Домашна Li-Ion мини Tesla Powerwall

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Домашна Li-Ion мини Tesla Powerwall

Мнениеот Zagy » 26.09.2017 16:18

Здравейте, в момента съм в процес на изграждане на домашна мини Tesla Powerwall. Предполагам, че ще има хора, които се интересуват, та затова схемата е следната:

Имам 140 броя 18650 клетки (измъкнати от стари лаптоп батерии) - всички са тествани и са в диапазона 1900mAh - 2300mAh и всички са на поне 80% номинален капацитет. Клетките са разпределени в 7 пакета по 20 броя, като всеки от пакетите е по 40А (толеранса е 200мА) - така разбалансирането ще е най-малко (даже много хора хич не балансират). Шините на всеки пакет са 6мм2 плътен меден проводник, всяка клетка е споена с шината с 0,3мм медна бушонна жичка и от двете страни - така ако някоя клетка фитне, жичката се топи и я изважда от пакета. Ще предвидя и място за добавяне на още 1-2 батерии към всеки пакет в случай, че видя, че има нарушен баланс.

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A3D1C70
Това са 7S14P пакети, имам още 7 броя 7S6P, които ще се добавят към тези за сумарно 7S20P.

Схемата на пакетите е 7S20P (24V номинал) - това сумарно прави около 1kWh съхранена мощност. Превръщането на тези 24 волта в 220 волта за момента ще бъде поверено на един 24V 500W ЮПС. Системата ще се ползва да захарнва осветлението вкъщи, ще има им един контакт за слаби уреди (примерно лаптоп, телевизор, т.н.). Осветлението навсякъде е ЛЕД и ЦЦФЛ крушки.

Пълненето на батерията ще става с два 100-ватови соларни панела, които ще сложа на балкона, свързани последователно за номинално 24V(още не съм ги купил, още търся откъде мога да ги взема и къде съотношението цена/качество е най-добро). Соларния конролер е Steca Solsum 6A - смятам, че за момента ще ми върши работа. Ще си направя и едно 24В зарядно ( за моментите, когато навън е мрачно/мъгливо и панелите не могат да заредят пакетите).

Ще сложа един 30А или 40А автоматичен бушон на стената (за да мога да я изключвам от системата - за смяна/добавяне на клетки, за балансиране и т.н.), ще има и един бушон на самите панели. Всичко ще е в кутия от ПДЧ, предната част ще е от плексиглас, за да мога да наблюдавам волтметърчетата и индикаторите и да следя общото състояние на системата.

Ако има интерес ще допълвам темата.
Zagy

Re: Домашна Li-Ion мини Tesla Powerwall

Мнениеот lz1wvm » 26.09.2017 20:13

(даже много хора хич не балансират).

Как трябва да се балансират тези батерии???
Този контролер може ли да зарежда литиеви батерии.
Защо този ЮПС трябва да качва напрежението на 220 волта,и след това да го ползваш за ЛЕД лампи???
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Zagy » 27.09.2017 10:11

Балансирането принципно се прави с BMS (Battery Management Module), които имат някакъв балансиращ ток и в зависимост от модела и начина на работа разреждат/зареждат по-разредените пакети и така уеднаквяват всичко. Аз за момента ще мина без такова, но съм подготвил една 7S BMS платчица, която ще включвам при нужда.

Контролера е за оловни батери, но при 24V и двете му граници (долна и горна) са вътре в границите на литиевите пакети и няма да има проблем.

Защото чрез шалтер ще пусна тока директно в кръга на осветлението в апартамента - така ръчно ще мога да избирам или ток от литивата батерия, или от мрежата. Освен това ще имам и един слаботоков 220V контакт - за всеки случай.
Zagy

Мнениеот lz1wvm » 27.09.2017 19:50

но съм подготвил една 7S BMS платчица, която ще включвам при нужда.

Колкото и да се уеднаквяват елементите,такава платка трябва да има,и не само една.
За ЮПС-а явно си имаш твое решение.
Но за контролера,който ще зарежда литиеви батерии без баланс,според мен не е добре.Дори и че си в границите на напрежението на заряд.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Zagy » 28.09.2017 17:00

Много хора по чужбинско карат без никакви балансиращи елементи - при големите пакети това не е толкова важно.

С контролера е проверено и няма да има никакви проблеми точно заради неговите по-ниски граници, сравнени с тези на пакетите.
Zagy

Мнениеот Zagy » 17.10.2017 09:15

Втората група пакети - 7S6P, 11,1Ah. С тях системния капацитет ще 1.01kWh.
https://scontent.fsof2-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5A77D119
Zagy

Мнениеот manta1600 » 03.01.2018 01:18

Сметнал ли си каква е икономическата ефективност на това нещо и заслужава ли си?

Да приемем че всичките неща които ги имаш до момента са ти подарък и само трябва да купиш панелите които са около 500-600лв

Сметката ти за осветление и лаптоп едва ли е повече от 10лв на месец през зимата, а през лятото 2-3лв тоест на година не можеш да спестиш повече от 50-60лв и проекта ще се изплаща около 10 години.

Според мен по добрият вариант е просто да си ползваш батериите като резервно захранване, когато загасне тока и да не си създаваш излишни главоболия освен ако не го правиш повече за хоби от колокото с идеята че ще спестиш нещо.

Също така имай в предвид че тези батерии дори и с баланс борд най вероятно няма да изкарат повече от 2-3 години и ако нямаш неограничено количество безплатни от тях то след 2 години ще се чудиш какво да ги правиш тези панели.
manta1600

Мнениеот Zagy » 07.01.2018 10:21

Проекта по-скоро ми е за хоби, отколкото реално да пестя пари от ток. Но пък ще науча и страшно много за фотоволтаиците, батериите и т.н. - имам познато, които се интересуват от тези неща и вече имам предложения за направата на 2 подобни системи.

В момента се чудя как е по-удачно да разположа пакета батерии и соларния контролер; схемата е такава - от балкона до ел. таблото са около 20тина м. кабел - по груби сметки (със завои, чупки и т.н.). Смятам да ползвам 2х2.5кв кабел от панелите до сл. контролер, от него до ел. таблото мисля да сложа 2х1.5кв. кабел. Едната ми идея е да сложа батерията близо до панелите (така кабела между тях ще е 3-4 метра), а дългия кабел да е за АС линията от УПС-а до таблото. Другата идея е да пусна дългия кабел да е за ДЦ линията - така ще е по-удобно да монтирам цялата тая простотия в килера, който е на 2м. от ел. таблото. Не съм съвсем сигурен при коя ситуация загубите ще са по-малки - предполагам, че като цяло по-малките загуби ще са при късата ДЦ линия, но не съм 100% сигурен.

Идеи?
Zagy

Мнениеот manta1600 » 10.01.2018 00:44

Хобито е ОК, пари не само че няма да спестиш а и ще си назад, но дето се вика мерак с пара се гаси.

Според един калкулатор дето ползвам за 20м кабел при 24 Волта и 8 Ампера ти трябва 10кв кабел за да няма пад на напрежението - вероятно ще стане и с 2,5кв но при пълна мощност на панелите е възможно да грее и да има загуби над 5%-10%

От гледна точка на загубите е най добре да сложиш контролера, батериите и ЮПС-а при панелите и от там да пуснеш кабел до таблото с бушоните - Това обаче има много отрицателни страни - Батериите от студа ще дадат по бързо фира, ЮПС-а от конденза ще втаса, а кабела ако не го прекараш както трябва ще е опасен.

Също така свързването към мрежата не ти е надежно - Трябва ти ATS табло за сигурно отделяне на двете системи защо бъди сигурен че рано или късно някой любознателен ще дръпне шалтера дето не трябва и ще стане мазало. Дори и да го направиш във вас не те съветвам това да го правиш в чужди къщи.
manta1600

Мнениеот Zagy » 10.01.2018 11:03

Свързването към мрежата по-натам може да го автоматизирам - с реле, което да включва ток от мрежата ако батерията падне под определен волтаж. За момента ще е ръчно, а и по таблото пипам само аз. За батерията и ЮПС-а - ще са вътре (няма да са на студа зимата и на пек лятото), ще им измисля една кутия и ще седят на секцията. Другия вариант ще е да ги монтирам в кутия над пералнята в килера. Ще го мисля още...
Zagy

Мнениеот bgbigbrother » 15.05.2019 12:23

Здравейте, радвам се че намерих тази тема. Хобито ни съвпада и аз съм започнал изграждането на такава система в дома ми, много подобна на тази описана тука. Ще се радвам да обменим опит.

Започнал съм заснемането на целия процес : https://youtu.be/S4dLgPbXTtQ
bgbigbrother

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали