсна” дума

Мнениеот petyostoev » 20.09.2013 14:40

Браво Краси,добре си го написал,но дали ще го прочетата "деПУТАТИ"-те.А и какво от това като го прочетат?
petyostoev

Мнениеот Mateev » 20.09.2013 20:25

Докато чакам по-добри времена за слънчевите централи, временно се запалих по пчеларството, и но там също хлътнах до шия в лайна, изсрани от властимащи и ДУПЕДАТИ. Същите лайна, същата мръсотия, корупция до шия, незконно лапане на европари, защитавани от държавата монополи (майкопроизводителната асоциация), които делят с министрите европари от субсидии и с тях си издигат вили в Бояна.

Явно мръсните думи са не ФОТОВОЛТАИК или ПЧЕЛАР, а МАФИОТ, ДЕПУТАТ и МИНИСТЪР. Защото лайната, който са ги изсрали властимащите, са вмирисали не само тези два бранша, но и всички останали. Вмирисали са цялата икономика, и именно затова страда и народа, на когото се пада честа да ги рине тези лайна. Ама те са толкова много, че нямат изриване.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот solarcenter » 21.09.2013 10:54

Краси , ... вълнуващо писмо - излияние ! ..Тези дни се канех и аз да пиша подобна изповед , защото наистина неслучващото се във форума е неслучващото се наоколо... Няма движение , няма надежда ! ..всъщност движение има само
в кинтомерите на банките , които трупат лихвите , забавите , глобите , таксите ... !
Тъжно е , наистина !
За внуците ... не знам , колега ..дали ще са тук - ние /фемили / сме на 45 год и май ще стягаме багажите.. мани мани ..
Жена ми ми щете конско вече сума време - ...за какво ти бяха тия ламинатори , вакуум инсталации , панели и високи технологии ... да бяхме направили една сладкарница , една хлебарница... !?
Пак тъжно , а и смешно ... Ама да се смееш трябва да имаш нещо в ръчичка ..а като нямаш , си остава тъгата !
Желая успех на всички колеги от Слънчевия бранш / и пчеларския / , но мисля ,че поне 3-4 години нищо няма да се случва - и в нашия форум и в нашата реалност около нас ....
А в Германия има умни и задружни хора , които искат да живеят заедно и добре ... ! Тук има противопоставени един на друг мизерници , които мразят всичко / вкл и себе си / и всеки ...и как да стават нещата ...?
Комунизмът ли , генотипът ли ... са причините .... ?
И все пак - вярвайте в Слънцето !
Живи и здрави !
Александър Томов
solarcenter

Мнениеот Joro762 » 21.09.2013 17:52

Ами ние сме си виновни колеги като все чакаме друг да ни обува гащите а тоя друг пък ни ги сваля така ще е за в бъдеще за съжаление.
Joro762

Мнениеот fu4ko » 22.09.2013 16:17

За мен също бе мръсна дума,докато не се запалих по фотоволтаиците.Как да се развива фотоволтаичния бизнес с европейски цени и Български заплати.Още тъпча с един китайски мрежов инвертор и 20 вата панел от Краси и 5 вата панел.Един панел и два акумулатора не мога да си взема за да си направя 350 вата мрежова соларна система.Ако се продаваха на изплащане бих си взел 1-2.Скоро няма да има панели по покривите докато ни управляват такива депутати,а и ЕРП-тата няма да позволят.3ащо да лапат по малко,като може повече.
fu4ko

Мнениеот Joro762 » 22.09.2013 17:39

fu4ko написа:За мен също бе мръсна дума,докато не се запалих по фотоволтаиците.Как да се развива фотоволтаичния бизнес с европейски цени и Български заплати.Още тъпча с един китайски мрежов инвертор и 20 вата панел от Краси и 5 вата панел.Един панел и два акумулатора не мога да си взема за да си направя 350 вата мрежова соларна система.Ако се продаваха на изплащане бих си взел 1-2.Скоро няма да има панели по покривите докато ни управляват такива депутати,а и ЕРП-тата няма да позволят.3ащо да лапат по малко,като може повече.

Ей колега де да съм твоето место сега само два панела и един инвертор.Не се оплаквай защото има и по лошо ти да си на моето сега да си сложил една торба с пари да им плащаш лихва и накрая да ти спрат централата ,а какво ще кажеш сега-))) Хич да ви не пука
Joro762

Мнениеот fu4ko » 22.09.2013 20:49

Какво щях да направя...Ами с тази торба пари щях да си сложа инвертори,панели и по два акумулатора да спестят някой ват и щях да се смея на ЧЕ3 със сметката за тока
fu4ko

Мнениеот lz1wvm » 22.09.2013 23:49

Това също стана мръсна дума.
http://www.155la3.ru/vibropreobrazovatel.htm

Преди му казваха вибратор,но след демокрацията,това вече е мръсна дума,нещо като тинейджър(ка)...
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Joro762 » 23.09.2013 09:18

fu4ko написа:Какво щях да направя...Ами с тази торба пари щях да си сложа инвертори,панели и по два акумулатора да спестят някой ват и щях да се смея на ЧЕ3 със сметката за тока

Колега ти дай 220000лв с лихвите пък чакай да ги избиеш със сметка от по 80-100лв на месец :D
Joro762

Мнениеот fu4ko » 23.09.2013 12:12

Нямам впредвид за такава сума.Да кажем до 5хил. бих дал,но да знам че няма да съм зависим.Пък инвестицията...когато се изплати-тогава.Въпреки,че може и с по малко да се мине. :D Мечтите са безплатни.
fu4ko

Мнениеот Cin gibi » 23.09.2013 15:45

Я се стегнете! Когато ти подават ръка, не се плюе. Когато ти подлагат крак, не се показва език че, малко ли неща стават.
Понесете си кръста и , след време, може паметник на ФЕЦ-ът нейде да поставят. Голям-голям, лъскав-бляскав, ехе-хе!
Фотоволтаиката не е мръсна дума. Изправете глави. Ако и да падат, нека е с чест. :eye:
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Joro762 » 23.09.2013 22:27

Браво точно така колега борба и пак борба
Joro762

Мнениеот estqwerty » 25.09.2013 00:34

как стана ли - много добра PR кампания която продължава и в момента. едно от малкото непроменени неща.
а и народа вижда само големите централи... и е не малко прост.
1000 пъти съм се опитвал да обясня и 10000 пъти са ми казвали "ми кога ще се избие? "
ами просто ни е евтин още тока....
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот NRG » 25.09.2013 09:23

При немците (и повечето техни близки и деривати немско-езични) отдавна "борбата" с природата е заменена с кооперация. Там от ден 1 в училище се говори за опазване на природа, рециклиране и повишаване на ефективност. Аз си спомням, че учителката ми във втори клас слагаше теми на масата като "оптимална скорост на каране на автомобил" - тя твърдеше, доколкото си спомням, че 110-120 км/ч е оптималната скорост, със което оспорваше 90км ограничение между селата. Спомням си също много ясно, че тя ненавиждаше "Der Gruene Punkt" :)

Между поредицата причини, че там се работи успешно върху въглеродно-неутрално захранвана икономика е със сигурност манталитета и образованието на хората. На нас по това време ни пълнеха главите с ядрени фетишизми - много народ все още смята, че цепенето на ядра е по-добра идея от събирането на фотони и лесно дъстъпна кинетична и топлинна енергия. Та тамошните първобитно настроени природо-обичащи провинциалисти работят и вярват, че са на прав път (естествено и има отпор, но много по-малък).
NRG

Следваща

Назад към Слънчева енергия