Въпрос за инвертори

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 29.12.2008 00:27

Mateev написа:Аз мисля, че даже и това не е вярно. Нощем инвертора няма енергия да запали един диод на лицевия си панел. Също така спира да комуникира по RS-485. Според мене нощем електрониката тотално изключва. И ако въобще нощем има някаква консумация, то е защото в AC частта има LC филтри и през тях тече някакъв ток.

Отвори един инвертор през нощта и премери захранващите напрежения. Публикувай ги тук и ще го коментираме пак.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 31.12.2008 03:42

Те напреженията си стигат до клемите и влизат по платката, но въпроса е какъв ток тече. Ако е 1-2 милиампера, това си е точно капацитивен ток на входния LC филтър. Между другото идеята за нощното отваряне ще я реализирам, само че нека малко се постопли времето. В момента е -10 градуса, а както знаете такова време не е за мъже. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ping » 04.01.2009 23:37

Mateev написа:Те напреженията си стигат до клемите и влизат по платката, но въпроса е какъв ток тече. Ако е 1-2 милиампера, това си е точно капацитивен ток на входния LC филтър. Между другото идеята за нощното отваряне ще я реализирам, само че нека малко се постопли времето. В момента е -10 градуса, а както знаете такова време не е за мъже. :lol:

Според мен колегата имаше предвид да премериш не напреженията на клемите на 220 V, а напреженията вътре - примерно захранване на процесор, или някоя интерфейсна интегрална схема и т.н.

Възможно е да има някаква консумация "стен бай". Все пак ако се иаключат панелите от инвертора - той трябва да остане в "съзнание" нали.... Дали ще изтръгнеш кабела (кабелите) към инвертора, или е нощ и няма слънце, инвертора може да остане в съзнание само ако консумира от 220.

Аз не съм отварял инвертор нощно време, но съм откачал панелите от инветор, той остава в съзнание и конумира 2,5 Вата - това беше Фрониус IG 40
ping

уточнение

Мнениеот ping » 04.01.2009 23:43

ping написа:... Дали ще изтръгнеш кабела (кабелите) към инвертора...

Разбира се става дума за DC кабелите, ако му ги изтръгнем всичките ....едва ли ще може да консумира :)
ping

Мнениеот Mateev » 05.01.2009 13:55

SMA инверторите твърдо "умират", когато се извадят всички DC кабели. За FRONIUS не знам.

За SMA знам, че имат стендбаий режин, но това е при включени DC кабели. А без кабели и нощем инверторите направо "умират". По параметри им дават нощна консумация <0.25W и поради тази причина смятам, че това са просто капацитивни токове. Иначе ако инвертора оставаше "жив", то той първо трябваше да захрани поне платката за RS485 коминикация, която едва ли гълта повече от няколко милиампера ток. Но това не се случва. Когато настъпи нощ инверторите просто "изчезват" и WEB Box-а комуникура само със Sensor Box-a.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Solarex » 07.01.2009 13:03

Като четох дискусията Матеев спомена за мерене на високата страна на трансформатор СрН. Централи, при които наличието на трансформатор (над 100 киловата) е задължително енергото монтира електромер на граница на имота. Можем ли да изберем на страна НН или ВН напрежение да става меренето.
Solarex

Мнениеот malchev » 07.01.2009 14:46

Ако трафото си е ваше, меренето задължително е на СрН. Ако го пробутате на енергото, може и да се спогодите за мерене на НН.
malchev

Мнениеот ping » 08.01.2009 01:39

като един единствен потребител на услугите на това трафо няма начин да го пробутате..., освен втория начин. Но едва ли вече могат да стават тези неща. Все пак малко след приватизациите някои неща по втория начин започнаха да стават по-трудно, ..., но сигурно пък други стават по втория начин пък по-лесно...:)
ping

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали