Да си призная, бизнес план , като такъв, не съм правил. И всеки ред го смятах поединично, на място. виждаш, не съм добър в много неща. Знаех /и продължавам да съм на подобна позиция/, че не е за сам човек. Дори за 10 не е, това е свръхзадача. Та, дадох само наметки за това, дали е или не е технически възможно. Поисках /беше лето 2008-мо/ мнения от хора в бранша - от ТЕЦ - Плевен единият джентълмен, а другият - убий ме, вече му забравих фамилията - руски, към 60-годишен беше, май някакъв професор в топлотехниката, свърза ни момък от "Инвестора", даже се видяхме лично в София, ангажиран беше с някакви разработки на тръби с вакуумна изолация та...Накратко, и двамата заявиха, че е технически осъществимо, само воля да има.
Защо не е правено другаде, е интересна история: В големите страни хората се стараят ВСЯЧЕСКИ да строят ядрените обекти далеч от големи населени места. Оттам, разстоянията им са много по-големи, загубите - по същата причина, и те, цената на земята там - а ще има яко копане та, ще се наложи обезщетяване на собственици, където минава през спорни обекти - също, са пропорционално високи. Да не говорим, трудности с терена /в Япония са главно стръмни планини, как се кОпа това?/ в Русия-маса блата, а в щатите - друг проблем - енергията , някак, е толкова евтина, че ...сещаш се. В тази връзка, ние сме в уникална географски и политически и икономически ситуация, която там я нямат, а тук прави нещата по-приемливи. Примерно, американците и японците, че и французите /средно/ получават в пъти повече, тях малко по-скъпата /дори соларна/ енергия толкова не ги бърка та, те и стимул нямат такъв. А тук /изрязал съм и не вложих и разсъжденията си откъде може да се финансира но, ако се погледнат и присъединителните фондове, с които съм се ангажирал, абе, една прилична още и усвояемост може да се организира. Дето ми хокат, че сме били на последно място в ЕС и-хоп! -наведнъж, едни 30%... както и да е, ще опитам сега да постна тук /дано се справя с инструментариума/ как виждам "обирането" и превръщането на огромни загуби в полезна работа. Малко търпение, почвам да кърпя *.JPG-и