Mitaka написа:Здравейте, прегледах форума и доста неща научих, но ако може малко професионална помощ.
Става въпрос за направата на фотоволтаична система за къща с голям двор в град близо до Пловдив. Преди няколко дни дойде купувач с оферта да за купуване на къщата за направата на централа и за това реших да се поразровя преди това. За проекта мога да отделя около 40 000 лв. като и 10 000 за резерв ако се наложи. Искам да попитам заслужавали си инвестицията ? С тези пари каква систем да закупя ? Колко ще бъде месечната(годишната) печалба от тази система, с данъците и без тях ? Кмета и началника на енергото в са мой хора и мисля, че с документите няма да имам проблем. Благодаря ви предварително.
Здравейте,
с цитираната сума може да се изгради 15-20kW фотоволтаична система.
Цената много зависи от конструкцията.
Дали си струва - зависи какво се очаква. Ако очаквате за две години да си 'Избиете" инвестицията - няма да стане.
Минаха годините, когато купувахме един контакт за 2,50лв и още същият ден го "актувахме" на инвеститорите за 5,00лв.
Във форума ще получите разнопосочни мнения.
Имаме клиенти, които направиха една централа, хареса им, после направиха и втора. Някой сега подготвят документи за трета...
Една 15kW система би произвела 18 000 /20 000kWh електроенергия за една година.
По сега действащите цени (0,204 лв на kWh) това са около 4000лв. без ДДС.
За разходите - ако се прави нова фирма, която да има предмет на дейност само тази фотоволтаична система, тогава си пригответе около 100лв на месец (счетоводство, такса банкова сметка, осигуровки на управителя ...).
Дано съм помогнал да се ориентирате в обстановката.
Поздрави,