Проблем с доставката на модули за централите по мярка 312

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Проблем с доставката на модули за централите по мярка 312

Мнениеот Mateev » 05.10.2008 11:23

Има и още един проблем, за който малко хора се досещат. Това е доставката на модули и инвертори за централите, субсидирани от МЗ по мерки 311 и 312. Съдейки по това, че мерките се отварят на първи януари, бих казал, че първите пари ще бъдат получени на първи май, което вече е в разгара на сезона. А това означава, че модулите и инверторите вече ще са дефицит. Тази година също беше така. От 4 седмици срок на доставка на инверторите през лятото срока нарастна на 14-16 седмици. А с модулите беше по-лошо. Доставчиците и производителите бяха съгласни да отклонят някой друг киловат, но ако платиш сега на 100% и чакаш поне 2-3 месеца. А ако поискаш повече ти казват срок след 6 месеца или след 1 година.

Ситуацията наистина е трагична и малко хора го осъзнават. И в тази ситуация ни натресе нашето Министерство на земеделието. Представете си как през май или юни догодина едновременно се разрешават парите на 100-200 централи по 70 киловата. Та това моментално ще предизвика търсене на модули от Българските фирми с общ обем от 10-15 мегавата. Та при такова количество целия свят да беше започнал да работи за България, пак нямаше да успее да се включи в едномесечния срок.

Този проблем има само едно единствено разрешение:
ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОГОВАРЯНЕ НА МОДУЛИТЕ поне 6-9 месеца по-рано и заплащане на 10-15% гаранция. Това означава, че още от сега трябва да започнат договорките и плащането на гаранцията. Лошото при тези договорки е това, че трябва още от сега да се посочи конкретен месец, в който ще се купят модулите. И ако не се купят в този месец - гаранцията се губи.

Другия вариант (по-разумния) е да се изчака утвърждаването на субсидията и чак тогава да започнат договорките. И първоначално от кредита да се тегли само 10%, а когато наближи срока да се теглят останалите пари.

Отчитайки написаното по-горе и отчитайки, че лятно време дефицита на модули е огромен, стигам до извода, че реално през май-юни ще се правят договорки за модули, които ще пристигат през ноември-декември другата година. Но монтаж през зимата е невъзможен, така че реално централите ще се монтират март-април по-следващата година.

Описания по-горе сценарий е много вероятен. Даже бих казал, че е на 100% сигурен. В същото време на инвеститорите няма да им се чака толкова много и ще са готови на компромиси. Поради тази причина си мисля, че в България ще стане същото, което става всяка година в Европа, а именно:

Инвеститорите са готови на каквито и да било модули, от който и да било производител, стига да пристигнат в разумен срок и на разумна цена. Това вече го играхме през това лято, а в Европа го играят всяка година през лятото. Поради тази причина ние проектираме така централите на нашите клиенти, щото да има универсалност и взаимозаменяемост:
1. Избрали сме размер на модула 160 х 80 като най-универсален размер, който се произвежда от 90% от производителите по света.
2. Избрали сме 170W модул, който е в центъра на диапазона от мощности, които се произвеждат в този размер.
3. Планираме инверторите така, щото тези 170W модули да са в центъра на диапазона от напрежения и токове на инвертора. По този начин в последния момент модулите да могат да бъдат заменени с други, с произволна мощност от 160 до 180W.
4. В проекта проектираме с конкретен модул на конкретен производител, но изрично упоменаваме, че са допустими модули на други производители, стига да имат аналогични ток, напрежение, мощност и габаритни размери.
5. В офертата ще упоменаваме конкретна мощност, но няма да упоменаваме конкретен производител.

Всичко това ни дава възможност догодина през лятото да направим широкомащабно търсене на модули от стотици производители. И по този начин има реален шанс поне част от централите да бъдат направени още през лятото и есента с модули, отклонени от производствените планове и договорки на различните производители (но това е възможно само за малки количества).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 05.10.2008 11:40

Нормалните централи на запад се правят в следната последователност:

1. Започва се търсене на модули. Ходи се по панаири. Правят се лични срещи. Искат се оферти. Преценяват се цени и срокове на доставка (за след 6-9 месеца). И въобще прави се пълно проучване на пазарната ситуация.

2. Прави се съвещание и се взема решение кой ще е доставчика (производителя) на модулите.

3. Сключва се договор за бъдещи доставки с този доставчик (производител) и се определя месеца и годината, когато модулите ще бъдат произведени и доставени.

4. Съгласно договора се плаща аванс (гаранция) в размер на 10-30% от стойността на модулите.

5. Доставчика (производителя) включва количеството в бъдещата си производствена програма и повече не сключва други договори за определения период от време в бъдеще.

6. Когато наближи периода, производителя започва да произвежда модулите.

7. Две седмици преди падежа доставчика (производителя) информира клиента, че модулите вече са на склад и иска плащане на останалата сума.

8. Клиента доплаща до 100% цената на модулите.

9. Доставчика (производителя) получава парите и чак тогава експедира стоката.

10. Междувременно клиента има пълна яснота какви ще са модулите. Следователно той може спокойно да си проектира централата точно с тези модули. И да започне строежа на грубата част (бетони, железа, изкопи, трафопостове и т.н.). Идеята е когато дойдат модулите, да бъдат монтирани за максимално кратък срок.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 05.10.2008 11:58

СБЪРКАНИЯ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

1. Първо проектирай централата !!!!!!
- с какви модули?
- как да знам какви модули ще намеря след 1 или 2 години?
- как да знам от кой производител ще са?
- какъв ще е размера на клетката? От него зависи тока.
- колко клетки ще има един модул? От техния брой зависи напрежението.
- каква ще е стринговата организация? Ами тя зависи от тока, напрежението и мощността на модулите. Зависи и от типа на инвертора. Въобще цялата централа зависи от предварителния избор на конкретен модул. Но какъв ще е модула ще научим в бъдеще. В момента само можем да гадаем.
- какви ще са габаритните размери на модула. От това зависи конструкцията и разположението на конструкциите по терена.

С две думи:
Направи проект с нулева начална информация. Освен това нямаш право да променяш този проект, защото няма да ти дадем субсидии.

2. Дай официална оферта за цените.
При това тази оферта да е със срок на валидност на цените едва ли не 2 години, за да има време Министерството на Земеделието да се натутка. Та ние да не сме пророци. Даже Ванга да беше жива, пак нямаше да може да ни каже какви ще са цените в едно такова далечно бъдеще с неопределена дата на даването на субсидиите. Въпреки всичко ние сме ДЛЪЖНИ сега да определим цените. И ако в бъдеще поскъпнат, ами клиента да плаща от джоба си. А ако поевтинеят - ами има злоупотреба с цените и ще ви съдим (и няма да ви дадем субсидиите).

3. Чакай неопределено време (месеци и години), за да се наканим да отворим мярката.
После ще обявим, че я отваряме, но в последния момент ще я отложим с още 3 месеца. И този номер ще го направим няколко пъти. Междувременно актуалните скици ще станат неактуални и трябва да се вадят нови. И не само скиците, но и всички документи със срок на валидност ще трябва да се подменят (актуални състояния, договори за присъединяване и какво ли не още). Да не говорим, че модулите, с които е планирана централата, вече ще са спрени от производство. С две думи - на всяко отлагане ще трябва да преправяме част от документацията и повторно да се главоболим с вадене на нови хартийки от стотиците държавни, общински и електроразпределителни инстанции.

4. Най-накрая ще сключим договор с тебе и ще ти дадем срок да направиш централата.
И ще поискаме да не променяш нищо във вече морално остарелия проект. В противен случай няма да ти дадем субсидиите.

5. И ако все пак всичко ти е наред, пак няма да ти дадем субсидии.
Защото разбираш ли еди кой си бил крал от държавните пари и Евросъюза отново ни спря финансирането. При тебе може всичко да е наред, но какво да се прави - ПАРИ НЯМА. Така че, блъскай си главата в централата и се чуди как ще си изплащаш кредита.

Осъзнавате ли в каква СБЪРКАНА ДЪРЖАВА живеем.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 05.10.2008 13:08

Господин Матеев, посочили сте много точно алгоритъма на действие - колегите, устремили се към построяване на централи със сигурност също биха решили като Вас... Щом аз съм стигнал до порядъка на действие, предполагам всеки нормален инвеститор и изграждащ централи човек, би достигнал до него... Остава обаче систематизираният и организиран предварително хаос от държавните предприятия, наречени министерства...
Колкото до модулите, мога да Ви осигуря качествени модули за цялата следваща година - без значение времето... Но не ми се иска да използвам това наистина хубаво И-нет място, което бих нарекъл, ако ми позволите, Буквар за соларния меценат...
Поздрави!..
Аватар
Gio

Мнениеот dobber » 09.10.2008 16:51

Господин Матеев, забравяте още няколко под точки.

6. Ако все пак успеете да изградите централата, винаги можем да се заядем за не добре окосената трева и да ви лишим от 10-15% парите.

7. Дори да ти дадем някаква част от парите, ще те проверяваме следващите 5 години, как стопанисваш електроцентралката си. О да, ти не искаш да си обновяваш техниката преди този период. О да, за повторно неокосена ливада, пак ще си искаме 10-15% от парите.

8. Не знаеше ли че тези проценти се натрупват? А знаеше ли че над 50% от неизпълнение, си искаме обратно цялата сума? А какви глоби слагаме над нея, бедна ти е фантазията - крадльо!

------------
Честно казано, мен ме е страх да работя със САПАРД
dobber

Мнениеот Angelov111 » 09.10.2008 21:28

Едва ли някой уважаващ себе си инвеститор , бъхтал се с бюрокрацията в България , няма да поддържа своята не малка инвестиция !
Изказването Ви прилича на -"ако не е окосена тревата - три непоряда"
В крайна сметка никой не иска да окраде милия на всички управляващи европейски фонд ! Хайде да не разсъждаваме като в бакалница ! Централата се създава за да работи в крайна сметка , да спестява вредни емисии , да измести други източници на енергия , поради простичката причина , че ресурсите свършват !
И какво като идват и се влачат като свински черва до обекта ми ?
Аз съм работил здраво и съм създал нещо , което да работи не само за мен . В крайна сметка парите са Европейски и прекаленото лично отношение към тях от страна на управляващите и разпределящите само вреди !
Какво показва не историята , а статистиката !? Да ни е честит ОЛАФ , да са ни честити и чисто новите милионери рожби на Сапард ! И какво им се е случило - НИЩО !
Глоби - ГЛУПОСТИ ! Искате да кажете , че някой ще остави дефектирал панел или изгорял инвертор ??? Та това да не е някаква детска играчка ?
И мен лично абсолютно не ме е страх да взема 100 или 200.000 субсидия . Европейците дават субсидията за да се развие този отрасъл все пак ! И ще дойде някой с белите чорапки и ще ги раздава тези пари на роднините си , които може пък и да не са докосвали компютър например ! Ееееее няма да стане . Big brother OLAF вижда всичко .
Angelov111

Мнениеот Miro » 10.10.2008 16:18

Твърде много хора точат зъби за прословутите 311 и 312, но според мен само малка част от тях ще минат. Най-малко поради факта, че мярката е "развитие на селските райони" а не "оползотворяване на ВЕИ". Обзалагам се, че парите ще се разпределят шарено - малко селски туризъм, малко ВЕИ, малко цехчета... абе разнообразие му е майката.
Miro

...

Мнениеот Gio » 10.10.2008 16:28

...можете да посетите някой от организираните от консултанстски фирми семинари - разясняват нещата "цветно". Разбира се, всяка от тези фирми има свой интерес от цялата работа, но се създават полезни контакти и е добре за познаването на систематиката на начинанието.
Аватар
Gio

Мнениеот dobber » 10.10.2008 17:07

От къде можем да разберем за организирането на подобни семинари?
dobber

...

Мнениеот Gio » 10.10.2008 17:41

...ако ви поставя линкове или адреси, или телефони, ще си навлека гнева на администраторите - вече имам "жълт картон" за безобидна обмяна на мнения, повече не искам - потърсете чрез търсачка...
Аватар
Gio

Заглавие:

Мнениеот lz1wvm » 29.10.2008 21:36

Ето и цени на фотопанели в европа.
Прикачени файлове
Scan10001.rar
(44.32 KiB) 899 пъти
Scan10003.rar
(10.97 KiB) 847 пъти
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 30.10.2008 01:30

Добави и 0.08 - 0.10 EUR/Wp за доставка до България (транспорт + застраховка + товаро-разтоварни и складови разходи) и цените стават по-лоши от тези, които предлага СТС Солар :lol: .
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали