ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Мнениеот Блудният син » 12.09.2014 09:45

retro написа:Май всички тука се опитват да преоткрият топлата вода!? Я вземете да попрочетете туй-онуй и ще видите, че още през хиляда седемстотин и някоя си година Адам Смит е установил, изследвал, обследвал, публикувал що е морал, етика, корупция, общество и други подобни дето ги дъвчите по-горе-също като хора без работа, седнали във вмирисана квартална кръчма, пиещи евтина ракия без мезе и с чаша вода от чешмата и "оправящи" света, световната икономика и политика (па и нашите) !
Я всеки да вземе от библиотеката по един екземпляр на "Богатството на народите" и да се прибирате по стаите (по килиите), че става късно...
...обаче аз все още си мисля, че не е станало безнадеждно късно...

Моите уважения но, коя е тази КАЧЕСТВЕНА ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОМЯНА в последните години, драги?
Повече ли станахме българите?
По-свободни ли станахме?
По-богати ли станахме?
По-здрави ли станахме?
По-качествени образование, храни, здравеопазване ли имаме?
Или поне благата станаха по-достъпни?
Дали пък /ако не броим бежанците отвън, дето ни броят като междинна станция/ повече българи се завръщат?
По-сигурно ли живеем?
Повишиха или понижиха изкупните цени на енергията от ВЕИ?
Че протестирахте-протестирахте. Нещо дребно, уж, решиха в полза на бранша. ОК. А...прилага ли се ефективно и сигурни ли сте, че нещата ще се подобрят?
По-лесно ли се избива сега инвестицията? Ако има и ако няма субсидии?
И КОЙ НА КОГО ПЛАЩА: ЕРП-тата ли /достойно/ на вас, та вие да сте ДОВОЛНИ, Вас ли /по несправедливи цени и практики/- ви доят и те, и други власти и фактори, или всички заедно, плащате на мен...ама сте отново, доволни?
И, ако е така - т.е., всичко е ясно /да влезе убитият/ и всички са сигурни и доволни, топлата вода е измислена отдавна, а моя милост си пие хапчетата /примерно/ - та, ако е така, защо просто не ми се изсмееш, а ми отговаряш?
И, ако мислиш, че още не е станало безнадеждно късно /ха дано!/ - трябва ли да стане, най-сетне, та чак тогава да почнем да правим нещо, което да поправи...абе, нямаше ли тогава ВЕЧЕ ДА Е СТАНАЛО безнадеждно късно?
И малко ли неща правихме? А подействаха ли? Може би, вече всички се е оправило, и страстите са напразни? А защо се наливат отново луди пари в кампании, не беше ли уж всичко ОК?
И други въпроси има, и не ги задавам само аз. И решенията на почти всички проблеми пред обществото зависят от добронамерената, здрава и почтена законодателна власт, т.к. тя определя функционирането на страната като цяло.
И ние ще трябва да избираме но, към момента, па ни предлагат смяна чарковете на телевизора, дори на целия телевизор, но...
НО, ПРОГРАМАТА И КАРТИНКАТА ОСТАВАТ СЪЩИТЕ. НЕ ИСКАХМЕ ЛИ ТЯХ ДА СМЕНИМ?
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 12.09.2014 15:46

Порок № 2 е много актуален за всички участници...Защото "Когато нямаше цар, всеки правеше това, което му е угодно"...С други думи- разпасана команда. Кой е Царят е въпроса ? Слепец слепеца ако води и двамата ще паднат в ямата. Кой има виждането? Коя е неговата опора ? /Тук най-опасни са тези, които вярват в себе си, защото като се провалят...ко-праим , всеки се спасява до колкото се е бил обвързал ?/ Общи неща за пчеларския форум и всички останали формирования.

ГЛАДСТОН е попитал българските пратеници преди около 200г. Имате ли умни и богати хора, които да сложите да управляват ? Пратениците се замислили и казали. Имаме умни, имаме и богати. ТОгава той отговорил. Тогава имате голям проблем. Защото ако изберете богати, те ще започнат да се правят на умни, а ако изберете умни, те ще искат да станат богати.
Затова моето предложение беше по самодоказал се модел. Експерименти с народа не бива да се правят. Който има уши, нека слуша, защото имат очи, а не виждат и уши, а не чуват... За кого е казано това ?

За да не се налага да се утвърждава Порок № 2 , като самодоказал се.

П.С. Повече в тази тема няма да ме видите да пиша, още повече, ако Блудният син изпише две безсмислени страници след мен. "Пиша ти дълго писмо, защото бързам"- за кого е казано това ?

Good wish !
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 12.09.2014 17:01

bubolinka1 написа:Порок № 2 е много актуален за всички участници...Защото "Когато нямаше цар, всеки правеше това, което му е угодно"...С други думи- разпасана команда. Кой е Царят е въпроса ? Слепец слепеца ако води и двамата ще паднат в ямата. Кой има виждането? Коя е неговата опора ? /Тук най-опасни са тези, които вярват в себе си, защото като се провалят...ко-праим , всеки се спасява до колкото се е бил обвързал ?/ Общи неща за пчеларския форум и всички останали формирования.

ГЛАДСТОН е попитал българските пратеници преди около 200г. Имате ли умни и богати хора, които да сложите да управляват ? Пратениците се замислили и казали. Имаме умни, имаме и богати. ТОгава той отговорил. Тогава имате голям проблем. Защото ако изберете богати, те ще започнат да се правят на умни, а ако изберете умни, те ще искат да станат богати.
Затова моето предложение беше по самодоказал се модел. Експерименти с народа не бива да се правят. Който има уши, нека слуша, защото имат очи, а не виждат и уши, а не чуват... За кого е казано това ?

За да не се налага да се утвърждава Порок № 2 , като самодоказал се.

П.С. Повече в тази тема няма да ме видите да пиша, още повече, ако Блудният син изпише две безсмислени страници след мен. "Пиша ти дълго писмо, защото бързам"- за кого е казано това ?

Good wish !

Гладстон бил казал, Архимед, Айнщайн...Все ми е тая, пич! Аз живея сега и искам да живея добре. Аз, моите и вашите деца. И това, че вие с г-н Матеев вярвате, че трябва да живеем в корумпирано общество, щото било "самодоказал се модел" единствено, ме натъжава и ме кара да съжалявам. Вас и тези, дето ви се връзват и ви вярват за нещо повече освен техническата компетентност. За нея - евалла но, за останалото...
За криво колело път няма и, щом такива като вас двамата се вписват в модела и смятат, че така е редно да бъде... Такива хора нямат право нито да протестират, нито да скачат, нито да искат нищо по-добро. Нали са доволни? Да се радват и да си плащат на паразитите.
Блудният син

Мнениеот Foton » 12.09.2014 18:10

Извинете, че се намесвам в богословския ви спор, но бих желал да отбележа следното:
1. По въпроса за случайността и закономерността: да, всичко в света е резултат от движение на материя и ако знаем моментното състояние (място и импулс) на всички елементи можем да предскажем състоянието им след време или да изчислим състоянието им преди време. Както се казва ДА, АМА НЕ! Има едно твърдение на Хайзенберг, че не можем да знаем и двете неща с достатъчна точност, т.е. предсказания на тази база - йок! Дори и да не съществуваше тази предопределеност пак се сблъскваме с демона на Лаплас и с енергията, необходима да се пресметне поведението на една безкрайна система дори и след 1 секунда...
2. Отнасям твърденията, че янките сами са си съборили кулите към категорията, в която е твърдението, че Аполо не е кацал на Луната, или че Гагарин не е летял. Пълни глупости! Разбирам стремежа на някой да направи пари с подобни простотии, но не виждам причина да му вярвам. Все пак Каприкорн-1 е само филм, а в мрежата има какви ли не идиотщини...Абе Несторов, познавах те като разумно момче...
3. Не помня кой (май беше Чърчил) беше казал, че демокрацията не е най-доброто, но по-добро не е измислено. Мисля, че е бил прав. Това, че в главите ни още звучи залпа на Аврора и чакаме държавата да направи нещо за нас си е наш проблем. Не се сещам за друг вариант за управление, освен представителна демокрация. Това, че у нас всичко е сбъркано не е причина да мъркаме и да обвиняваме другите за това. Преди време един словак от унгарски произход ми каза следното: "Прави това, което можеш. Прави го добре и нещата няма начин да не се оправят". Моето мнение е, че държавата не трябва да се меши много в икономиката. И трябва да си спомним дядо Хенри Форд, който казал приблизително следното: Всяка държава, която претендира да е демократична, трябва да осигури свободата на мързеливия да умре от глад.
4. Във връзка с горното смятам, че отговорите на въпросите дали сме по-свободни и по-богати от преди 25г. зависят от това дали чакаме държавата да ни храни. Аз лично не я чакам...
5. Относно експерименталното лекарство: не искам да стана жертва на медицински експеримент. Преди време приложиха едно експериментално лекарство в Русия (гл. лекар Ленин) и още не можем да се излекуваме от страничните ефекти.

Във връзка с горното препоръчвам на Блудния син просто да се концентрира върху това, което той може да направи и да не чака нищо от държавата. След известно време, ако разбира се има нужния потенциал, ще схване, че вече не зависи от тая държава. На такива хора в белите страни им викат средна класа. И държавата се страхува най-много от тях...И има защо.

P.S. Ако на някой му се живее в общество, в което всички имат равни права, държавата осигурява храна, облекло и жилище, води се изключително здравословен начин на живот......ИМА такива места. Викат им за по-кратко затвори.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Блудният син » 12.09.2014 19:48

Foton написа:Извинете, че се намесвам в богословския ви спор, но бих желал да отбележа следното:
1. По въпроса за случайността и закономерността: да, всичко в света е резултат от движение на материя и ако знаем моментното състояние (място и импулс) на всички елементи можем да предскажем състоянието им след време или да изчислим състоянието им преди време. Както се казва ДА, АМА НЕ! Има едно твърдение на Хайзенберг, че не можем да знаем и двете неща с достатъчна точност, т.е. предсказания на тази база - йок! Дори и да не съществуваше тази предопределеност пак се сблъскваме с демона на Лаплас и с енергията, необходима да се пресметне поведението на една безкрайна система дори и след 1 секунда...
2. Отнасям твърденията, че янките сами са си съборили кулите към категорията, в която е твърдението, че Аполо не е кацал на Луната, или че Гагарин не е летял. Пълни глупости! Разбирам стремежа на някой да направи пари с подобни простотии, но не виждам причина да му вярвам. Все пак Каприкорн-1 е само филм, а в мрежата има какви ли не идиотщини...Абе Несторов, познавах те като разумно момче...
3. Не помня кой (май беше Чърчил) беше казал, че демокрацията не е най-доброто, но по-добро не е измислено. Мисля, че е бил прав. Това, че в главите ни още звучи залпа на Аврора и чакаме държавата да направи нещо за нас си е наш проблем. Не се сещам за друг вариант за управление, освен представителна демокрация. Това, че у нас всичко е сбъркано не е причина да мъркаме и да обвиняваме другите за това. Преди време един словак от унгарски произход ми каза следното: "Прави това, което можеш. Прави го добре и нещата няма начин да не се оправят". Моето мнение е, че държавата не трябва да се меши много в икономиката. И трябва да си спомним дядо Хенри Форд, който казал приблизително следното: Всяка държава, която претендира да е демократична, трябва да осигури свободата на мързеливия да умре от глад.
4. Във връзка с горното смятам, че отговорите на въпросите дали сме по-свободни и по-богати от преди 25г. зависят от това дали чакаме държавата да ни храни. Аз лично не я чакам...
5. Относно експерименталното лекарство: не искам да стана жертва на медицински експеримент. Преди време приложиха едно експериментално лекарство в Русия (гл. лекар Ленин) и още не можем да се излекуваме от страничните ефекти.

Във връзка с горното препоръчвам на Блудния син просто да се концентрира върху това, което той може да направи и да не чака нищо от държавата. След известно време, ако разбира се има нужния потенциал, ще схване, че вече не зависи от тая държава. На такива хора в белите страни им викат средна класа. И държавата се страхува най-много от тях...И има защо.

P.S. Ако на някой му се живее в общество, в което всички имат равни права, държавата осигурява храна, облекло и жилище, води се изключително здравословен начин на живот......ИМА такива места. Викат им за по-кратко затвори.

По т.1 - 100% съгласие.
По т.2.-запазвам си мнението.
По т.3. ДА, НЕ Е ИЗМИСЛЕНО. Ала това не означава да спрем да мислим и да се стремим към него. За правото на мързеливия да умре от глад - 100 % съгласен.
по т.4.Относно чакането на държавата - не я чакам и аз. Можеше да си остана в системата на МО, много е търпелива, ала много се затъпява. От ТОВА се изплаших, избягах. И се справям някакси.
По т.5. Експериментът НЕ Е медицински и, ако случайно и да пропусне да помогне, няма да навреди. В смисъл, по-голяма корупция няма да развъди. Тя е в разцвета си и ОТ НЕЯ гине много нещо. Виж, за Ленин - отново, 100% съгласен. Само че, той действаше с насилие.
Обаче, за "независенето от държавата", грешиш. Всички зависим. В една или друга степен, тя влияе на бизнеса ни и, оттам, на нас. Системата е затворена, ние сме вътре в нея. Харесва ли ти или не, факт. Дали държавата се страхува от мен - едва ли но, партийните клики - със сигурност. Едва ли биха тръгнали да ме плашат и удрят, ако бих им бил безразличен. Ето, дори тук вие щом скачате, нещата ... абе, не са безобидни и могат да променят нещо, на което - дали признавате, или не, отново, все тая - явно, сте разчитали, за да си уредите персоналните интереси, заобикаляйки останалите граждани. И няма нужда нито от микроскоп, нито от телескоп - елементарен анализ го доказва. Както беше казано, който има очи, вижда.
Такива работи, Фотонски.
Блудният син

Мнениеот nadzor » 12.09.2014 20:50

Следя дискусията отгоре, оттгоре. Досаждат ми дългите писания, но моето мнение е:
1. Нещата не са розови в държавата и една от причините е, че конституцията се направи през 1992 година от ентусиасти, а не от професионалисти и при това без да се отчита балканската специфика. Та и ти, Несторов, си ентусиаст в тая материя. Остави нещата на професионалистите, когато и да стане това, по-добре е от експерименти на ентусиасти.
2. Подскачат на идеята ти, защото не е особено сполучлива. С предварителни оставки и клетвени декларации нищо няма да се постигне. Мисля, че е пробвано на ниво партии и нищо. И освен това кой ще е този, който ще прецени кога да се проведе процедурата спрямо някой депутат, и кой ще прави подписките. Държавната машина трябва да действа чрез действащи институции, а не чрез доброволни отряди, тип "Расате". А от партиите и тук във форума ти подскачат, защото си им досадил - не приемаш друго мнение, фиксиран си към твоята идея и който не я приема "е враг". МО ти е повлияло явно.
3. Вместо отзоваване на депутат по време на мандата му чрез подписка, много по-добре е чрез междинни избори по средата на мандата за подмяна на част от депутатите, нещо подобно има в Щатите - на две години се правят частични избори и има вероятност за смяна на мнозинството.
4. Противно на теб, не смятам, че най-голямата беда е в народното събрание. Демокрацията се основава на три стълба: законодателна власт, съдебна система и изпълнителна власт и нещата са наред, когато тези три власти се контролират взаимно. Най-слабото звено (неработещо, корумпирано и неизпълняващо функциите си) е съдебната система.
5. Поздравявам Фотон за точния пост И аз смятам, че колкото по-малко държава, толкова по-добре. Много от отговорите на въпросите, които се поставят тук, ги има в книгата "Защо нациите се провалят?". Прочетох я наскоро и я препоръчвам на тези, които искат да знаят в кои държави икономиките са успешни и това определено не са държавите с централизирана държавна власт, а тези с независими една от друга институции.
nadzor

Мнениеот Lupus » 12.09.2014 22:16

Чета тук разни "премъдрости" за ролята на държавата и се чудя на акъла на пишещите. Ами отговорете си най-напред на следните въпроси:
1. Може ли без държава в опазването на обществения ред и правораздаването?
2. Може ли без държава в сферите на социална дейност - образование, социално подпомагане на хората в неравностойно положение, здравеопазване?
3. Може ли без държава в изграждане и поддръжка на инфраструктурата и управлението на обществото?
4. Може ли без държава във външната политика и международните отношения?
5. А ако отговора на тези въпроси е НЕ, откъде тая от всички оплювана когато нещата са ни наред и от всички молена за помощ, когато дойде лошото да вземе патри за всички тия дейности?
Държавата да не се месела в икономиката - ами няма такава държава!
Последен пример - от "контра санкциите" на Русия изпищя цялото земеделие. И какво моля Ви се - искат помощ от държавата! А ако държавата каже - ами това си е Ваш проблем?
Не случайно държавата държи най-силния лост на икономиката - обществените поръчки, чрез които се разпределя голяма част от бюджета.
За какво мислите се борят всички политически партии и стоящите зад тях икономически групировки? За този лост и за възможността да управляват европейските фондове.
Последна промяна Lupus на 13.09.2014 09:23, променена общо 1 път
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Блудният син » 12.09.2014 23:19

Ето нещо, което не ми и идва да оспорвам. Ала в случая, нещата - ще се върна към nadzor - са и въпрос повече на практичност, отколкото на ентусиазъм. Работата е там, че важни промени, които - хубаво казвате, "трябва да се направят" - когато им дойде времето, опират до въпроса "кой". Кой да ги осъществи? В скромния си живот се убедих, че за всичко си трябват правилните хора. Оял се, цял в зависимости, шурей на този и баджанак на онзи - такъв депутат работа рядко върши а, което свърши, се налага да го променят след месец-два. Най-променят изборния кодекс, а за нова конституция /дори и да е важна/, припомнете ми, колко парламента и се точат, че вече им изгубих сметката. Нямам илюзии, че всички ще влязат с декларации но, трябва да има силно мотивирано ядро, което няма да гласува по партийна повеля и далаверкомерс-интереси, а по съвест. Провалът ни, пропадането ни като нация, е именно отсътвието на съвест и ниската мотивация. А тук ми приписват какви ли не грехове. Ако всичките досегашни опити и днешните им варианти, в които не виждам принципна промяна, не се бяха проваляли, да си затрая още малко. ама НА, то в самата им същност се залага провалът. Как да стане? Искали били. Ами искайте си бе, кой ви спира? Докато разберете, обаче, че за банан трябва мамун да се качи на палма, да не стане прекалено късно. И да не се чудите, защо българите били най-нещастната нация. Газят наред простотия и продажност, на какво да се радват обикновените хора?
Блудният син

Мнениеот Foton » 13.09.2014 13:45

Lupus написа:Чета тук разни "премъдрости" за ролята на държавата и се чудя на акъла на пишещите. Ами отговорете си най-напред на следните въпроси:
1. Може ли без държава в опазването на обществения ред и правораздаването?
2. Може ли без държава в сферите на социална дейност - образование, социално подпомагане на хората в неравностойно положение, здравеопазване?
3. Може ли без държава в изграждане и поддръжка на инфраструктурата и управлението на обществото?
4. Може ли без държава във външната политика и международните отношения?
5. А ако отговора на тези въпроси е НЕ, откъде тая от всички оплювана когато нещата са ни наред и от всички молена за помощ, когато дойде лошото да вземе патри за всички тия дейности?
Държавата да не се месела в икономиката - ами няма такава държава!
Последен пример - от "контра санкциите" на Русия изпищя цялото земеделие. И какво моля Ви се - искат помощ от държавата! А ако държавата каже - ами това си е Ваш проблем?
Не случайно държавата държи най-силния лост на икономиката - обществените поръчки, чрез които се разпределя голяма част от бюджета.
За какво мислите се борят всички политически партии и стоящите зад тях икономически групировки? За този лост и за възможността да управляват европейските фондове.

Явно говорим на различни езици. Както nadzor отбеляза, държавата се състои от 3 стълба - изпълнителна, законодателна и съдебна власт. Аз искам държава, в която изпълнителната власт се грижи за обществения ред, спазване на законите, външна политика, инфраструктура, образование, армия... и малко (с акцент върху тая дума) социална дейност. Под социална дейност не разбирам здравеопазване и пенсионно осигуряване. Тия две неща би трябвало да са доброволни и всеки да си бере грижата... Не съм съгласен разни държавни чиновници да се занимават с икономика. Те ако разбираха от това щяха да работят друго. И не съм съгласен държавата да субсидира каквото и да е. Най-малко пък земеделието. Или раждаемостта на циганите.
Законодателната власт - прави закони, но не ги променя през ден...
И стигаме до основния проблем на България: съдебната система! Каквито и експериментални лекарства и др. простотии да измисляме, докато в България не се появи бързо и ефикасно работеща съдебна система нещата ще продължават да се развиват бавно. Примери за това колкото щете. Най-близкия до вас е факта, че ДКЕВР за 1 ден успя да приеме онова решение за 39% такса, а на независимия и справедлив съд му трябваше 1 година за да го отмени. И въпреки това резултат никакъв. В нормална държава две седмици след това решение то щеше да е отменено и някои хора осъдени за неправомерно обогатяване на трети лица. Един шеф на ДКЕВР си позволи да изисква от централите информация, публикувана в Търговския регистър и никой в държавата не се сети, че това е административно нарушение, което се наказва с глоба(персонална) за всеки един случай по отделно. Бог да го пази този екземпляр ако беше опитал този номер да кажем в САЩ.
Та поради липса на съдебен контрол от страна на гражданите другите две власти си правят каквото поискат. Задайте си тъпия въпрос: защо аз не мога да сезирам Конституционния съд, когато сметна, че дадено мое право е нарушено. В отговора му е причината за твърде бавното ни развитие.
Така според мен експерименталното лекарство трябва да е тотална реорганизация на съдебната система и прехвърлянето на прокоратурата към изпълнителната власт с избор на прокурорите.

P.S. Несторов, мислех че алкохола и висшето образование не прощават. Оказа се, че и фуражката също...
Освен това смятам, че за последните 25 години нещата са се подобрили значително. Е, вярно, можеше и повече, но след като това подобрение се е случило въпреки държавата пак е добре.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Lupus » 13.09.2014 16:53

Foton написа:............
Освен това смятам, че за последните 25 години нещата са се подобрили значително. Е, вярно, можеше и повече, но след като това подобрение се е случило въпреки държавата пак е добре.

Би ли изброил сферите, в които нещата са се подобрили значително, че нещо не се сещам?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Блудният син » 13.09.2014 20:08

Lupus написа:
Foton написа:............

Би ли изброил сферите, в които нещата са се подобрили значително, че нещо не се сещам?

Я! Станахме двама.
НО, да се върна към Фотонския:
Явно говорим на различни езици. Както nadzor отбеляза, държавата се състои от 3 стълба - изпълнителна, законодателна и съдебна власт. Аз искам държава, в която изпълнителната власт се грижи за обществения ред, спазване на законите, външна политика, инфраструктура, образование, армия... и малко (с акцент върху тая дума) социална дейност. Под социална дейност не разбирам здравеопазване и пенсионно осигуряване. Тия две неща би трябвало да са доброволни и всеки да си бере грижата... Не съм съгласен разни държавни чиновници да се занимават с икономика. Те ако разбираха от това щяха да работят друго. И не съм съгласен държавата да субсидира каквото и да е. Най-малко пък земеделието. Или раждаемостта на циганите.
Законодателната власт - прави закони, но не ги променя през ден...
И стигаме до основния проблем на България: съдебната система! Каквито и експериментални лекарства и др. простотии да измисляме, докато в България не се появи бързо и ефикасно работеща съдебна система нещата ще продължават да се развиват бавно. Примери за това колкото щете. Най-близкия до вас е факта, че ДКЕВР за 1 ден успя да приеме онова решение за 39% такса, а на независимия и справедлив съд му трябваше 1 година за да го отмени. И въпреки това резултат никакъв. В нормална държава две седмици след това решение то щеше да е отменено и някои хора осъдени за неправомерно обогатяване на трети лица. Един шеф на ДКЕВР си позволи да изисква от централите информация, публикувана в Търговския регистър и никой в държавата не се сети, че това е административно нарушение, което се наказва с глоба(персонална) за всеки един случай по отделно. Бог да го пази този екземпляр ако беше опитал този номер да кажем в САЩ.
Та поради липса на съдебен контрол от страна на гражданите другите две власти си правят каквото поискат. Задайте си тъпия въпрос: защо аз не мога да сезирам Конституционния съд, когато сметна, че дадено мое право е нарушено. В отговора му е причината за твърде бавното ни развитие.
Така според мен експерименталното лекарство трябва да е тотална реорганизация на съдебната система и прехвърлянето на прокоратурата към изпълнителната власт с избор на прокурорите.

P.S. Несторов, мислех че алкохола и висшето образование не прощават. Оказа се, че и фуражката също...

Фотонец,
1.Учи български.
2.ТИ искаш- Ами направи си, де! Да те видим как, ако не можеш поне един /СВОЯ!/ избраник да контролираш, ама никак. Лъже те, мами те...и пак си избираш същия или подобен. И после си бил искал. НАПРАВИ НУЖНОТО, СТИГА МРЪНКА.
3.Бързо и ефикасно работеща съдебна система. Супер. Ха сега, кажи ми, тези, от които ходихте да скачате и да искате, ще ли ви направят някога такава, като самите те би трябвало да и станат първите "клиенти". Аз не съм чул някой сам да се откаже от благинки, ама щом си вярваш...слушай си детски приказки, вярвай и не излизай навън без баба си.
4.В нормална държава...Ами нека първо България стане нормална държава. Ако щеш ми вярвай: Много народ е искал, скачал по протести, сменял правителства...и си има пак същото. Твоята препоръка е да продължим по същия начин. Откъде различен резултат? - Нито дума. Аз му казвам неспособност да се учи.
5."Съдебен контрол от страна на гражданите" - Абе, не искахме ли независима съдебна система? За съдебен контрол си има съд, наделен с компетенции. Не може кой се сети да съди наред.
6.Пак "трябва да се ..." И нито дума за това КОЙ да го стори.
7.Мен образованието не ми тежи, фуражката я хвърлих сам, алкохол не близвам. Така че...Завивай се да не настинеш, пич.
Блудният син

Мнениеот nadzor » 13.09.2014 22:34

Lupus написа:Би ли изброил сферите, в които нещата са се подобрили значително, че нещо не се сещам?

Не си ли спомняш?
Преди: Режим на тока, 15 години чакане за москвич, опашки за сирене, мляко, един път месечно пътуване до столицата за салам, че в провинцията няма, "връзки" за пералня и телевизор и то купени със заем!, 120 лв. начална заплата за млад специалист и 290 лв. след 10 години стаж, 500-600 лв. - за фуражките, море с карта на Ахтопол, ако се запишеш навреме, големи премии за партийния актив и 50 лв. за пролетариата, дето имал уж диктатура, нощни доставки на провизии за активните борци, безплатни лекарства за активните борци, буква "ж" във ВУЗ за децата им, Работническо дело и правилната линия, партийни събрания с ръкопляскане, ученически и студентски бригади за събиране на реколтата на цъфтящите ТКЗС-та, "връзки" за чушки и домати есента, скришом се кръщават деца, скришом се приработва нещо частно, че парите не стигат, а е забранено, лимити за цимент, арматура и дървен материал, панелно апартаментче след дълго чакане, вицове шепнешком, екскурзии в чужбина само до СССР или братските страни от СИВ и то с прридружител от ДС, работа в чужбина - Либия или КОМИ, добри служби за "наши" момчета от рабфак, открит лист от МВР за мач в Петрич, дамгосване с печат за минижуб, принудително подстригване за прически "Битълс", "опашки" за книги и т.н.
Всичко това е преживяно от мен или от близки приятели и роднини.
За днешния ден: Е, как да е добре като другарите от Партията и агите от Фирмата я опоскват периодично. Пък и явно поколението, създало "стената" и "месомелачката" още дърпа конците. Ние сме продукт на месомелачката. Следващите ще се справят.
nadzor

Мнениеот Lupus » 14.09.2014 00:04

nadzor написа:
Lupus написа:Би ли изброил сферите, в които нещата са се подобрили значително, че нещо не се сещам?

Не си ли спомняш?
Преди: Режим на тока, 15 години чакане за москвич, опашки за сирене, мляко, един път месечно пътуване до столицата за салам, че в провинцията няма, "връзки" за пералня и телевизор и то купени със заем!, 120 лв. начална заплата за млад специалист и 290 лв. след 10 години стаж, 500-600 лв. - за фуражките, море с карта на Ахтопол, ако се запишеш навреме, големи премии за партийния актив и 50 лв. за пролетариата, дето имал уж диктатура, нощни доставки на провизии за активните борци, безплатни лекарства за активните борци, буква "ж" във ВУЗ за децата им, Работническо дело и правилната линия, партийни събрания с ръкопляскане, ученически и студентски бригади за събиране на реколтата на цъфтящите ТКЗС-та, "връзки" за чушки и домати есента, скришом се кръщават деца, скришом се приработва нещо частно, че парите не стигат, а е забранено, лимити за цимент, арматура и дървен материал, панелно апартаментче след дълго чакане, вицове шепнешком, екскурзии в чужбина само до СССР или братските страни от СИВ и то с прридружител от ДС, работа в чужбина - Либия или КОМИ, добри служби за "наши" момчета от рабфак, открит лист от МВР за мач в Петрич, дамгосване с печат за минижуб, принудително подстригване за прически "Битълс", "опашки" за книги и т.н.
Всичко това е преживяно от мен или от близки приятели и роднини.
За днешния ден: Е, как да е добре като другарите от Партията и агите от Фирмата я опоскват периодично. Пък и явно поколението, създало "стената" и "месомелачката" още дърпа конците. Ние сме продукт на месомелачката. Следващите ще се справят.

Я стига глупости! Тук да не сме деца! Това са си негативите на оная система! Ако започна да изреждам негативите на тая, няма да ми стигне обема на един пост.
Сферите за сравнение на системите, които касаят хората и обществото са:
- промишленост:
- селско стопанство;
- наука;
- образование;
- здравеопазване;
- изкуство и култура;
- финансово и търговско салдо (процент на задлъжнялост спрямо БВП и съотношение внос/ознос)
- развитие на инфраструктурата и транспорта;
- демографска политика;
- ниво на престъпност и усещане за сигурност;
- правосъдие и вътрешен ред.
- стандарт на живота и разслоение на обществото;
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Foton » 14.09.2014 11:13

Ужас! Смятах, че в този форум няма хора с двуцифрен коефициент на интелегентност, а се оказа че не само има, ами и има десетична точка между цифрите!
Та да караме отзад напред.
Lupus, като чета сферите, които си описал, май Третият райх е бил пректасно място за живеене...Но все пак по инфраструктура и транспорт сме дръпнали "малко". Разслоение едно Време почти нямаше, защото според др. Чърчил предимството на социализма е, че разпределя по равно мизерията. Относно ниво на задлъжнялост мисля, че трябва да прочетеш малко статистика. БВП в момента е доста над този от 1989... Но това е суха статистика. Най-точно ти го е описал nadzor. Ако трябва и аз да добавя нещо, то е един факт, дето според мен обяснява всичко. А той е че преди 1989г. най-престижните професии бяха барман, сервитьор, бензинджия, магазинер....за останалото се сещай сам. Ако такава система ти харесва ще ти подаря билет да Корея, северна разбира се. Според мен от всички изброени по-горе сфери най-зле е в образованието. Но за съжаление този срив започна някъде около 1985г. Горе-долу тогава се пенсионира последното поколение истински учители. От останалите имаше единици, дето стават за нещо. И причината за това е описана от nadzor по-горе. Пак тогава държавата (социалистическата) положи началото на края на техникумите. Обзалагам се, че Блудния син е учил в техникум, в който се изучава биология и психология....До 1985 това го нямаше.
Но както се казва всеки гледа нещата от собствената си камбанария. Lupus, приеми въпроса ми за заядлив, но мислиш ли, че преди 1989г. щеше да си управител на две фирми и отделно от това ЕТ. Тогава това се наричаше "нетрудови доходи" ако си спомняш. Властта (социалистическата) приемаше, че си изпреварил времето си и те изпращаше да го дочакаш на определените за целта места...

Несторов,
Мене са ме учили читави даскали по български. За теб не съм сигурен.
Също така не съм сигурен и дали си хвърлил навреме фуражката. Иначе щеше да знаеш, че "съдебния контрол" не се осъществява от съда, а чрез него. И термина означава, че когато не си доволен от действията на изпълнителната власт можеш да ги оспориш в независим от нея съд. Т.е. ти, като гражданин, имаш право да съдиш държавата. И това е смисъла на демокрацията - да можеш да съдиш наред. И ако има работещ съд нещата бързо си идват на мястото. А "компетенцията" на съда е да реши спора между две страни съгласно Конституцията и действащото законодателство (точно в този ред). Мисля, че го изясних просто, като за военен.
Относно алкохола - надявам се, че поне пушиш. Защото, както е казал един руски класик: "Если человек не пьет и не курит, поневоли начинаешь задумываться - не сволочь ли он?"
Относно останалата помия, която си написал, МИСЛЯ ЧЕ РЕШЕНИЕТО Е ДА ГЛАСУВАМЕ, А НЕ ДА ХОДИМ ЗА ГЪБИ.
Foton

Мнениеот Lupus » 14.09.2014 12:10

Foton написа:Ужас! Смятах, че в този форум няма хора с двуцифрен коефициент на интелегентност, а се оказа че не само има, ами и има десетична точка между цифрите!
Та да караме отзад напред.
Lupus, като чета сферите, които си описал, май Третият райх е бил пректасно място за живеене...Но все пак по инфраструктура и транспорт сме дръпнали "малко". Разслоение едно Време почти нямаше, защото според др. Чърчил предимството на социализма е, че разпределя по равно мизерията. Относно ниво на задлъжнялост мисля, че трябва да прочетеш малко статистика. БВП в момента е доста над този от 1989... Но това е суха статистика. Най-точно ти го е описал nadzor. Ако трябва и аз да добавя нещо, то е един факт, дето според мен обяснява всичко. А той е че преди 1989г. най-престижните професии бяха барман, сервитьор, бензинджия, магазинер....за останалото се сещай сам. Ако такава система ти харесва ще ти подаря билет да Корея, северна разбира се. Според мен от всички изброени по-горе сфери най-зле е в образованието. Но за съжаление този срив започна някъде около 1985г. Горе-долу тогава се пенсионира последното поколение истински учители. От останалите имаше единици, дето стават за нещо. И причината за това е описана от nadzor по-горе. Пак тогава държавата (социалистическата) положи началото на края на техникумите. Обзалагам се, че Блудния син е учил в техникум, в който се изучава биология и психология....До 1985 това го нямаше.
Но както се казва всеки гледа нещата от собствената си камбанария. Lupus, приеми въпроса ми за заядлив, но мислиш ли, че преди 1989г. щеше да си управител на две фирми и отделно от това ЕТ. Тогава това се наричаше "нетрудови доходи" ако си спомняш. Властта (социалистическата) приемаше, че си изпреварил времето си и те изпращаше да го дочакаш на определените за целта места...
......

Не знам какъв ти е коефициента на интелигентност, но интелигентния човек сравнява фактите и на тях базира анализа си. Преди това си избира най-важните критерии за нуждите на анализа. Ограничения се задоволява с примери, без даже да се опитва да даде причините за една или друга конкретика.
Кои са твоите критерии за сравнение, ако тези те водят само до Третия райх? Можеш ли да формулираш смислена теза?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии