Рзрешително за поставяне

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Рзрешително за поставяне

Мнениеот varnasolar » 11.12.2008 20:03

Не сме сменяли статута на земята, но консултантите ни, не ни дадоха сигнал, че това ще се признае на 100% от министерството.
Прикачени файлове
rareshitelno_za_postavyane.pdf
(715.28 KiB) 1349 пъти
Аватар
varnasolar

Мнениеот rmajevski » 11.12.2008 20:16

Tova e opisano v sekciq dopustimi razhodi.Vnimavay s konsultantite.Ako tova sa propusnali ....
Pitay gi, kak tochno shte ti smetnat NPV ? I kakva stavka na diskontirane shte priemat
rmajevski

Мнениеот DanielDimov » 11.12.2008 20:18

тоест ще смените статута само на парцела с трафопоста и кабела...

пак е по-добре от колкото да се сменя на всичкото :)
DanielDimov

Мнениеот Вальо Генов » 12.12.2008 01:38

А възможно ли е да се кандидатства за субсидия без регулиран парцел?
И в такъв случай колко идва парцелът с трафопоста - около 1/4 дка може би?
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Mateev » 12.12.2008 10:16

Има опасност някоя бъдеща инстанция да се заяде и да върне целия инвестиционен процес с една година назад. Вече имахме подобен случай в ЗИТА Русе (по друг казус), където с щракване на пръсти ни върнаха 6 месеца назад. И се наложи да регистрираме нова фирма ЗИТА Русе Солар и да започнем от чистата нула.

Моята препоръка е да не се експериментира с изискванията на закона и бездушието на бюрократите, защото обикновено това излиза през носа. Правете го както трябва да бъде, защото рано или късно някой бюрократ ще се заяде за някоя буква в някой член и сте дотам. Освен това в конкретния случай пак има смяна на статут на някаква част от имота и тази смяна пак ще отнеме 6 месеца. Какъв е смисъла тогава да се експериментира?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 12.12.2008 10:52

Някои хора са свикнали да вървят по ръба на ножа.

Разрешаването на строителството е само една крачка в развитието на проекта. Предстои самото строителство. Предстои и приемателна комисия. Да речем, че на местно ниво сте си уредили нещата. Ще е много интересно ако на държавната приемателната комисия се установи, че сте прескочили някоя процедура(недай си боже по ЗОЗЗ). Ще ви върнат в първи клас. Вече има такива централи. Стоят като паметници.

Парите са си ваши. Рискът също.

Все пак успех от мен.
Ivan Buzov

Мнениеот Miro » 12.12.2008 11:40

Това е отказ на ЕОН за присъединяване на обект с разрешително за 6-та категория. Заличил съм личната информация от него, защото го публикувам на страниците на форума без знанието на приятеля, който ми го прати. Тука дори не става дума за поставяне на преместваем обект, а си е чисто разрешение за строеж шеста категория...

Оставяме настрана всичко, което може да се изпише по темата - това, че ЕОН нямат право да определят категорията, това, че наредба 1 за класификация на видовете строежи си противоречи със ЗУТ в тази точка, дефиницията на "електроцентрала" в закона за енергетиката и прочее и прочее... но в крайна сметка ако тръгнем да спорим, ще ни отиде една година в размяна на писма с еон, институции, съд и прочее и в крайна сметка фотоволтаицитесамо ще събират прах на полето. Не казвам, че няма шанс да мине като преместваем обект - просто риска си е голям.
Прикачени файлове
otkaz_eon.zip
Отказ ЕОН
(351.02 KiB) 1094 пъти
Miro

Мнениеот Mateev » 12.12.2008 20:14

Ясно е, че това е част от стратегията на ЕОН за тотален БОЙКОТ НА ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ЦЕНТРАЛИ. Смело мога да кажа, че с ЕВН и ЧЕЗ нямаме подобни проблеми. В същото време проблемите с ЕОН нямат край. Освен това ще добавя и голямото мотане и неспазване на сроковете по НАРЕДБА 6. Натрупали сме голям доказателствен материал и скоро ще направим оплакване по всички възможни инстанции, начело с ДКЕВР, правителството, парламента и разбира се Брюксел.

В момента обаче изчакваме да доприключим една процедура, за да не ни замотат допълнително. Но после със сигурност ще им го върнем тъпкано. Не може така да се подиграват със нас. За какви се мислят? Такъв скандал ще им спретнем, че ще се чудят откъде им е дошло. И ще им изкараме поне една глоба с 5-6 цифри + уволнение на конкретни служители.

В тази връзка ще помоля всеки, които е имал някакви проблеми с ЕОН, да ми изпрати документите и какъвто има друг доказателствен материал, за да можем да направим атаката си още по-силна.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот varnasolar » 13.12.2008 10:24

Разрешителното, което ни издадоха е временно решение, защото искахме да спазим сроковете от преди 2 месеца за да можем да се включим в отварянето на програмата. Сега сме в процес на смяна статута на целия парцел. Въпреки това ЕОН признаха разрешителното за поставяне, поне за сега, и чакаме подписването на договор за присъединяване - освен ако не се забавят още , зашото вече минаха повече от месец от подаване на документите.
Аватар
varnasolar

Мнениеот Vandal » 13.12.2008 11:43

А аз чакам вече трети месец.
Така работят в Е.ОН за съжаление.
Всичко идва от директорите, имена няма да споменавам.
Чудя се дали да си махна снимката от форума, че чат-пат се виждам с тях :D
Миро, това не е отказ бе. Просто искат да се изясни категоризацията.
Което си е пак моткане де.
Аз трябва да ви сканирам да видите какво значи отказ.
Макар че става дума за ВтЕЦ, то си е същото.
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 13.12.2008 16:13

Да, точно не е отказ и то с цел да няма какво да обжалваш. Категоризацията си е изяснена от главния архитект, който е подписал рарешителното, принципно няма какво да се изяснява повече. Никъде в ЗУТ не пише, че ЕОН може да определя категорията на строеж...те дефакто не са заинтересована страна, за разлика от комшиите примерно.

Пропуснах да спомена, че това писмо е от ЕОН Продажби... всъщност то си пише де.... и е СЛЕД КАТО обектът е бил присъединен към ЕОН Мрежи. Разбираш колко е абсурдна ситуацията? Обектът е присъединен към мрежата (половин година мотане) и накрая го връщат в първи клас!

Затова съветвам колегата с разрешителното за поставяне да не си прави експерименти, тъй като 99% е вероятността да си хапе носа от яд после...
Miro

Мнениеот Mateev » 13.12.2008 17:50

Нали затова казвам, че това е една цялостно обмислена стратегия за бойкотиране от страна на ЕОН, която е в ход и която, както виждате, дава резултат. А каква е целта - ами да не се изкупува енергия по-скъпите цени. И както виждате стратегията е успешна. Има поне 10 малки централи (в това число и моята), които отдавна са построени и които вече година и половина не могат да се доберат до заветния договор за изкупуване. Имам чувството, че ЕОН се заяждат с всичко, което можем и което не можем да си представим. Досега не са се заяждали само за цвета на инверторите, но знам ли, може и до това да се стигне.

Междувременно до момента вече съм им подарил над 30 мегаватчаса електроенергия за над 20 000 лева, защото са ми сложили електромер със спирачка и не ще да се върти назад. Какво ще кажете? Хитра стратегия са предприели, нали. Не само че не плащат, ами и получават подаръци. Дано да им излезе през носа. И аз ще се постарая това да стане точно така.

Още един път призовавам - пратете ми информация за подигравките, които ЕОН си прави с вас. Нека всички да се обединим и да се преборим с неговата наглост. Иначе ако всички си подвивате опашката, ще продължите да получавате точно това, което заслужавате - подигравки и унижения.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 14.12.2008 10:57

Роска аз в момента подготвям жалба до ДЕКВР.
Само чакам да ме извикат за подпис за фотоволтаика.
Нали помниш от кога имам виза, а договора още не е готов.
То от комисията ако знаете какви са "профисионалисти".
Вече четири месеца чакам да ми отговорят на едно мое запитване.
Абе мам... им..

Ето ви един отказ от Е.ОН
А по закон нямат право.
Само че те ползват друг трик "изчерпване на мощностите"
Прикачени файлове
E.ON Iskane.JPG
Отказ за пресъединяване от Е.ОН
E.ON Iskane.JPG (77.76 KiB) Прегледано 27666 пъти
Аватар
Vandal

Мнениеот ferdy » 15.12.2008 11:12

Този отказ си е направо джакпот обаче, тъй като сега инвеститорът съвсем спокойно ще си поиска присъединяване от НЕК, а те присъединяват на кило. Но все пак е в разрез с нормативната база.
ferdy

НЕК? Е.ОН?

Мнениеот Вальо Генов » 15.12.2008 15:00

Извинявам се за тъпия въпрос, но защо не може директно да се подаде искане до НЕК, след като при тях е толкова лесно? Понеже, ако всичко се развие както трябва, и аз евентуално ще трябва да се насоча към същото подразделение на Еон. И тогава...
Въпреки че моята заявена мощност ще е в пъти по-малка, но все пак...
Аватар
Вальо Генов

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ