от Mateev » 03.09.2014 16:29
Аз вече си реших проблема с простотиите, наложени ни от законодателството и от ЕРП-тата. Смених таблата на двете централи, и сложих нови, в които на всяка една фаза на всеки един инвертор има по два контактора. Единия включва фазата (инвертора) към ЕРП-то, а другия - към вътрешната мрежа на имота, в който живея. Сложих и по един промишлен контролер Simatic S7-1200, който ги щрака тези контактори. Сложих и електромери, които се четат от мене и от Symatic контролерите по MODBUS. Добавих и малка програмка и готово.
От този момент нататък само с чукане на мишката мога да пренасоча енергията от ЕРП-то към мене си и да си я консумирам сам. Мога да пренасочвам цялата енергия или само част от нея, като контролирам чак до ниво единична фаза на трифазен инвертор. Ха-ха - например мога да го накарам едната фаза на даден инвертор да дава ток на ЕРП-то, а другите две да са си за мене. Като цяло получих всички възможни екстри:
1. Ако ми поискат ограничение на мощността, излишната енергия ще си я пренасочвам към мене
2. Ако ми ограничат годишните часове, ами пак излишъка сам ще си го горя
3. Ако утре вдигнат цената на тока за населението или още смъкнат нашата цена посредством поредните законодателни хватки, и в резултат на това вече ми стане неизгодно да продавам, ха-ха, ами тогава просто ще си го преместя от единия крачол в другия (тоест сам ще си ползвам на 100% произведената енергия).
4. А ако започнат да ми се цупят, че съм присъединен, а не продавам - тогава направо ще им бия шута и ще се разкача от тях. С малко повече електроника мога да си организирам вътрешна мрежа, и тотално да се разкача от енергийната система. Имам вече техническа готовност за това, както и психическата нагласа да го направя.
Mateev