Бързо узаконяване на централи по фасади и покриви

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Admin » 21.11.2007 02:42

ДЕН 10-ти

Вече изтекоха 10 дни, откакто взех решение за проверка в реални условия на това, как ще протече процедурата по узаконяване и пускане в експлоатация на една слънчева електроцентрала, построена на покрив от физическо лице.

Трябваше още първия ден да подам молба в ЕОН, обаче се оказа, че трябва да си доизчистя документите за собственост на сградата с покрива. Освен това трябваше и да си извадя актуална скица на земята с нарисувана сграда на нея.

И така. Нотариалния акт и скицата са вече в ръцете ми. Това ми отне 2 ходения до данъчната служба, 2 ходения до кадастъра (поземлената комисия) и 3 ходения до нотариус. Общо около 10 загубени часа и 50 километра разкарване с кола. Оценявам загубеното време и разходите за бензин и амортизация на колата общо на 100 лв. Допълнително се наложи да дам 37 лв. нотариална такса за акта за собственост, 30.15 лв. нотариална такса за заверка на препис, 8.50 лева такса за вписване в съда, 12 лв. такса за данъчна оценка на сградата и 10 лв. такса за издаване на скица.

Равносметката до момента:
- 10 дена чакане
- 10 загубени часа в разтакаване и чакане по опашки
- 50 километра разкарване с кола и замърсяване на въздуха с изгорели газове
- 200 лева разходи до момента или около 0.5% от стойността на бъдещата електроцентрала

Запрятам ръкави и започван да подготвям документацията и молбата към ЕОН. Надявам се да успея за 1 нощ и утре сутринта да подам документите.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Admin » 21.11.2007 07:57

Документите са готови. Отне ми 5 часа.

Попълних на ръка оригиналната бланка на ЕОН. За всеки случай я дублирах с още една молба, направена на компютър и съдържаща по-подробна информация. Написах и специален документ за законовата рамка, на базата на която искам ускорена процедура без виза за проектиране и без строително разрешение. Добавих и копие от личната си карта, защото ще сключвам договора като физическо лице. Ако беше като фирма - трябваше да има документ за актуално състояние. Също така сложих и копие от скица на имота, с нарисувана на нея сградата, на която ще се монтира, и трасето на присъединителния кабел от сградата до трафопоста. Добавих и нотариален акт за собственост на сградата. След това написах и обяснителна записка към идейния проект. Самия идеен проект представлява 2 листа разпечатки от компютърната програма Sunny Design. И последно добавих десетина листа разпечатки на техническите параметри на модулите и инверторите, както и на техните сертификати. Параметрите и сертификатите изтеглих от страницата Download на нашия сайт (http://solar.sts.bg).

Още днес ще отида и ще подам документите в отдела за обслужване на клиенти на ЕОН и след това започва голямото чакане.
Прикачени файлове
DocumentsEON.zip
Документи за ЕОН
(1.1 MiB) 1619 пъти
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Atanasov » 21.11.2007 14:59

Miro написа:Колеги ми споделиха и една хитрост, която обаче не съм проверил още. Тъй като фундаментът ми не е вкопан, може да му монтирам две халки и да твърдя, че е преместваемо съоръжение. По този начин не би трябвало да се третира като строеж...

Сетих се за нещо друго - примерно взима се земеделска земя със статут на нива (или там както е термина). Няма регулация,няма нищо... Аз като един фермер-земеделец нямам ли право да си направя примерно някаква постройка в която да си складирам сеното и съвсем случайно решавам така да си направя постройката че на покрива да си монтирам една слъчнева електроцентралка :) Няма ли да е по-лесно и с по-малко ходене по мъките или крайния резултат би бил същия? Някой запознат ли е с процедурите по изграждането на тея селскостопански постройки?
Atanasov

Мнениеот Admin » 21.11.2007 15:33

Доколкото знам, имате право да построите селскостопанска сграда върху земеделска земя, без да сменяте статута. Но това не означава, че няма да си вадите виза за проектиране и строително разрешение. Освен това доколкото знам има хиляди уговорки за размера на сградата, като процент от площта на имота. Дефакто така избягвате само смяна на статута, но не избягвате процедурите по ЗУТ.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот elektromer » 30.11.2007 10:58

не става така, по покриви и фасади. Между другото от "инвестиционния проект", който си изтеглил от сайта на министерството има една грашка. Наредба 5 е отменена и на нейно място има наредба 7. Отмяната е преди да напишат този инвестиционен процес, не знам как са допуснали грешката.
Но в новата наредба 7 - този член ъщо го има и е чл. 93.

Там се третира поставянето на фотоволтаичните модули, че е без разешение. Това не значи, че цялата централа ще стане по този начин. Инвертори, ел.час към електромерното табло и т.н. Системата става такава, че не може да се третира цялата по чл. 93 от тази наредба.
Според мен засега изглежда привлекателно, но при взаимоотношенията с е.он ще се стигне до това, което казвам.
Поздрави!
elektromer

Мнениеот elektromer » 30.11.2007 18:13

Admin написа:Документите са готови. Отне ми 5 часа.

Попълних на ръка оригиналната бланка на ЕОН. За всеки случай я дублирах с още една молба, направена на компютър и съдържаща по-подробна информация. Написах и специален документ за законовата рамка, на базата на която искам ускорена процедура без виза за проектиране и без строително разрешение. Добавих и копие от личната си карта, защото ще сключвам договора като физическо лице. Ако беше като фирма - трябваше да има документ за актуално състояние. Също така сложих и копие от скица на имота, с нарисувана на нея сградата, на която ще се монтира, и трасето на присъединителния кабел от сградата до трафопоста. Добавих и нотариален акт за собственост на сградата. След това написах и обяснителна записка към идейния проект. Самия идеен проект представлява 2 листа разпечатки от компютърната програма Sunny Design. И последно добавих десетина листа разпечатки на техническите параметри на модулите и инверторите, както и на техните сертификати. Параметрите и сертификатите изтеглих от страницата Download на нашия сайт (http://solar.sts.bg).

Още днес ще отида и ще подам документите в отдела за обслужване на клиенти на ЕОН и след това започва голямото чакане.

Не се наявай на полужителен резултат.
Аз бих заложил на това, че е.он ще ти откажат процедура по начина, по който я искаш.
Ще ти цитират член от наредбата за присъединяване, няма заобикаляне.
Дано да успееш, ако успееш - значи е.он са сбъркали и по-нататък в процедурата ще си поправят грешката.
Ако се изчерпат варинтите ти ... пиши.., ще ти дам идея.
elektromer

Мнениеот Admin » 01.12.2007 01:44

Ще почакаме и ще видим. Няма значение дали номера ще мине или не. И в двата случая ще спечелим. Ще получим информация, която иначе няма кой да ни даде.

Ако обаче номера мине - вече съм приготвил дълъг списък от покриви.

Алтернативата (безкрайните дебри на ЗУТ) нещо не ми харесва. Към момента тя е една от основните спирачки. Другата спирачка е липсата на субсидиране и кофти цената на ДКЕВР.

Между другото има и добри новини. Покрай многото посещения при мене вече съм в контакти със страшно много ентусиасти, голяма част от които са с връзки в най-високите етажи на властта. Та новините (слуховете) са обнадеждаващи. Няколко министри и депутати вече са напълно наясно с кашата, която са забъркали. Тоест във власта вече има сериозно лоби за нашата кауза.

Другата добра новина е това, че Брюксел оряза квотите на България за емисии на парникови газове. И директно намекна на правителството, че трябва да обърне много по-сериозно внимание на енергията от възобновяеми енергийни източници.

С две думи ако нашите управници не се усвестят, Европа ще ги усвеси насила. Но за това трябва време. Крайния резултат обаче е в наша полза. Друго и не може да бъде. Рани или късно енергията от слънцето ще е с абсолютен приоритет за всяка една икономика, включая и за нашата. Жалкото е само, че ние както винаги пак сме на опашката. Българска му работа.

Имам обаче и една добра новина:
В последния брой на Photon International има една много интересна прогноза, а именно:
В страните от южната част на Европа енергията, получена от фотоволтаични централи, ще бъде конкурентоспособна (като цена) до 2012 година. А за цяла Европа - до 2020 година. С две думи - не ни трябват субсидии или ни трябват само за следващите няколко години. После тока така или иначе ще си поскъпне достатъчно и няма да има нужда да търсим държавата за изкупуване. Просто ще си монтираме фотоволтаичните системи (без ЗУТ) и сами ще си харчим тока. Ще има и за комшиите. И ще си свиркаме от кеф. И никой няма да може да ни спре. А ако речем да предложим тока за изкупуване - тогава ще бъдем желан партньор и към нас ще се отнасят като към бели хора.
Аватар
Admin
Site Admin

:)))

Мнениеот elektromer » 01.12.2007 12:03

Не казвам, че няма лесен път..., та нали с това започнах участието си във форума?!
Даже подадах изходна позиция със законови членове.
С тях описах последователността и начина. Процедурата става еквивалентна на строеж на ограда. В този смисъл ЗУТ-а няма какво да те плаши, по-точно го карам да работи в полза на каузата.
Но както и да е, няма да наливам вода насила в ничия воденица.
С ентусиазирано "Ще почакаме и ще видим" ... несериозно е.
Тези неща трябва да са ясни , а не да се "виждат" по пътя. Само тогава се пестят време и пари и може да се каже в началото как ще стане, колко време е необходимо и колко пари.
За последен път ще се опитам да ти спестя време...
Няма какво да чакаш - ще получиш отказ.
Отвори наредбата за присъединяване в глава присъединяване на производители на ел.енергия.
Виж необходимите документи...., разрешението за строеж е задължително и във всички случаи.
За да получиш отговор "ДА" Е.ОН трябва да нарушат наредбата за присъединяване.
Това в наредбата за производители си е необходимо (мое мнение), защото иначе нямаше да имаме електроразпределителна и електропреносна система, към която да присъединяваме нашите слънчеви централи:)))))
elektromer

Мнениеот Admin » 01.12.2007 19:39

Вероятно си прав. Но да не забравяме от къде започнахме темата - от документа на Агенцията за Енергийна Ефективност, в който точно и ясно се посочва още в началото, че целия инвестиционен процес, описан в документа, НЕ ВАЖИ за покриви и фасади.

Тоест имаме явно противоречие в членове, алинеи и становища на Енергийното министерство. И въпроса най-вероятно ще бъде решен с някое тълкувателно писмо, подписано от самия министър. Точно това искам да предизвикам. Нека шефовете на ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ се разберат с министерството какво може и какво не може.

Дефакто с моята молба аз или ще пробия (значи вече са се разбрали) или ще получа ОБОСНОВАН отказ. Но да видим как ще обосноват един отказ, който в основата си ще противоречи на становището на министерството.

С две думи опитвам се да накарам ЕОН да свърши бързо и лесно това, което на мене вероятно ще ми отнеме 1-2 години. А именно - да звъннат където трябва и набързо да си изяснят ситуацията. Също така силно разчитам на вече новопоявилото се лоби във висшите ешелони на властта. Така че шансовете не са чак толкова малки, колкото изглеждат на пръв поглед.

Срока също така не е чак толкова голям. Ако нещо в документите ми не е в ред, трябва да бъда официално уведомен в 14-дневен период. Тоест до 5 декември 2007 г. Така че ще почакаме само още няколко дена и най-вероятно ще имаме някакво развитие. Дори и липсата на отговор ще е събитие. На 6 декември сутринта ЕОН вече ще са в нарушение на чл.5 ал.(4) от Наредба 6 за присъединяване на производител на ел.енергия към преносната мрежа.

Цитирам:
(4) Когато представените документи са непълни или не отговарят на изискванията на наредбата, преносното или съответното разпределително предприятие писмено уведомява лицето, което е подало искането, в 14-дневен срок от датата на подаването му.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Lupus » 01.12.2007 20:08

@Admin,
Приветствам такава позиция - да се ръчкат институциите за да си синхронизират правната рамка. И без това в БГ всичко е силно бюрократизирано, започнат ли и да те подмятат помежду си, нещата стават безнадеждни. Една от големите ползи, които може да донесе този форум е да се очертаят няколко "типови" случая на малки слънчеви централи и се алгоритмизира пътя от А до Я за тяхното изграждане, пускане в експлоатация и включване към мрежата. Така да се каже, един алгоритъм с всички стъпки, документи, срокове и отговорни институции.
Lupus

Добре де.....

Мнениеот elektromer » 02.12.2007 14:33

Нали ти казах основното:
Фотоволтаичните модули се монтират на покриви съгласно чл. 93 от наредба 7 - т.е. без разрешение....
Но слънчевата централа не се изчерпва монтажа на фотоволтаичните модули.
Фотоволтаичните модули генерират постоянен ток/напрежение и е.он не могат да ги присъединят към АС мрежата. А когато ти направиш централата си така, че изходните величини да са адекватни към АС мрежата, тогава системата ти придобива вид, който не се изчерпва с "монтаж на фотоволтаичните модули". Това исках да ти кажа, а в наредбата за присъединяване за производителите има член, с който автоматично ти отказват без разрешение за строеж.
Тук изобщо не става въпрос за е.он, или министерството, защото наредбите се приемат и одобряват не от министерството на енергетиката, или от е.он.
В документа - инвестиционен процес, се тълкуват наредбите и се дава някакъв път.
Но там още в началото казват, че този път не важи за монтираните на покриви системи. От тук е ясно, че за монтираните на покриви системи, документа не дава алгоритъм, т.е. въпроса остава неописан, а не че няма алгоритъм.
Аз се опитах да започна да ви давам лесния път, но вие държите да стигнете до него с проба - грешка.
В България има една поговорка - човек се учи от грешките си, а в англия има поговорка - Много е скъпо човек да се учи от грешките си.
Поздрави и успех в начинанието!
elektromer

Мнениеот Admin » 02.12.2007 15:07

Така е. Прав си. Ясно е, че за да се включи централата към електроразпределителната мрежа е необходим ел. проект. И той естествено ще бъде представен.

Въпроса е за конструкцията. Разрешителното за строеж от общината ще касае конструкцията, монтажа, архитектурата и т.н. Но от това няма нужда, с което е съгласно и министерството. Следователно електроразпределителните компании с право могат да изискат всичко, касаещо електрическата част и нищо друго. В противен случай изпадаме в глупава ситуация. Не се изисква разрешение, но аз като последния глупак въпреки всичко отивам да го искам. И за 5-6 модула с цена от няколко хиляди лева давам още толкова пари за конструктори, архитекти и такси на общината (10 лв. на кв.м.). И нито един от проектантите в инвестиционния процес няма да си мръдне пръста за по-малко от 1000 лева. Нищо че квадратните метри са малко.

Всъщност единствения проблем е в това, че когато е писана наредба номер 6 не е взето в предвид, че в бъдеще ще се появят електроцентрали с малка мощност, при които ще е безмислено строителното разрешение. Точно това вероятно искат да заобиколят в министерството на енергетиката и е въпрос на време да гласуват промени в наредбата. Но нали знаеш колко трудно и бавно стават нещата в нашата държава.

Всъщност съм напълно наясно в каква патова ситуация са изпаднали електроразпределителните предприятия. И наистина най-лесния начин за тях ще е да кажат - това е закона и точка. И вече започвам да се замислям дали да не разлаем кучетата. Имам в предвид пресата, че и телевизията. Пък и едно писмо до всички инстанции (в София и в Брюксел). Така или иначе нищо не губим. Но нека хората в България и по света да знаят, че има още една област, в която сме на опашката.

Дефакто ситуацията е следната:
1. Лошата цена на ДКЕВР, бавното узаконяване и липсата на субсидии дефакто зачеркват направата на големи централи. По-добре хората да си сложат парите на депозит.
2. Липсата на облекчения за малки централи по покривите също е еквивалентно на тотално зачеркване.

Тоест може смело да се каже, че в България слънчевата енергетика е тотално зачекната. И дори и да се появи нещо тук-там, то това ще бъдат или ентусиасти или хора, които не са си направили добре сметката (и тепърва им предстоят фалити поради невъзможност за обслужване на кредитите).
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 03.12.2007 12:34

Здравейте,

наистина темата за финансовите показатели на една такава инвестиция е доста интересна. До преди два месеца не бях наясно с нищо в сферата на фотоволтаичните централи. По незнайни за мен причини реших, трябва да си обогатя общата култура в тази сфера, а след като това стана, реших и че мога да инвестирам в нея. За съжаление освен, че настоящите финансови условия не са добри, има и проблеми свързани най-вече с бъдещи действия на държавно и междудържавно ниво, както и опасността някой да вземе да измисли по-евтин метод за производство(примерно Нанотек) и направените сега инсталации да се окажат неконкурентноспособни. Отделно седи въпроса, който се дискутира напоследък, че при производството на елементите се харчи много енергия, която все пак е замърсила околната среда и свежда ефекта от добив на енергия от слънцето до минимум що се отнася до околната среда. От друга страна на везните е покачващата се непрестанно и с траен ръст цена както на електроенергията, така и за енергоносителите. От тази страна е и очакваното изчерпване на голяма част от находищата на нефт и газ в периода 2015-2030 год. Това пък ще доведе до все по усилено прилагане на алтернативи.
Иначе за момента нещата с инвестициите са горе-долу на нулата - накрая ви оставя нещо в собственост - но пък сте загубили финансов ресурс с възможност за по-големи доходи. Прав е г-н Матеев, този бизнес към момента е за ентусиасти - но да не забравяме, че такъв е бил и бизнеса на хората в Клондайк. Аз лично съм оптимист за развитието на този бизнес - притесняваме единствено държавата в която се опитваме да го реализираме(в моя град хора без средно образование от ромското малцинство станаха общински съветници, а премиерът ни няма един работен ден в реалния бизнес).
Това са реалностите - но ако няма такива като нас, не бихме могли да разберем дали сме били прави.
А относно разрешението за строеж по покриви - явно властта ще използва различни трактовки в зависимост от случая - това ми говори разминаването на нормативната уредба (това го казвам от опит).
Ivan Buzov

Мнениеот Miro » 03.12.2007 17:10

Искам да коментирам и аз някои неща относно инвестицията във
фотоволтаици, които си ги говорим тука, но май нищо не се случва.

Та значи :
1. Нормативна база - както е видно в момента действаме по съществуващата и чакаме "някой" от "онези" да ни я промени.
Въпрос - не е ли по-добре ние, под някаква организирана форма - асоциация примерно, да направим съответните постъпки за промяна, така че да се вземат в предвид нашите интереси и европейският опит?

2. Цена. Всички сте виждали как е защитена сегашната цена в наредбата от 29.12.2006. Мисля ние можем да защитим по-добре една да кажем по-справедлива цена. Примерно трябва да си остане стимулирането на малките инсталации, тъй като от това биха се възползвали и обикновени собственици, за които иначе ДДС-то обезмисля инвестицията. Отделно, че многото малки инсталации ще доближат производителите на ел енергия до консуматорите, а така се намаляват загубите в мрежата.

3. Финансиране. Защо няма оперативна програма, по която може да се кандидатства за финансиране, ако искаш да продаваш слънчева електроенергия? А по европейските фондове пари за такива инсталации има... примерно по кохезионния.

И т.н.... все неща, които мисля е време /дори сме закъснели/ да представим пред тези, които могат да направят нещо. Защото иначе никой чиновник или политик няма да си мръдне пръста, без ние да го подбутнем.
Miro

Мнениеот Mateev » 03.12.2007 18:49

А мислиш ли, че ще успеем да ги побутнем?
Кой ще е този от нас, който ще си изостави бизнеса за 1-2 години и ще хукне да си блъска главата в стената?
Да направим асоциация? Ами че то и в момента има няколко. И какво са постигнали?

Това сложно и заплетено законодателство не е само за нас. То важи за всички. Даже и за тези, които са го измислили. Виждаш, че една камара ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове се побъркват на всеки няколко месеца да попълват тонове документи, за да изкопчат някоя друга стотинка от ДКЕВР. Виждаш, че даже и Бойко Борисов не може да се пребори със законите и да си узакони ново сметище. А какво остава за нас.

Ако въобще някой може да ги смушка сериозно, то това е Брюксел. И ще стане, ама ще мине време. И то много време. Поне дотогава ще се изясни истинското количество слънчева радиация над България.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ