Фотоволтаична централа за собствени нужди

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот sailorbg » 04.09.2015 16:33

Здравейте,
Първият ми пост тук, но чета форума от доста време. Въпросът ми е към г-н Матеев. Има ли такива устройства които сте описал, как се наричат и от къде мога да си закупя? Ак. батерия която ползвам е 100 Ah на 12 V. Благодяря.

Mateev написа:Една от алтернативите (най-добрата при това) е да имаш зареждане на акумулатора от мрежата тогава, когато въпреки соларната система успее да се изтощи на 90%. Така ще си гарантираш работа на соларна енергия в над 90-95% от времето, но ще имаш и гаранции, че захранването няма да отпадне при последователност от облачни дни.
.
sailorbg

Мнениеот Mateev » 04.09.2015 18:59

Има такива устройства, но си струва да ги ползваш само ако говорим за мощности от 5 kW нагоре.

http://www.sma-uk.com/products/battery- ... ata-128770

В общия случай едно такова устройство трябва да може да прави следното:

1. Да може да зарежда акумулатори, като ги пази от презареждане
2. Да знае колко енергия има в акумулаторите и да я разходва оптимално, без да позволява преразреждане на акумулаторите.
3. Да е свързано към външната мрежа и да я ползва когато се изтощят акумулаторите.
4. Когато външната мрежа отпадне, устойството трябва да може само да създава мрежа в имота
5. Да получава енергия от фотоволтаици и да я разпределя към товара и/или към акумулаторите.
6. Повечето такива устройства имат и вход за дизелов генератор.
7. Пълен контрол и баланс на енергиите между различните източници (панели, акумулатори, генератор) към различните консуматори.
8. Възможност за работа дори и когато във вътрешната мрежа има включени Grid Connected инвертори. Устройството трябва да им създава мрежа и да пренасочва енергията им към товара и/или акумулаторите.
9. Има и още много, ако се замислиш за алгоритъма на всички тези енергийни съгласувания и превключвания. Устройството на линка по-горе го прави всичко това, но парите са сериозни и аз до ден днешен не знам някой някъде да е изграждал система с това устройство в България.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sailorbg » 04.09.2015 20:54

Mateev написа:Има такива устройства, но си струва да ги ползваш само ако говорим за мощности от 5 kW нагоре.

Г-н Матеев,
Благодаря още веднъж за своевременният отговор. Не ме устройва, но ще го приема. :)
И аз като колегата в предишен пост ползвам 1 сл. ПАНЕЛ 150 W-> МППТ Контролер, -> Ак. батерия 100 Аh. и консуматор съответно около 25-40 W свързан към МППТ-то както препоръчвате в друг пост. Ще си закупя устройство и ще замеря по-точно, но надали е толкова важно. Всичко работи на 12V/5 V батерията. ЗА ЛЯТОТО ДОБРЕ. Ак. е винаги зареден от контолера. Рутера, ИП камерата и ВДР-а се захранват и работят без проблем. НО ЗА ЗИМАТА??? В друг пост пишете. че ако сложа зарядно 12-18 V паралелно на сл. панел, то най-вероятно да изгори, тъй като при достигане на МАХ. волтажа на АК. батерия, МППТ-то ще даде входа на късо, което за ПАНЕЛА е ОК, Но за PSU (от стар лаптоп... IBM) май не е.., или не се знае за колко време.

Сега си мисля за някакво устройство което да следи акумулатора, и ако падне под 11,5 V да се включи паралелното зарядното за 1/2 часа с някакъв заряден ток от 2 А колкото дава стария ИБМ адаптор... Не зная дали е добра идеята, нито знам как да я осъществя, защото и аз като колегата съм ДВГ от преди доста години и затова ми трябва съвет. :)
Просто ми е жалко да преминавам направо на ЕНЕРГОТО при наличие на други мощности. :) Мисля си за UPS Който да следи батерията да е винаги пълна, но не зная къде да го включа.
sailorbg

Мнениеот Mateev » 05.09.2015 14:49

Ти разсъждаваш само за един от проблемните аспекти на една такава система, но нещата трябва да се разглеждат в тяхната им цялост. Няма как проблема да се разреши посредством ползване на отделни компоненти, които не си комуникират един с друг. Решаването на задачата изисква едно единствено устройство да "знае" за статуса на всички останали, за да може да взема възможно най-правилното решение във всяка една ситуация.

Само за пример - как ще решиш например следния проблем:

Акумулаторите вече са заредени, Grid Connected инверторите имат енергия в изобилие и искат да я отдадат някъде, генератора е включен и работи, защото мрежата е отпаднала, но консумация няма никаква (или е много малко). Това е реална ситуация, която се е случвала при мене, защото и аз се опитах да сглобя концепцията с отделни компоненти, които не си комуникират помежду си. И знаеш ли какво се случи - инверторите в опита си да отдадат енергията си повишиха напрежението, а генератора от генераторен режим премина в двигателен. Това доведе до повишаване на честотата. Като цяло се задействува защитата на генератора (по честота) и на инверторите (по напрежение) и всичко това доведе до срив (спиране както на инверторите, така и на генератора). След 7 секунди генератора запалва отново, защото няма мрежа, след около 1 минута инверторите един по един се включват в мрежата, вдига се напрежение и честота и отново срив на цялата система. И въобще настана една цветомузика от типа тръгни-гръмни-спри с напреженови и честотни удари в целия имот и по всички включени в него консуматори. Добре че бях там и че сравнително бързо съобразих какво се случва в действителност.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sailorbg » 06.09.2015 16:10

Mateev написа:Ти разсъждаваш само за един от проблемните аспекти на една такава система, но нещата трябва да се разглеждат в тяхната им цялост. Няма как проблема да се разреши посредством ползване на отделни компоненти, които не си комуникират един с друг. Решаването на задачата изисква едно единствено устройство да "знае" за статуса на всички останали, за да може да взема възможно най-правилното решение във всяка една ситуация.

Акумулаторите вече са заредени...

Със сигурност нямам необходимите знания както и опит за да разреша описаният от вас проблем...
Опитвам се да получа помощ при моят частен случай, както съм го описал по-горе. Облачен зимен, или няколко такива дни и настъпва един момент през нощта когато напрежението на АК. БАтер. спада под 12 В. В този момент устройството ХХ закачено директно към А.Б. взема решение и включва зарядното устройство примерно за 1 час. Зарядното се управлява от ХХ но е включено е в паралел на СЛ. ПАНЕЛ който в този момент не произвежда нищо. В този случай пак всичкият ток ще преминава през МППТ-то и то ще реши (най-логичното), че има работещ панел и ще разпредели тока от зарядното към консуматорите както и към зареждане на батерията, която наистина се нуждае от зареждане в този момент. Ако след този 1 час, НАПР на А.Б. е все още под 12 В, цикълът се повтаря. Значи на мен ни е нужно точно това устройство ХХ, но не зная как се казва и от къде точно да го купя или направя.
sailorbg

Мнениеот KD Solar » 06.09.2015 17:02

Mateev написа:.... и аз до ден днешен не знам някой някъде да е изграждал система с това устройство в България.

Има, има... И да знаеш че не са малко.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 06.09.2015 20:18

sailorbg написа:
Mateev написа:Ти разсъждаваш само за един от проблемните аспекти на една такава система, но нещата трябва да се разглеждат в тяхната им цялост. Няма как проблема да се разреши посредством ползване на отделни компоненти, които не си комуникират един с друг. Решаването на задачата изисква едно единствено устройство да "знае" за статуса на всички останали, за да може да взема възможно най-правилното решение във всяка една ситуация.

Акумулаторите вече са заредени...

Със сигурност нямам необходимите знания както и опит за да разреша описаният от вас проблем...
Опитвам се да получа помощ при моят частен случай, както съм го описал по-горе. Облачен зимен, или няколко такива дни и настъпва един момент през нощта когато напрежението на АК. БАтер. спада под 12 В. В този момент устройството ХХ закачено директно към А.Б. взема решение и включва зарядното устройство примерно за 1 час. Зарядното се управлява от ХХ но е включено е в паралел на СЛ. ПАНЕЛ който в този момент не произвежда нищо. В този случай пак всичкият ток ще преминава през МППТ-то и то ще реши (най-логичното), че има работещ панел и ще разпредели тока от зарядното към консуматорите както и към зареждане на батерията, която наистина се нуждае от зареждане в този момент. Ако след този 1 час, НАПР на А.Б. е все още под 12 В, цикълът се повтаря. Значи на мен ни е нужно точно това устройство ХХ, но не зная как се казва и от къде точно да го купя или направя.

Не знам за такова устройство, което да разрешава точно този проблем. Ти цитираш само един от възможните частни случаи, но комбинаториката на всичко възможно, което може да се случи, е много голяма. Всеки един самоуважаващ се проектант, ако започне да разработва такова устройство, ще бъде принуден да запрограмира в софтуера ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ СЛУЧАИ. Мислил съм си и за това - промишлен контролер, който по LAN мрежа да си комуникира с датчици в различни точки на имота, и после пак по LAN мрежа да управлява изпълнителни механизми пак в различни части на имота. Като навлязох в проблематиката, осъзнах че това не е задача за разрешаване за 1 седмица, и затова се отказах. Иначе в имота ми са наблъскани всякакви контролни и измервателни точки (умни електромери с комуникация по MODBUS, локални табла със SIemens контролери, които могат да мерят разни параметри и да щракат разни контактори, и дори централен скъп контролер с големи ресурси, който трябваше да бъде шеф на всичко това). Всъщност липсва ми само програмата, която трябва да управлява цялата тази какафония от интелигентен хардуер. Започнах да я правя и осъзнах, че трябва да загубя поне 1 година от живота си за нейното завършване, а това не мога да си го позволя към днешна дата.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bubolinka1 » 07.09.2015 16:15

Аз си купих хибриден инвертор -тайвански, за да ги пробвам същите тези работи и 200 ампера - Системата работи на 48 волта акумулатори. И за цената си се справя много добре този хибриден тайвански инвертор 4000W . Има възможност за свързване на още инвертори от същия вид и още акумулатори .

Обаче имаме един въпрос/ ФтЕЦ за собствени нужди мрежов тип. Счетоводно отчитане на приходите от излишъка ? Няма отделна уредба за ФтЕЦ. Приходът се облага с 15 % данък, а има и акциз...Не го разбирам това. Има ли някой, който издава фактури към ЕРП за излишъка и в края на финансовата година как това се отразява на годишната данъчна декларация ? Моля за отговор от реалността .
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот bubolinka1 » 09.09.2015 16:23

Днес е празник 9 септември, ще взема да извадя барутя- да се порадваме на запловете !!!
Последна промяна bubolinka1 на 10.09.2015 09:16, променена общо 1 път
bubolinka1

Мнениеот saraneron » 09.09.2015 17:10

КОЛЕГИТЕ СА НАМЕРИЛИ ОФ ГРИД ИНВЕРТОР ,КОИТО НЕ ПУСКА КЪМ МРЕЖАТА А МОЖЕ ДА СИ ЧЕРПИ ОТ НЕЯ И Е СИНХРОНИЗИРАН С НЕЯ , ОТ 800ВАТА ДО 4-5 КИЛОВАТА НА ПРИЛИЧНА ЦЕНА!МИСЛИ И СЕ РАЗВЕЖДАЙ АКО НЕ ИСКАШ ДА ПТОДАВАШ!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот bubolinka1 » 09.09.2015 22:24

Моята не е синхронизирана синусоидата на офф грид инвертора със синосуидата на мрежата, а са две отделни синусоиди и превключва от едната на другата/от мрежата при недостиг или от инвертора/ за 20 милисекунди. Така се прекъсва работата на панелите и зареждането на акумулаторите за около 3 минути, а при разряд съм въвел ограничение в натоварването равно на 1/10 от мощността на акумулаторите. Неприятно за работата на системата е, че превключва така иначе като потребление не се усеща. Неприятното е в това, че щрака много силно контактите точно в моментите на натоварване, задействат се вентилаторите и в крайна сметка след това му трябва време, за да възстанови зареждането от слънцето, а след достигане на волтажа в батериите, да премине на off grid/ автономно захранване.

Кой е варианта на инвертор със синхронизирана синусоида за Офф грид, който взима от мрежата по синхронизирана синусоида с мрежата ?
bubolinka1

Мнениеот tokopan » 06.08.2016 10:07

Здравейте! Нов съм във форума, но следя с интерес почти всички публикации. Особенно се интересувам от фотоволтаични централи за собствени нужди. Тук се разглежда варианта за система с диспечер на 12, 24 или 48 волта. Нямам възможност за голяма първоначална инвестиция, а и покривът ми е четирискатен с използваеми посоки югоизток-югозапад. Има ли възможност да се използват панели с микроинвертори (които да закупувам постепенно) и автоматичен превключвател между панелите и мрежата. Превключвателят не трябва да допуска връщане на ток към мрежата. В моят случай към Енерго Про. Идеята е да се намалят сметките и избягване на постоянните прекъсвания на захранването от доставчика.
tokopan

Мнениеот krasypekov » 09.06.2018 13:08

@tokopan
SolarEdge се нарича решението.
krasypekov

Мнениеот Borqn Dimitrov » 14.11.2018 19:58

Fronius +smart meter+ohmpilot
Borqn Dimitrov

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали