Mateev написа:... Няма майтап - наистина ще направя ПОКЛОН ПРЕД "ГЕНИЯ" НА ТОЗИ, който ПРОВЕРЕНО НА 100% е направил и реализирал такава система със срок на изплащане 7 години.
Miro написа:Я да посмятам и аз малко тука, че не съм писал от цифра време у форума
Всички сме съгласни, че за да загреем бойлер 80л от 10 до 70 градуса примерно ни трябват около 5,5-6 kWh електроенергия. Топлинните загуби за 24 ч по книги ги дават средно 1-1,5 kWh, сиреч ако си ползваме цялата вода всеки ден, нашия бойлер ще харчи 7 kWh на денонощие. Това по 365 = 2,5 МWh или около 380 лв/годишно на нощна тарифа и 600 на дневна. Нека да кажем 400 лв, защото сме решили да топлим предимно на нощна.
Miro написа:Здрасти... животът е много шарен, но за да можем да направим някакво сравнение трябва да изходим от някаква хипотеза. Но в общия случай топлата вода в домашни условия се харчи предимно вечер, когато семейството си е вкъщи, а тогава не можем да дозагреем бойлера от слънцето, ако не ни стигне водата. Нормално човек ще си го дозагрее на дневна тарифа, защото ако жена му се е изкъпала първа, надали ще чака полунощ, за да се изкъпе и той.......
Тани написа:В крайна сметка за 10 пъти по скъпа ПЪРВОНАЧАЛНА инвестиция с много и скъпи годишни консумативи, получавате една по-неефективна и по-податлива на повреди система. И само с панели без останалата техника пак получавате около 50% от потенциалния добив на панелите, но на много по-ниска цена и с по-малко компоненти - панели, стойка и кабели. И това при положение, че приемем че захранваме линеен товар - реотан с постоянно съпротивление. От Вас обаче очаквах РЕШЕНИЕ! ....
Mateev написа:...
Ако имаше лесно решение - повярвай, досега щеше да бъде написано. Истината е, че НЯМА ЛЕСНО И ЕВТИНО РЕШЕНИЕ !!!
А това че само с панели и без друга електроника ще получиш 50% от потенциалната енергия в годишен план - това сигурен ли си? Симулирал ли си го с някаква програма? Аз лично си мисля, че повече от 20% няма как да се получи, но не мога да твърдя със сигурност без подходящо симулиране. За съжаление обаче нямаме и ПРОГРАМА-СИМУЛАТОР ..... Всички налични програми-симулатори предполагат, че панелите винаги работят в MPP точката. Поведението на панелите извън MPP точката е много слабо проучено.
Mateev написа:Само за пример - в момента разработваме електронно микропроцесорно устройство за автоматизирано хранене на пчелите с течна храна. В момента тече 6-тия месец откакто възложих задачата. За заплати вече съм дал повече от 15 000 лева (на 2-ма човека) и поне 5000 лв. за електронни и механични компоненти. Към днешна дата все още сме на етап съмнително работеща бета версия с една камара кусури, които тепърва предстои да ги отстраняваме. Това вероятно ще отнеме още толкова пари и още толкова време.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта