Дистанционно управление чрез SMA Sunny Webbox

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Дистанционно управление чрез SMA Sunny Webbox

Мнениеот Lupus » 12.03.2014 15:00

energy11 написа:Да, мога да опитам с такъв gsm комуникатор. Lupus, ако не е проблем ще пиша на ЛС за малка помощ с комуникатора, само трябва да намеря за проба или закупя SMA Webbox.

ОК Пиши като си готов.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот energy11 » 17.03.2014 20:53

Колеги, а с въпросния комуникатор не може ли директно да се спира/пуска даден инвертор? По този начин ще отпадне цялата нужда от Webbox+Sensorbox. Вярно, няма да може да се регулира мощността на инвертора, а само ще може да се включва/изключва, което мен също ме устройва.

Та би ли могъл комуникатора да се свърже към инверторите (имам 6 броя) или по-скоро към прекъсвачите им. Малко ми куца тази материя, затова ще съм благодарен за мнения.
energy11

Мнениеот Lupus » 18.03.2014 09:31

Нашия комуникатор HG07A може да управлява едновременно 4 инвертора:
1. Чрез подходящ интерфейс да следи за работата им
2. Да ги изключва и включва по команда
3. Да ги включва и и изключва по часови или календарен график.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Foton » 18.03.2014 11:19

Здравейте,
Какво точно значи "подходящ интерфейс" и "да следи за работата" ?
На един от нашите обекти имам 3 бр. имвертори SMC10000 без WebBox. Може ли с това устройство да ги управлявам и как?
Бих желал да получавам в реално време данни за мощността и да мога да ги регулирам.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Mateev » 18.03.2014 11:41

Това, което го искаш, го може само WebBox и никой друг. При това ако искаш някаква автоматизация, няма как да стане по лесния начин посредством Modbus - ще ти се наложи да ползваш API-то на SMA и да пишеш програма на C++.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 18.03.2014 12:27

Foton написа:Здравейте,
Какво точно значи "подходящ интерфейс" и "да следи за работата" ? Означава във всеки момент да знаеш кой инвертор работи/не работи.
На един от нашите обекти имам 3 бр. имвертори SMC10000 без WebBox. Може ли с това устройство да ги управлявам и как? Можеш да ги спираш и пускаш и във всеки момент да знаеш кой работи и кой не.
Бих желал да получавам в реално време данни за мощността и да мога да ги регулирам. Това няма как да стане.HG07 не е специализиран дивайс за контрол и управление на аналогови величини
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Foton » 18.03.2014 17:39

Lupus написа:
Foton написа:Здравейте,
Какво точно значи "подходящ интерфейс" и "да следи за работата" ? Означава във всеки момент да знаеш кой инвертор работи/не работи.
На един от нашите обекти имам 3 бр. имвертори SMC10000 без WebBox. Може ли с това устройство да ги управлявам и как? Можеш да ги спираш и пускаш и във всеки момент да знаеш кой работи и кой не.
Бих желал да получавам в реално време данни за мощността и да мога да ги регулирам. Това няма как да стане.HG07 не е специализиран дивайс за контрол и управление на аналогови величини

KAK ще ги спирам и пускам??? Този инвертор има като външен "интерфейс" два проводника за захранване плюс заземяване... Да разбирам ли, че ще ги захраня през контактори? И как ще разбера, че работят?
Моля за повече подробности.
Иначе това през WebLog си го можем, е и без него също, но не е така елегантно....
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Lupus » 18.03.2014 17:57

Аз казвам какви са възможностите на нашата система. А как точно да се реализира контрола и управлението е въпрос на проектиране.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Foton » 20.03.2014 11:59

Извинявай Lupus,
Не разбрах вашата система може ли да спира и пуска тези инвертори без да се налага грубо комутиране на захранването и може ли да показва дали инвертора работи, т.е. по какво познава, че работи?
Foton

Мнениеот Lupus » 20.03.2014 12:31

Foton написа:Извинявай Lupus,
Не разбрах вашата система може ли да спира и пуска тези инвертори без да се налага грубо комутиране на захранването и може ли да показва дали инвертора работи, т.е. по какво познава, че работи?

Не познавам схемата и органите за управление на инвертора, за да мога да предложа така умозрително техническо решение. При всички положения този инвертор има някакъв орган за пускане и спиране и той може да се управлява с едно от релетата външно. А един токов траф и прост изправител след него и включени към един от входовете на системата ще покаже лесно подава ли мощност в мрежата инвертора или не. Пак казвам - това са въпроси на технически проект. Ако имаш схемата на свързване на конкретния инвертор с описание на органите му за управление - качи я някъде да погледна как точно стоят нещата.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Foton » 20.03.2014 12:45

Инфото е тук: http://files.sma.de/dl/17872/SMC9-11TLRP-IA-en-51.pdf
Както казах НЯМА I/O за управление, само RS485 комуникация по измисления протокол на SMA.
Foton

Мнениеот Lupus » 20.03.2014 13:59

Трите инвертора в трифазна мрежа ли работят или в монофазна?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот dancho » 21.03.2014 00:07

energy11 написа:
donpesho написа:Не зная какви са ти инверторите , но аз също използвам Webbox на СМА и мога да ги изключвам , включвам и променям изходната мощност от дистанция когато си поискам .Инверторите ми са Съни центал на СМА.

Да колега, знам че инверторите могат да включват и изключват дистанционно с SMA Webbox, но аз съм с друга комуникация, с която това не може да бъде правено. Именно затова се насочих към Webbox-a, но исках да си запазя и сегашната си комуникация със сензорите. Идеята ми беше да използвам сегашната комуникация за мониторинг (харесва ми повече от интерфейса на Webbox-a), а да използвам Webbox-a само при нужда от включване/изключване/намаляване на мощността. Г-н Матеев обясни, че няма как да свържа и двете комуникации.

Аз също съм с инвертори SMA SMC и опцията е да мина на вариант Webbox+Sensorbox, но ми излиза скъпичко, при положение че съм плащал за една комуникация вече...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Има как да стане понеже съвета ми може да има комерсиална посока предпочитам да го обсъдим на личен .
Вече разработихме система за превключване на две еднотипни комуникации едната за мониторинг другата за контрол на мощност .
dancho

Мнениеот Lupus » 22.03.2014 12:01

Foton написа:Инфото е тук: http://files.sma.de/dl/17872/SMC9-11TLRP-IA-en-51.pdf
Както казах НЯМА I/O за управление, само RS485 комуникация по измисления протокол на SMA.

Прегледах документацията. Има начин за управление (спиране и пускане) с минимална намеса и без измислените протоколи. Ако мрежата е трифазна и инверторите са свързани с веригата за баланс на мощността, със спирането и пускането на един от тях се управляват и останалите.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Foton » 22.03.2014 16:21

Мрежата е трифазна, но поради наличието на здрав разум не се използва баланс на мощността поради липса на такова изискване от ЕРП.
В какво ще се изразява минималната намеса? По разбираеми причини някак си не ми се ще да ровя из самия инвертор, поне докато е в гаранция.
Foton

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали