Генерация и товар на ЕЕС в реално време

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Генерация и товар на ЕЕС в реално време

Мнениеот lz1wvm » 23.10.2013 18:03

ferdy написа:
lz1wvm написа:Зачудих се и друго(тъй като не можах да намеря информация в нета),на каква цена се продават тези 1000 мегавата ел.енергия на комшиите(съседните държави).И дали изобщо в България се ползва евтината ел.енергия от АЕЦ-а.И как се определя,като реално количество,постъпило в ел.мрежата на страната от различните енергоизточници.

Като се има предвид, че изнесения ток се пазарува от АЕЦ и от държавните ТЕЦ-ове, единственият извод е, че ние тук си консумираме от по-скъпата енергия.

Това беше и моето предположение.Не съм запознат с цените на внос и износа на ел.енергия.....просто питах.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Cin gibi » 23.10.2013 20:15

Изглежда, за да няма спорове и препирни, трябва да се публикува национален енергиен модел за доставките, в който, всеки клиент /при желание/ и местното ЕРП /НН/ дружество, при вкарване на съответните променливи /в диапазон/ от разстояния до главните доставчици на енергия, да имат точно, до +/- 5%, ясна представа за цената, платима на съответните генераторни мощности и формираната на тази база доставна цена в точка Х, У или Z.
Добре, ала как да стане :roll:
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот KD Solar » 20.03.2014 23:10

KD Solar написа:10:49:21/20.09.2013 MW
АЕЦ 1844
Кондензационни ТЕЦ 2098
Топлофикационни ТЕЦ 245
Заводски ТЕЦ 210
ВЕЦ 5
Малки ВЕЦ 58
ВяЕЦ 145
ФЕЦ 536
Био ТЕЦ 6
Товар РБ 3720

Какво стана с износа???
Пак се върнахме на нивата от преди лятото и премахване и понижаване на таксите!!!
Да не се е скъсал далекопровод или времето захладня, не се пускат климатици и туристите избягаха от БГ???

Поредната ЛЪЖА, ама кой да я каже.
Увеличихме ИЗНОСА!!!
Увеличили сте ми ...културата...

Господа УПРАВЛЯВАЩИ - Какво стана с 1000MW износ?
Тази година април е през март!
Ама тази година се ограничават не 40, а 60% от мощностите.

КЪДЕ СА ТЕЗИ 1000MW износ?
Потреблението е по-ниско дори и от миналия април!
- дали е заради икономиката?
- или заради 300 000 хиляди, които за миналата година напуснаха БГ?

Какъв ЯЕЦ Беляне? Какви 5 лв?
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Lupus » 20.03.2014 23:34

KD Solar написа:...
Господа УПРАВЛЯВАЩИ - Какво стана с 1000MW износ?
Тази година април е през март!
Ама тази година се ограничават не 40, а 60% от мощностите.

КЪДЕ СА ТЕЗИ 1000MW износ?
Потреблението е по-ниско дори и от миналия април!
- дали е заради икономиката?
- или заради 300 000 хиляди, които за миналата година напуснаха БГ?

Абе какъв сезон сме? Човек се чуди да се топли ли, да се охлажда ли...
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Foton » 22.03.2014 11:38

Грешен въпрос!
Въпросът е: защо, по дяволите, топлофикациите и заводските ТЕЦ са на пълна мощност. Те не са ВЕИ, плащат им тока около 300лв./MWh. И кво прайм ся, а.... Дане би щото са на газ? Или защото по този начин парното на некой категории граждани, наречени столичани в повече, е по-евтино?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот lz1wvm » 29.03.2014 21:36

А защо няколко пъти за една седмица,износа на ел.енергия към комшиите,варира от 500 до 1500 мегавата.И същевременно ограничават АЕЦ-а.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 16.04.2014 21:44

И в крайна сметка,военна тайна ли е,какви пари плащат съседните държави на мегават изнесена ел.енергия.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Foton » 17.04.2014 09:34

Не плащат съседните държави, а съответните фирми там. И не плащат на НЕК, а на съответния търговец, който изнася тока... Колко точно е въпрос на договорка, но не е повече от 60-70лв./МВтч. без цената на мрежовите услуги. Но тази информация я няма в ЕСО.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот lz1wvm » 17.04.2014 20:16

А кой търговец изнася ток на 110,220 и 400 киловолта.Нали това са мрежи на НЕК.И те съответно трябва да си начислят такса пренос за ползването на далекопровода.На мен ми плащат EVN,щото там съм присъединен.А някой,които са с два чифта,са присъединени към НЕК.И си вземат парите от НЕК.

Та въпроса ми е какви пари плащат съседните държави на нашата.А за мен е ясно,че румънеца не ми дава пари. :D
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Foton » 18.04.2014 10:30

Всички търговци изнасят на тези напрежения и плащат т.н. мрежови услуги (такса пренос например) на НЕК. Миналата година до пролетта тази такса беше безумна и правеше тока от БГ неконкурентен в съседните страни. После я намалиха, но в момента ме мързи да проверя колко точно е. Иначе въпроса ти е некоректен, съседните държави не плащат на нашата. Фирми от съседни държави плащат на търговци на ток у нас, а търговците плащат на съответния производител и на ЕСО.
Foton

Мнениеот lz1wvm » 18.04.2014 19:09

Опаа,какви са тия търговци.
Миналата година до пролетта тази такса беше безумна и правеше тока от БГ неконкурентен в съседните страни.

Сигурно е така,щото до миналата година по данни на ЕСО,износа беше нищожен,и дори съизмерим с вноса.И най-вече оставаше таксата за пренос през далекопроводите на България,до нейните съсъдки.Демек търговийка с пренос по стари ел.проводи. :D
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 11:06

Lupus написа:Без да съм енергетик, това което се случва го описах преди 4 години. Тогава всички надуваха балона "фотоволтаици" и ми опонираха с патос. Как всичко щяло да се балансира от ВЕЦ, как ПАВЕЦ "Чаира" бил достатъчен, как ще се построят балансиращи газови мощности и все от сорта. Трудно се предвиждат и планират "пътищата Божии". Гледам, че сега перките дават малко ток. А ако задуха и един хубав пролетен вятър заедно с хубавото пролетно слънце? Респект за Матеев, че все пак признава сложността на ситуацията. Имам усещането, че скоро едни 1000MW мощности от фотоволтаици и перки ще стоят и ще губят пари. Енергетиката ни просто няма в момента друг полезен ход!
//Добавено
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=449014

- Ако не тези, други мощности, все го правят. Системете редовно губи пари ...а искаме и да е стабилна, и да не ни бъркат в джоба. как да стане при този разклад?
Наблюдението ти, обаче - и капиталните изводи от подобни, дори след години - продължава да остава вярно.
lz1wvm написа:А защо няколко пъти за една седмица,износа на ел.енергия към комшиите,варира от 500 до 1500 мегавата.И същевременно ограничават АЕЦ-а.
Ако не си забелязал, Велико, изнася се, когато има потребление. Свие се потреблението-свива се износа. На мига. Чудно ми е, какво не ти е /било?/ ясно тук.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот lz1wvm » 23.09.2014 20:09

Ако не си забелязал, Велико, изнася се, когато има потребление. Свие се потреблението-свива се износа. На мига. Чудно ми е, какво не ти е /било?/ ясно тук.

Все пак имаме 5 съседни държави,и това е въпрос на политика,и договори със съседите.
И ако си забелязал,това е една от малкото технически теми,останали във форума.Но след като ТИ се намеси,за мен тя става вече филосовска. :idea: :idea: :idea:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 22:26

lz1wvm написа:

Все пак имаме 5 съседни държави,и това е въпрос на политика,и договори със съседите.
И ако си забелязал,това е една от малкото технически теми,останали във форума.Но след като ТИ се намеси,за мен тя става вече филосовска. :idea: :idea: :idea:

Само и единствено електрика. Никаква философия. АКО политиката включва ТВЪРДИ лимити за пренос на енергия, след които следва изключване - друга работа но, така ли е?
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот Mateev » 24.09.2014 11:34

Забранявам на Пирамид да пише в други теми, освен в неговата си "философска" тема. Там все още съм склонен да го търпя, но нека да не напуска нейните предели. Форума е технически и нямам никакво намерение да позволя на някой да го превърне във философски или политически. Това е последно предупреждение за изгонване на поредното превъплъщение на Пирамид.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали