100 % Кредитиране за ВЕИ

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

100 % Кредитиране за ВЕИ

Мнениеот g_shutov » 05.02.2009 13:25

Моята фирма съвместно с американски и близкоизточни инвестиционни фондове осигурява кредитиране за ВЕИ до 100 % заради класификацията на инвестициите в България за ВЕИ като безрискови. Лихвените проценти са от 8,6% до 9,1 % , но скоро ще бъдат редуцирани специално за ВЕИ.
Вода, въздух, земя и слънце - ето това ме храни :)
g_shutov

Мнениеот terazini » 05.02.2009 13:36

Това звучи добре. Бихте ли дали малко по-подробна информация. Относно максимален размер, какво обезпечение изисквате и това дали кредитирате и нови фирми.
terazini

Мнениеот g_shutov » 05.02.2009 14:13

terazini написа:Това звучи добре. Бихте ли дали малко по-подробна информация. Относно максимален размер, какво обезпечение изисквате и това дали кредитирате и нови фирми.
Ще публикувам цялата информация до няколко дни и ще приложа документи и примерни таблици за суми, вид проекти и тн. Ограничение в сумата няма понеже вече е одобрен проекта на известен бивш Столичен общинар и мои приятел (не цитирам име за момента) за кредит от 15 милиона евро за ФЕЦ. Естествено че се иска обезпечение - но има доста начини за подпомагане на ентусиасти без пукната стотинка и големи мечти по друга програма отново за ВЕИ до 300 000 евро с минимално обезпечение и презастраховане на проекта в австрииска презастрахователна компания. Общо взето има светлина в тунела и за ВЕИ в България има мноого голямо бъдеще и ще съм на разположение на всеки един, който иска да осъществи проекта си. Специални благодарности искам да изкажа на г-н Матеев за форума и възможността да се запознавам с нови хора споделящи моите интереси !
g_shutov

Мнениеот Dimitar Andreev » 05.02.2009 14:24

Здравейте г-н Шутов, дайте координати на личния мейл или на dimitarandreew@mail.bg.,интересувам се живо от това нещо. :D
Dimitar Andreev

Мнениеот petyostoev » 05.02.2009 14:28

Това е много добре.След като имате подробности аз специално ще ги разгледам внимателно.И може да се възполвам от подходящо финансиране.А сигурно и доста от хората , които четат форума ще се възползват.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 05.02.2009 14:32

Дайте повече информация на страниците на форума. Няма нужда от лични съобщения. Аз също се интересувам от кредитиране с ниски проценти. Предполагам че от това се интересува и всеки един посетител на форума.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот g_shutov » 05.02.2009 15:17

Както казах в последното си публикуване цялата информация ще бъде публикувана в тази страница до няколко дни - относно условия и изисквания. Това финансиране не е балон и прах в очите, а реална стабилна група от инвеститори, който искат да спасят парите си от инфлацията цялата сума определена за отпускане е доста голяма от порядъка на 1 милиард евро. Това кредитиране ще бъде възможно през мен Георги Шутов и колегата ми който днес се регистрира в форума - Владимир Станев. Комисионна за съдействието за кредит НЯМА и това не е нашата цел. Изчакайте няколко дни и ще публикувам всичко необходимо във форума и единствено в него (по моя преценка). Просто съм прекалено зает за момента и имам пътуване до гр. Габрово по работа. Г-н Матеев възможно е да се видим там.
g_shutov

Мнениеот petyostoev » 05.02.2009 16:01

Благодарим предварително г-н Шутов.
petyostoev

Мнениеот Vandal » 05.02.2009 19:05

То ако ходите до Габрово, и ако е неделя,
да вземем да си спретнем в двора на Матеев
(ако е съгласен) един мини семинар :)
Без и това Габрово е в средата на България, така че
ще е удобно за всички редовни участници във форума.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 05.02.2009 19:31

Това със семинара в моя двор съм си го мислил и аз. Двора е голям и можем да си направим даже и сватба. Нека само времето се постопли и като нищо ще започнем да се събираме поне веднъж месечно през почивните дни.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Вальо Генов » 05.02.2009 23:57

Приветствия и от мен, г-н Шутов. Наистина е страхотна новина за всички заинтересовани съмишленици. :D С нетърпение очаквам подробностите.
И това със събиранията в почивните дни е супер идея. Въпреки че съм почти до морето, ще е супер да мога да се срещна с хората от форума, а и не само. :lol:
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Miro » 06.02.2009 01:04

Mateev написа:Това със семинара в моя двор съм си го мислил и аз. Двора е голям и можем да си направим даже и сватба. Нека само времето се постопли и като нищо ще започнем да се събираме поне веднъж месечно през почивните дни.

Значи викам да донеса пържоли... :lol:
Miro

Мнениеот EOS Technologies » 06.02.2009 03:01

Ако приемем, че една ФЕЦ с мощност от 45kWp струва около 170.000^ и финансирането е с 2% собствен капитал и 98% привлечен. При лихви от 8,5% годишно излиза следната сметка (приблизително пресметнато за 20-годишен период):

приходи 386.000^
разходи 364.000^

печалба: 22.000^

Рендит на собствения капитал (3.400^): 20% год. (Супер!!!)

Проблемът е, че до около 8-та година се натрупват загуби (заради скъпия привлечен ресурс) от около 56.000^. Чак след това започва да се пълни сметката на инвеститора. Дано да се намерят инвеститори, които биха могли да покриват загубите със средства от някъде другаде... Да не говорим за факта, че въобще не ми се вярва, който и да е фонд от където и да е, да отпусне кредит на Български жител само при 2% собствено участие. Но, да речем, че може...

Цената на kWp-инсталирана мощност в горния пример е 3.770^. Ако тя може да падне на 3.140^, тогава лихвите от 8,5% са поносими. До 7-мата година ще трябва да се внесат отвън около 32.000^. От там нататък се събират парички в сметката, като кумулираната печалбата в 20 г. става около 95.000^. Това отговаря на 95% рендит годишно върху 3.400^ собствен капитал.

Идеалният и реалистичен вариант е: 3.600^/kWp при 5% лихви.

Фондовете от Америка би трябвало да знаят, че рентабилността на една ФЕЦ в България се движи между 8% и 11%. Така, че ливиридж ефект при лихви от 9% аз не виждам. Но, да се надяваме, че лихвите по тези програми могат да стигнат до около 5,х%.
EOS Technologies

Мнениеот Вальо Генов » 06.02.2009 11:12

g_shutov написа:Ще публикувам цялата информация до няколко дни и ще приложа документи и примерни таблици за суми, вид проекти и тн. Ограничение в сумата няма понеже вече е одобрен проекта на известен бивш Столичен общинар и мои приятел (не цитирам име за момента) за кредит от 15 милиона евро за ФЕЦ. Естествено че се иска обезпечение - но има доста начини за подпомагане на ентусиасти без пукната стотинка и големи мечти по друга програма отново за ВЕИ до 300 000 евро с минимално обезпечение и презастраховане на проекта в австрииска презастрахователна компания. Общо взето има светлина в тунела и за ВЕИ в България има мноого голямо бъдеще и ще съм на разположение на всеки един, който иска да осъществи проекта си. Специални благодарности искам да изкажа на г-н Матеев за форума и възможността да се запознавам с нови хора споделящи моите интереси !

Г-н Шутов, каква е възможността вашите кредити да се комбинират с безвъзмездната помощ по програмите на ЕС? Възможно ли е субсидиране плюс кредит от вас?
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Vandal » 06.02.2009 12:05

В мерките никъде не е писано, че трябва задължително да теглиш кредит от банка.
От къде се финансира проекта, не е тяхна работа.
Те те подпомагат с 70% и това е.
Така че не виждам какъв е проблема да се кандидатства по мярка 312.
Представи си че имаш 300 000^ собствени пари.
Инвестираш във ФЕЦ и кандидатсваш за субсидия.
И какво, ще ти кажат че не си теглил кредит, и няма да ти ги дадът ли!
Аватар
Vandal

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ