Фотоволтаична централа за собствени нужди

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот vice77 » 15.01.2014 04:42

Привет на всички.Пускам тази тема,като държа да кажа,че НЕ искам да продавам ток и да печеля нито да узаконявам проекти(не свързан към мрежата за да не съм централа),а да съм напълно независим от енергото(докато позволява Слънцето).Става въпрос за малка къща с автосервиз,като ме интересуват 2 варианта-за мощност от 3kw/h и втори вариант 6kw/h ,като тока ще се консумира на момента и няма да е в излишък никога.От колко,до колко часа е възможна работата при такова натоварване при 100% КПД?Също удачно ли е да се направи подвижна стойка,така че да се върти по Слънцето за по-голямo КПД? Има доста неща,с които не съм запознат и въпросите са доста,но се надявам тук да получа отговорите...гледам,че има доста професионалисти и запознати по темата.И последно,но не и по значение,колко би струвала такава централа(приблизително естествено) с оглед посочените мощности.Благодаря
vice77
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13.01.2014 04:46

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот venkap » 15.01.2014 14:44

Нещо в подхода бъркаш. От форума можеш да получиш отговори на 99.99% от въпросите, които те интересуват, но това е равносилно да ремонтираш кола без да имаш понятие, само разчитайки на отговори от автомобилните форуми.
По-добре е да се обърнеш към няколко специализирани фирми за оферти. Такива фирми можеш да избереш, както от този форум, така и от нета. След като получиш офертите и останат въпроси, които да са не доизяснени, ние ще помагаме.
venkap
 
Мнения: 839
Регистриран на: 09.02.2008 11:45
Местоположение: Burgas

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот BulSpace » 15.01.2014 16:41

Съгласен съм!

Отговора на въпроса изисква детайлно проектиране от хора с опит, които не само да разгледат профила на товара ти, но и да ти предложат различни степени на автономност с цени. 100% автономност е много примамливо, но и още по-скъпо, затова се търси приемливия баланс.

Само като пример:
Ако инсталираш 1KWp панели, то ти всеки ден на средно-годишна база ще генерираш около 4-5 KWh електроенергия. Тази енергия трябва да я консумираш веднага(тя е с непостоянна мощност) или да си сложиш батерия (около 200Ah/48V за всеки ден, в който няма да консумираш енергия)....

Общо взето ще ти трябват панели, контролер, инвертор, батерия, окабеляване, защити, конструкция и т.н. , което до ключ е около 3000-4000 EUR/KWp без ДДС инсталирана мощност при коректно оразмеряване. Цените варират според количество, дизайн и марки...
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace
 
Мнения: 139
Регистриран на: 13.02.2008 00:29

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот vice77 » 15.01.2014 18:47

Venkap,благодаря за отделеното време,но грешно си ме разбрал.Първо не бих се наел да се занимавам с неща,от които не разбирам.Второ не съм тръгнал нищо да ремонтирам,а питам за проектиране-изграждане.И трето затова съм тук(къде другаде) за да намеря точно такива хора,които биха могли да ми кажат дали това въобще става с тези мощности и по този начин и разбира се,колко приблизително би ми струвало.Не ме разбирайте погрешно-не искам направи си сам,а надеждна система изпълнена професионално.
BulSpace,благодаря ти и на теб за отделеното време.Твоя отговор попада в десетката...разбрал си ме напълно :idea:
Не съм запознат с материята и не знам възможно ли е такива товари 3кв.ч и 6кв.ч за малка централа.Надявам се и г-н Матеев да каже неговото мнение,като вещ в занаята.Опитвам се да разбера дали въобще ще стане с такива мощности и дали мога да си го позволя-това е.Благодаря на всички и успех!
vice77
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13.01.2014 04:46

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот Mateev » 16.01.2014 02:30

Не ми стана ясно каква е мощността на консуматорите. Числата, които цитираш (3 kWh и 6 kWh) мощности ли са или енергии. Споменаваш и думичката "товар", което означава, че са мощности, а в същото време даваш мерна единица за енергии. Разликата между двете понятия е огромно. Ако мощността на консуматорите е 3kW, то необходимата енергия за едно денонощие е 24 * 3 = 72 kWh. Тя може да бъде произведена и съхранена от фотоволтаична централа с мощност 72 / 6 = 12 kW. Но това е в ярък слънчев летен ден. В слънчев зимен ден мощността на централата трябва да бъде 12 * 4 = 48 kWh, а ако искаш да си гарантираш и облачните дни, мощността нараства до 60-80 kW.

Предполагам разбра основния проблем - може да похарчиш 12 * 2 = 24 000 EUR, а може и 80 * 2 = 160 000 EUR в зависимост от това какъв точно ти е товара, зиме ли ще го ползваш или лете, денем или нощем, искаш ли 100% гарантирано захранване или може да си позволиш няколко дена през зимата да останеш без ток и т.н и т.н. Колегата Bulspace ти го каза технически, но ти не го разбра - най важното нещо е ТОВАРОВИЯ ПРОФИЛ. ТОест какво ще се захранва, кога ще се захранва по часове от денонощието и по дни и месеци от годината, допустимо ли е оставане без енергия или трябва 100%-ова гаранция че товара ти винаги ще работи и т.н и т.н.

И понеже не си техническо лице и не знаеш дори как да си зададеш правилно въпроса, наистина най-разумного е да намериш фирма или специалист по въпроса и да проведете една среща, на която информацията буквално ще бъде измъквана от вас. Ще ви се задава дълга серия от въпроси, най-вече свързани с консуматорите, и на база на натрупаната информация специалиста вече ще може да ви ориентира за цената на необходимата инвестиция.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4407
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот Mateev » 16.01.2014 02:46

Още един пример, за да разбереш колко е важно да се знае какъв ще е товара:

Една малка градинска фотоволтаична лампа с мощност 0.1W китайците я продават на цена под 10 лева.
Соларното захранване на една малка GSM преносима клетка със същата мощност сигурно струва над 200 долара.

Защо има такава огромна разлика в цената - ами защото градинската лампа работи само 3-4 часа през нощта. И на никого не му пука дали е имало слънчев ден, който да зареди акумулатора, и лампата да свети 8 часа през нощта, или е имало мъгла и следващата нощ лампата въобще няма да светне. При GSM клетката това не е така - първо тя трябва да работи денонощно и второ тя трябва да работи дори и когато има един ден с мъгла, който не добавя никаква енергия в акумулатора. Нещо повече - тя трябва да работи и при 2, 3 или 5 последователни дни с мъгла, дъжд или сняг.

Ами ако мъглявите дни станат 10? Ако приемем, че акумулатора е изчислен за 5 дни, все някога ще се случат 6 дни. Ако го изчислим за 6 - ами все някога ще се случат 7. Дори и за 20 мъгляви дни да го изчислим, веднъж на 100 години могат да се случат 21? Пиша тези неща за да разбереш колко е жестоко изискването за 100% гарантирано захранване. Това изискване може да ти увеличи цената на инвестицията 10 или 20 пъти, и пак няма да има непрекъсваемост чисти 100%, а например 99.9%.

Мога да изпиша 100 листа по въпроса и именно затова е по-добре наистина да отидеш на среща със соларен специалист, който да ти ги разкаже тези неща за 10-15 минути, а после съвместно с него да отимизирате инвестицията и да изберете един разумен компромис между ЖЕЛАНИЯ, ВЪЗМОЖНОСТИ и ФИНАНСОВИ ПАРАМЕТРИ.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4407
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот bubolinka1 » 16.01.2014 10:42

Човека иска докато работи сервиза / от 9 до 17 часа/, да си захранва уредите за отопление и свързаните с работата/ компресор, компютър, повдигач/. Вероятно инсталираната система да му намалява по-голямата част от сметката за тока/ без да го съхранява за да осигурява работа до 19 часа през не летните дни, защото е прекалено скъпо/. Вероятно не иска да осигури соларна мощност в случай, че му се наложи да използва за кратко заваръчният апарат, а в момент на натоварване на уредите за отопление/ в рамките на 3-6 кв/, включването на подемника / за 30 секунди/, да ползва част от мощността от мрежата.
П.С. това повече пиша за инициатора на темата, да разбере, че му трябва фирма, а той като има възможност да монтира и заварява- само стойките да си направи.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1
 
Мнения: 200
Регистриран на: 17.04.2013 14:59

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот Mateev » 16.01.2014 11:59

Ако си има съществуващо електрозахранване и просто иска една част от тока да си го произвежда сам, без никакви ангажименти за съхраняване на енергия в акумулатори, нещата са много по-лесни. Просто се слага една минимална Grid Connected фотоволтаична система, изчислена на база ярък слънчев летен ден, като тази система се оставя да работи в паралел с енергийната система, но ще стои скрита зад електромера. Трябва само малко автоматика, за да не се позволи връщане на енергията в мрежата.

При това положение през лятото сервиза ще работи едва ли не на 90% собствена енергия, а пролет, есен и зима показателите постепенно ще намаляват до най-лошата точка - 20-25% собствена енергия на 21 декември. Системата трябва да има логване и записване на компютър, на който точно и ясно да се вижда каква енергия се е ползвала и кога. На базата на тази вече натрупана информация в бъдеще може да се вземе решение за добавяне или не на нови мощности. Тоест не е необходимо всичко да се изчислява и да се прави от раз. Може да се започне и с по-малки мощности и в бъдеще да се добавя.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4407
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот venkap » 16.01.2014 20:54

vice77 написа:...а да съм напълно независим от енергото(докато позволява Слънцето).

Варианта да e напълно независим не е най-подходящ от техническа и икономическа гледна точка.
Но първо трябва да се уточни, дали изобщо е възможен монтаж на панели и какво количество.
venkap
 
Мнения: 839
Регистриран на: 09.02.2008 11:45
Местоположение: Burgas

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот vice77 » 16.01.2014 22:07

Буболинка,аз ли не се изразих правилно или ти си гении не знам(или и двете :lol: ),но точно това ми е идеята с всичките му дребни подробности,които си описал(за електрожена и т.н.)!Моите адмирации...просто няма какво да се кажа повече..това е потреблението горе долу,а като гледам и решението(без батерии и с допълване от мрежата,ако е необходимо,когато няма Слънце) го има.Чисто и просто искам да ползвам цялата възможна енергия от...-до... и тя да бъде 3кв. или 6кв.,а когато Слънцето започва да залязва и се получи спад се пуска монопола и така.
Mateev написа:Ако си има съществуващо електрозахранване и просто иска една част от тока да си го произвежда сам, без никакви ангажименти за съхраняване на енергия в акумулатори, нещата са много по-лесни. Просто се слага една минимална Grid Connected фотоволтаична система, изчислена на база ярък слънчев летен ден, като тази система се оставя да работи в паралел с енергийната система, но ще стои скрита зад електромера. Трябва само малко автоматика, за да не се позволи връщане на енергията в мрежата.
г-н Матеев благодаря за поясненията и изчерпателната информация.Можете ли те ли да ми кажете приблизителна цена на този вид централа за 3 и 6 кв ,след като сте наясно с концепцията..доколкото разбирам е доста по-евтина?Благодаря за разплитането на питането :thumright:
vice77
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13.01.2014 04:46

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот KD Solar » 17.01.2014 08:17

vice77 написа: ... а когато Слънцето започва да залязва и се получи спад се пуска монопола и така.
Ти монопола въобще няма да го откачаш - за монтирането на мрежова фотоволтаична система, каквато реално е в твоя случай, се нуждаеш от захранване от ЕРД (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго - Про).
В момента, е който откачиш захранването, твоята система ще спре...
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar
 
Мнения: 510
Регистриран на: 26.01.2010 10:22
Местоположение: София

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот Maste » 17.01.2014 13:22

....Виц 77, според мен, най-доброто решение е една хибридна-система.Ветроперка/фотоволтаик, виж сега, как се е замъглило вън мъгла и сажди (халпур и цалпур вси гражданя бичат печките)в тези мразовити януарски дни и нощи.Та да назначите 2 циганина на покрива на сервиза на 4часа (на боб и пийница) па на смени (и засмени) да въртят педалите на перката. Пък Шаллах му и монополата.
Липсата на планиране е, като да намигваш в тъмното на красиво момиче.Ти го правиш, но няма кой да те види.
Maste
 
Мнения: 33
Регистриран на: 14.03.2012 15:26

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот Mateev » 18.01.2014 03:40

vice77 написа:
Mateev написа:Ако си има съществуващо електрозахранване и просто иска една част от тока да си го произвежда сам, без никакви ангажименти за съхраняване на енергия в акумулатори, нещата са много по-лесни. Просто се слага една минимална Grid Connected фотоволтаична система, изчислена на база ярък слънчев летен ден, като тази система се оставя да работи в паралел с енергийната система, но ще стои скрита зад електромера. Трябва само малко автоматика, за да не се позволи връщане на енергията в мрежата.
г-н Матеев благодаря за поясненията и изчерпателната информация.Можете ли те ли да ми кажете приблизителна цена на този вид централа за 3 и 6 кв ,след като сте наясно с концепцията..доколкото разбирам е доста по-евтина?Благодаря за разплитането на питането :thumright:


Ами имаш проблем..............
Grid Connected инверторите обикновенно са с голяма мощност, за да могат да постигнат високо КПД. Другия ти проблем е, че твоята централка трябва да бъде трифазна. И какво става - трябва да използваш 3 инвертора по 1 KW или 3 по 2 KW. Не че не могат да се намерят такива, но цената им ще е златна, а КПД-то много много лошо. SMA например имат инвертори по 1.1 KW, но доколкото си спомням цената им на Ват-пик е двойна и тройна спрямо тази на големите трифазни инвертори. Като цяло бих ти казал една ориентировъчна цена от порядъка на 2.0 до 2.5 EUR/Wp. Боя се да не стане и повече, защото централката си е малка, а има условно-постоянни разходи, които са същите като на големите централи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4407
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот mstoev » 18.01.2014 13:09

vice77: Искаш да си намалиш сметката за електроенергия в сервиза като използваш за целта фотоволтаика. Засечи си електромера и виж колко kWh електроенергия използваш за 24 ч. от енергийния микс който ни продават. Ако имаш и фактури по отделните месеци ще е още по-добре. С уред за измерване на мощността си замери мощностите на отделните консуматори и времето за което те работят. Опитай се да въведеш енергийна ефективност т.е. да понижиш консумацията на електроенергия с по-ефективни консуматори и да не я използваш за калорифери, бойлер за топла вода и др. нагреватели. Следва създаване на енергиен микс в сервиза ти т.е. енергия от енергийната система и енергия от фотоволтаичната система която не може да работи без наличие на напрежение от енергийната система. Тънкия момент е управлението на енергийните процеси в този вътрешен в сервиза енергиен микс. Имаш ли излишна електроенергия която не използваш тя ще ти се начислява в електронния електромер и ще трябва да я плащаш като консумирана Проблемът ти е комплексен и трябват замервания, анализи, обсъждания и след това инвестиции. Задачите в фотоволтаиката се решават от зад напред.
mstoev
 
Мнения: 62
Регистриран на: 15.02.2008 20:46
Местоположение: София - Благоевград - Стара Загора

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот venkap » 18.01.2014 16:33

mstoev написа:vice77:...Засечи си електромера и виж колко kWh електроенергия използваш за 24 ч. от енергийния микс който ни продават. Ако имаш и фактури по отделните месеци ще е още по-добре. С уред за измерване на мощността си замери мощностите на отделните консуматори и времето за което те работят.

Трябва му товаров график само за периода от 08:00 до 20:00 часа. Останалото го има във фактурите от партидата(партидите). Идеалния вариант е да се включи електронен ватмер или електромер с вграден товаров график, който да запиши товарите поне в 15 минутни интервали. В този случай ще има възможност да се свалят максималните и минималните товари.
Преди време мой познат ме помоли за проект на ел. инсталация в неговата еднофамилна къща с прикрепен към нея автосервиз от 45 кв.м. Оказа се, че общият товаров график е много неравномерен от 250 W до 5800 W, като максималните товари са много редки. Средния товар за час (енергия) се оказа 2050 Wh изчислено за 10 часов работен ден. Тук не влизат разходи за отопление.
venkap
 
Мнения: 839
Регистриран на: 09.02.2008 11:45
Местоположение: Burgas

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron