Бързо узаконяване на централи по фасади и покриви

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 03.12.2007 19:48

Зависи колко сме упорити, все пак на ентусиастите дължим сегашната цена, която въпреки, че не е най-добрата, поне е нещо. Нещо което да речем в Полша нямат.
Miro

покриви

Мнениеот IDA » 05.12.2007 12:16

Преди 2-3 дни с края на окото мярнах някакво предаване за слънчевите панели . Ставаше въпрос за Германия. Единия от коментарите беше че при монтаж на покриви има големи проблеми с прекомерното нагряване и от там -влошаване на параметрите. Как стоят нещата по този въпрос :?:
IDA

Мнениеот Mateev » 05.12.2007 20:23

Нещата стоят точно така, като си ги чул. По покривите модулите наистина се нагряват малко повече заради влошения топлообмен. Но тука също има разни хитринки при монтажа, които силно облекчават топлообмена. Например носещите профили трябва да са ВЕРТИКАЛНИ, а не хоризонтални. Освен това се повдигат с помощта на скоби на 4-5 сантиметра. По този начин се създава около 10 см разстояние под модулите, по което топлия въздух спокойно се издига нагоре по наклона на покрива.

Учудващо е как нещо толкова елементарно не се знае от немските конструктори. Наблюдавал съм по снимки десетки централи по покриви, при които носещите профили са поставени хоризонтално, като по този начин силно затрудняват топлообмена. Освен това се затруднява и отичането на дъждовната вода. И последно - при хоризонталните профили се задържат листа и разни други боклуци.

Така или иначе аз ще направя и една покривна инсталация и още през февруари или март ще започна да замервам температурата на модулите. И тогава ще разберем с колко повече се нагряват. Ако е само няколко градуса - може да бъде пренебрегнато. Най-вероятно така и ще се окаже.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.12.2007 23:09

ДЕН 38-и

Вече изтекоха 38 дни, откакто взех решение за проверка в реални условия на това, как ще протече процедурата по узаконяване и пускане в експлоатация на една слънчева електроцентрала, построена на покрив от физическо лице.

На 21 ноември сутринта подадох документите в отдела за обслужване на клиенти на EON. На 19 декември (вчера) получих от тях официално писмо. Писмото е с дата 13.12.2007 г. (22 ден). Изпратено е на 17.12.2007 г. (26 ден). Получавам го на 19.12.2007 г. (28 ден). Ако писмото касаеше покана за сключване на предварителен договор, бих се съгласил, че този път ЕОН се включиха в законния 30 дневен срок. Но писмото всъщност ме известява за нередности в документите, а срока за това е само 14 дни. Тоест EON вече са в закононарушение на чл.5 ал.4 от НАРЕДБА № 6 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ КЪМ ПРЕНОСНАТА И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ.

Цитирам:
(4) Когато представените документи са непълни или не отговарят на изискванията на наредбата, преносното или съответното разпределително предприятие писмено уведомява лицето, което е подало искането, в 14-дневен срок от датата на подаването му.

А моето "прегрешение" е минимално. Не съм се досетил, че освен мене, жена ми също е съсобственик на сградата, на чийто покрив ще строя централата. И е трябвало да имам нотариално заверено разрешение и от нея. И за да ме информират за това, на ЕОН му трябваха 28 дена. Два пъти повече от законните 14 дни. А можеше просто да ми звъннат по телефона още на 2-рия или на 3-тия ден.

РАВНОСМЕТКАТА:

И така: Изминаха почти 40 дни, а аз все още съм на стартова позиция и не съм се придвижил в процедурата дори и с 1 милиметър.

До момента главния архитект на Габрово грубо наруши законовите срокове за издаване на виза за проектиране и после на строително разрешение. В момента същото се прави и от EON. Май вече се създават предпоставки за предизвикването на един голям медиен скандал за безхаберието на българската бюрокрация и на големите монополисти. Това между впрочем е любима тема на медиите. И с удоволствие ще я раздухат. И ще се цитират конкретни имена на конкретни висши служители. И вероятно ще хвърчат глави.

Но засега ще си затрая, защото все пак имам интерес процедурата да продължи. Но ако продължи по същия начин и със същите темпове, ще си потърся правата. И то с гръм и трясък.

Тука е мястото да похваля EVN. През последните няколко месеца се срещнах с няколкостотин потенциални клиенти и нито един от тях не каза лоша дума за EVN. Даже обратното. EVN реагира много бързо. Буквално 3-4 дена след подаването на молбата всеки един от тях е бил посетен пресонално, за да може на място бързо и лесно да се уточни точката за присъединяване. И към момента в EVN има поне 10, да не кажа 20 човека, изцяло преминали процедурите по узаконяване на слънчевите си електроцентрали. При това част от тях са го направили още в началото на 2007-а година. А EON още не сключили нито един договор за присъединяване (или поне аз не знам). Да не говорим, че след процедурата в ЕОН България Мрежи има и процедура в ЕОН България Продажби, която също не се знае колко време ще отнеме. Тоест ЕОН са назад с материала поне с година и половина. Интересно е само дали бавенето е политика на висшето ръководство на ЕОН, или просто някои от служителите му не си изпълняват задълженията. Просто ми е любопитно дали при един евентуален скандал ще има уволнени директори или пак виновна ще е чистачката Пена.
Аватар
Mateev
Site Admin

Соларни панели на покриви на краварници

Мнениеот pakarina » 11.01.2008 01:30

Аз съм земеделски производител и имам 4 краварника с южно изложение на покривите. Попрочетох някои мнения, но нямам намерение да се отказвам от начинанието. Всяка информация ми е добре дошла при оформянето на проекта.
"Начинаещ" съм в Соларния бизнес и затова ще помоля да ме извините за грешки в терминологията или глупави въпроси!
За старт разбрах, че трябва да си направя слънчево-енергиен одит!?
После избор на панели и тн...
? ми е каква е реалната ефективност и ако някой има представа къде има монтирани подобни съоръжения със свободен достъп?
Слънце, слънце ти пак изгрей!
pakarina

Мнениеот Mateev » 11.01.2008 14:37

Слънчевоенергийния одит не е задължителен елемент. Той ще ти трябва само ако ще ползваш кредит от банка или някаква субсидия.

Избор на панели, инвертори, конструкции и т.н. се прави с посещение на място в някоя от фирмите, които предлагат строеж на централи. Там ще ти зададат 1000 въпроса и ти ще трябва да вземеш 1000 решения. Задачата на фирмите - доставчици е да ти обяснят алтернативите и плюсовете и минусите на всеки един аспект, а ти ще трябва да вземеш конкретно решение. Все едно избираш лека кола. Спртна ли искаш или лекотоварна. Зелена или червена. С бензинов двигател или с дизелов. Цвят металик или не. Ще има ли ABS на спирачките и т.н и т.н.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lambov » 13.01.2008 14:33

Mateev написа:ДЕН 38-и
Вече изтекоха 38 дни, откакто взех решение за проверка в реални условия на това, как ще протече процедурата по узаконяване и пускане в експлоатация на една слънчева електроцентрала, построена на покрив от физическо лице..

Г-н Матеев,

Ще Ви издам един секрет (ще я минем под егидата на "слуховете"). -

Защо EVN реагират по-бързо от EON?
Една птичка ми изпя, че един сериозен човек (като Вас) също си подал документите и започнали да го размотават (може би са чакали нещо да капне). Той изчакал всички законови срокове, след което драснал една ОБОСНОВАНА жалба до ДКЕВР.

След което г-н Шушалов казал нещо на шефа на EVN, шефа казал нещо на съответните чиновници и ... нещата потръгнали.

Опитайте и Вие, мисля че ще помогне.

Само незнам как ще реагира гл. архитект на такава обстановка, но не е лоша идея да се опита.
Няма начин да няма начин.
Lambov

Мнениеот Mateev » 13.01.2008 14:41

В момента топката е в мене. Трябва да отида в понеделник да занеса исканите от тях документи и след това започвам да броя дните. И ако нещо се обърка и този път, също смятам да си потърся правата в ДКЕВР, че и по-нагоре.
Аватар
Mateev
Site Admin

Нагряване

Мнениеот TRET » 19.01.2008 13:51

Mateev написа:.. По покривите модулите наистина се нагряват малко повече . ...Така или иначе аз ще направя и една покривна инсталация и още през февруари или март ще започна да замервам температурата на модулите. "

Г-н Матеев , имате ли реални замервания за влиянието на нагряването върху произведената енергия? Два идентични модула - единият да работи на 20 градуса (с охлаждане) , а другият - нормално 55- 60 градуса.
TRET

Мнениеот TRET » 19.01.2008 14:05

Admin написа:Така е. Прав си. "- "......, разрешението за строеж е задължително и във всички случаи.

Г-н Матеев - предложение :

Вместо диалози с "електромер", защо не изпълните И "Наредбата" , И "документа на Агенцията за Енергийна Ефективност"?
Представете им "разрешението за строеж " на СГРАДАТА - няма да имат формален повод за отказ.
Моля - пишете за резултата.
TRET

Re: Нагряване

Мнениеот Mateev » 19.01.2008 15:56

TRET написа:
Mateev написа:.. По покривите модулите наистина се нагряват малко повече . ...Така или иначе аз ще направя и една покривна инсталация и още през февруари или март ще започна да замервам температурата на модулите. "

Г-н Матеев , имате ли реални замервания за влиянието на нагряването върху произведената енергия? Два идентични модула - единият да работи на 20 градуса (с охлаждане) , а другият - нормално 55- 60 градуса.

Нямам такива замервания, защото нямам апаратура, която да измерва волтамперните характеристики на единични модули. Замерванията, които правя в момента с помощта на инверторите, са на цели стрингове от по 1 kWp. Но мисля че с PV05, PV06 и PV10 ще мога да направя искания от тебе експеримент. Ще изчакам хубав слънчев ден, ще замеря мощностите, за да имам база, и после ще полея модулите на единия стринг със студена вода. Между другото експеримента може да стане и с единия от двата стринга на PV07, PV08 или PV09. Но първо трябва да изчакаме някой ден, в който модулите да се загреят поне до 60 градуса.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 19.01.2008 16:02

TRET написа:
Admin написа:Така е. Прав си. "- "......, разрешението за строеж е задължително и във всички случаи.

Г-н Матеев - предложение :

Вместо диалози с "електромер", защо не изпълните И "Наредбата" , И "документа на Агенцията за Енергийна Ефективност"?
Представете им "разрешението за строеж " на СГРАДАТА - няма да имат формален повод за отказ.
Моля - пишете за резултата.

Най-вероятно така и ще стане. Още не съм получил официално становище от ЕОН. Но вече знам какво ще е то. И вече подготвям проектите (ел. и конструкции), за да мога бързо да си извадя "Разрешение за поставяне на фотоволтаична инсталация". Като казвам бързо - имам в предвид около месец.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот TRET » 19.01.2008 16:39

"Разрешение за поставяне на фотоволтаична инсталация"....[/quote]

Ще ми постнеш ли документите - ще правя същото в село до Минерални бани Б-с.
TRET

Re: Нагряване

Мнениеот TRET » 19.01.2008 16:42

Поливане с вода ОТГОРЕ - дали ще ги охлади отдолу ?
TRET

Мнениеот estqwerty » 24.01.2008 10:35

може да е оффтопик но все пак :
с последните паднали козирки тази зима и смъртния случай са започнали да искат и подобни съоражения да бъдат поставяни с пълен набор от бумаги.
така че ни остаят само покривите.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ