Рзрешително за поставяне

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 15.12.2008 15:07

НЕК са над 5 MW и освен това те искат не трафопостове 20 kV, а подстанции 110 или 220 kV. А там цените за построяване са поне 6 цифрени. :lol:

Освен това дори и да се разберете с НЕК, пак остава проблема с липсата на далекопровод. А направата на нов ще ви отнеме не само много пари, но и няколко години време в узаконяване. За всеки един стълб трябва да искате отстъпено право за строеж от собственика на земята и освен това трябва да се сменя статута на това парченце земя. Отделно дето собствениците на земя ще ви одерат живи, когато поискате от тях отстъпеното право. Имайте в предвид и това, че голяма част от земята в България има по 50 собственици и наследници, част от които са в чужбина. И от всеки един от тях ще трябва да вземете подпис или пълномощно. И въобще ако си нямате никаква работа в следващите 10 години, и нервите ви са като корабни въжета, можете да се опитате да узаконите нов далекопровод.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 15.12.2008 15:36

ferdy написа:Този отказ си е направо джакпот обаче, тъй като сега инвеститорът съвсем спокойно ще си поиска присъединяване от НЕК, а те присъединяват на кило. Но все пак е в разрез с нормативната база.

Освен това което е писал Матеев, като ти тряснат и най-близката точка на пресъединяване 8-10 км. ходи се оправяй.
Аз в момента изготвям искане до НЕК но съм писимист относно цената която трябва да се плати за инфраструктурата.
Аватар
Vandal

Мнениеот ferdy » 15.12.2008 17:41

През годините имаме две присъединявания на мощности от по 2 МВт към подстанции на НЕК, точно поради отказ на ЕРП. Нито сме строили подстанции, нито далекопроводи. Вторият път едвам навихме ЕРП-то да ни откаже. :lol:

Нямам намерения да влизам в полемики, все пак това е единствения начин на инвеститора, на когото ЕРП-то е отказало капацитет, да получи присъединяване и не виждам защо трябва да се плашат хората толкова. Нека опита, пък да видим.
ferdy

Мнениеот Vandal » 15.12.2008 18:22

А би ли споделил колко време чакахте.
При разговора ми с НЕК ми казаха че в София трябвало да подам искането.
При вас така ли е било.
Аватар
Vandal

Мнениеот lz1wvm » 15.12.2008 19:13

Значи в отказа няма никаква конкретика (какво е сечението на далекопровода неговата натовареност а и това което им предлага ВАНДАЛ е разтоварване) и по принцип не знам да има далекопроводи със сечение по малко от 50 квадрата на фаза а те са три така че 2 мегавата спокойно могат да се вържат (според мен технически е възможно)
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот ferdy » 16.12.2008 11:42

Подадохме го в София, чакахме близо 4 месеца докато ни отговорят и нататък беше просто работа по организацията. Основният проблем е в самата подстанция, не в НЕК. Тя ако има капацитет, свободни килии и е близо до централата, няма проблем да се получат нещата в прилични срокове.

Не се притеснявай, Вандал, отиди, подай си искането, поговори с известно количество хора и ще се ориентираш как и кога ще стане.
ferdy

Предишна

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ