Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот goodnight » 01.09.2015 20:13

Слушай Foton-е. Не знам Фотон ли си, Х-бозон ли си.
1. Къде видя че съм написал "kWp". - Извинявай, не видях, че не се отнася за мен.
2. Чел си, ама хич не си чел. Прочети го пак и си го набий в главата, за да ти се избият тези празни теории, които ти се въртят вътре. Това което съм написал е факт. То работи въпреки твоите и на Матеев теории. Факт е, че лятото, към обяд тече гореща вода. Толкова гореща, че не можеш да си задържиш и 2 сек. ръката под крана.
Предполагам че всеки от нас има панел/и. Седнете, изчислете нагревателя и изпробвайте. Да видите че става.
Престанете с тези теории. И Матеев пише, подиграва се, а иначе закопа безброй пари под земята.
3. Този който се заяжда за правописни грешки в текстове във форуми е обикновен комплексар.
Последна промяна goodnight на 01.09.2015 21:34, променена общо 2 пъти
goodnight

Мнениеот goodnight » 01.09.2015 20:17

И 4. никъде не съм написал "през цялата година". Написал съм че през зимата се поддържа колкото да не замръзнат помещенията, т.е. 6-7 градуса.
goodnight

Мнениеот venkap » 01.09.2015 22:46

Не разбирам, защо тези, които се вълнуват по този въпрос не свържат един 50÷60W панел с една халогенна лампа 55W, през такова устройство или подобно и да се успокоят страстите.
venkap

Мнениеот Mateev » 02.09.2015 15:39

Извинявам се на всеки, който се е почувствувал обиден от моите постинги. Не съм искал да обиждам когото и да било. Някои майтапи явно са възприети като обида, така че сега ще се върна назад по постингите си и ще почистя всичко, което би могло да се възприеме като обида.

По въпроса с изчисленията ми обаче твърдо държа на мнението си, защото знам че са верни, а аз вярвам на цифрите. Който не вярва - ами нека да си прави каквито си иска експерименти - парите са си негови.

ПС: Почистих темата. Наложи се да трия не само мои, но и чужди конфликтни постинги.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 02.09.2015 19:31

По принцип загубих интерес към темата, но ми е много любопитно тези, които вече са "направили" такава система, как са решили проблема с терморегулатора на бойлера (биметална пластинка) и със защитата (също биметална пластинка). Нима са ги оставили същите - такива, какъвто са си? Щото ако наистина са направили това, то тогава въпросът ми е колко пъти са викали пожарната да им гаси апартамента?

ПС: За който не знае, DC дъгите "не искат" да изгасват сами. Това важи дори и при ниски напрежения и токове. AC дъгите лесно изгасват, защото тока и напрежението 50 пъти в секундата преминават през нулата. При DC дъгите това не е така - те си горят с най-голям кеф дотогава, докато стопят контактната система и дори понякога предизвикват пожар (ако наоколо има какво да се запали).

https://www.youtube.com/watch?v=diZ99goN8t0
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот goodnight » 03.09.2015 13:26

Слушай Матеев,
Въобще няма никакви проблеми с пластините. Може и да се появят, не знам, ако сложиш 20, или 50 панела да греят един бойлер. Но при 4 или 8, 10, 12 панела, няма никакъв проблем. И не може и да има. Сам ще седнеш, ще го сметнеш, задължително ще го пробваш на практика и ще го докажеш. Единственото което трябва да се направи е да прецениш какъв товарен резистор да поставиш, в съответствие на съпротивлението на реотана.
Пак повтарям: Работи от 2 г. Никакви искри, никакви пожари, никакви проблеми. Само топла вода. 4-ри панела.
Няма смисъл да те водя да го гледаш. Имаш панели, имаш и бойлер, и резистори имаш. Само остава да сметнеш резистора и да ги свържеш във верига. И :D .
Проблемът е, че момчето търси още 4-ри панела, за да покрие и зимата. А, и инвертор 2кВт. Не знам какво е намислил. Ако можеш помогни или дай някаква информация.
П.С.
Извинявам се, че пиша в неучтива форма, но от години следя форума, виждали сме се на събирания, говорили сме дори, но едва ли ще се сетите кой съм.
goodnight

Мнениеот Mateev » 03.09.2015 14:08

Дъга, която не изгасва, се получава дори и от един единствен панел.

Ако се направи 1 kWp инсталация, за отопление на бойлер, има два възможни варианта за свързване на панелите:

ПАРАЛЕЛНО
При паралелно свързване ще имаме ток от порядъка 25-30A. Контактите на терморегулатора на бойлера (и биметалната защита) не са изчислени за такива токове. Дори и да няма комутация, те ще се опекат само от протичащите токове. А ако има комутация - тогава дъгата вероятно ще ги завари един за друг, което е още по-опасно и може да доведе до взривяване на бойлера.

ПОСЛЕДОВАТЕЛНО
Тогава тока ще е малък (5-6А), но напрежението ще е високо (напр. 200 V). При такива параметри ще се наблюдава дъга, подобна на тази от клипа по-горе.

Всичко това аз съм го пробвал и го знам. Нещо повече - записал съм го с камера за тези, които не го знаят и не са го пробвали. А за тези, които твърдят, че дъга не се получава - не знам какво друго да им кажа, освен че не им вярвам на написаните от тях истории.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот goodnight » 03.09.2015 14:14

Ха, ха, ха.....
goodnight

Мнениеот saraneron » 03.09.2015 14:31

Дъгата е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ проблем .И то може да е много неприятен ако се подцени.Единствено е добре ,че все пак слънцето грее по 5-6 часа и намалява риска през ноща да не видиш звездите през покрива !Направо изпарява контактите,имах случай и на залепнала термозащота?Дали от фотоволтаика или от преди незнам?Това е истина!Мощен контактор ,с искриогасеител на контактите е добро решение! Електронно реле е перфектно , но има малко загуби топлина в релето около 15 вата ТРЯБВА РАДИАТОРЧЕ. http://www.ebay.com/itm/DC-DC-60A-Solid ... 27dc453a63 .Видеото е гледано преди годии.Много е показателно.Ето и една схемичка, която предлагам ,за съжаление не съм съм я пробвал колко е ефективна!Няма причина да не работи а не е скъпа,всички контакти трябва да се запаралелят и да се спази поляритета!Схемата не прекъсва 100% ВЕРИГАТА КЪМ НАГРЕВАТЕЛЯ но през 100килоома остават няколко милиампера,по-малко от 1 ват за тези токове и напрежения!Между две ИЗКЛЮЧВАНИЯ е необходимо да се остави време за възстановяване на схемата 10 сек.Съвет ,при аварийно изключване на термозащита е най добре да бъде направо подменена с чисто нова, старата е добре да се отвори и направи анализ за пораженията ако има такива в нея и да се направи извод за проблема!
Прикачени файлове
PV1.png
PV1.png (29.77 KiB) Прегледано 15085 пъти
Последна промяна saraneron на 03.09.2015 15:36, променена общо 3 пъти
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот goodnight » 03.09.2015 14:55

Стига бе човек. Какви искри, какви 5 лв. Разсмиваш ме с твойта упоритост на бялото да кажеш че е черно. Това е елементарно, бе човек. Само се върни и прочети колко много доводи си извел, че няма как да стоплиш бойлер с 1000 вт панели. А той (бойлерът) си се топли. Само с един резистор. Нищо друго. Напук на всичко това което си написал. Уникално.
Не знам. Мисля да спра да пиша по тази тема. Просто е уникална упоритостта на Матеев и Фотон, а може би и на други, да докажат, че нещо не може да работи. А "нещото" си стои там някъде, дарява топла вода, без искри, без пожари, без проблеми.
Те това е.
Извинявам се на всеки, ако по някакъв начин съм го засегнал с нещо.
Чао.
goodnight

Мнениеот saraneron » 03.09.2015 15:06

Ако е съгласен ,човекът с фотоволтаиците да си даде телефона, ще му звънна лично ,за да сподели!Можеш да ми го пратиш на лични!
saraneron

Мнениеот goodnight » 03.09.2015 15:59

saraneron написа:Ако е съгласен ,човекът с фотоволтаиците да си даде телефона, ще му звънна лично ,за да сподели!Можеш да ми го пратиш на лични!

Пратих.
goodnight

Мнениеот saraneron » 03.09.2015 16:09

При мен няма нищо?
saraneron

Мнениеот goodnight » 03.09.2015 16:37

пиши като го видиш и ще помоля Матеев да го изтрие после
goodnight

Мнениеот Mateev » 03.09.2015 17:18

За тези, които вярват на писанията за бойлера, предлагам още едно изделие, което вероятно много ще им хареса - YES BOX. Устройството се включва в контакта и дава огромна икономия на електроенергия (до 30%).

http://hitro.bg/tags/yes-box

Още една идея - купете си ВЕЧЕН ДВИГАТЕЛ. Тогава ще ви отпадне нуждата от фотоволтаици. Добавете към вечния двигател и един YES BOX от горния линк и готово - бойлера ви не само че ще се топли, но и ще продавате електроенергия на комшията си, защото КПД-то ви ще стане 130%.

http://nikolaijambol.blogspot.bg/2015/0 ... ost_2.html
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали