Даване на почасови прогнози на ЕРП-тата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Даване на почасови прогнози на ЕРП-тата

Мнениеот Vandal » 28.01.2014 13:06

Foton написа: (за съжаление в случая с ВЕИ само да го изключва)

Което пак да напомня че според:
(5) Операторът на преносната или на разпределителната електрическа мрежа може да
ограничи дистанционно подаваната към електрическата мрежа енергия
по изключение, в случаите когато бъдат надвишени преносните възможности на мрежата, към която
производителят е присъединен

Тези тъй наречени телеуправления НЕ МОГАТ да ограничат подаваната към ел. мрежа енергия а само да изключват.
Всички знаем че ограничението може да се направи единствено от генератора или в случая инвертора.
Как ще ограничат мощността с 10, 20 или 50%!

И продължавам:
(6) Операторът на преносната или на разпределителната електрическа мрежа
незабавно уведомява по телефон или чрез съобщение по електрона поща или факс
производителя на електрическа енергия от възобновяеми източници за въведените
ограничения, като посочва дата и час на въвеждане и съответния обхват

Аз го разбирам че думата дистанционно (от разтояние) може да бъде и просто да ти се обадят по тел. и ти да ограничиш мощността.
Аватар
Vandal

Мнениеот sunny_boy-2 » 28.01.2014 13:10

GDG написа:Добро да бъде Fotone, че то напоследък... :( !
Дано ти си правия със съжденията си, относно третирането на централите до 30kW в ПТЕЕ. Прав си, че е безсмислено малките централи да изготвят прогнозни графици за почасовото си производство, но в договорите за участие в балансиращи групи, предлагани от ЕСП, съществува клауза, с която упълномощаваме т.н Координатори да извършват тази дейност, за което ние им заплащаме парички !?/... но колко не се знае / и отговорността за т.н небаланси въобще не е за сметка на ЕРП, а се поемат от производителите или потребителите, за които Координатора изготвя прогнози / между впрочем договорите за участие в балансиращи групи са с ЕСП, а не с ЕРП./ Не си споменал дали си запознат с тези договори. Ето ти още малко фактология от принципите за изчисляване на небалансите на ЕВН, които явно си нямал време да прочетеш:
4.7 „Член на балансираща група “ е Пряк член на балансираща група, който по смисъла на ПТЕЕ, е обект или сума от обекти на търговския участник (потребител/производител), за който търговският участник регистрира ежедневен почасов график за прогнозното потребление/производство в ЕСО съгласно ПТЕЕ;
4.8 „Непряк член на балансиращата група” е член на балансиращата група, който по смисъла на ПТЕЕ, е обект или сума от обекти на търговския участник (потребител/производител), който купува/продава електрическа енергия единствено от/на „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД и който не регистрира ежедневен почасов график за прогнозното потребление/производство в ЕСО съгласно ПТЕЕ; / май това сме ние нали ? /
...... и още..
19. За всеки производител на електрическа енергия – Непряк член на балансираща група, Координаторът изчислява цената на небаланса на произведен кВтч енергия в съответния месец по формулата: Цi = ((∑КЕДih + ∑КЕИih) * Ц НЕК - PEИi - РЕНi) / ∑КЕИih , където.../ ако желаеш да видиш останалото, написах къде можеш до го видиш /
Питаш кой точно закон изключва императивно производителите до 30kW... от пазара ли ? Ето кой :
ЗЕВИ – Чл. 30. (1) Производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, чиито енергийни обекти са с обща инсталирана мощност над 30 kW, сключват договор за достъп с оператора на преносната или на разпределителната мрежа при общи условия, одобрени от ДКЕВР и обявени на интернет страницата на оператора на съответната разпределителна мрежа преди сключване на договора за изкупуване на електрическата енергия. Неразделна част от договора за достъп е оценката на потенциала по ]чл. 19, ал. 1, когато изготвянето є е задължително, въз основа на който потенциал се изготвят прогнозните графици за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници. – ето кой законодателя е предвидил да изготвя прогнозни графици
(2) Производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, чиито енергийни обекти са с обща инсталирана мощност до 30 kW включително, използват разпределителните мрежи, към които са присъединени, при общи условия, одобрени от ДКЕВР и обявени на интернет страницата на оператора на съответната разпределителна мрежа. Тук законодателя не споменава нищо за договори за достъп и за т.н.прогнозни графици нали ?
Аз съм до тук.Моля съфоромците за извинение за отнетото време :wink:

Колега според мен бъркаш годишните/месечните прогнозни графици с ежедневен почасов график, свързан с балансиращия пазар.
sunny_boy-2

Мнениеот Vandal » 28.01.2014 13:18

Според мен бърка договора за достъп и договора за балансиране
ама не се бърка само той ами и ние всичките.
КАШАТА Е ОГРОМНА
Договор, договор, договор... и на всеки договор има маймунка/и която да цоца.
Те юристите вече са вдигнали ръце, та ние.
Аватар
Vandal

Мнениеот GDG » 28.01.2014 18:04

Хайде пак... :)
Основния закон по който тръгнахме да инвестираме е ЗЕВИ. Този закон урежда обществените отношения, свързани с производството и потреблението на електрическа енергия от възобновяеми източници. В него са регламентирани и договорите, които трябваше да сключваме.Казвам трябваше, защото сега вече... Може ли някой да ми покаже къде в ЗЕВИ се говори за договори за балансиране и задължително участие в балансиращ пазар ? Някой спомня ли си, кога и по какъв повод се заговори за прогнозиране производството на електроенергия от ВЕИ и каква борба беше да се изключат малките централи до 30 к. от изготвянето на прогнози в последните поправки на закона. Къде в закона сега се говори за месечни, дневни или почасови прогнози, а просто е указано кой изготвя прогнозни графици? Някой сравнявал ли е старите ПТЕЕ и новите от 18.07.2013г.Редно ли е чрез изработването на различни нови правила било то и от "независимата" ДКЕВР, да се променя икономическата среда, регламентирана в закон ? Аз мисля, че със закона се задават икономическите условия и всяко последващо действие, което се приема , независимо от кого, било то под формата на нови правила, нови договори, нови такси и т.н., които променят икономическата среда, без съответните промени в закона, биха могли да се считат като незаконни. А сега нека юристите си кажат думата. Не бъркам договорите. Просто не ми е ясно, след като съм подписал договор за достъп, договор за балансиране, които са все договори от ПТЕЕ, още колко договора ще трябва да подписвам по тези или други правила за да дадем още някакви парички на ... вие си знаете на кого ?
GDG

Мнениеот Foton » 28.01.2014 19:56

GDG написа:Хайде пак... :)
Просто не ми е ясно, след като съм подписал договор за достъп, договор за балансиране, които са все договори от ПТЕЕ, още колко договора ще трябва да подписвам ..... ?

За твоето (и нашето, разбира се) душевно здраве е по-добре да не знаеш.
Както се казва: май сбъркахме държавата.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Mateev » 28.01.2014 22:30

Не само държавата сбъркахме, но и времето, в което сме се родили. А като си помисля, че аз съм единственият от 300-тата милиона сперматозоида, който е успял първи да стигне до яйцеклетката, чак започвам да съжалявам, че чак толкова много съм бързал на това състезание. :D
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот BulSpace » 01.02.2014 18:58

Вероятно съм закъснял с информацията и все пак:

Енерго-Про правят компромис за сега и не изискват от производителите до 30KWp да попълват това приложение 3 с почасовите графици...

Дано се вразумят регулиращите живота ни паразити най-сетне.... :cry:
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали