от Mateev » 08.01.2014 04:10
Ха-ха..... Не забравяй, че дори и най-дълбокото разреждане на един акумулатор не му смъква напрежението под 12V. При суперкондензаторите обаче ако искаш да оползотвориш на 100% енергията им, ще трябва да смъкнеш напрежението до 0 V. Малко ще ти е трудно да намериш консуматор, който еднакво добре да работи в диапазона от 0 до 12V. Следователно ще ти се наложи да правиш някакъв DC-DC преобразувател и пак ще успееш да усвоиш само от 3 до 12V, при това с КПД 80%.
Хайде при тези параметри да сметнем какво се получава:
Първо за да получим аналог на 12V акумулатор с 2.7-волтови кондензатори, ще ни се наложи да сложим 5 броя последователно. Така максималното напрежение ще стане 13.5V, което си е малко опасно, ако такъв акумулатор се сложи в лека кола. Както всички знаете по време на заряд генератора на майтап ще вдигне 14.5V, че дори и повече, ако е повреден реле-регулатора. Така че за по-сигурно аз бих сложил 6 кондензатора последователно. При това положение ще получим аналог на 12V акумулатор, но неговия капацитет ще стане 3000/6 = 500F.
Енергията, съхранявана в един такъв акумулатор, е 500 A за 1s за 12V или 6000 Ws или 6 kWs или 0.0017 kWh. Умножаваме тази енергия по 20 стотинки и получаваме, че при един пълен цикъл акумулатора ще съхрани енергия за 0.03 стотинки. Самият акумулатор струва 6 * 65 = 390$ или 585 (кажи ги 600) лева. За да му се избие цената, ще се наложи да направи 600 * 100 / 0.03 = 2 000 000 цикъла, което си е 5480 години, ако прави по цикъл на ден.
Не знам дали съм сбъркал в сметките, но ако съм прав, то тогава тези суперкондензатори са подходящи за всичко друго, но не и за автономни соларни захранвания, които правят само по 1 цикъл на ден. Виж ако им се намери някакво приложение с по 1000 цикъла на ден, тогава може и да се изплатят за един разумен период от 5-10 години.
Mateev