Смяна предназначението на земята?

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Смяна предназначението на земята?

Мнениеот Dessi G » 01.12.2008 15:53

Чудесен форум сте направили! Поздравления! има изключително полезна информация, но е доста, ще ми трябва времеее да попрочета явно. Моят шеф чул не дочул и ме кара да търся инфо, което е много дълеч от моите компетенции. Но имам пак въпрос, в кои случаи не се изисква смяна предназначението на земята? Във всички ли пък се изисква разрешително за строеж? Благодаря! Продължавам да чета!
Dessi G

Мнениеот Miro » 01.12.2008 16:48

Зависи, дали искаш да разбиваш стената с глава или не. За момента изчистената процедура минава през смяна на статута на земята (ако е земеделска, а не стопански двор да речем), учредяване право на строеж (ако не си собственик) и разрешително за строеж трета категория. Другите варианти - преместваеми съоръжения, чудесии... не ги препоръчвам към момента, защото са предпоставка за мотаене от страна на институциите и най-вече електроразпределителното дружество.
Miro

Мнениеот petyostoev » 01.12.2008 17:46

Миро а ако е бивш стопански двор /вече частен/ ще трябва ли да се сменя предназначението и къде,в общината или в Министерството на земеделието.Благодаря ти предварително.
petyostoev

Мнениеот Miro » 01.12.2008 18:45

Щом е бивш стопански двор, значи парцела си има ПУП. Би трябвало на основата на това от общината да ти издадат виза за проектиране....
Miro

Мнениеот Ivan Buzov » 02.12.2008 01:24

За стопански двор ще ви трябват същите документи като парцели в регулация. ПУП за промяната, скица за проектиране, становища от който се сетите и който ви каже архитекта, съгласувани проекти и разрешение за строеж за трета категория.
Ivan Buzov

Мнениеот Dessi G » 02.12.2008 10:58

Миро благодаря ти, земята, за която говорех е земеделска .. има ли вариант да не и се сменя предназначението? Питам защото съм чувала подобни варианти, но може би е ставало въпрс за конкретна категория земя. Ние се занимаваме с вятърни генератори по принцип и предстои вече изграждането, но като знам там какво нещо беше при сняма на статута .....
Dessi G

Мнениеот Nasko » 02.12.2008 11:11

няма начин приятелю ще трябва да минеш по този път. аз съм в този етап и ми побеля косата от бюрокрацията.ако шефа ти има повечко парички и е склонен да дава на чиновниците ,може и да се справиш за пет шест месеца. пожелавам ти успех.
Nasko

Мнениеот Miro » 02.12.2008 11:49

Бе начин има... ама между "има начин" и "това е начина" има разлика няколко месеца или години...или няколко чувала пари.

И аз бях фен да докарам моята пущина до 6-та категория строеж, ама накрая се отказах, като видях колко време ще ми утрепе...След няколко месеца спорове щяхме да стигнем до атакуване на Наредба 1 за видовете строежи и още цифра време и инстанции спор по нея... накрая я падне, я не.

Затова казвам - чистия и изпитан начин минава през смяна на статута на земята. Всичко друго - временни съоръжения и прочее са упражнения с неясен край.
Miro

Мнениеот petyostoev » 02.12.2008 12:43

Миро,мисля,че Иван Бузов е прав.Независимо че е стопански двор пак ще трябва да се сменя ПУП.И то даже и ако централата е на покрива на някой обор.За съжалениеееееееее.
petyostoev

Мнениеот Ivan Buzov » 03.12.2008 00:04

Прав съм, щото съм го минал. Проблема не е ПУП-а, а времето за съгласуване. На мен ми отне два месеца. Но при мен се събарят сгради и се проектира нова конструкция специално за централата.
Ако е на готов покрив мое лично мнение е, че не трябва ПУП. Проблема е категорията на обекта и поради това, че се приема от ДПК повечето главни архитекти си "връзват гащите" с един ПУП. А съгласуването му си остава ваша задача.
Ivan Buzov

Мнениеот Miro » 03.12.2008 02:01

И аз се обзалагам, че си прав. Обаче ако е на покрива на вече съществуваща стопанска постройка, нов ПУП не ти трябва, противно на твърдението на колегата... както и да е.... въпросът е, че ако е стопански двор процедурата е по-кратка и евтина, отколкото ако е обикновена земеделска земя, недай си Боже по-висока категория...
Miro

Мнениеот petyostoev » 03.12.2008 14:05

Това за по кратката и по евтината процедура съм съгласен.Съгласен съм и за това каква категория е в момента.Май от тука трябваше да се започне,но за съжаление и аз не я знам за сега,защото водя само предварителни разговори.В края на краищата архитекта на общината има последната дума.Все пак Ви благодаря и на двамата.
petyostoev

Мнениеот petyostoev » 12.12.2008 16:54

Колеги, може ли някой да каже,кога е най добре да се учреди отстъпеното право на строеж от физическото лице на юридическото лице и може ли да се учреди след като е сключен предварителния договор за присъединяване между ЧЕЗ и физическото лице собственик на имота.И когато всички проекти са готови.
Благодаря предварително
petyostoev

Мнениеот Mateev » 12.12.2008 20:02

Отстъпеното право се учредява преди да се подаде молба с искане за предварителен договор от електроразпределителното предприятие. Без отстъпено право няма да ти дадат предварителния договор. Не е редно електроразпределителното предприятие да прави проверка за законосъобразността на инвестицията, но е факт, че го правят. И се заядат, ако собствеността или правото не са изрядни.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 13.12.2008 16:41

Варианти има. Може да се почне от физическото лице - предварителен договор, разрешително за строеж и прочее и после да продадеш правото на строеж на юридическото и да изпълниш строежа от негово име. Можеш дори да си изпълниш строежа от името на един субект и после преди присъединяването да го продадеш на друг...абе варианти има.... можеш да си продадеш проекта на всяка стъпка от инвестиционния процес, само трябва адвокатът ти да те ориентира за подробностите.
Miro

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ