избор на PV система за собствени нужди он-оф 3 фазна

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

избор на PV система за собствени нужди он-оф 3 фазна

Мнениеот highsky » 09.09.2020 10:47

Здравейте,
Имам следния консуматор: 3 фазен он-оф хладилен агрегат 5 kw /11A/ който почива 1 час и се включва за 15мин. В рамките на годината има средно месечни 700Kw дневна тарифа и 300Kw нощна консумация.
Разполагам с покривна площ 6м на 9м за фотоволтаици.Не искам да продавам ток.Имам 3 фазно захранване и ме интересува каква он грид система е подходяща за инсталиране:
1.Он грид 12 Kw 3 фазна без акумулатори ,която през лятото ще трябва да използвам излишъка от енергия с каскадно добавяне на мощности от 1 КВ и как се реализира такава приоритетна схема за 10 консуматора ,които като включат да могат да поработят мин по един час за да не мигат като коледна елха при всяко заоблачяване;
2. Хибридна монофазна система с пикова мощност 5КW и след акумулаторите електронен конвертер от моно фазно към 3 фазно захранване. Идеята е капацитета на акумулаторите да е мин и такъв че в рамките на един час покой на ел мотора да акумулират необходимата енергия за следващите 15 мин работа.Не знам дали това е здравословно за тяговите акумулатори такъв режим на 1 часов заряд и 15 мин разряд и така 7-8 цикъла на ден. Евентуално мога да променя ако е по здравословно циклите на заряд-разряд примерно 2 часа покой и 25 мин работа...или 30 мин покой-7 мин работа
3. друго решение?
Благодаря предварително!
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Re: избор на PV система за собствени нужди он-оф 3 фазна

Мнениеот highsky » 05.10.2020 14:05

Първата част от задачата е решена - ще е трифазен онгрид инвертер на който ще му огранича експорта към мрежата на 0.Инвертера е ABB PVI 12.5 Според документацията за да се настрои лимит или нулев експорт трябва да се свърже с външен електромер B23/24 .Комуникацията е RS485 modbus rtu. Имате липредстава дали освен тозиконкретен електромер може да се ползва на друга фирма ?Т.Е. дали наличиетона RS485 в различнипроизводители е съвместимо? Няма информация какви са OBIS кодовете нито на инвертера нито на електромерите...Виждам че има някакви решения SolarLog, Elgris и др подобни които претендират да са външни контролери и логъри които са съвместими с 20 големи фирми ABB включително. Въпросът ми е имали някой опит за такъв не посветен ,работят ли,как комуникират с различни марки инвертери ,надеждно ли е?
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Re: избор на PV система за собствени нужди он-оф 3 фазна

Мнениеот venkap » 07.11.2020 08:32

highsky написа:Здравейте,
Имам следния консуматор: 3 фазен он-оф хладилен агрегат 5 kw /11A/ който почива 1 час и се включва за 15мин. В рамките на годината има средно месечни 700Kw дневна тарифа и 300Kw нощна консумация.

Здравей,
Абсолютно безсмислено задание, по ред причини.
1. Фотоволтаичната система за собствени нужди е ефективна само, когато произведената енергия се използва изцяло, без да се пропуска и един kWh.
2. В дадения случай централата ще бъде натоварена в зависимост от сезона между 1.5h ÷ 4.5h. За да осигуриш 1MWh енергия за месец ще ти трябва голямо количество акумулатори. Предимство имаш, че разполагаш с конвенционално захранване и ще ползваш нощната тарифа за зареждането им, но това не прави проекта ефективен.
venkap

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали