от Mateev » 13.06.2014 18:57
Добро утро...........
Не ти ли казах няколко постинга по-горе, че докато се научиш да запояваш, ще потрошиш десетки клетки???
Не ти ли казах че аз съм потрошил стотици, и пак не съм се научил да правя добри спойки?
Не ти ли препоръчах да си купиш счупени парчета от клетки и да тренираш върху тях?
Е продължавай в същия дух и скоро от сто клетки няма да ти остане нито една.
Ако искаш малко съвети - първо се откажи от флюса. Откажи се и от тинола. Използвай специални ленти за фотоволтаични клетки (RIBBON), в които има точно необходимото количество от тинола (или с каквото там са покрити) и колофона (ако въобще го има - не знам). Намери си специален скъпоструващ поялник с прецизно регулиране на температурата на човката. Започни експерименти при различни температури и различна скорост на движение на човката на поялника. Запояването се извършва само с леко натискане на лентата (RIBBON-a) до клетката и със сравнително бързо движение на поялника по дължината на тази лента. Ако се направи правилно, покритието на лентата се стопява 2-3 мм преди човката и се втвърдява 5-6 мм след нея. Движейки човката ти всъщност създаваш разтопена зона - малко преди и малко след нея. Поялника се движи с точно определена скорост, която ще налучкаш опитно след потрошаване на стотина клетки. При по-бърза скорост на движение поркритието на RIBBON-а няма да успее да се стопи и смеси със среброто на клетката, а при много бавна скорост клетката ще прегрее и ще се спука (строши). Има си точно определена скорост на движение и точно определена температура на човката на поялника, при които запояването се получава перфектно. Ти трябва да ги откриеш по метода проба/грешка със стотици парченца счупени клетки, и чак тогава можеш да си позволиш лукса да направиш експеримент с първата си истинска клета.
Имай предвид, че пистите на фотоволтаичните клетки са покрити със сребро. Предполагам че RIBBON-а също е покрит със специална сплав на сребърна основа. Следователно трябва да забравиш всякакви методи за запояване, на които си се учил до момента, и да научиш чисто нов метод. Забрави тинолите, забрави флюсовете, освен ако те не са специално обозначени, че са направени за запояване на фотоволтаични клетки. Не забравяй - говорим за СТОПЯВАНЕ И СМЕСВАНЕ НА СРЕБЪРНА СПЛАВ СЪС СРЕБРО, а не на мед и калай (тинол).
Ами това е. На практика аз нямам натрупан опит в ръчното запояване, въпреки че потроших стотици клетки в отчаяни опити именно с тиноли и флюсове. Давам ти някакви съвети, но на база теория и четене в интернет, а не на база личен опит. По-скоро е обратното - пак си признавам, че при мене не се получи. Може би не бях достатъчно упорит.
Нека да си каже експертното мнение някой друг, който е запоявал и произвеждал модули на ръка, а не с машина.
Mateev