ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 18:34

Да си призная, бизнес план , като такъв, не съм правил. И всеки ред го смятах поединично, на място. виждаш, не съм добър в много неща. Знаех /и продължавам да съм на подобна позиция/, че не е за сам човек. Дори за 10 не е, това е свръхзадача. Та, дадох само наметки за това, дали е или не е технически възможно. Поисках /беше лето 2008-мо/ мнения от хора в бранша - от ТЕЦ - Плевен единият джентълмен, а другият - убий ме, вече му забравих фамилията - руски, към 60-годишен беше, май някакъв професор в топлотехниката, свърза ни момък от "Инвестора", даже се видяхме лично в София, ангажиран беше с някакви разработки на тръби с вакуумна изолация та...Накратко, и двамата заявиха, че е технически осъществимо, само воля да има.
Защо не е правено другаде, е интересна история: В големите страни хората се стараят ВСЯЧЕСКИ да строят ядрените обекти далеч от големи населени места. Оттам, разстоянията им са много по-големи, загубите - по същата причина, и те, цената на земята там - а ще има яко копане та, ще се наложи обезщетяване на собственици, където минава през спорни обекти - също, са пропорционално високи. Да не говорим, трудности с терена /в Япония са главно стръмни планини, как се кОпа това?/ в Русия-маса блата, а в щатите - друг проблем - енергията , някак, е толкова евтина, че ...сещаш се. В тази връзка, ние сме в уникална географски и политически и икономически ситуация, която там я нямат, а тук прави нещата по-приемливи. Примерно, американците и японците, че и французите /средно/ получават в пъти повече, тях малко по-скъпата /дори соларна/ енергия толкова не ги бърка та, те и стимул нямат такъв. А тук /изрязал съм и не вложих и разсъжденията си откъде може да се финансира но, ако се погледнат и присъединителните фондове, с които съм се ангажирал, абе, една прилична още и усвояемост може да се организира. Дето ми хокат, че сме били на последно място в ЕС и-хоп! -наведнъж, едни 30%... както и да е, ще опитам сега да постна тук /дано се справя с инструментариума/ как виждам "обирането" и превръщането на огромни загуби в полезна работа. Малко търпение, почвам да кърпя *.JPG-и
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот Foton » 24.09.2014 18:45

Блудний сине,
Благодаря все пак за наукообразния пост!
Тъй като нямам много време друг път ще ти покажа всичките ти грешки (например НЯМА асинхронни мотори с такава мощност на 20kV, следователно за какъв дявол са тия батерии, не знам виждал ли си шини на 20kV и тяхната изолация и колко е топлопроводима...).
Ще приема на доверие сметките ти.
Значи харчим едни 3 млрд. и осигуряваме едни 500MW за отопление....
Само да попитам в сметките ти влиза ли изплащането на тия 3 млрд. А лихвата за тях, щото тя е минимум 12.5 милиона на месец. Всеки месец, дори и през лятото.
А разходи за проектиране, ОВОС, терени...
И не се бъзикай с познанията ми по динамика на флуидите... Повярвай ми едно от нещата, с които си вадя хляба е това.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 19:29

Забравих да спомена, прочее: За село едва ли ще се получи. Дребно е, пък и източникът...едното увеличаване диаметъра на тръбата с 25% виждате, как рязко свива загубите но, също така е вярно, че отношението сечение: околна повърхнина спада /и способността за удържане на топлината се увеличава/ при ръст на диаметъра. 50% намаляване на диаметъра =75 % на сечението. Неприятна подробност. Ефектът на мащаба: Ако нещо е изгодно при тези размери, три пъти по-малки...и направо го правят практически неизползваемо.
Прочее, опитвайки да прикача снимка откривам, че трябва да посоча външен ресурс. Още не съм качвал никъде навън, обаче.
Ще трябва да потърся място и оттам. Освен, ако има някакъв пиниз от моя комп. Има ли?
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 19:55

Foton написа:Блудний сине,
Благодаря все пак за наукообразния пост!
Тъй като нямам много време друг път ще ти покажа всичките ти грешки (например НЯМА асинхронни мотори с такава мощност на 20kV, следователно за какъв дявол са тия батерии, не знам виждал ли си шини на 20kV и тяхната изолация и колко е топлопроводима...).
Ще приема на доверие сметките ти.
Значи харчим едни 3 млрд. и осигуряваме едни 500MW за отопление....
Само да попитам в сметките ти влиза ли изплащането на тия 3 млрд. А лихвата за тях, щото тя е минимум 12.5 милиона на месец. Всеки месец, дори и през лятото.
А разходи за проектиране, ОВОС, терени...
И не се бъзикай с познанията ми по динамика на флуидите... Повярвай ми едно от нещата, с които си вадя хляба е това.

Нямам никакви претенции за дълбочина на познанията по динамика на флуидите. Гледам едни формули в една книжка, слагах и-каквото - такова. Беше лето 2007-мо, не съм задълбавал в много неща.
За лихвите нещо някъде бях смятал, беше повърхностно но, цялата сметка излезе -ако не ме лъже паметта - към 17 милиона месечно за всичкото, при 5% лихва или нещо от вида. Яки суми, дума да няма но, и там, не съм презцизирал чак. Което нащраках, беше повече като за замисляне, за възлагане на екперти в областта, всеки със своето да се заеме. Разходите - нали обясних, ама съвсем рамково е всичко. Вкл. за проектиране и предпроектни проучвания, ако обърна внимание, що милиони левове са вписани. Не ми се вярва реалната стойност да е чак толкова но, който се наеме, ще има папо.
После, и цената на природния газ не е точно 500 лв/1000 куб.м. до краен клиент и, поради изчерпаемост, не виждам откъде да вземе да се срине но, и нея, на прима виста я взех такава. Като гледам световните трендове и това, че и щатите взеха да се ослушват, че и шистите им там не дават точно колкото са мислили, ами в пъти по-малко и по-бързо от очакваното свършва...
Освен това, дължината на трасето: Що я слагах и аз 250 км, да ме пита човек, при положение че са "само" 200 та, 3-те млрд няма да са 3, а по-малко. и даже не 2,5, ами още по-
И лихви-Лихви, АКО И КОЛКОТО се прави с кредит. Ако се ползват кохезионни фондове, може и подарък /без майтап/ да се окажат хайде, не 100, ама и 50% от тях да са - все файдица. И поевтинява още доста.
Цялостното трансформиране на загуби в полезна работа бях го нарисувал и снимал тук, ако някой подскаже, как да прикача снимки от моя комп - слагам на момента.
За изолацията, вярвам, тефлонец 2-3 мм ще свърши добра работа но, има и други изолационни материали, вероятно, ще може да се подбере. Не бих пренебрегнал и ебонит.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 20:02

Малко%20снимки
https://www.facebook.com/media/set/?set ... uploaded=5

Дали така се правеше?
По-нататък слагам коментара от първоначалното скициране /снимките илюстрират/:
АКО ИЗОБЩО СЕ СТРОИ С ПАРИ НА КРЕДИТ.

Способи за снижаване на топлинните загуби:
1. Възползване от даденостите на трасето Заринати в земята, тръбите, след известен период от време, установяват топлинно равновесие. При положение, че топлината НЕ СЕ ОТВЕЖДА активно от въздуха/проточна вода/ достатъчно ще е много по-тънка изолация на тези места, докато на откритите, тя може да се направи по-дебела именно с тези количества.
2. Възползване от по-ниската топлопроводност на паровата фаза от тази на течната вода: Тръбата се прави със сечение на кръг с горен изрязан сегмент, като то е малко по-голямо от нужното за протичане на водата. При това, в горната част, се образува обем, съдържащ парова фаза или въздух, а водата не се докосва до тази част. Топлината преминава много по-трудно през въздуха, отколкото през метала.
3. Провеждане електропроводите за електроснабдяване на помпените агрегати по цялото трасе по повърхността на тръбата, термоизолирани от външната среда. Така, топлината, отделяна в тях, преминава през стените и доподгрява водата в тръбата, вместо да се отнася от въздуха. В допълнение, така се образуват капацитивни компенсатори на реактивната мощност на агрегатите, поевтинявайки компенсационните уредби.
4. Охлаждане на помпените агрегати с вода от тръбата. Така, и тази топлина преминава за нейното загряване.
5. Има и други, не толкова мощни способи но, използвани комплексно, може да снижат топлозагубите много сериозно.

Толкова за сметките. Те касаят САМО тръбопровод Козлодуй-София. По пътя се намират Монтана и Мездра, на значително по-малко отстояние.
Технически, има начини за снижаване на загубите от триене с /поне/ 15-25% чрез вариране с формата и размера на тръбите, разстоянието не е 250 км, а 200 и т.н.
Тук, специално, не е разгледан вариантът с предварителен подгрев /по първи принцип на термодинамиката естествен, през обикновен топлооменник, на входящата вода – това допълнително напомпва няколко десетки мегавата ей така, „от Нищото”. И нито лев за енергоносител. За целия период на експлоатация. Разполагането на 7-ми блок в Козлодуй /дори хипотетично/ допълнително гарантира наличността на енергия, а решенията за снижаване с няколко десетки процента на загубите от излъчване и триене /под разчетните, с няколко елементарни оптимизационни мерки/, мога да го обясня и физически, и да илюстрирам така, че и третокласник да го проумее. Няколко простички илюстрации.

Съвсем накратко за парите:
Източник безплатен № 1 – фондовете на ЕС. Представя се проектът, проучва се, одобряват-плащат-работи-печелим. Иначе, в момента, можем да изгубим няколко милиарда...щото „не сме имали за какво да ги усвоим”. Няма връщане, няма лихви, излиза без пари.

Източник безплатен №2 – Турция. Изплащане на дължимите от нея по стари договори няколко милиарда – така или иначе, ако ще плащат, предлагаме им снижаване на сумите и пряко участие в строежа, иначе, встъпването им в ЕС става, ама съвсем, проблематично...И те така.

Източник № 3 – пускат се акции на БФБ...

Възвращаемост
1. Пряка
• От такси за потребена енергия – разликата покупна/продажна цена – продаваните количества надвишават потребяваните с пъти.
• От продажба на квоти за СО2 – вместо въглища и газ
• И няколко други пера, да не прекалявам.

2. Непряка
• Част от изпълнителите ще са реални потребители от София. Преливане на техни постъпления по сметките за енергия
• НЕК / и АЕЦ, в частност/ биха могли да станат собственици на значим процент в собствеността на съоръжението
• Чрез изпреварващия ръст в цената на газ и въглища и освобождаването на по-големи количества ел.енергия за износ
Блудният син

Мнениеот Vandal » 24.09.2014 20:30

Mateev написа:Между другото в Investor.bg нееднократно са ти давали един много ценен съвет - да си отвориш собствен форум и в него да философстваш колкото си искаш.
Мисля че идеята е много добра. Защо поне веднъж не се вслушаш в съветите, които ти дават другите хора?

Готов съм да му предоставя и безплатен хостинг.
Размислих. Няма да му правя тази услуга. :)
Блудният син написа:ПАЗАРЪТ ЗА ВАШИЯ ПОЛУФАБРИКАТ, НАРЕЧЕН "ЕНЕРГИЯ" ВЕЧЕ Е НАСИТЕН, РОСИМИРЕ. НА-СИ-ТЕН. Той повече НЕ ПОЕМА.

Не само че не е наситен, ами бума тепърва започва.
Още много малко остава да се намери евтин начин за съхранение на енергията.
Моля те да не ми отговаряш.
Аватар
Vandal

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 20:53

Фотонски, а за шините...виждах ги голи, положени и "щракнати" в изолацията, фиксирана към основата, с нещо като капак с надлъжен зъб. С подобни се затварят пласмасовите кабелни канали. държи яко, като умрял-свещ.

Относно бума, който предстои - само някой да не си помисли, че му отговарям - Имаше такова нещо последните години. Притеснявам се, че вече спада. И, когато сметките на НЕК, ЕСО и т.н. продължат да не излизат, пак ще натиснат бранша като цяло. Тогава, да им осигурим повод и причина за ново потребление - и нови свободни пари - за да има с какво да си плащат.
Блудният син

Мнениеот Lupus » 24.09.2014 21:57

Vandal написа:Още много малко остава да се намери евтин начин за съхранение на енергията.

От твоите уста в Божиите уши!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Foton » 24.09.2014 22:57

Lupus написа:
Vandal написа:Още много малко остава да се намери евтин начин за съхранение на енергията.

От твоите уста в Божиите уши!

Амин!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Foton » 24.09.2014 23:07

Няма безплатен обяд Блудний сине!
Просто ми кажи, ама така че да разбера, следното:
1. Колко MW топлинна мощност ще пренесеш до София, да кажем?
2. Колко струва инсталацията?
3. Колко ще са експлоатационните разходи?
4. Срок на амортизация?
5. Цена на капитала. Ако е подарък - каква част от него?
6. Колко часа годишно ще работи системата на пълна мощност?
И през цялото време си мисли, че в момента цената на парното е около 70лв./MWh, но доставено в апартамента ми. Ще рече и следващия въпрос:
7. Колко според теб струва услугата по разпределение на тая енергия м/у крайните абонати?
Foton

Мнениеот Блудният син » 25.09.2014 00:08

Че кой казва "безплатен"?
1.По пилотния разчет, на изхода, очаквам около 600 MW=
2.Горното-с/у закупувани около 185 MW на цена 1/3 от сегашната крайна за физ.лица. да не забравяме, че за трасето може да се пусне и не толкова широко използване примерно, стойност на напрежението /прим.27 kV или дори 35?/
3.Експл.разходи може да се прецизират, трябва още доста смятане. Примерно, самите тръби, т.к. ще работят при повишена температура, няма да се оросяват. Съответно, корозията би могла да се забави много дори при по-евтини сортове стомана, като се контролира с покрития. Повтарям, яко смятане трябва тук. нямам ТАЗИ възможност.
4.Зависи и това. 10 до 15 години, предполагам, +/-
5.И цената на капитала зависи. Нали сте експерти, аз ви се доверявам, дайте своя версия, ще видим. Не очаквай всичко да сдъвча, нямам толкова зъби.
6.Тясното място. 5 или 6, а може и повече. цена на разпределението? Ами, там вече е построена система от ТЕЦ-ове. Ползване на техните тръби.
7.70 лв на MWh? Имам хора в София, и сякаш беше по-висока, наскоро пак я повишаваха. При това, такава е сега. Докато се разклати системата, едно-друго, кой я знае. Има признаци за продължаващ възходящ тренд. Да не говорим, че на част от трасето няма да има изкопни работи, другаде ще са по-плитки, при нужното обезпечение, възможно е, и работната сила да се съкрати, примерно, двойно и, като прибавим "скъсяването" на трасето до реални стоности, да се слезе и под 2 млрд. Отделно, че парите няма да се теглят наведнъж, да трупат лихви в/у цялата сума, а на траншове => и финансова оптимизация не просто е възможна, а задължително ще се случи.
8.Елементарното мислене и елементарното действие често са доста по-скъпи. Например, оптимизацията на тръбите осезаемо може да снижи цената. Възможно е, например,докато се изкачва водата до връхната точка, сгъстяване на помпите. Оттам, водата може и съвсем на самотек да пристига до края. Печели се от снижено триене /по-дълги участъци с парна фаза/, по-лека изолация, по-късо опроводяване и тонове метал.
Или е възможно,
9.След примерен бизнесплан /за който нямам нужния капацитет но, може да внеса своя лепта в разходите по него/, сформиране на съответното АД, което да кандидатства за евро-грант и да заеме позиции на стабилната и предвидима ВЕИ-енергетика, едновременно, отваряйки доп. ниша и за ФЕЦ. Причина - по-стабилното и предвидимо натоварване на базовите мощности, съпроводено с оставащи свободни пари у същите граждани. Позамогват се те, разширява се финансовата мощ и основа и за ФЕЦ. Чистият въздух и пътища в крайната точка са си бонус. По-малко замърсяване, повече пари и т.н. Положителна обратна връзка /ПОВ/, взаимно ускоряващи се процеси. В момента, имаме ООВ и стабилно тежка ситуация на пазара, от която трудно се помръдва, а мърдането още изисква, вместо да ни добавя, пари. Ужас някакъв.
10.И забравяме за пирамидонча. Той ще придобие акции в АД-то и ще спре да дава акъл.
-Нещо от вида.
...Сигурно съм луд. Предпочитам да мисля така, обаче, вместо да разправям това не може, онова не става.
Лека нощ на всички
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 25.09.2014 09:07

Ей пич, изгубил си си самоуважението !

Ако сам себе си не уважаваш, няма кой друг да те уважава. Живееш в собствен свят.

Спри, огледай се малко. Виж какво става около теб. Не е нужно да ми отговаряш.

Трудният въпрос за тебе е, кога си загубил самоуважението, къде и защо...Няма да ти помагам. /щото и аз не знам, пък и не искам/. Чао !
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 25.09.2014 10:15

Буболинка1, нека се изясним нещо: Днес ме има, утре ме няма. Ако АЗ -ът ми беше по-важен от всичко това, с което и за което се боря, наистина - давам си сметка, че не сте влюбени в мен - да бях се отказал. Обаче, има и много по-важни неща от моето скапано самолюбие или от твоята мила печалба. По-важно от всички нас поотделно и вкупом взети. Мислиш ли, че ми е приятно да се дърлим, да се караме, да се плюем? Или да падат върху мен хули от народ, дето няма идея, какво ме вълнува, какво обичам, към какво се стремя? Никак даже. Обаче, си поемам отговорността - включително, да виждате и да ме хулите тук, когато греша. Не греши, който не работи. Ама да чакам да ми мине животът, че да съгласувам всяка своя крачка...Повтарям: Днес ме има, утре ме няма. Правя, което смятам за редно пък, на което е писано да става, ще стане. Отделно, че за мен НЕ Е проблем, ако сгафя, да отговарям за п/р/остъпките си. Капиш? Ако можеш да направиш нещо по-добре - действай. Ако не - не пречи поне. Не съм ти се ръгнал в живота наклон да ти давам но, предупреждавам, ако видя, че те грози опасност. А тя в момента грози мнозина тук. Матеев много правилно формулира: Държавата е курва.
За жалост, не само тя. Щото полът нямал значение, ако душата теглела "наляво". Виждам, какво би могло да се направи, нахвърлял съм насоки. Експерти във всеки тесен участък могат да го прецизират до краен продукт. В един етап от кариерата си Форд започва така, Бил Гейтс, дори Матеев - знае какво иска, възлага на хора около себе си, и продължава напред. Дълги години бях обикновен изпълнител и сам вършех черната работа /в сфера, различна от тази и от другата, за която се бях подготвял официално 9 години. И там, бях - който ми познава професионалния път - уважаван за това, което и както съм правил. Времето мина, нещата се промениха. Уважението на околните се постига често болезнено, а понякога, дори след бой. Изял съм много. Но, питай сега същите тези хора - винаги първи ме поздравяват на улицата и помагат, ако се наложи. Без да съм ги молил дори. Прави си изводите сам.
А защо ти обяснявам всичко това? Знам ли. Сигурно, съм старомоден. :?

P.S.
Разбирам ви също, когато кипите. Гадно копеле съм. Ама ще ви мине. И това знам.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 25.09.2014 11:11

Снощи някак не са били активирани връзките и страничката във ФБ се оказа, не е била достъпна. Преди секунди ми докладваха, че вече успешно е публикувана.
Има илюстрации на това как се "завръщат" загубите.
Блудният син

Мнениеот Foton » 25.09.2014 11:26

Блудният син написа:Че кой казва "безплатен"?
1.По пилотния разчет, на изхода, очаквам около 600 MW=
2.Горното-с/у закупувани около 185 MW на цена 1/3 от сегашната крайна за физ.лица. да не забравяме, че за трасето може да се пусне и не толкова широко използване примерно, стойност на напрежението /прим.27 kV или дори 35?/
3.Експл.разходи може да се прецизират, трябва още доста смятане. Примерно, самите тръби, т.к. ще работят при повишена температура, няма да се оросяват. Съответно, корозията би могла да се забави много дори при по-евтини сортове стомана, като се контролира с покрития. Повтарям, яко смятане трябва тук. нямам ТАЗИ възможност.
4.Зависи и това. 10 до 15 години, предполагам, +/-
5.И цената на капитала зависи. Нали сте експерти, аз ви се доверявам, дайте своя версия, ще видим. Не очаквай всичко да сдъвча, нямам толкова зъби.
6.Тясното място. 5 или 6, а може и повече. цена на разпределението? Ами, там вече е построена система от ТЕЦ-ове. Ползване на техните тръби.
7.70 лв на MWh? Имам хора в София, и сякаш беше по-висока, наскоро пак я повишаваха. При това, такава е сега. Докато се разклати системата, едно-друго, кой я знае. Има признаци за продължаващ възходящ тренд. Да не говорим, че на част от трасето няма да има изкопни работи, другаде ще са по-плитки, при нужното обезпечение, възможно е, и работната сила да се съкрати, примерно, двойно и, като прибавим "скъсяването" на трасето до реални стоности, да се слезе и под 2 млрд. Отделно, че парите няма да се теглят наведнъж, да трупат лихви в/у цялата сума, а на траншове => и финансова оптимизация не просто е възможна, а задължително ще се случи.
8.Елементарното мислене и елементарното действие често са доста по-скъпи. Например, оптимизацията на тръбите осезаемо може да снижи цената. Възможно е, например,докато се изкачва водата до връхната точка, сгъстяване на помпите. Оттам, водата може и съвсем на самотек да пристига до края. Печели се от снижено триене /по-дълги участъци с парна фаза/, по-лека изолация, по-късо опроводяване и тонове метал.
Или е възможно,
9.След примерен бизнесплан /за който нямам нужния капацитет но, може да внеса своя лепта в разходите по него/, сформиране на съответното АД, което да кандидатства за евро-грант и да заеме позиции на стабилната и предвидима ВЕИ-енергетика, едновременно, отваряйки доп. ниша и за ФЕЦ. Причина - по-стабилното и предвидимо натоварване на базовите мощности, съпроводено с оставащи свободни пари у същите граждани. Позамогват се те, разширява се финансовата мощ и основа и за ФЕЦ. Чистият въздух и пътища в крайната точка са си бонус. По-малко замърсяване, повече пари и т.н. Положителна обратна връзка /ПОВ/, взаимно ускоряващи се процеси. В момента, имаме ООВ и стабилно тежка ситуация на пазара, от която трудно се помръдва, а мърдането още изисква, вместо да ни добавя, пари. Ужас някакъв.
10.И забравяме за пирамидонча. Той ще придобие акции в АД-то и ще спре да дава акъл.
-Нещо от вида.
...Сигурно съм луд. Предпочитам да мисля така, обаче, вместо да разправям това не може, онова не става.
Лека нощ на всички

Виж сега, опитвах се да ти помогна да разбереш защо това не се прави никъде, ама....
О.К. цената в момента в София е почти 80лв./MWh. Приемаме, че твоята система ще бачка на фул 5 месеца и това прави 2 160 000MWh. Което по 80 лв. е точно 172.8 милиона лева. Или на месец на годишна база 14.4 милиона.
Е с тези мангизи трябва да се плати (в обратен ред) разпределението и отчитането на енергията. Вярно, тръбите ги има, ама ползването и поддръжката им струват пари, нека са 10%. След това експлоатационните разходи (ток, персонал, поддръжка), за тях няма данни. След това следват амортизационни отчисления. Ще приема срок на амортизация 20 години. При цена 3 млрд. това прави по 12.5млн. на месец.... Не знам какво остава за цена на капитала, т.е. лихви и главница (ако я има).
И горната сметка е при сега действаща цена. Т.е. какво му е по-евтиното?
Същата сметка можеш да я приложиш и към АЕЦ Белене или 7 блок и ще схванеш защо НЕ искам да се строят с пари от бюджета...
Foton

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии