Фактури за балансиране

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фактури за балансиране

Мнениеот Foton » 15.01.2015 15:12

p.konov написа:Нещо кара ли ви да мислите, че няма наблюдение в реално време? В безмислени приказки не ми се влиза въобще. ВЕЦ-а се ползва за изравняване графика на цялата група. Това + методиката води до цени за балансиране в пъти по-ниски от специалните групи. За другите комбинирани групи нямам наблюдения.
А какви са търговските ни взаимоотношения с останалите участници.... странно ми е, че въобще го повдигате на въпрос.

Не разбрах и за какви конфликти на интереси говорите?

Ммда! Оставам с впечатление, че имате хуманитарно образование. Не съм казал, че имате или нямате наблюдение в реално време. Просто попитах имате ли такова и дали управлявате обектите в реално време. Това е нещо много сериозно и ако го приемате за празни приказки о.к. Относно конфликта на интереси - ами много е просто, но за човек, който знае какво е ВЕЦ и как прави ток. Ще го поясня:
1. Приемаме, че ВЕЦ А има горен изравнител, а ВЕЦ B няма. Двата ВЕЦ-а са на различни собственици, но са във вашата група. Двата ВЕЦ-а са дали прогнозен график, че ще работят 24 часа на 90% от мощността си (ако не знаете, това е точката за оптимален КПД на болшинството водни турбини).
2. До тук О.К., но в района на ВЕЦ B завалява пороен дъжд и автоматиката на централата (или оператора) веднага натоварва машината на 100 или даже на 105%, щото изравнител няма и ще се загуби водата. Нещата излизат от график и вашият "диспечер" трябва да види това и да разпореди (императивно!) на оператора на ВЕЦ А да намали мощността за да компенсира ВЕЦ B.
3. Е точно сега идва конфликтния момент! Значи за да може ВЕЦ B да си оползотвори водата и да реализира приход, без да наруши групата графика си, ВЕЦ А трябва да излезе от оптимален режим и да започне пълнене на изравнителя и работа на по-малка мощност. Приемливо (с малки загуби от лош КПД) до момента, в който се напълни изравнителя. Ами после какво? Да не пропускаме, че изравнителя е дневен, т.е. не може да го пълните три дни...Целия график от този момент "отива на някъде" ако не допуснете загуба на вода в някой обект. Да, ама обектите са на различни собственици и те нямат интерес да губят вода или пари...
Надявам се сте разбрали за какво иде реч.

Сега пак се връщам на прости и конкретни въпроси:
1. Ако стана член на вашата група и подавам всекидневно графици и ги спазвам стриктно, това означава ли, че ще ви плащам нещо около 4.75лв./MWh произведена енергия?
2. А ако по някаква причина наруша графика какво е "наказанието" ?
3. При положение, че работите основно с ВЕЦ и то имате един ВЕЦ с изравнител, не смятате ли че цитираната сума е доста висока? Тези цифри говорят за грешки при балансирането минимум 2.35%, което при 18MW си е средно 420кW! При подобни грешки за какво точно ви плащат клиентите?
Надявам се на разумен отговор на поставените въпроси!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот p.konov » 15.01.2015 15:44

Колега, можете да смятате, че имам не хуманитарно, а никакво образование, хаха. Тона ви е леко неприятен, но приемам, че се дължи на създалата се неприятна ситуация във ВЕИ сектора. Ако искате да разберете нещо, обадете ми се, ще се видим и ще отговоря на всичките ви въпроси.

Поздрави
p.konov

Мнениеот Foton » 15.01.2015 20:19

p.konov написа:...Тона ви е леко неприятен, но приемам, че се дължи на създалата се неприятна ситуация във ВЕИ сектора...

Г-н Конов,
Съжалявам ако тонът ми Ви се е сторил неприятен, просто имам по-остър изказ и навик да наричам нещата с точните им имена.
Вие написахте:
p.konov написа:...правя го за да съм полезен ако мога и не на последно място, за да правя бизнес..

Моето скромно мнение е, че когато човек иска да е полезен и да прави бизнес е редно да споделя повече информация относно продукта който предлага. Зададох Ви конкретни въпроси, но не получих конкретни отговори. Все пак предлагате една сериозна услуга за доста пари, а не халогенен фар за Пежо 607 или обувки Levis. Поради естеството на работата ми се наложи да навляза доста навътре в материята, наречена "Балансиращи групи". За съжаление трябва да споделя личното си мнение, че като цяло тези групи се опитват да заместят ЧЕЗ/ЕВН в ролята им на рекетьори, привличайки клиенти с по-малък процент на рекета. Нищо лошо, това е пазарна икономика. И тъй като аз, като пазарен субект, искам да си избера най-добрия "рекетьор" Ви зададох няколко конкретни въпроса. Вие, явно страхувайки се от "конкуренцията" или може би смятайки, че е по-лесно да "обработвате" обектите по единично, решихте да се скриете зад общи приказки. Уважавам Вашето решение и затова ще Ви помоля да споделите с нас поне името на координатора на Вашата балансираща група, т.е. името на групата. Надявам се, че това не е know how, don't know или търговска тайна.

P.S. Моля да ме извините за забележката ми на тема образование, но толкова грешки в мерните единици и то в област в която "прави бизнес" може да допусне само човек без елементарно образование в областта на точните науки. Дори ще направя смело предположение - магистър по право, от НБУ...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот p.konov » 16.01.2015 09:05

:-)
Интересно разсъждение... по машата логика мобилните оператори, бензина, електрическата енергия и т.н. също са "рекет"?
Законосъобразно или не, дали ни харесва или не - правилата са такива. Всеки енергиен обект, бил потребител или производител трябва да отговаря за предизвиканите от него небаланси. Въпросът е как се изчисляват тези небаланси и колко струват.
Струва ви се обаче, че изпускате един основен момент в цялата схема. Координаторът на специална/комбинирана група не печели нито стотинка от получените за балансиране суми. Предполагам няма да оспорите този факт?
Изборът е дали ще плащате за балансиране в специална група по представена фактура и цена или ще плащате в комбинирана група, в която:
- ще знаете реалният си небаланс за всеки период на сетълмент
- ще знаете с точност до последният киловат час, колко от вашият небаланс се е нетирал с небалансите на останалите участници
- ще получите цена за балансиране такава каквато е за всички останали участици в организирания пазар на балансираща енергия
- и не на последно място, горното ще ви излезе много по-евтино отколкото в специалната група, на който и да е краен снабдител.

Никого в нищо не убеждавам. Разработил съм продукт, който е по-конкурентен и евтин от този на крайния снабдител. Това е. Който има интерес, моля. В крайна сметка всеки има право да си харчи парите както и където сметне за добре.

Радвам се, че проявявате интерес към личността ми, но ми се струва, че е безинтересна тема за останалите участици във форума.

Фирмата, която представлявам е Мост Енерджи. Комбинираната група работи от 01.12.14 г.
p.konov

Мнениеот Vandal » 16.01.2015 10:52

И аз съм си задавал този въпрос!
След като координатора не печели нищо, то какъв му е стимула
да прогнозира така че участниците да плащат по-малко?
Аватар
Vandal

Мнениеот petyostoev » 16.01.2015 11:09

Тони нали знаеш приказката за обяда.
petyostoev

Мнениеот Foton » 16.01.2015 12:45

Vandal написа:И аз съм си задавал този въпрос!
След като координатора не печели нищо, то какъв му е стимула
да прогнозира така че участниците да плащат по-малко?

Пак ще ме обвинят в остър език, ама явно не си разбрал системата на тия групи. Те не прогнозират, те възлагат това на грешните производители, а след това обобщават прогнозите и ги пращат в ЕСО.
Ще рече, че тяхната прогноза е толкова вярна, колкото прогнозите на всеки един обект. Разбира се при такава система общите прогнози са по-вярни от тези на ЧЕЗ, но все пак има грешки.
Идеята за балансиране е съвсем друга - да съумееш да управляваш обектите така, че да се компенсират грешките м/у тях. И да не караш тия, дето са си спазили графика пак да ти плащат на произведен MWh.
Въпросите, които зададох по-горе си стоят ама конкретен отговор едва ли ще получа скоро. На този етап слушам обяснения от типа:
donpesho написа:Ъ мъ то така , ъмъ нали знаете как е в България ,те така пък ние не сме сигурни, ще видим и т.н

Та да се върна на острия си изказ, пак питам нещо просто, ясно и което не е търговска тайна:
Ако стана член на Мост Енерджи, подавам ежедневни графици, приемам тъпите поправки в графиците и на всичкото отгоре работя стриктно по утвърден от ЕСО график през целия месец, какви пари ще дължа на балансиращата друпа?
Foton

Мнениеот petyostoev » 16.01.2015 14:27

Аз се замислям за нещо друго.
Освен нуждата от балансиране,дали пък това не е първата стъпка,събиране на достоверна информация за следващата,почасова свободна търговия на електроенергия.
petyostoev

Мнениеот p.konov » 16.01.2015 15:46

Управлението на обектите колега се нарича диспечиране, не балансиране.
Този, който си спазва графика не плаща нищо. Просто няма за какво да плати. Този, който е направил небалан го плаща по щената за небаланс за часа. Количеството от личния му небаланс, което се е нетирало с небалансите на др. участници се заплаща по 8-10 процента. Методиката НЕ Е на мегават час произведено. Просто по този начин може да се направи сравнение с цените на СБГ на КС.
Ако за целия месец си произвел 500 мвтч. и си реализирал 60 мвтч. на края на месеца ще трябва да платиш около 4200.00 - 4500.00 в най-песимистичния сценарии.

Вандал, координаторите печелят от административни такси (20-50 лв.) месечно
p.konov

Мнениеот p.konov » 16.01.2015 15:52

Фотон, на въпросите които си задал няма да ти отговоря никога - във форума. Казах ти да ме обадиш, да направим работна среща и ще ти отговоря на всичките.

Отделно - всеки един от вас е добре дошъл (напълно безплатно и без каквито и да било последващи ангажименти) да направи тест в реално време, с реален физически и финансов резултат. Единственото условие е след края на периода да ни предостави почасовине производствени данни. Ако вие ги нямате ЕРП-но ги продава по 50-60 лева за месец
p.konov

Мнениеот p.konov » 16.01.2015 16:04

Фотон, ако станеш член на КБГ на Мост Енерджи и си спазваш почасовите графици ще платиш точно 0 лева за балансиране. Без значение дали си произвел 1 или 1000 мвтч.
Не знам за какви тъпи поправки в графиците на ЕСО говориш. Такива няма! Понякога има от НЕК, но те засягат часовете от 0 до 6. Слънце тогава няма, така че нямаш никакви грижи. Дай да направим февруари и март един реален тест?
Тъкмо ще тестваме и една нова система за прогнозиране.
Ти ще подаваш д-2 прогнози с корекция до 10.00 ч. на Д-1. Аз ще ползвам прогнозата от фирмата, която смятам да ползваме за напред. Хем ще сравним двете прогнози, хем в реално време ще видиш как работи БГ и какъв финансов резултат ще постигнем? Естествено, тона е безплатно

Г-н Стоев, каква почасова информация за свободния пазар? Той и сега така си работи. ВЕИ ще започнат да продават по регистриран график най-рано след 10 год. До тогава има много време
p.konov

Мнениеот p.konov » 16.01.2015 16:10

Моля да ме извините за някой сбъркани думи и тъпи правописни грешки. Пиша от телефона и то с лявата ръка, а буквичките са доста малки. Дясната претърпя лека хирургична интервенция :-)
p.konov

Мнениеот Foton » 16.01.2015 16:29

p.konov написа:Управлението на обектите колега се нарича диспечиране, не балансиране.
Този, който си спазва графика не плаща нищо. ...

Благодаря, това вече е нещо по-конкретно. Е, предполагам, че все пак ще дължа това:
p.konov написа:Вандал, координаторите печелят от административни такси (20-50 лв.) месечно

А иначе целта на управлението на обектите в балансиращата група(диспечиране) е да се постигне именно търсения баланс и спазване на графика....Ако не правите такова управление, то вие сте просто едни счетоводители, обработващи прогнозите от обектите. Работа за компютър и то такъв с малка мощност.

Относно това:
p.konov написа: Слънце тогава няма, така че нямаш никакви грижи. Дай да направим февруари и март един реален тест?

Благодаря за предложението! Ще го обсъдим с колегите.
А иначе точно в часовете 0.00-6.00 имам най много грижи, защото слънце може и да няма, но вода за сега има. В същото време трябва да поизпразним някой и друг изравнител щото след 8.00 слънцето ще дойде...Но това, както казахте не касае групи, като вашата.
Foton

Мнениеот p.konov » 16.01.2015 17:05

Счетоводители не е най-точното сравнение, но да не изпадаме в подробности. Все пак счетоводството не е лицензионна дейност, не им искат 10 и съответно 100 хил. лева като гаранции в НЕК и ЕСО и т.н.
Магията не е във сметките, а в начина, по който се разпределя/нетира небаланса на всички участници. И надявам се, вече разбирате защо не мога да го споделя тук.
Един въпрос. От горния пост разбрах, че освен ФЕЦ имате и ВЕЦ. Можете ли да оперирате с ВЕЦ-а си така, че да изправяте графика на ФЕЦ-а? Товоря само за вашите централи. Мога да ви направя индивидуална балансираща група само с вашите централи. Първо ще се нетират количествата в индивидуалната ви група, а останалия след това нетиране небаланс - с останалите индивидуални групи.
p.konov

Мнениеот p.konov » 16.01.2015 17:07

За часовете между 0 - 6 имаме работещо решение, което не засяга производството на вец. Разбира се, не очаквайте да го прочетете тук...
p.konov

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали