highsky написа:Когато видите как реално работи водородна горелка и я сравните с еквивалентна на нея горелка с пропан бутан, ацетилен или друг газ ще разберете защо съм фен...И колко струва термичната обработка по единия начин и по другия.Срамно е че все още не се предлагат български горелки с браун газ! И много важно нещо , че няма вредни газове при изгарянето които да се отвеждат през комин,димоотвод от които също се губи енергия.
Аз поставих въпрос като ограничих предполагаемата инсталирана мощност на добив от ВЕИ до 1000W .Разходът за покупка на нещо от този калибър за мен са джобни средства и не калкулирам възвращаемост. Всъщност тази тема за директно захранване на нагревател я има и г-н Мтеев ясно е обяснил икономическата неефективност.Който инвестира във фотоволтаични паркове големи суми има нужда от одит ,план и да си смята рентабилност ,но мен това не ме интересува и обясних защо.
...и как работи Все го изгаря. А мен едно време ме учеха, че който много си играел с огъня, щял да се напикае, примерно. Ама ти давай, лошо няма - тЪрси си камъни за топене и наблюдавай Пламъка. Много е красив.
налЭ?
За вредните газове: Напр. ацетиленовата или горелката с пропан-бутан дават малко СО2. Горе-долу, колкото и обикновен човек при дишане.И там няма хлороводород, фреони, няма диоксин... Чудно, какви ли още драматични разлики ще се открият в гърмящия газ.

Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.