lz1kka написа:Изобщо не съм съгласен с теб. Позиционерите определено не са нещо глупаво, както го наричаш ти. Недостатък е единствено цената, която е дсота висока, но поради тази причина фирмите си конструират собствени такива излизащи им многократно по-евтини и дори понякога по-надеждни. Това, че хората употребяват ротатори от сателитни чинии е друг въпрос... до 40% допълнителна електроенергия изобщо не е глупаво...
Колега, аз съм бивш инженер от Научно изследователския институт по роботика към най-големия (навремето) завод за промишлени роботи в Европа - НПК "Берое", при това точно в направлението хващачи, локални модули, периферии...
Тук ключовите думи са две:
1. Надеждност
2. Възвръщаемост
Всичко останало, което ще ми посочите, са изключения.
Как си представяте един позиционер (сложна, скъпа и прицизна техника) забравен за 25 години на полето??
Един робот работи едвалине в стерилни условия, а се налага толкова много поддръжка, мониторинг, резервни части, командировки, заплати ...
За да излезем от задънената улица е необходимо:
1. Един голям проект с възможност за незабавно включване на неограничен брой инвеститори - дружество със специална инвестиционна цел - за един ден влагаш парите, за един ден ти изкупуват дяловете по тарифата за обратно изкупуване.
2. Огромни полета с модули на принципа - монтирай и забрави. Най-много 2 - 3 пъти в годината да има ръчно донасочване, с което да може да се справя даже чистачката (прах, сняг, други замърсявания)
3. PR отдел (финансиран от големия проект) за лобиране за условия, по изгодни от гръцките.
4. Мощен проектантски отдел
а) за подбор на най-ефективните модули (особено китайски - напоследък доста са се навъдили с TUF, и още ще се въдят)
б) субсидии - има ги по света колкото желаете (фонда на Горбачов, 12-те фонда на Световната банка, Холандското правителство, Норвежското правителство, Австрийското, Големи предприятия - замърсители - изобщо вижте Протокола от Киото... има две специални процедури + сертифициране и т.н.
Единствения проблем е, че искат PIN, а там има една точка - "Досегашен опит..."
Разбирате ли идеята, единствената възможност, която имаме - правим обединение (АД), градим колкото можем повече със собствени средства и след това умножаваме по 10, по 100, по 1000 със субсидии - повече от 100%.
Как става повече от 100% ли?? Те ни правят PV централата (обикновено - няколко мегавата), ние получаваме парите за тока (по преференциалните тарифи), а те получават зелените сертификати (при това не всички - до 70 - 80%) за правото да продължават да ни тровят. Иначе трябва да инвестират 10 пъти повече за очистване, екология, съкращения на работници (четете статиите за нашите циментови заводи, ако санкцията на Европейската комисия влезе в сила).
Обединението прави силата.
Аз съм бизнес консултант от 18 години - ще Ви кажа само едно - трябва да работим НАЕДРО. Всичкото другото е много ентусиазъм за нищо - "нищото" ще го разберем след 15-20 години, когато вече нищо няма да можем да направим.
Сега блъскаме защото все още можем, като пренебрегваме здраве, семейство, деца...
Цената ще я разберем истински след 15 - 20 години.