Mateev написа: И ако схемата е вкарала стрингове в паралел при ниска слънчева радиация и изведнъж слънцето се покаже зад облака и за 1 секунда радиацията от 50 се вдигне на 1000W? При това положение направо ще опечете инвертора, в който към момента са включени 1000 модула.
Няма смисъл да се хабим и да измисляме нещо, което няма да работи. Не забравяйте, че ние с вас мислим от 2-3 месеца. А по света мислят от поне 10-15 години. И всичко, което е могло да бъде измислено, вече е измислено. И след като такова нещо в момента не се прави никъде, значи не става.
Прав си за това, че хората работят с тези технологии от 20 години. Аз не се стремях да измисля нещо повече от тях, просто не знам техния опит и дали това се прави, или не. Щом не се прави това, значи не трябва да го мислим и ние.
Но иначе, ако слънцето се покаже зад облака и радиацията се вдигне изведнъж многократко, а в този момент нашите 1000 модула са вързани към един инвертор, тогава не мисля че инвертора ще му стане нещо. Според мен инвертора ще си развие максималната мощност и ще си остане в тази работна точка, а в DC страната това ще си е почти празен ход за всичките 1000 модула и там напрежението ще се повичи до напрежението на празен ход на системата от модули.
Това напрежение между другото ще е същото, ако спре тока в мрежата АС , а към нашия инвертор са си вързани номиналния брой модули.
Имам и друг въпрос:
Кое е по добре , да се ползват три монофазни инвертора, или един трифазен? Сигурно трифазния ще е малко по-евтин. Но пък повреда в него би спряля цялата инсталация. А за един - два слънчеви дни, или недай си боже повече - това си е голяма загуба.
Какво е мнението ти по този въпрос?