Технически въпрос

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Технически въпрос

Мнениеот elektromer » 05.12.2007 14:48

Да предположим, че имаме 3 kWp панели и 3 инвертора по 1 kW.
Решаваме, да правим трифазна система.
Става въпрос за система вързана в паралел с мрежата.
И така, имаме два варианта:
1. Свързваме по 1/3 от панелите към всеки един от инверторите
2. Свързваме всички панели в една DC шина и към нея връзваме и трите инвертора. Т.е. на страна DC инверторите са вързани паралелно, а на страна AC всеки от инверторите в вързан към различна фаза.

Та въпроса ми е точно по тази т.2 - Какво мислите, работи ли така системата, предимства, недостатъци и т.н.
elektromer

Мнениеот vaklin » 05.12.2007 19:47

Според мен за 3kWp е нерентабилно и неоправдано включването в 3 фазна система. Много по-изгодно е да се купи 1 инвертор от 3 kW отколкото 3х1 kW. Ако централата е от порядъка на десетки киловати, то предполагам, че заради симетрията на мрежата електро-дружеството ще иска трифазна система. За големите централи - мегаватите ще е задължително.
vaklin

Мнениеот Mateev » 05.12.2007 20:47

Наистина над 20 kWp ще ви задължат да правите трифазна електроцентрала. За по-малки мощности може еднофазна или двуфазна, като изискването ще е да бъдат подключени към най-натоварените фази.

По въпроса дали може цялата DC мощност да се свърже в паралел и след това няколко инвертора да черпят от нея - кой колкото си иска или колкото може.

По принцип това не е разрешено. Даже е опасно. Всеки инвертор в опитите си да опипа волтамперната характеристика преминава през опипване и на тока на късо съединение. И при това опипване ще настъпи претоварване по ток, което може да изгори транзисторите и диодите на входа. Да не говорим че едно такова временно окъсяване ще разклати опипващите алгоритми на другите инвертори. Друг е въпроса, че при малко по интелигентен алгоритъм това не може да се случи. Склонен съм да си мисля, че в инверторите наистина има такъв алгоритъм. Но не съм склонен да свържа 3 инвертора в паралел и да пробвам. Ще е прекалено скъп експеримент, а получената информация ще е безполезна.

Така или иначе производителите НЕ ПРЕПОРЪЧВАТ такова свързване. Следователно няма смисъл и да опитваме. Не забравяйте, че освен волтамперната характеристика, инвертора следи и токовете на утечката към земята. Има и варисторна защита от пренапрежение. Самото следене на волтамперната характеристика става с честота около 20 килохерца, което предизвиква импулси на постоянния ток и напрежение. И ако свържем 3 инвертора в паралел, ще има интерференции, ще има и изравнителни токове. И въобще - една голяма каша.

Друг е въпроса, че някои производители (например SMA) имат инвертори, които специално са предназначени да работят в тандем. Но става въпрос за максимим 3 инвертора. DC входовете се свързват в паралел и при силни радиации работят и трите, при средни - само двата, а при слаби - само единия. С тази технология се вади около 1% допълнителна електроенергия. Обаче такова свързване изисква RS485 за комуникация между инверторите с цел договаряне. Тоест допълнителна инвестиция, която не се изплаща. И има още нещо. Инверторите на SMA имат само един слот за RS485 платки. Когато този слот е зает от платки за комуникация вътре в тройките, не остава място за платки за глобалната RS485 комуникация. И въобще - чел съм за такава възможност, но не съм чувал някой да я използва в практиката.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот elektromer » 06.12.2007 15:43

Ами нашата централа е 15 киловата и сме задължение от електроразпределение да е трифазна.
Мислех си точно за по-голяма ефективност при ниски нива на слънцегреене.
Ще дойде момент, в който генерацията ще спре, в същото време ако трите комплекта модули се обединят могат да дадат енергия така, че единия инвертор да работи примерно на 10 %.
Т.е. критичния минимум би бил по малък.
Но сигурно не може така направо да се приложи това, заради проблемите, които описвате.
elektromer

Мнениеот Mateev » 06.12.2007 17:02

И аз го мислих едно време, но се отказах. Допълнителната енергия в годишен план е много малко (1-2%) и няма да изплати допълнителното оборудване. А то е много. Трябва да има допълнителна схема с контактори в DC часта и общите кабели трябва да са с много по-големи сечения. Трябва да има и електроника за комутация. И въобще става много сложно. Плюс това представете си, че говорим не за 3, а за 100 инвертора? Каква схема за комутации ще измислите? И колко ще е надеждна? И ако схемата е вкарала стрингове в паралел при ниска слънчева радиация и изведнъж слънцето се покаже зад облака и за 1 секунда радиацията от 50 се вдигне на 1000W? При това положение направо ще опечете инвертора, в който към момента са включени 1000 модула.

Няма смисъл да се хабим и да измисляме нещо, което няма да работи. Не забравяйте, че ние с вас мислим от 2-3 месеца. А по света мислят от поне 10-15 години. И всичко, което е могло да бъде измислено, вече е измислено. И след като такова нещо в момента не се прави никъде, значи не става.

Тука е мястото да спомена една моя философия:
Всеки знае, какво знае. Но никой не знае, какво не знае.
Незнаещия си мисли, че знанието на знаещия е на една ръка разстояние.
Знаещия знае, че незнаещия е на светлинни години от него.

Дайте да не се опитваме да измисляме нещо, в което не сме компетентни. По-добре да проучим световния опит в областта и да го прилагаме успешно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот elektromer » 07.12.2007 11:13

Mateev написа: И ако схемата е вкарала стрингове в паралел при ниска слънчева радиация и изведнъж слънцето се покаже зад облака и за 1 секунда радиацията от 50 се вдигне на 1000W? При това положение направо ще опечете инвертора, в който към момента са включени 1000 модула.

Няма смисъл да се хабим и да измисляме нещо, което няма да работи. Не забравяйте, че ние с вас мислим от 2-3 месеца. А по света мислят от поне 10-15 години. И всичко, което е могло да бъде измислено, вече е измислено. И след като такова нещо в момента не се прави никъде, значи не става.

Прав си за това, че хората работят с тези технологии от 20 години. Аз не се стремях да измисля нещо повече от тях, просто не знам техния опит и дали това се прави, или не. Щом не се прави това, значи не трябва да го мислим и ние.
Но иначе, ако слънцето се покаже зад облака и радиацията се вдигне изведнъж многократко, а в този момент нашите 1000 модула са вързани към един инвертор, тогава не мисля че инвертора ще му стане нещо. Според мен инвертора ще си развие максималната мощност и ще си остане в тази работна точка, а в DC страната това ще си е почти празен ход за всичките 1000 модула и там напрежението ще се повичи до напрежението на празен ход на системата от модули.

Това напрежение между другото ще е същото, ако спре тока в мрежата АС , а към нашия инвертор са си вързани номиналния брой модули.

Имам и друг въпрос:
Кое е по добре , да се ползват три монофазни инвертора, или един трифазен? Сигурно трифазния ще е малко по-евтин. Но пък повреда в него би спряля цялата инсталация. А за един - два слънчеви дни, или недай си боже повече - това си е голяма загуба.
Какво е мнението ти по този въпрос?
elektromer

Мнениеот Mateev » 07.12.2007 14:42

Според мене по-добре си е да имаме еднофазни инвертори. По този начин при отпадане само на едната фаза, останалите инвертори по другите фази ще си работят. Докато при трифазните инвертори задължително е заложен и контрол на качеството и на трите фази. И освен напрежения и токове се контролира и ъгъла на дефазиране (трябва да е 120 градуса) и отместването на нулата спрямо земята. И при най-малък проблем в едната фаза се изключват и трите фази. Това може и да е правилно от гледна точка на енергийната система, но мене лично не ми харесва, защото ще е свързано със средностатистически по-малко годишно производство. Имам в предвид, че такъв тип проблеми в България са сравнително чести.

Нека производителите на огромни мощности се грижат за баланса на системата. А ние с нашите смешни мощности и измъчена цена трябва да даваме енергия колкото се може по-дълго. И без това слънчевото греене на България не е толкова голямо. И освен това имаме дълъг списък от загуби. Остана само да добавим и загуби от разбалансиране и ще я втасаме.
Аватар
Mateev
Site Admin

Още един конкретен въпрос:

Мнениеот elektromer » 10.12.2007 17:58

Трябва ми нещо, за което дори не виждам в нет-а да съществува. От друга страна , не вярвам да го няма.
Става дума за трифазен инвертор за работа в паралел с мрежата.
Трифазен, само че с мощност 4 - 5 киловата.
Някой знае ли такъв инвертор...., моля за инфо!
elektromer

Мнениеот Mateev » 10.12.2007 18:48

Най-малкия трифазен инвертор е на Mastervolt и е 10 киловата (3х3.3).
Аватар
Mateev
Site Admin

Steca имат 9kW 3ph

Мнениеот tester » 13.12.2007 05:44

tester

Мнениеот elektromer » 18.12.2007 15:40

Благодаря на тестер, ще разгледам линка.
А към СТС Солар:
"Най-малкия трифазен инвертор е на Mastervolt и е 10 киловата (3х3.3)."
Дай някакъв линк и инфо за този инвертор. В сайта на мастерволт не можах да го намеря
elektromer

Мнениеот Miro » 18.12.2007 16:12

elektromer написа:Дай някакъв линк и инфо за този инвертор. В сайта на мастерволт не можах да го намеря

Там си е ;) Предполагам този е имал в предвид Матеев.
Miro

Мнениеот Mateev » 18.12.2007 16:29

Точно така. Миро е дал верния линк. В секцията Download има една камара файлове с документация на няколко езика.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали