Сфазиране

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Сфазиране

Мнениеот Solarex » 19.09.2008 15:54

Здравейте на всички,

При малки фотовол.инсталации 5 киловата кое е по-добре - трифазен или монофазен да е тока. От енергото дават становище за присъединяване, но нали се пише в искането ако имаме изисквания.

Питам защото сикам 3 отделни системи да ги вържа на едно и да станат 5 киловата. В този случай ще имам три фазови проводника,три нули и три земни (от AC изхода на инверторите). Нулата и земята ще ги вържа всяка на една отделна шина.
Обаче три фазови проводника искам да ги обединя и да стане сумирам мощността на трите системи. В този случай мога ли да бъде сигурен ще има сфазиране и напрежението ще е еднакво (220 волата).
После вече този монофазен проводник ще го включа в мрежата да отдава енергия.
Solarex

Мнениеот lz1wvm » 19.09.2008 17:18

Обаче три фазови проводника искам да ги обединя и да стане сумирам мощността на трите системи. В този случай мога ли да бъде сигурен ще има сфазиране и напрежението ще е еднакво (220 волата).
После вече този монофазен проводник ще го включа в мрежата да отдава енергия

Така мисля че ще стане запаралелване на трите системи в една фаза и всяка една от тях ще се сфазира(синхронизира) спрямо фазата на енергото.
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 19.09.2008 22:32

При системи под 20 kW не е необходимо инсталацията да е трифазна. Нагоре обаче е задължително. Поради тази причина когато се планират големи системи, броя на инверторите винаги трябва да е кратен на три. Тоест да се използуват 3, 6, 9, 12 и т.н. инвертора. По този начин във всяка фаза се включват еднакъв брой инвертори и се гарантира баланса на фазите.

Колкото до самите инвертори - те и идея си нямат към коя фаза са включени. Всеки инвертор си гледа собствената фаза и подава ток синхронно с напрежението в нея. И дали тази фаза ще е правилно дефазирана спрямо останалите или не - това зависи от мрежата, а не от инверторите.

Самите инвертори са "глупави" и инжектират ток с формата и честотата на напрежението от мрежата. Например ако мрежата започне да подава триъгълно напрежение, инвертора ще започне да инжектира триъгълен ток. Или пък ако честотата стане 45 или 55 херца, инвертора ще се поведе по тази честота (това съм го пробвал с генератора у дома). И в опитите си да отдаде цялата налична енергия, инвертора ще увеличава тока и напрежението доколкото може и доколкото му позволяват вътрешните граници на диапазоните на съответните параметри. Например у дома съм наблюдавал как инвертора вдига 260 волта на изхода (след като му разреших в параметрите). Също така съм наблюдавал как инвертора принуждава генератора да мине в двигателен режим и да си вдигне честотата извън допустимите стойности.

С две думи - за да работи правилно един инвертор, той очаква външната мрежа да му подава правилно напрежение с правилна честота и форма и освен това външната мрежа трябва да има достатъчно малък импеданс (способност да поеме енергията, инжектирана от инвертора).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Solarex » 24.09.2008 14:19

В такъв случай при до 20 киловата системи ако имаме три монофазни инвертора по 6 киловата можем спокойно да обединим фазите от трите инвертора в една, нали така?
Тогава връзваме един индустриален щепсел и отдаваме произведената ел.енергия директно в мрежата (когато нямаме разрешително за строеж и не ни заплащат нищо).
Solarex

Мнениеот Mateev » 24.09.2008 15:00

Точно така. Когато продавате тока е редно трите инвертора да се разположат по един на всяка фаза. Но когато сам си консумирате тока и инсталацията ви е еднофазна, тогава съвсем спокойно можете да вържете и трите инвертора на една фаза. Само внимавайте със сеченията на кабелите и тяхната дължина. Ако сложите 3-те инвертора на една фаза, тока през AC кабела ще достигне до 100A. И ако PV инсталацията ви е далеко от трафопоста или сеченията на кабелите са малки, инверторите ще вдигнат изходното си напрежение до над 250V. На 253V ще се самоизключат, но преди това ще изгорят една камара крушки и други устройства у вас и в комшиите ви.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 15.10.2008 21:04

. Ако сложите 3-те инвертора на една фаза, тока през AC кабела ще достигне до 100A.

г-н Матеев 100А никое енерго няма да ви разреши да включите на фаза независимо дали е 220 или 380 волта разрешеното до колкото си спомням е 9 киловата не е уточнено дали е между 2 фази или между фаза и нула.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 15.10.2008 23:56

Това че не разрешават не значи, че не се прави. Хората не могат да си смятат амперите и много често претоварват стандартните 40 амперови електромери. Самият аз преди време си бях оборудвал апартамента с подово отопление (около 15 kW). Сложи и 6 kW моментно бойлерче на мивката в кухнята, 3kW бойлер в банята, 2-3 kW готварска печка, 2 kW нагревател на пералнята и още 2 kW на миялната машина. Сложи и 2 kW ютия и още 2 kW за всичко останало (телевизори, крушки, компютри, прахосмукачки и т.н.). И общата "инсталирана" мощност на нашето семейство надхвърляше 35kW (160А). И е почти сигурно, че е имало моменти, когато 50-60% от това оборудване е работило едновременно, което означава, че вероятно сме претоварвали електромера поне на 200%. Добре че сечението на токовата му намотка е голямо и държи на претоварване. Впоследствие си пуснах трифазен ток, защото си купих и един 27 kW болер за моментно нагряване на водата във ваната. Но помня, че декларирах малка мощност, за да икономисам от такса включване. А после при пускането просто "убедих" техника да ми зареди автомат с по-голям ток. И пак си претоварвах електромера.

А когато се преместих на Етъра имах даже фрапиращ случай. Без самия аз да се замисля, монтирах 2 бойлера от по 54 киловата за отопление на басейна. И при тестовете на системата електромера в трафопоста буквално се пръсна (хубав електронен трифазен електромер 3х100A с директно мерене). И енергото ми го смениха без пари и ми сложиха токови трансформатори.

Та искам да кажа, че проблема с претоварването на електромери и с консумация на по-голяма от разрешената мощност, сигурно е ежедневие за електроразпределителните предприятия.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 16.10.2008 18:29

Не знам дали е тук местото на поста но понеже се отвори дума ще споделя един фрапиращ случай.
Няма да споменавам имена

Та идва енергото на обекта и установява завишение на потребляемата енергия.Обекта е с токови трафове 3 по 100 на 5 демек коефицент 20.Разрешения ток на консумация във вторични намотки е 3 по 5 равно на 15 ампера.След като сборуват токовете измерени с амперклещи установяват завишаване на консумацията с около 62 процента(демек 25 ампера общо на трите фази).И така.....издават два документа с две фрапиращи грешки.

Първи документ
Констативен протокол от замерването---грешка на измерването на електромера - 62 процента :shock: :shock: :shock: искам да подчертая че тази грешка е замерена с амперклещи.

Втори документ....втора грешка
Издават фактура с протокол от отчетите за 3 месеца назад.Вземат общата стойност на изразходената ел.енергия и слагат 62 процента завишаване(или по точно казано ако има 10000 киловата изразходена енергия те му пишат 16200 киловата за плащане) макар че през тези месеци човека си е платил отчетеното количество ел.енергия :shock: :shock:
Та.....така работят енергото :idea:
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 16.10.2008 22:01

И аз имах подобен случай преди около месец. Идват енергото и с амперклещи констатират, че по жиците ми тече ток, пък електромера не се върти. И без да ме питат дърпат шалтера, свалят електромера и в един момент аз гледам по поляната как идват към мене трима наежени храбреци с електромер под мишницата и едва ли не искат да ме набият. Демек крада ток и трябва да съставим констативен протокол. Чак зяпвам от учудване.

Викам им:
Абе хора, вие като видяхте, че по жицата тече ток, не видяхте ли в каква посока тече енергията? Че аз произвеждам ток. И в момента ви го подарявам. Не съм виновен, че скапания ви електромер не ще да се върти назад. И вместо да ми благодарите, вие идвате да ми съставяте констативен протокол за кражба на електроенергия. И сте свалили електромера без въобще да си размърдате мозъците. Та тази огромна поляна с модули не ви ли се набива на очите.

Както и да е. Получих извинения и набързо се върнаха да ми монтират обратно електромера. И после тихомълком се изнизаха. Та не знам когато на човек му се случат подобни случки, какво трябва да прави? Да се смее или да плаче?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 16.10.2008 23:12

Mateev написа:И аз имах подобен случай преди около месец.
......
Както и да е. Получих извинения и набързо се върнаха да ми монтират обратно електромера. И после тихомълком се изнизаха. Та не знам когато на човек му се случат подобни случки, какво трябва да прави? Да се смее или да плаче?

Да сложи над електромера табела с надпис: "Не пипай! Тук тока тече обратно!" :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 17.10.2008 00:05

Вярно е има служители които не разбират от работата си но има и кадърни момчета които си вършат работата.Проблема явно идва от монопола те определят заплатите на сужителите(а това е важно) те определят колко човека да обслужват даден район и в крайна сметка инкасатора минавана три месеца веднъж да не казвам за електротехниците.
Та когато инкасатора идва да отчита електромера всички съседи изпили по няколко ракии почват да викат крушката ми свети слабо сметката ми е висока и т.н.Казвам и абе хора човека си върши работата оставете го не е този начина да си оправите тока но те си знаят тяхната ударили лактите на масата и мислят че инкасатора ще им реши проблема.
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 18.10.2008 21:50

9 киловата не е уточнено дали е между 2 фази или между фаза и нула.

извинявам се тук "компютъра" ми е направил грешка... 9 киловата са си 9 киловата независимо от напрежението :!:
lz1wvm

Мнениеот Beboko » 15.07.2009 13:22

Например ако мрежата започне да подава триъгълно напрежение
Г-н Матеев не се излагайте така!
И електромрите не са ваша работа те са собственост на Енергото.
Beboko

Мнениеот Mateev » 16.07.2009 10:12

Хванали сте се за думата. :lol:
Ако погледнете на осцилоскоп мрежовото напрежение, ще откриете, че понякога то доста се различава от синусоидалната форма (има систематични пикове или изкривявания) или пък синусоидата се вижда, но е обградена с воал от случайни блуждаения. Ако това го гледате в някой завод, смущенията са още по-големи. Влошаването на синусоидата се дължи на факта, че голяма част от съвременните консуматори вкарват висши хармоници в мрежата. Такива например са импулсните захранвания, тиристорните преобразуватепи, луминисцентните лампи, лампите с плавно регулиране на яркостта и т.н.

Електроразпределителните предприятия се опитват да контролират този процес и да лимитират нивото на висшите хармоници до 4%. Но това не винаги се получава. Така че инверторите са длъжни да се справят с този проблем. Тоест да работят нормално при условие, че напрежението не е синусоида, а нещо, което прилича на синусоида. За тази цел те много внимателно изследват формата на напрежението, като го замерват около 400 пъти в рамките на всяка една синусоида и на база на показанията се взема решение дали да се подаде малко повече или малко по-малко енергия точно в тази точка от синусоидата. И в зависимост от реализирания програмен алгоритъм инвертора е в състояние да остане пасивен на някакво изкривяване или да бъде активен. Тоест да противодействува на изкривяването в посока неговото подобряване.

Колкото до триъгълното напрежение - бъдете сигурен, че инвертора ще работи и при триъгълно напрежение, само че ще се опита (доколкото може ) леко да го раздуе (да го приближи до синусоидалното).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Beboko » 17.07.2009 13:39

Г-н Матеев много се радвам, виждам във ваш лице доста компетентен човек по отношение качество на електрическата енергия в мрежите.

Изкривяванията на синусоидата е крайният резултат от натрупванто на хармониците един върху друг. Т. е. крайната форма на напрежението е сума от синусуиди с различен период и честота.

Преди години участвах в дна разработка на ТУ - София и резултата беше следният - внасяш повече хармоници в мрежата електромера отчита по - малко, докато при твоите съседи по електромер отчитат повече.

Самия инвертор се регулира само по честота от мрежата т.е. отклоненията и от 50Hz. А изкривяванто идва от нелинейния товар - слънчевите панели. т. е. техните характеристики не са постоянни във времето.

ИЗВОД:
когато вашата ФЕЦ се намира в мрежа с много лоши показатели на ел. енергията и имате хубави инвертори би трябвало електромера да отчита по-малко от реално произведената енергия. А вашите лоши съседи плащат по-малко ток. Разликата достига 5 - 7 % от реалните стойности. И обратното ако вие сте лоши по отношение на качеството на енергията.

п.с. това не важи когато си имате собствен трафопост за ФЕЦ. тогава тази стойности са пренебрежимо малки.
Beboko

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали