Идея за "смислено" домашно използване на PV солари

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Идея за "смислено" домашно използване на PV солари

Мнениеот emilvtc » 24.03.2022 22:11

Въпроса ми е към запознатите с материята участници във форума.
Някой може ли да даде идея за какво може да се изгради и използва домашна "покривна" соларна PV система - независимо за какви консуматори и приложение (да не е "копане" на биткойни) - при което инвестицията да се възвръща за 5-7 години при цени на тока и компонентите на системата към момента? (Без значение за какви домашни цели)

От скоро се опитвам да се ориентирам и да намеря смисъл от домашно офф-грид използване на PV солари (без да се продава енергия), но явно ми липсва информация, защото не намирам такъв.

Ако системата е оф-грид - изискват ли се някакви разрешителни за монтажа на панели на поккрив на изцяло собствен имот и до колко kWp може да е системата?
emilvtc

Re: Идея за "смислено" домашно използване на PV солари

Мнениеот jasentcho » 30.03.2022 18:06

Към момента, ако няма да ти изкупуват електроенергията, единствената опция е да си я ползваш сам. Освен бойлер, климатик, акумулираща печка или други отоплителни уреди няма за какво. Ако си намислиш дадена производствена дейност или си вкъщи вече има по-сериозен смисъл. Варианта с акумулаторите ЗАСЕГА е на кантар. Съхранението в най-новите модели излиза колкото цената на нощната електроенергия.
В интерес на истината и аз от април до септември на моменти насила включвам бойлери и пещи, за да не изключвам стрингове. Така че и аз искам акъл за някаква дейност, която да дава пари. За хоби няма проблем, играя си, ток бол, има и постоянен, и променлив.
jasentcho

Мнениеот jasentcho » 30.03.2022 18:19

По втория въпрос. OFF грида ми е постояннотоков, именно за да избегна разрешителни и акумулатори. И двете обезсмислят всичко. Разрешителните са за "нашите". Акумулаторите имат цена на съхранение по-висока от дайстващите цени. Законово нищо засега не е оправено и все си в нарушение, освен както споменах - постояннотокова система за собствено ползване. Тук вече никой нищо не може да каже. Но и изграждането и е нестандартна работа, за която почти никой няма да захване. Иначе на масата специалисти и разбирачи има много.
jasentcho

Мнениеот Mateev » 31.03.2022 19:04

Единственото, което ми хрумва, е през деня с DC помпи да се изпомпва вода от ниско място на високо, и след това 24 часа в денонощието равномерно да се произвежда електроенергия от обратно стичащата се вода. Един вид да се направи мини ПАВЕЦ. Загубата на енергия ще е минимална, но за сметка на това можем да имаме равномерна мощност през цялото денонощие, която мощност вече лесно може да се намери начин как да се оползотвори за лични цели.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали