СВЕТОВНАТА КРИЗА или Какво ще стане със соларните технологии

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 19.11.2008 11:10

То не е толкова от значение дали парите са реални или имагинерни, а че хората останаха без работа и икономиката буквално замря. Винаги съм криел едно недоверие към термина "пазарана капитализация", защото той крие по-скоро надежди, а не някакви реални показатели.
Miro

Мнениеот Mateev » 19.11.2008 11:17

Точно така - цената зависи от надеждите и очакванията. А те са много променлива величина.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 20.11.2008 09:45

Да така е,ето още един анализ,който си заслужава да се погледне:
http://insurance.bg/news/?cat=news&cat_id=8&sn_id=74322
petyostoev

Мнениеот dobrin » 20.11.2008 14:53

Много добър анализ, изобщо трябва да се внимава...
dobrin

Мнениеот atanasov1 » 23.11.2008 16:01

здравейте, от доста време следя форумите тук и реших да се включа в дискусията за кризата...
искам да попитам дали някой е запознат с писанията на един вестник за световната криза и какво е вашето мнение по въпросите там? ...става въпрос за вестник" строго секретно"....
atanasov1

Мнениеот rosen_at » 14.12.2008 15:10

Много спекуланти загубиха огромни суми от сривовете по борсите.

Не знам кой е загубил от сривовете, но всички губеха мощно от растежа на борсите в последните 4 години и Матеев, ти не си ли един от тях с усредняващи покупки на долари от дъното на еврото до над 1.36!
rosen_at

Мнениеот Mateev » 14.12.2008 19:35

Аз си имам един акаунт в Alpari с 5-6 хиляди долара и от дъжд на вятър се сещам за него и ей-така заради спорта чуквам някоя друга позицийка от по 0.1 лот. Този акаунт е от 5-6 години. Няколко пъти съм го вдигал до 20 000 долара и съм го смъквал до 2 000. В момента е малко над 5000. От около 2 седмици съм в дълга позиция (BUY) по 4 от основните валути срещу долара. Ще гоня 50%-ната корекция. Пък дали ще позная знае само господ. :lol:

По време на сривовете нямах позиции. Само стоях отстрани и гледах екшъни. В началото на срива загубих няколко стотин долара, но стоповете ми се задействуваха и ме спасиха от по-големи щети. Сега обаче мисля, че е време да подкрепим еврото срещу долара и йената. Отворил съм и австралиец и паунд срещу долара, но те буксуват. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот rosen_at » 14.12.2008 22:38

Нещо не ми стана ясно обаче. Как така от една страна прогнозите на финансовите пазари са с 50% познаваемост и само Господ знае какво ще става, а от друга страна бизнесмените се различават от стадото по това че действат на база прогнози!

Хем не може да се печели с прогнозиране, хем бизнесмените печелят защото прогнозират!

Според мен бизнеса наистина печели защото прогнозира, и следователно и на финансовите пазари може да се печели от прогнозиране. Това от една страна.
А от друга рано или късно ще се попадне в грешна прогноза на борсата и ще се загуби и все някога (както в моментната криза) бизнеса ще стане губещ!

Относно кризата според мен няма да има инфлация, а дефлация, цените ще падат постоянно, но и доходите на хората ще падат, нещо като депресия.

Отнсно еврото мисля че ще падне до 0.90 спрямо долара и под 1 спрямо йената!

Много хора продаваха Е/$ регулярно от 1.20 нагоре и към 1.50 затвориха на загуба и се отказаха.
rosen_at

Мнениеот Mateev » 14.12.2008 22:51

Както спекулантите, така и бизнеса, не са в състояние да прогнозират бъдещето. И едните, и другите в идеалния случай работят с нулево математическо очакване (50 на 50). Но докато при спекулантите реалното математическо очакване е отрицателно (заради спредовете и комисионните на брокерите), то при бизнеса реалното математиеско очакване е положително, защото той произвежда реален продукт. И средния размер на това положително математическо очакване е равен на 10-30% от цената на вложения човешки труд в изделието. Това се нарича експлоатация на човек от човека и ако не знаеш какво е това, прочети Маркс и Енгелс. Другото име е див капитализъм, който, за да не се шашкаме в наше време, се нарича пазарна икономика.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот eng_angelov » 14.12.2008 22:53

когато стадото с овцете е на паша, някои "овци" могат да кажат с определена степен на сигурност, че когато кучето се разлае от дясната страна на стадото, то всички "овци" ще тръгнат на ляво...
Аватар
eng_angelov

Мнениеот eng_angelov » 14.12.2008 22:55

не че ги е страх от кучето. просто това са сигнали...
Аватар
eng_angelov

Мнениеот protagonist » 17.12.2008 14:56

Mateev написа:Между другото ако доставчиците на бензин и дизел следваха курса на петрола справедливо и безпристрастно, в момента трябваше да го продават по бензиностанциите на цена около 1 лев за литър. Най-високата цена е била 148.4 на 11.07.2008 г., а днес е достигната най-ниска цена 68.525. Тоест имаме падане от 2.16 пъти само за 3 месеца. А по бензиностанциите цените паднаха само с няколко стотинки. Представете си какви колосални печалби реализират в момента Шел или да кажем Лукойл.

Не може да падне с 2.16 пъти по същия начин както при скок от 7-9 пъти (от 16/20 до 147 долара) цената на литър от 1 лев не отиде в средата на лятото на около 8 лева, а вместо това скочи само 2.5 пъти.
Причината е, че цената на петрола на международните пазари е отговорна за едва около 1/3 от цената на бензина, който купуваме. За всяка държава това е основен източник на акциз, съответно поток към приходната част на бюджета.

САЩ са изключение и там ако не се лъжа около 60% от промяната на цената на петрола засяга промяната при цената на бензина (40% от цената, а не 60-70% както е при другите, са акцизите и ДДС). Затова и там през последните години цената скочи 4 пъти, от 1 долар до рекордните 4 долара за галон. Връзката е по-изчистена и пряка между котировките на финансовите пазари и крайната цена на потребителския продукт. Следствията са две. Първо, цената е по-ниска, защото е по-малко обременена с държавни налози. Второ, цената се променя по-рязко (без значение на поевтиняване или поскъпване), когато и международните цени се променят.

В българският случай не бива да се забравя и един друг фактор, който не ти позволява при промяна на цената на петрола с 2.16 пъти да очакваш такава промяна и на бензиностанциите. На всяко движение на цената има контрастоящо обстоятелство формиращо цената. Спадът на цената на петрола води до по-скъп долар и обратно. Тоест при всяко поскъпване вадим част от него заради по-евтиния долар (петрола поскъпва примерно 60%, но обезценката на долара от 20% води до общ по-скъп продукт на границите на България и преди да влезе в нея от около 40%). Обратно. При спад на петрола той е по-малък, защото една част се компенсира от по-скъпия долар.
Причината за това е, че петрола е деноминиран в долари (не би бил такъв случая и този фактор щеше да се пропуска от нас българите ако петрола беше изразен в евро).
protagonist

Мнениеот Mateev » 18.12.2008 14:31

Съгласен съм с всичко казано от protagonist за цената на петрола. Но въпреки тези сметки със сигурност се намесва и фактора "защо да бързам да свалям цените". Така е в целия бизнес. Така е и в нашият холдинг. Ако себестойността ни поскъпва в резултат на промяна във валутни курсове, ние сме инициатори и започваме да натискаме клиентите си да се договаряме за по-високи цени. А ако себестойността намалява (и печалбите нарастват) - траем си и не бързаме да сваляме цените, освен ако конкуренцията не ни принуди. Но тя също си трае. И като цяло се получава така, че при ръст на себестойността цените нарастват много бързо, а при спадане - цените спадат, но страшно бавно. Необходими са месеци и години в дебнене с конкурентите.

В момента същото е и в соларния бизнес. Цените на модулите паднаха, но никой не бърза да го обявява (освен най-закъсалите със задръстени с продукция складове). Всички си мислят, че това е стандартното сезонно намаление и ще изчакат поне до март, преди да предприемат сериозни продажби и договорки на по-ниски цени.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот protagonist » 20.12.2008 13:45

Mateev написа:Съгласен съм с всичко казано от protagonist за цената на петрола. Но въпреки тези сметки със сигурност се намесва и фактора "защо да бързам да свалям цените".

Според мен и това не е фактор. Това си го има във всички ситуации (бизнеса да не бърза да сваля цени и да бърза да ги качва ако доставчиците му качат цените на материалите). Тоест това не е специален фактор конкретно сега за протичащата криза. Той винаги си го има. Следователно той не може да породи по-специални действия, в случая да е мотив за по-бързо сваляне на цените на бензина. Имало го е и преди, ще го има и в бъдеще този фактор. Това означава, че винаги е калкулиран като фактор и не можем сега да му отделяме по-специално внимание и тепърва да отчитаме някакво негово влияние.

Единственият мотив да вземем под внимание този фактор е не наличието му, защото то винаги си го има (тези действия на бизнеса), а интензитета му, който в конкретната ситуация много се различава и отклонява от средностатистическото му влияние. В смисъл ако често пъти при спад на цената на петрола с 5% и липса на промяна на цената на бензина можем да преглътнем забавеното действие на бизнеса, то не е съвсем същата ситуация ако петрола загуби 4/5 от стойността си, а междувременно бизнеса се ослушва и прави символични намаления. Разбира се не очакваме 4/5 и бензина да загуби от стойността си, а поне някакъв вид крах, така както и петрола се срути.

Ако пренебрегнем някои фактори като монополната ситуация на доставките в България, забавеното сваляне на цената заради стара продукция купена на по-високи цени, волатилността на пазарите (ти хубаво ще го свалиш сега ами ако утре направи подобно покачване?) то справедливата цена на бензина наистина е някъде под 1.50 барабар с всички включени акцизи и данъци в нея.

Конкретно по темата. Кризата въобще не е достигнала в България, а в света е в най-добрия случай по средата (в разгара си). Финансовите пазари реагираха, но реалните икономики едва сега започват да търпят крах в множеството измервания (икономически ръст, безработица, произведени стоки и т.н.). В България са някакви отделни случаи, които дори не винаги имат нещо общо с кризата, а просто прекратяването на нещо се обяснява с нея.
2009 година все още няма да се излезе от кризата. Това е за света. В България нещата стават с голям лаг във времето, тук май още не е дошло истинското начало на кризата, а и честно казано тук няма много реална икономика, която истински да е обвързана с развиващите се неща. Само някои експортни предприятия, чиято продукция ще загине заради срива на цените на суровините (метали, петрол, материали) на световните пазари. Причината е, че единственото предимство на нашите предприятия е по-ниската себестойност на продукцията, което идваше най-вече от скъпите цени на суровините, което обаче вече го няма. С качество, ноу-хау или друго не сме опасни за света и няма с какво да го изненадаме. Само евтиното производство, но именно то ни убягва заради кризата (спада на цената на суровините прави по-евтино и западното производство).
protagonist

Мнениеот ping » 22.12.2008 00:16

Мдааа, кризата...
Само едно нещо ще добавя.
В БГ банките са частни и за съжаление "чужди".
И какво стана - гръмна им банковата и финансовата система на "развитите общества". При нас не е така - кредитирането в БГ е било внимателно, преобезпечено и разумно. НО КАКВО ОТ ТОВА.
Една италичанска банка с гръмнали в Италия авоари какво може да направи? Ами да събира всеки цент, за да запушва раните си.
точно това става - промоционални оферти за депозити в БГ. И всеки лев от БГ се пренасочва в раните в западна посока. Така мижавия ми български лев не отива да кредитира комшията който прави бизнес, а отива да кредитира макаронаджията, който се е осрал с бизнеса, или пък запушва пробойната на глупака който е дал на безрасъдния макаронаджия да профука парите и да не може да ги върне.
Но все пак наличните средства ще кредитират не БГ, а Италия - нали не се съмнявате в това коя икономика би предпочела банката?
Е какво се нарича това?
Ами копеленцата изнасят част от кризата си унас. Ние сме горди вносители на финансова криза и не че можем много, но до колкото можем ще понесем последствия, а понесените от нас последствия са частта с която се облекчават последствията за тези които би трябвало да си ги понесат.
Не случайно бизнеса в БГ вдига пара...
С други думи, сърбаме това, което друг е надробил. Май поговорката беше "Каквото си надробиш, такова ще сърбаш". Аз ли не знам поговорката, или тя се оказа невярна?
У нас почти всеки "соларен проект" се нуждае от кредитиране - ето още еди пирон в ковчега... за съжаление
ping

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали