levis написа:И аз съм на мнение, че трябва да се борим за отмяна а не за промяна на параграф 18,
levis написа:Не мога да разбера защо на протестите се събираме 30-40 човека от засегнатите.
Мислех да не коментирам тая тема за да не си навлеча нечий гибелен гняв ама горните изрази ме предизвикаха....
Господа, явно не схващате някои основни неща!
Като начало на ваше място не бих спекулирал с изрази като "обричане на фалит". И на най-босия по математика е ясно, че става дума за централи, въведени в експлоатация през първата половина на 2012. Това ще рече, че централките струват не-повече от 1.5EURO/W, т.е ако са 30kWp около 90 000 лева. Тъй като са финансирани по европрограма собственика е платип около 20 000 лева...За три години експлоатация, преди прословутия параграф 18, тези пари би трябвало да са му се възвърнали поне по две...нещо не ми прилича на фалит! Може да направите тая сметка за която и да е централа строена по тези програми. Ако сметката показва, че централата не е изплатила вложените собствени средства за три години, значи сте излъгали в бизнес модела или мноого яко са ви прецакали!
Свирейки на тънката струна за фалити и безработица вие се оказвате в положението на ресторантьорите, дето искаха отмяна на забраната за пушене на закрито щото щели да фалират.
Всъщност нещата са други. При вас, както и при пушенето държавата нарушава едни "шибани права". Във случая с фотоволтаиците тя променя договори със задна дата. Вярно, че се е прецакала (държавата де) когато е узаконила двойното субсидиране, но вие не сте виновни че се възползвате от това. Така, че който е сбъркал да си плаща, т.е. държавата...
Е, изхождайки от факта, че държавата сме всички, мисля че трябва да се намери компромисно решение. Едно такова решение би било да се предложи на централите със двойно субсидиране да изберат дали да останат на сегашния кофти режим (малки приходи от напълно изплатени съоръжения) или просто да върнат на държавата получената субсидия и да преминат към режима на останалите. Това за мен е най-справедливо, но пак противоречи на ония "шибани права" и ще е промяна на договори със задна дата...