Привет на всички!
Радвам се, открих този форум с толкова полезна информация в него!
Все пак имам няколко въпроса които искам да задам и ще се радвам вещите по темата да могат да ми дадат отговор.
Имаме имот който се намира в регулацията на село близо до гр. Ямбол и искаме да изградим на него фотоволтаична централа/и до 30kWp с цел продажба на електроразпределителното дружество в региона.
Доста статии изчетох в интернет но все пак искам да попитам тези от вас които се занимават с подобен вид бизнес за по-конкретни и актуални отговори към днешна дата.
1. До колко разбрах договора който се сключва с електроразпределителното дружество е до 2035г. Считано от днешна дата това са около 15г. Това така ли е или срока на договора е 20г. както прочетох на няколко места без значение началната дата?
2. Също така изкупната цена за целия период фиксирана ли е или дружеството си запазва правото на промяна в зависимост от това какъв е пазара в момента?
3. Възможно ли е изграждане на такъв парк в имот който се намира в населеното място и е заобиколен от други имоти. Имам предвид не е земеделска земя с променен статут а е имот в който в момента има построена къща и около него съответно има други живущи?
4. На един имот могат ли да бъдат изградени 2 или 3 централи от по 30kWp? Необходимо ли ми е да имам регистрирана фирма или мога да продавам като физическо лице?
5. Цялата документация около изграждането на подобен парк на каква сума възлиза? Предполагам това зависи от съответната община на един груб ориентир би ми свършил работа.
6. Какви са плюсовете и минусите на подобен вид бизнес?
Питам всички тези въпроси тъй като никъде не открих конкретен отговор а тук със сигурност ще има вещи лица които вече са минали по-този път и биха споделили опит!
В дискусията със сигурност ще родят и други питания.
Благодаря за отделено време.