Foton написа:Явно не си чел внимателно! Предложих каса бира на всеки, които ме убеди, че система за подгряване на бойлер с панели се изплаща за 7-8 години. Т.е. по-ефективна е от мрежата...Но след като смяташ, че си ме убедил че си струва да вложа едни пари, примерно 2200лв., и да чакам да ги "избия" икономисвайки ток, то кажи къде и кога да почерпя.
Иначе сериозно погледнато от тези 2200лв. реално можеш да ползваш за бойлера си около 600kWh годишно (и това е преувеличено). При цена на тока 0.2лв./kWh това е една голяма икономия от около 120лв. на година, и то ако приемем, че няма да ползваш нощна енергия. Разбира се 2200лв. инвестиция за 120лв. приход е много добро вложение, направо супер! И тук не съм сложил никакви други разходи, освен панелите....Всъщност пия Stella Artois...
Хубава работа... Да наистина не обърнах внимание, че ще сравнявате директно между конвенционалната енергия и тази получена от фотоволтаик.
Всъщност това не променя картинката. Нима са толкова малоумни, собствениците на малки заведения за обществено хранене, собствениците на квартири и малки семейни хотели, инвестирайки в колектори за топла вода. Всеки един от тях ще ти каже,
че най-големия разход на електроенергия е от консумацията на топла вода и там виждат възможност за намаляване на разходите. Друг е въпроса, че тези инвеститори не са доволни от резултатите. А причините са в недостатъците и ниската ефективност в колекторите, която се избягва до голяма степен с фотоволтаични панели.
Между другото, как изчисли количеството електроенергия в годишен план, когато нямаш никаква информация, какво количество топла вода ще се използва? Ако желаеш може да поспорим, аз съм на айран от кисело мляко Боженци, горещо ти го препоръчвам особено в горещото лято...