venkap написа:Удивен съм от огромното разминаване в пресметнатите мощности за акумулатори в автономните и хибридните фотоволтаични централи обявени в сайтовете. Ако за вторите имам до някъде обяснение, то за чисто соларните нямам. Още повече, когато има едно и също заявено количество дневна консумирана мощност, при еднаква инсталирана мощност на панелите и при обещаната нормална работа на централата при минимум 3 дена не слънчеви дни.
Здравей,
В БГ нещата са едно към "гьотере" - никой не изчислява. Чул, че се слагат акумулатори и давай да има.
Към момента при чисто автономните фотоволтаични системи (без допълнителен енергоизточник освен Слънцето) акумулаторния блок е значителен % от цената на системата. А има акумулатори и акумулатори - едни с 400 цикъла при DOD (дълбочина на разряда) 50%, други с 1200 цикъла, трети с 4000 и т.н.
КЛИЕНТЪТ, като чуе колко пари трябва да даде за акумулатор и почва да увърта - ама аз имам едни, които малко са работили в станции на мобилни оператори, то мой приятел... Такива ги пускам да се оправят. Не ги виня - всеки си гледа кесията, а знаете, че има голямо НЯМАНЕ.
Един път и аз направих грешка - клиента още страда - Петре виновен съм, извинявай.
При автономните системи, на които акумулаторите правят ежедневно цикли заряд - разряд, акумулаторите освен по капацитет е добре да се изчисляват и по лв/цикъл. Е тук става страшно с "Евтините" акумулатори. Може да се стигне и до 1,00лв на цикъл. За една година хвърляш акумулатора и пак на ново.
В сайтовете обикновено се дават "базови" оферти. За изчисляване на автономна система трябва много познания, данни и време, а всичко това струва пари и често не се оценява.