Измиване на фотоволтаични модули

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Измиване на фотоволтаични модули

Мнениеот energy11 » 22.04.2014 00:10

Колеги, тези дни си прокарвам вода в имота, за да мога спокойно да правя периодично измиване на панелите. Водата от ВиК мрежата обаче е много студена (трябва да измеря колко точно градуса е) и въпреки, че планувам миенето на панелите да става сутрин рано в летните дни (напр. до 7.30-8.00ч сутрин да приключва миенето) ме притеснява температурната разлика на водата и тази на повърхността на панелите.

Знаете ли до колко градуса е препоръчителната температурна разлика между панелите и водата с която те се мият, така че да не се образуват микро или по-големи пропуквания на модулното стъкло. Също така ще съм благодарен да споделите вашия опит при поддържането на модулите чисти.
energy11

Re: Измиване на фотоволтаични модули

Мнениеот Mateev » 22.04.2014 01:00

Оставил съм ги на произвола на съдбата. Природата сама решава кога да ги почисти, като пуска от време на време малко дъжд.

Помагам им само зимно време и то само ако след обилен сняг се появи ярко слънце. Тогава ги почиствам криво-ляво от дебелия сняг, а след това те се затоплят от слънцето и в рамките на деня се самопочистват на 100%
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот alabala963 » 22.04.2014 10:56

Не се притеснявай за температурните разлики. При най-горещото време като завали дъжд с разлика от 25 градуса нищо не им се случва. Водата от ВиК е с много варовик и ако само ги поливаш ще се натрупа варовиков пласт, който пречи на добива повече от прахта, която си измил.
Както казва г-н Матеев "Остави тази работа на Онзи от горе". Трябва само за големи петна от птиците да се притесняваш. Другото е незначително като загуби и не си заслужава усилието и разходите.

П.П Пробвали сме всичко и извода е: - Не ги пипай ако не са осрани. :)
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот sunny_boy-2 » 22.04.2014 13:49

Недейте да разколебавате колегата, със сигурност чистите панели произвеждат повече -по груби мой изчисления това е в рамките на 5-10%. Друг е въпроса, че с това ограничение за изкупуване на ел. енергията на преференциална цена до часовете определени от „независимата” дкевр, този стимул се убива и не си заслужава да правиш разходи за почистване на панелите с цел увеличение на производството при положение, че няма да ти изкупят цялото количество енергия на преференциална цена, освен ако поради някаква причина централата по принцип произвежда по-малко от определеното от дкевр.
Аз лично използвам помпа с вместимост 8 литра и с дюза накрая (използват се за препарати) и с нея пръскам вода по панела и след това със скуиджи обирам водата, така че да не остава и да не стига до там, че сама да се изпарява и да оставя отлагания по стъклото. Използването на помпа пък от друга страна ти дава възможност да контролираш количеството на водата -хем да не е прекалено малко и да доведе до надраскване на стъклото, хем пък и да не доведе до рязко охлаждане на панелите, ако те притеснява, че може да се спука стъклото. При обливането на вода обилно върху панела води със сигурност до голямо разхищение на вода и може да доведе до по-голямо понижение на температурата на стъклото на панела. Общо взето има смисъл да се прави това упражнение с почистването, но конституционния съд трябва час по-скоро да отмени промените в зеви от началото на 2014-та.
YouTube има доста клипчета от който можеш да се поучиш за почистването на панелите.
sunny_boy-2

Мнениеот energy11 » 23.04.2014 23:00

Хаха, няма да ме разубедят колегите, а аз предположих, че ще има коментари "за и против" миенето на панелите. С прокарването на вода се бях захванал преди решението за ограничаване производството на годишна база, а и да се надяваме, че това ограничения няма да се задържи много. Решил съм да ги мия от време на време, оставял съм ги немити към година и бяха станали много мръсни - петна от птици, едни други жълтеникави петна и т.н., така че 3-4 пъти в годината не пречи да им се мине една вода.

От мненията ви разбирам, че явно не трябва да се притеснявам много за стъклото на панелите, макар че водата от ВиК е доста по-студена от топъл летен дъжд. Sunny Boy, забелязвал ли си колко е студена горе-долу водата с която обливаш панелите в летните месеци? Защото при мен сега е много студена, но лятото се стопля малко. Иначе мисля да ги поливам с маркуч с пистолет, на който да регулирам силата на струята и разпръскването на водата, малко движение с четка и после изгонвам водата със скуиджи. При мен водата е доста варовита, така че само с обливане без изсушаване няма да стане.

Поздрави
energy11

Мнениеот sunny_boy-2 » 24.04.2014 13:48

Аз използвам пръскачка, подобна на тази 8 литра и тя има дюза, и като се използва дюзата количеството на водата не е чак толкова голямо, че да понижи рязко температурата на стъклото на панела. Наистина има нужда и от скуиджи.

Според слухове около 25-ти Май конституционния щял уж да се произнесе по първото дело за 2014-та, да видим. Еиии това е работа, съдия да си в Бългрия - 6 заплати вземат от началото на годината и едно дело не са решили. :D :D :D
Прикачени файлове
praskachka.jpeg
praskachka.jpeg (10.05 KiB) Прегледано 12428 пъти
sunny_boy-2

Мнениеот bubolinka1 » 28.04.2014 13:32

Конституционните съдии не са машинописки. Труда на е е на брой, нито на страници. Нито пък решението се изготвя в дата на обявяването.

Защото и въпросите не са сходни, като да си измиеш ли панелите ?
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Joro762 » 29.04.2014 10:38

bubolinka1 написа:Конституционните съдии не са машинописки. Труда на е е на брой, нито на страници. Нито пък решението се изготвя в дата на обявяването.

Защото и въпросите не са сходни, като да си измиеш ли панелите ?

Буболинка ти какво направи ,осъди ли ЕРП
И ДКЕВР ?До къде е докара в борбата -)??
Joro762

Мнениеот bubolinka1 » 29.04.2014 11:19

В момента разсъждавам, дела или ток ще правим. Имам предвид, че условията ще продължават да се променят, а свободният пазар още не е започнал. Той ще оправдава още по-честа смяна в правилата.

Имаме Становище, което изпълнихме и договор за присъединяване, който е изпълнен. Отказан ни е достъп. Подготвих едно подробно писмо, но не смея да го пусна тук да се чете.
Накратко, ЕВН разсъждава, че в сградата не може да има "сандвич" от въведени и невъведени обекти в експлоатация.
Не се съобразява, че разрешението за строеж е с дълъг срок и той не е изтекъл, а проекта за сградата по ЗУТ е изготвен за "етапно" въвеждане в експлоатация и тя е далеч във времето/ освен че може да се удължава срока/ Тях ЗУТ и разрешението за строеж не ги интересува, нито неговият срок, нито че задължават друг собственик, а не собственика на ФтЕЦ, който ползва покрива, да изпълнява обектите.
Използваното понятие "сандвич" от незаконни и законни обекти / имат предвид въведени и невъведени все още в експлоатация/, освен че е обидно, не е обосновано нито в Наредба № 6 , нито в ЗЕВИ.

В момента точно пресмятам, че ако не правех нищо, щях ли да се радвам на лихвата, вместо да бъда еко ентусиаст и да се удоволствам от работата на хубавата техника.

Като вдигнат цената на три пъти, защо да го продаваме тока? Вярно лятото няма да ползваме цялата мощност, но пък и държавата няма да види много неща/ които са хиляди левове/ от една страна заради документите, от друга страна заради таксите през следващите 20-30г за сградата и обектите в нея, а от друга и самата ФтЕЦ има такси и документи/ някои от тях ежемесечни/.

НЕ СЪМ УБЕДЕНА, че като спечеля производство, в което да ги принудя да получа ДОСТЪП след присъединяването, това ще бъде изгодно за мен, предвид предстоящото увеличаване на тока, променящите се такси и въвеждането на свободния пазар, заедно с данъците които ще си навлеча за сградата за следващите 20-30г, таксите които ще са необходими за докуменнтите на институциите, които са се навързали като "черва" и фирмичките, които ще участват във всевъзможното издаване на документи необходими пред институциите. Нервите и времето не ги броим в БГ.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Joro762 » 29.04.2014 14:31

bubolinka1 написа:В момента разсъждавам, дела или ток ще правим. Имам предвид, че условията ще продължават да се променят, а свободният пазар още не е започнал. Той ще оправдава още по-честа смяна в правилата.

Имаме Становище, което изпълнихме и договор за присъединяване, който е изпълнен. Отказан ни е достъп. Подготвих едно подробно писмо, но не смея да го пусна тук да се чете.
Накратко, ЕВН разсъждава, че в сградата не може да има "сандвич" от въведени и невъведени обекти в експлоатация.
Не се съобразява, че разрешението за строеж е с дълъг срок и той не е изтекъл, а проекта за сградата по ЗУТ е изготвен за "етапно" въвеждане в експлоатация и тя е далеч във времето/ освен че може да се удължава срока/ Тях ЗУТ и разрешението за строеж не ги интересува, нито неговият срок, нито че задължават друг собственик, а не собственика на ФтЕЦ, който ползва покрива, да изпълнява обектите.
Използваното понятие "сандвич" от незаконни и законни обекти / имат предвид въведени и невъведени все още в експлоатация/, освен че е обидно, не е обосновано нито в Наредба № 6 , нито в ЗЕВИ.

В момента точно пресмятам, че ако не правех нищо, щях ли да се радвам на лихвата, вместо да бъда еко ентусиаст и да се удоволствам от работата на хубавата техника.

Като вдигнат цената на три пъти, защо да го продаваме тока? Вярно лятото няма да ползваме цялата мощност, но пък и държавата няма да види много неща/ които са хиляди левове/ от една страна заради документите, от друга страна заради таксите през следващите 20-30г за сградата и обектите в нея, а от друга и самата ФтЕЦ има такси и документи/ някои от тях ежемесечни/.

НЕ СЪМ УБЕДЕНА, че като спечеля производство, в което да ги принудя да получа ДОСТЪП след присъединяването, това ще бъде изгодно за мен, предвид предстоящото увеличаване на тока, променящите се такси и въвеждането на свободния пазар, заедно с данъците които ще си навлеча за сградата за следващите 20-30г, таксите които ще са необходими за докуменнтите на институциите, които са се навързали като "черва" и фирмичките, които ще участват във всевъзможното издаване на документи необходими пред институциите. Нервите и времето не ги броим в БГ.
Абе ти щом си адвокатка опани

им една сума за дето не искат да те присъединят и се правят на тарикати както винаги пък после със здраве си ползвай тока пак-))
Joro762

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали