Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Мнениеот d.dobrevski » 14.07.2015 18:29

Днес депутатите ни приеха на първо четене промени в закона за ВЕИ, с които изкупните цени на проекти изградени с европари се намаляват няколко пъти със задана дата от момента на пускането им.
Като в срок от 6 месеца те трябва да върнат парите, които са получили в повече, спрямо новата цена.
В момента има около 350 такива проекта, но тъй като са малки и нямат лобита в политиката или подкрепа от соларните организации, засега никой
не е казал и дума против този текст.
Съдбата на една таква централа е в следващите 10год. да работи за да връща платените и досега суми и да плаща на държавата допълнително наложената такса от 5%, така че ако имате такава "инвестиция",
можете спокойно да се опитате да я подарите на някой "приятел" преди влизане в сила на закона.

Ето линк към закона, на стр.6 е тази промяна : http://parliament.bg/bills/43/554-01-124.pdf

В четвъртък 16.07 ще го гласуват на второ четете, на печелившите Честито !!!
d.dobrevski

Re: Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Мнениеот energy11 » 14.07.2015 23:01

Не съм се интересувал много, може и да греша, но незнам някой в БГ да е връщал пари по европрограми досега... Злоупотреби с евофондове има (пари взети, инвестициите ги няма и т.н.) осъдени за злоупотребите също, но за връщане на средствата незнам... Сега ние ще бъдем първите и то със закон! За реално изградени и работещи проекти, които са минали проверки и за които трудно може да се намери някаква забележка по изпълението на Наредбите по програмите... Тези промени са толкова абсурдни, че с мисленето си на грамотен и трезвомислещ човек още не мога да ги асимилирам.

Добре все пак е,че освен фонд "Сигурност на електроенергийната система", кухите лейки създават и един скрит фонд "обръщане на палачинката" в който за следващите 6 месеца напред (макар и на по-ниска цена) ще се трупат средства за адвокатски хонорари, които дали в български, дали в международен съд ще бъдат най-целесъобразно вложените ми средства и ще бъдат изхарчени по този повод независимо от прогнозите или очакванията за изхода на делата. Надявам се и другите потърпевши колеги да мислят по този начин, защото не желая да бъда третиран законово като престъпник и да плащам за малоумията на шепа некадърници.
energy11

Мнениеот Foton » 15.07.2015 10:52

Хм, я да видим колко правилно съм разбрал.
Значи през 2010г., в края на годината, сключвам един договор с ДФЗ, че ще построя едно фотоволтаиче около 30kW за около 150 000лв. и искам помощ 70%, т.е. около 100 000лв. До тук О.К.
Построявам си системата през май, 2012. Тя ми излиза около 100 000лв., но по документи я изкарвам 150 000лв. Получавм си помощта от ДФЗ и една хубава преференциална цена от 576.5лв./MWh.
И кво стана? Имам централка с нулеви инвестиции и приход около 20-22 000 годишно! Ами супер, а! А комшията, дето е балама и сам си е финансирал проекта и той взема същите приходи. Справедливо , нали! Не че тая помощ от ДФЗ не е и от парите на комшията, ама като не е тарикат...
И понеже не съм инвестирал почти нищо не ми пука за някакви си там 5 или 39%....
Само да уточня, че на някои тарикати дори им останаха пари след като си взеха помощта.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Joro762 » 15.07.2015 13:22

Колеги ,всеки един е прав за ситуацията и няма вина , такава ни е държавата!!!
Енерджи 11 не се хаби човек , само ядовете ще ти останат. Две години съм по съдилищата срещу изедниците ЕВН и нищо !!! Няма съд да не съм влезнал включително и международни ( ако искаш ще ти ги спомена )и НИЩО НЕ СТАВА ДА ЗНАЕШ !! Само разходи и ядове ще ти останат....Чакаме съдебната реформа и това е то !!!!
Фотоне :Какво са ни виновни колегите с подпомагане те са действали по каналния ред ,спазвали са закона и накрая са при..ни. Прав си ,че са с преднина пред нас но не по тяхна вина ,държавата е виновна.....
Joro762

Мнениеот ramiga » 15.07.2015 14:53

Foton написа:Хм, я да видим колко правилно съм разбрал.
Значи през 2010г., в края на годината, сключвам един договор с ДФЗ, че ще построя едно фотоволтаиче около 30kW за около 150 000лв. и искам помощ 70%, т.е. около 100 000лв. До тук О.К.
Построявам си системата през май, 2012. Тя ми излиза около 100 000лв., но по документи я изкарвам 150 000лв. Получавм си помощта от ДФЗ и една хубава преференциална цена от 576.5лв./MWh.
И кво стана? Имам централка с нулеви инвестиции и приход около 20-22 000 годишно! Ами супер, а! А комшията, дето е балама и сам си е финансирал проекта и той взема същите приходи. Справедливо , нали! Не че тая помощ от ДФЗ не е и от парите на комшията, ама като не е тарикат...
И понеже не съм инвестирал почти нищо не ми пука за някакви си там 5 или 39%....
Само да уточня, че на някои тарикати дори им останаха пари след като си взеха помощта.

Ако не бях кандидатствал във фонда, щях да имам централа, присъединена на 799 лв. изкупна цена. Тя ги чаках година и половина. За нервите - да не говорим.
Аватар
ramiga

Мнениеот Foton » 15.07.2015 18:16

Joro762 написа:Фотоне :Какво са ни виновни колегите с подпомагане те са действали по каналния ред ,спазвали са закона и накрая са при..ни. Прав си ,че са с преднина пред нас но не по тяхна вина ,държавата е виновна.....

Не съм казал, че са виновни. Просто тази сметка я правят почти всички, дето реват, че тока се вдига заради ВЕИ-та и че собствениците им печелят "луди пари на народен гръб".
Моето мнение е, че не може да се променят условия със задна дата! Държавата да е внимавала...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот GDG » 15.07.2015 21:37

Достойни отговори по принцип .... дават достойни хора .!?!. :wink:
Хубава вечер Foton - не !
GDG

Мнениеот petyostoev » 15.07.2015 21:44

Да не говорим че фонда вместо да одобри или да отхвърли някой проект за срок от 3 месеца, се произнасяше в срок от 18 месеца.
И накрая казва да,действай ще си получиш субсидията и ние действаме,толкова сме чакали че почти ни се беше изчерпало чекалото.
И сега след повече от три години нещо им прещрака в будните мозъци и действат с размах.
Ами народа ако каже , я всички политици,които ни докараха така,че 25 години да тъпчем на едно място,че даже и назад да си платят с лихвите за всичките им велики творения с 25 години назад, а да не говорим и със 75 години назад как ще се оправят , не знам.
Имаше едно време една руска песен- " Здраствай мая Мурка,здраствай и пращай,тъй зашукарила всю нашю каманду и за етам пуля получаеш"
petyostoev

Мнениеот alabala963 » 16.07.2015 01:01

Ееех foton де да можеше и домати да отглеждаш!!!
При тези култури едни "тарикати" получават евро субсидии и продават на същата цена като "баламите" дето не получават евро субсидии.
За българина всичко е гнусна далавера, ако той не участва в нея.
Днес са "ударени" субсидираните ел. централи, а утре ще "ударят" субсидираните .... (всеки може да си попълни подходящия "тарикат").
Значи през 2010г., в края на годината, сключвам един договор с ДФЗ, че ще построя едно фотоволтаиче около 30kW за около 150 000лв. и искам помощ 70%, т.е. около 100 000лв. До тук О.К. През същата година си построявам централата и сега ми казват, кой те би по главата да строиш за НАРОДА, а сякаш аз не съм народа.

П.П - Foton тези приказки, дето ги говориш, съм ги чувал преди 1989 г., и за жалост 1941 г. (Закон за защита на нацията).
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Joro762 » 16.07.2015 16:50

Фотон е имал в предвид какво мислят тиквичите,а не той..И аз го разбрах неправилно, но колегата разясни ..
Иначе че ще го ядем всички дружно стана ясно още 2013 година, така че едва ли някои се заблуждава в това.От моя страна след като станат факт тези щуротии и така или иначе ми тече жалбата в ЕК и имам входящ номер там и кореспондирам с тях, подготвям писмо за да ги уведомя ...
Joro762

Мнениеот Bobby » 17.07.2015 11:44

Големият въпрос е: Какво правим? Това, което пише Фотон са теоретични неща .. не знам някой на практика да е успял да си докара цената наистина до 0 .. да не говорим за разходите за консултанти и др. съпътстващи проекта. Изгубеното време няма да го слагам, защото няма как да бъде остойностено. засега единствения резултат е фалит на 300 фирми. Вероятно следващата стъпка ще е ДФЗ да ги налази да връщат и субсидиите...
Bobby

Мнениеот BLOT » 17.07.2015 13:37

Моята централка първоначално бях решил да я правя по 311, но се отказах. Доста мислих, ухажваха ме кави ли не консултанти, обещаваха... На мен също още 2010г, когато започнах да търся парцел ми изглеждаше нелогично и пиатах дали не е двойно субсидиране, но навсякъде ме убеждаваха, че не е.
BLOT

Мнениеот venkap » 17.07.2015 20:11

Далеч съм от мисълта да бъда адвокат на Foton, но според мен има нелоялна конкуренция между производители използващи субсидии от ЕП и останалите. Още повече, някой от тях продадоха централите предвидливо на "разумни цени", което си е далавера...
alabala963 написа:Ееех foton де да можеше и домати да отглеждаш!!!
При тези култури едни "тарикати" получават евро субсидии и продават на същата цена като "баламите" дето не получават евро субсидии.

Не съм чул държавата да осигурява договор за изкупуване на домати и краставици за двадесет годишен период на субсидирана цена...
alabala963 написа:За българина всичко е гнусна далавера, ако той не участва в нея.
Днес са "ударени" субсидираните ел. централи, а утре ще "ударят" субсидираните .... (всеки може да си попълни подходящия "тарикат").

Основателно чувство, след като "първоначалното натрупване на капитала" продължава, колкото трае целия преход...
alabala963 написа:Значи през 2010г., в края на годината, сключвам един договор с ДФЗ, че ще построя едно фотоволтаиче около 30kW за около 150 000лв. и искам помощ 70%, т.е. около 100 000лв. До тук О.К. През същата година си построявам централата и сега ми казват, кой те би по главата да строиш за НАРОДА, а сякаш аз не съм народа.

Когато чуя, че някой "строи" в името на НАРОДА и настръхвам...
alabala963 написа:П.П - Foton тези приказки, дето ги говориш, съм ги чувал преди 1989 г., и за жалост 1941 г. (Закон за защита на нацията).

Така е защото във всички области от нашият живот има случайни хора, на неслучайни постове с неслучайни намерения, способни да опорочат всяко добро начинание.
venkap

Мнениеот StupidBgInvestor » 18.07.2015 07:55

Каква "нелоялна конкуренция",какви пет лева? Да спрем да пишем глупости във форума! "Засегнатите" колеги да имат предвид, че "тарикатите", ще бъдат последвани от " балъците"!!!
StupidBgInvestor

Мнениеот Foton » 18.07.2015 13:41

Ммда! То човек да не хвърли камък в блатото бе!
Явно малко от вас са схванали за какво иде реч. Ще го обясня пак и по-подробно.
Проблемът е в това, че не може - пак повтарям НЕ МОЖЕ - цената на тока за населението да остане ниска. Предполагам тук има икономисти, които могат да пресметнат с колко е нарастнала цената от 2005г. до сега и с колко са нарастнали доходите...Ще ви втресе.
Та понеже това е проблема (да повторим - трябва да се вдига цената), едни господа, наречени политици, решават да изкарат основни виновници за това ВЕИ и фотоволтаиците в частност.
Те го правят, защото зпомнят какво се случва с политици, дето вземат правилни, но непопулярни решения (Костов) и си търсят оправдание. Естествено им е лесно да се хванат във фотоволтаиците щото те сами забъркаха кашата с тъпи или закъснели решения.
Лошото е, че в голяма част от приказките им има известна доза истина.

BLOT написа:..ми изглеждаше нелогично и пиатах дали не е двойно субсидиране, но навсякъде ме убеждаваха, че не е...

Ами двойно субсидиране си е от всякъде!

Bobby написа:.. не знам някой на практика да е успял да си докара цената наистина до 0 ..

Аз пък знам доста, дето си докараха централите до отрицателни цени...

Bobby написа:Големият въпрос е: Какво правим? .......... засега единствения резултат е фалит на 300 фирми....

Какво точно правим ли? Ами явно същото, каквото правим всеки път, когато държавата се ебава с нас, т.е. НИЩО! Моето предположение е, че тези от нас, които имат такива централи ще се задоволят временно с цени от порядъка на 360лв./MWh псувайки държавата. Естествено никой няма да фалира поради тази причина, няма как да стане. Но най-вероятно е някой съд да отмени това безумие със задна дата.
Foton

Следваща

Назад към Нормативни документи