ЕЛЕКТРОМЕР

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот lz1wvm » 03.11.2008 22:57

http://www.actaris.com/html/products-221.html

Ето и линк към ACTARIS там може да зададете вашия въпрос за този тип ел.мери-дори и отговарят на български :shock:
lz1wvm

Мнениеот venkap » 05.11.2008 23:44

Miro написа:Официално дефиницията е от 22:00 до 06:00 зимата и от 23:00 до 07:00 лятос. Как обаче може да се провери часовника на електромера кога сменя тарифите?

Здравейте,
Индикацията за валидната тарифа зависи от типа на електромера. Повечето използват приета международна индикация Т1, Т2, Т3 и Т4 (има страни с четири тарифни зони). Други използват "флагче" на дисплея, което посочва на табелка около него на коя тарифа работи електромера. Третия начин да се разбере коя тарифна група е чрез OBIS кода т.е. регистъра съответстващ на тарифата напр. 1-0:1.8.t - A+, Взета активна енергия, TOU регистър като t = TOU регистри (1,..n) или 1-0:1.8.1 - нощна, 1-0:1.8.2 - дневна и така на татък. Относно вградения часовник в електромера. Кварцовия кристал е настроен фабрично. Неговата точност е ±3 мин./година при стайна температура. Грешката е кумулативна. Ако времето изписано на дисплея е точно значи и тарифите ще се превключват точно независимо дали сме на астрономическо или лятно часово време. Сверяването на часовника става по три-четири начина но това е задължение на търговеца който е собственик на електромера. Всеки електромер минава първоначална и периодична метрологична проверка, които имат за цел и проверка за превключване на тарифите и регистрите свързани с тях.
venkap

Мнениеот venkap » 24.11.2008 23:47

Така и не разбрах защо тези въпроси не намериха отклик в темата?

1. Колко струва инвестицията в контролното измерване?
2. Какви са ползите и има ли такива?
3. Трябва ли разходите за контролното мерене да влиза в себестойността на централата?
4. Какви трудности срещат собствениците на ВЕИ централи при заявка, проектиране и монтаж на контролното измерване?
5. Какви са изискванията към контролното измерване?
venkap

Мнениеот Ronald » 25.11.2008 08:26

Малко със закъснение , искам да благодаря за отговорите !
Ronald

Мнениеот lz1wvm » 25.11.2008 23:15

1. Колко струва инвестицията в контролното измерване?
2. Какви са ползите и има ли такива?
3. Трябва ли разходите за контролното мерене да влиза в себестойността на централата?
4. Какви трудности срещат собствениците на ВЕИ централи при заявка, проектиране и монтаж на контролното измерване?
5. Какви са изискванията към контролното измерване?

До колкото разбирам имаш в предвид монтажа и заплащането на втори електромер за постоянно ползване?За това не знам как стои въпроса но в страницата на ДАМТН има подробни описания как се извършва метрологичен контрол на ЕРП.Знам случай където ДАМТН вземаха електромер за контролно замерване(без предупреждение кем ЕРП) и енергото като дойдоха се молеха да им дадат електромера за подмяна.А доколкото контролно замерване за определен период това знам че се заплаща ако не се установи разлика от човека поискал замерването.Това е което знам.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот venkap » 26.11.2008 22:39

Изграждане на контролно мерене е решение на собствениците на централите. Стойността му варира между 1 200 и 12 000. Включва съгласуване, проектиране, оборудване, изграждане и параметризация. За мен е важен отговора на въпроса от каква мощност на централата си заслужава тази инвестиция?
venkap

Мнениеот lz1wvm » 26.11.2008 22:50

Аха разбрах :idea:
Но от къде се взема втория електромер и кой го монтира
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот venkap » 26.11.2008 23:35

При заявка за контролно мерене се влиза в процедура включваща молба, проучване, съгласуване с ЕРП-то. Проект одобрен от тях. Електромера се купува от заявителя, защото е негова собственост. Монтажа се извършва от изпълнител по желание на заявителя стига да има право да извършва работи в Електрически уредби на ЕРП съвместно с техен представител.
venkap

Мнениеот lz1wvm » 27.11.2008 17:59

На ЕРП-тата кой им тества електромерите и за новите кой им зарежда софтуера доколкото съм чувал те не се занимават с това а си имат фирми(сигурно лицензирани) за извършване на съответната операция.
Поздрави.
lz1wvm

Мнениеот venkap » 28.11.2008 18:50

При EVN процеса е централизиран т.е. имат звено което се грижи за софтуера независимо къде е клиента пр., гр. Царево или с. Граматиково което е на 350км от Пловдив. Малко е комично но е така. Не става въпрос за битови абонати, а за по-големи клиенти. Мисля, че и за E-ON е така, но за ЧЕЗ не знам.
venkap

Мнениеот lz1wvm » 28.11.2008 19:11

За зареждането на софтуера и монтажа на електромерите е така но за теста на електромера мисля че са други фирми.Предполагам както каза по горе че и контролния електромер трябва да се монтира от друга фирма
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 25.02.2009 22:10

Това е снимка на немски електромер преди една седмица.Както се вижда електромера е доста стар но хората си го ползват(и това е в частен дом,който не е единствения с този тип електромер).В сравнение с Българските това ме навежда на две хипотези.Първата е че,електронните електромери са с по-лесно управляема софтуерна грешка(което може да стане на место от съответното ЕРП!!!!!!!) и съответно от една 5 киловатова централа с 1 процент грешка минус в електромера,то той си избива парите за около 3 години(макар че е подарък от ЕРП-то).Другата е,че при нас за 20 години се смениха сигурно около 3 вида(сертифицирани) електромери.Което ме кара да се замисля,че това е пране на пари на някоя(или някои) фирми вносителка на електромери и облагодетелствани от държавата.Горките Германци нямат пари да си подменят електромерите от социалистическото време.
За мен това е един от многобройните примери за БЪЛГАРСКАТА бюрокрация и корупция.
Поздрави
Прикачени файлове
IMGP18231.JPG
IMGP18231.JPG (30.66 KiB) Прегледано 23488 пъти
lz1wvm

Мнениеот venkap » 03.03.2009 14:21

lz1wvm написа:......Първата е че,електронните електромери са с по-лесно управляема софтуерна грешка(което може да стане на место от съответното ЕРП!!!!!!!) и съответно от една 5 киловатова централа с 1 процент грешка минус в електромера,то той си избива парите за около 3 години(макар че е подарък от ЕРП-то)

Наистина има възможност да се манипулира софтуера на електромера, но това не става много лесно и то от инкасатор. При всяка промяна в паметта му остава следа и може да се проследи. Това, че в Германия още използват индукционни от 60-те години говори за качеството на произведените електромери. Индукционните електромери са като механичните часовници за астрономическо време, ако са с качествени материали дори произведени в началото на миналия век пак ще работят точно.

lz1wvm написа:.Другата е,че при нас за 20 години се смениха сигурно около 3 вида(сертифицирани) електромери.Което ме кара да се замисля,че това е пране на пари на някоя(или някои) фирми вносителка на електромери и облагодетелствани от държавата.

В България подмяната започна именно от лошото състояние на индукционните електромери българско производство, но и при други собственици с други идеи или стратегии, които след приватизацията се промениха или отхвърлиха. А че има корупция, за това няма спор.
ПоЗдрави.
venkap

Мнениеот lz1wvm » 06.03.2009 16:06

Да,знам че инкасатора няма такива правомощия(а и не му е работа),но при самата мисъл,че енергото може да се ровичка в електромера(имат право да сменят параметрите) за мен е достатъчна.А електромерите,които се подмениха по държавно време-така ли не можаха да намерят някой качествен.За мен всичко това е една голяма лъжа от,която потърпевши сме всички потребители и производители на ел.енергия.
Забравих да пиша за горната снимка,че човека преди 2 години си е правил на ново ел.инталация на къщата и нови ел.табла.Енергото само са пломбирали електромера без да сменят местото му,щото той се намира на гаража(незнам защо е така може би нямат проект за местенето,собственика на къщата също не можа да каже)
Поздрави
Последна промяна lz1wvm на 06.03.2009 21:15, променена общо 1 път
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 06.03.2009 16:12

:)
Прикачени файлове
IMGP1824.JPG
IMGP1824.JPG (53.72 KiB) Прегледано 23302 пъти
lz1wvm

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали