Въпрос относно земята върху, която ще се строи PV централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос относно земята върху, която ще се строи PV централа

Мнениеот Dessi G » 01.12.2008 14:16

Зравейте,
Първо още сега искам да се извиня, ако питам елементарни или грешни неща, но съм тотален новобранец в тази област. Имам задача, обаче да разбера, може ли да се строи сланчева централа върху земя, която не е наша собтсвеност, а ни е дадена под наем. И по принцип ако земята не е наша собственост, но хората са готови на други варианти, по какъв начин можем да уредим този въпрос - право на строеж, на ползване ...? Помагайте! Благодаря ви много!
Dessi G

Мнениеот Miro » 01.12.2008 15:11

Собствениците трябва да ви учредят право на строеж. В нотариална форма...
Miro

Мнениеот Ivan Buzov » 02.12.2008 01:54

Прав е Миро. Но въпросът не е толкова простичък. Има много подводни камъни в бъдеще време. Разпитайте кой адвокат в района се занимава със съдебни дела за имоти и му възложете да ви изготви подробен договор, за да изключи всякакви бъдещи претенции на собствениците. Ако адвоката ви каже, че въпросът е елементарен и става само с нотариален акт за учредяване право на строеж - бегайте и търсете друг.
За самото право на строеж ще ви трябва в най-добрия случай само ПУП. По сложния вариант но и по сигурния е с готов работен проект. И в двата случая ви трябва нотариално заверен предварителен договор за учредяване право на строеж, за да си гарантирате вложените пари за ПУП и проекти.
Общо взето си ви трябва юридическо лице занимаващо се с тази материя(голяма част от адвокатите ще ви свършат само секретарската работа - набиране на текстовете върху готови стари подложки, без да се съобразят със спецификите). За повече яснота може да прочетете малко практика на Върховен съд, макар че най-интересните сделки("измами") с този казус са напълно законни но неморални и не са описани в решения.
Ivan Buzov

Мнениеот Dessi G » 02.12.2008 10:56

Благодаря много за help-a:) В момента още проучват нещата но има толкова неясноти, че ще се срещаме тук може би по-често! Хубав ден от мен
Dessi G

Мнениеот Miro » 02.12.2008 11:32

Ivan Buzov написа:Прав е Миро. Но въпросът не е толкова простичък. Има много подводни камъни в бъдеще време. Разпитайте кой адвокат в района се занимава със съдебни дела за имоти и му възложете да ви изготви подробен договор, за да изключи всякакви бъдещи претенции на собствениците. Ако адвоката ви каже, че въпросът е елементарен и става само с нотариален акт за учредяване право на строеж - бегайте и търсете друг.
За самото право на строеж ще ви трябва в най-добрия случай само ПУП. По сложния вариант но и по сигурния е с готов работен проект. И в двата случая ви трябва нотариално заверен предварителен договор за учредяване право на строеж, за да си гарантирате вложените пари за ПУП и проекти.
Общо взето си ви трябва юридическо лице занимаващо се с тази материя(голяма част от адвокатите ще ви свършат само секретарската работа - набиране на текстовете върху готови стари подложки, без да се съобразят със спецификите). За повече яснота може да прочетете малко практика на Върховен съд, макар че най-интересните сделки("измами") с този казус са напълно законни но неморални и не са описани в решения.

Съгласен, ако нямаше подводни камъни във всяка сделка, адвокатите щяха да умрат от глад...

Само една поправка - предварителният договор не е задължително да е нот.заверен - това няма да го направи по-валиден. Незнам защо хората си мислят, че нещо като не е нотариално заверено и все едно не съществува.
Miro

Мнениеот DanielDimov » 02.12.2008 11:48

да - така е. голямата разлика е между договор който е вписан и договор който не е вписан. невписаните договори независимо дали са нотариално заверени или не имат една и съща юридическа стойност.
DanielDimov

Мнениеот Ivan Buzov » 02.12.2008 23:56

Със заверката на подписите под предварителния договор при нотариус спестявате таксата за експертиза на подписите и времето за изработването и възможността за оспорването и при бъдещ съдебен спор.
Ivan Buzov

Мнениеот Miro » 03.12.2008 02:17

Ivan Buzov написа:Със заверката на подписите под предварителния договор при нотариус спестявате таксата за експертиза на подписите и времето за изработването и възможността за оспорването и при бъдещ съдебен спор.

Която мен ме устройва. В бъдещ съдебен спор, ако аз съм изправната страна по договора, няма защо да спестявам на ответника разходите по експертизи... още повече, че никой няма да се набута да я прави, като знае, че неговия подпис се мъдри отдолу.
Нотариална заверка на подписите има смисъл да се прави само, ако предварителният договор ще се ползва пред трети страни - примерно банка, електроразпределително дружество и прочее.. иначе си е губене на време, а ако попаднеш на терсене нотариус - и на пари. Един се опита да ми измъкне процент от материалния интерес, вместо само 3 лева за заверка на подпис...
Miro

Мнениеот EOS Technologies » 03.12.2008 09:59

И каква е цялата полза от всичко това?

Повечето ООД-та в България имат 5.000лв. основен капитал. Прави се едно невъобразимо презастраховане при подписването на предварителни договори и договори (дали подписите не са фалшифицирани и прочие) и при случай на спор пред съда, победителят получава най-много нищо до 5.000лв (ако въобще са налице) и фирмата не е "фалирала" преди това.

Тази практика по писането на безкрайни договори у нас е направо смешна. Първо страните или поне една от страните, които ги подписват, почти винаги нямат нищо насреща (ако си говорим за ФЕЦ-проекти на стойности, които превишават 25.000 пъти минималната работна заплата)... Второ, и да имат, иди си търси правото и като го "получиш" от съда иди си го вземи...

Матеев, обясни моля те, как се прави сделка на стойност от половин милион лева и какви договори и други чудесии подписваш преди да преведеш сумата на доставчика!
EOS Technologies

Мнениеот Miro » 03.12.2008 12:12

В конкретния случай ползата е голяма. Става дума за право на строеж в недвижим имот. Правото на строеж се учредява за конкретен обект. Него трябва да го проектираш, а за да го проектираш преди това трябва да си сменил статута на земята и да си изготвил ПУП. Т.е. правото на строеж можеш го получи от собственика на земята едва след минаването на куп процедури, респективно плащането на чувал такси.

Възниква въпросът какво ще стане, ако собственика на земята е недобросъвестен и вземе , че след като му минеш всички процедури не ти учреди право на строеж? Примерно продаде парцела, учреди право на строеж на друг, вдигне цената или почне да си строи сам...или пък умре собственика и наследниците се полакомят...

В случай, че имаш предварителен договор с едно просто съдебно производство можеш да го обявиш за окончателен и дето се вика пито -платено. Вкарваш багерите и строиш... Не става дума за спор между търговци и принудително събиране на вземания.
Miro

Мнениеот EOS Technologies » 03.12.2008 12:51

Именно... да, прав си - аз писах малко по-общо. Но погледни как някои хора продават площи и имоти, които даже не им придналежат. Е, какво? Пускат ги, щото нямало доказателства или била направена грешка при арестуването му... Затова исках да кажа, че договорите в България не струват и хартията, на която са писани.

И понеже не може да разчитаме на тази "система", остава според мен един начин (доста силно съкратена версия):

Какво трябва да направя, преди да построя 1МВп ФЕЦ?

1. Да убедя моята банка, че 5.000.000^ -проект за мен е лека задача
2. Банката отпуска заема към определена дата по мое желание
3. Закупуване на собствен терен
4. Намиране на фирма, която да уреди всичките ПУП-ове и прочие по проекта
5. Да намеря фирма, която може да направи такъв проект, т.е с референции в мегаватовия обхват
6. Да ги уверя, че мога да платя такъв проект
7. Да им предплатя, да речем само 30% (около 1.500.000^)
8. Да обедя моя източник на финансиране, че фирмата доставчик няма да избяга с моето предплащане (ако ме питат естествено)
9. Те идват, правят и пускат в експлоатация моята мегаватова ФЕЦ
10. Получавам първите плащания от ЕОн/ЕВН/Чеш

Съгласен съм с евентуално разместване на точките.

Ти какво мислиш?
EOS Technologies

Мнениеот Joker » 04.12.2008 01:06

Има доста пропуснати точки.

Няма да се справиш с точки 1, 2 и 8.
Joker

Мнениеот Ivan Buzov » 04.12.2008 03:11

Миро ставаше въпрос точно за обявяването на предварителния договор за окончателен(което в случая е препъни камъка). В случая докажеш ли подписите(а при нотариална заверка 90% от работата е свършена) въпросът е решен.

А колкото до въпроса на EOS Technologies, как се прави бизнес в България мисля, че не е по темата.
Иначе реда е горе-долу такъв(като изключим, че между т.6 и т.7 трябва да има и 6.1 Да се обедя, че фирмата доставчик няма да избяга с моето предплащане и да си го вържа по всички известни документни и др. начини).
А по въпроса с измамите реда е само един - око за око, зъб за зъб. Или по схемата - каквото почукало - такова се обадило.
Сделки - сделките се правят с едно мъжко ръкостискане(още съм леко оптимист поне за тази сфера, за разлика от политиката), останалото са го измислили банкерите, адвокатите и счетоводителите.
Ivan Buzov

Мнениеот EOS Technologies » 04.12.2008 03:46

...
EOS Technologies

Мнениеот petyostoev » 04.12.2008 11:00

"Диктум медум пактум"-Моята дума е моят договор.Това е девиза на първите брокери в Щатите.
petyostoev

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали