Питане за СТС метеостанцията

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Питане за СТС метеостанцията

Мнениеот Exhemus » 18.01.2009 19:10

На ежедневните графики за сл.радиация се забелязват постоянни гърбици.
Да не би това да са засенчвания от баири?
Exhemus

Мнениеот Mateev » 18.01.2009 19:29

Точно така. В хубавите и слънчеви дни графиката трябва да прилича на синосуида. Дефакто това, което е отхапано отпред и отзад, са засенчвания. А когато деня е накъдрен, това са облаци.

От време на време има и положителни пикове с радиация, по-голяма от нормалното. Това се дължи на атмосферни процеси (обикновено след дъжд), когато атмосферата е "измита" от всякакви прашинки и примеси. В такива ситуации могат да се наблюдават радиации до 1250 kW/m2.

И последно - два-три пъти МТО станцията ми е засичала невероятен феномен: Радиацията е нормална, а UV индекса скача с 30-40%. Мисля че това се дължи на микропробиви на озона (миниатюрни озонови дупки) над нашата страна. Звучи невероятно, но е факт, че явлението е засечено и документирано. Това обаче ми навява известно безпокойство. Явлението обикновенно трае по половин-един час, но това е достатъчно, за да изгориш жестоко, ако в този момент си на плажа. Да не говорим за голямата вероятност за поява на ракови образувания по кожата.

Дефакто аз вече имам доказателство, че озоновия слой е силно изтънял и че от време на време настъпват малки локални пробиви. И нищо чудно до няколко години учените официално да обявят, че вече е опасно човек да се разхожда незащитен под слънцето.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Свободни теми и дискусии