Слънчево-енергийният одит е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

...

Мнениеот Gio » 21.12.2008 09:12

...благодаря Ви за отговора! Ще се възползвам от Коледната му цена... Софтуера "върви" с основния пакет, надявам се...
Аватар
Gio

Мнениеот DanielDimov » 21.12.2008 12:33

ами и аз същото казах - трябва да се ползват кредити - другото е неразумно

по въпроса за обезпеченията - има фондове които помагат при финансиране на еднотипни проекти. фонда преценява качествата на проекта и обезпечава много проекти наведнъж с много по-малко обезпечение от колкото би било необходимо за всичките проекти сумарно. естествено това се прави за да имат повече работа точно определени банки, консултанти и доставчици на оборудване.
DanielDimov

Мнениеот petyostoev » 21.12.2008 18:06

Ако си намерил пътечка към тези фондове,можеш да споделиш.Никой от нас,дето споделяме мнения във форума няма да има нищо напротив да ползва такова финансиране.Даже ще сме ти благодарни и ще почерпим.
petyostoev

...

Мнениеот Gio » 12.02.2009 18:03

...господин Матеев, искрено Ви благодаря за информацията - уредът е вече в ръцете ми - наистина е една много добра вещ. Благодаря!
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Kovex » 13.02.2009 18:12

Слънчево - енергиен одит става....., но това да си е преценка на самия инвеститор.
Задължителен слънчево - енергиен одит е цинично и антипазарно за всеки инвеститор.
Когато си инвестирам някъде парите, то винаги се залага определен процент риск.
В конкретния случай той съществува, както във климатичните условия в бъдеще време, така и в конкретните технически параметри на панелите и другите елементи. Т.е ако одита ми гарантира 4-6 % отклонение спрямо реалното енергопроизводство, то инвеститора обикновено отива до 10%. Е .. при това положение нужен ли е одит изобщо.
Просто нов механизъм за отклоняване на средства и печалба на паразитни структури.
В същото време някъде да се говори за гарантиран слънчев резултат при одита ????
Аз съм готов да платя някаква сума него при условие, че ако няма съответствие в дадени граници, одитчията да носи отговорност и връща както пари, така и пропуснати ползи.
Във всеки случай нормативната уредба по възобновяемите енергийни източници ще търпи сериозни промени.
Идват и избори а в условията на криза, когато всеки инвеститор ще смята Н-пъти преди да даде и лев, сегашните нормативни документи облагодетелствуващи определени лобита ще влязат в сериозно противоречие с реалността. Е поне така се надявам !
Да има централи, а не папки с одити и похарчени пари за нереализирани проекти !
Kovex

...

Мнениеот Gio » 13.02.2009 18:40

...съгласен съм с Вас. Има доста такива централи вече... Всеки инвеститор да си решава като как ще си вложи париците. Дали ще направи един истински одит, направен от сертифициран одитор, а не по "copy-paste" системата... Или просто ще постави модулите някъде, някакси и ще очаква някаква скорост на въртене от електромера... Възможността за избор е хубава опция...
Аватар
Gio

...

Мнениеот Gio » 13.02.2009 20:25

...в такъв случай не желаете одит - добре - инвестирайте и си играйте на сляпа баба с бизнеса - желая Ви искрено успех. Когато се прави одита клиентът си участва и вижда на какво се базират прогнозите за наличния ресурс. Забележете - не казвам, че така нареченият одит трябва да е задължителен. Тази процедура би трябвало да се прави по желание на клиента. Доколкото знам, може да се направи централа без да е необходим одит. Но инвеститорът от Германия идва и го иска от мен - аз трябва да го направя щом той го иска... А каква е причината - причината е в това, че този човек се интересува от капиталовложението си. За да направя своята централа, аз си закупих добра и съвременна техника, защото ми пука за вложението...да, така е...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 13.02.2009 23:15

Това със задължителния одит за общините наистина е малко пресилено. Не би трябвало държавата да се меси в това. Но помислете си - банките също искат одит. А те са частни и нямат нищо общо с държавата. Западните инвеститори също го искат. Така че ползата от одита е очевидна. Единственото излишно нещо е, че наредбата ни задължава да пишем една камара общи приказки (някъде към 60-70 листа), вместо да се ограничим с точна и конкретна информация, която би се побрала на 10-15 листа.

Нека за момент да приемем, че държавата не ни задължаваше да правим одита. Тогава какво щяхме да икономисаме:

1. Пак щеше да е задължително посещението на място и извършване на замервания. Инвеститора в 99% от случаите не е наясно със собствените си засенчвания от хоризонта и от близките засенчващи обекти.
2. Пак инвеститора щеше да има хиляди въпроси, свързани с конкретни цифри, които ние не можем да си ги изсмучем от пръстите.
3. Пак щеше да се налага да вадим радиация от МЕТЕОНОРМ и да правим проекти с PVSYST.
4. Пак щеше да се налага да разработваме десетки варианти, за да намерим оптимума на соларните параметри и да предложим решение, което изстисква максимума от конкретните дадености.
5. Пак щяхме да имаме една или повече 5-6 часови срещи с инвеститора, за да допрецизираме всеки всеки един детаил и всеки един аспект от бъдещата централа.
6. Пак щеше да се налага всичко това да се рисува в 3D Schading сцени, за да може да определим електропроизводството колкото се може по-точно.
7. Пак щеше да се налага да разработваме подробни финансово-икономически обосновки в десетки екселски таблици, за да може най-накрая инвеститора да получи цифри, на които да се доверява.
8. Пак щеше да се налага да разработваме десетки финансови варианти с различни прогнозни стойности на цената на модулите, лихвения процент, нивото на разходите, промяна в изкупната цена и поне още 10 неизвестни. И пак щяхме да тъсим песимистични, реалистични и оптимистични варианти.
9. И най-накрая - когато инвеститора опре дo кредит, пак щеше да иска всички тези десетки таблици и графики да ги оформим в докладче, иначе сбогом кредит.

Та не разбрах какво икономисваме, ако я нямаше наредбата?

Между другото в наредбата не е казано кой може да прави одит. Следователно никой не пречи на тези, които критикуват, да се захванат и да си направят одита сами. Самото измисляне на текстовете и на съдържанието на мене ми отне 9 месеца. Но като гледам постингите, вероятно има и гении, които ще го направят за по-малко време. Ами пожелавам им успех. И когато го завършат (ако го завършат) да видим дали ще го продават по два за лев или ще поискат по-висока цена и от мене.

ПС: Между другото до момента повече от 50 човека са получили одит от мене и всичките без изключение са доволни. Чак ме е срам да кажа колко много похвали съм получил по мейл и по телефона. И нито един не каза, че е хвърлил парите си на вятъра.
Последна промяна Mateev на 13.02.2009 23:36, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 13.02.2009 23:24

trader написа:именно пари на вятъра....щом е пожелателно и е само колко да си сфери инвеститора часовника....хехехе дано да има такива хора с излишни средства по това направление :)

Само който никога през живота си не е започвал никакъв бизнес, само той може да приказва такива небивалици. Истинските бизнесмени много добре знаят цената на информацията. През живота си съм започвал десетки бизнеси и всеки един път, без изключение, ми се е налагало капка по капка да събирам нужната ми информация. И всеки път съм губил месеци време и една камара пари като работно време, командировки и т.н. И като си помисля, всеки един път съм харчил много повече пари, за да събера някаква що-годе вярна и точна информация за бъдещия бизнес. И ако е имало кой да ми го поднесе всичко това на тепсия, с радост бих му дал далеч по-голяма сума.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Gio » 13.02.2009 23:33

...отново благодаря за подкрепата, господин Матеев - не ми е трудно обаче да убедя сериозните си клиенти в ползата от "погледа" върху хоризонта наоколо... Между другото един от клиентите ми трябваше да отреже четири тополи заради сутрешно засенчване и писмено ме уведоми, че е засял на друго място дванадесет фиданки... Иска ми се да има повече такива хора някак си...
Аватар
Gio

Re: Одит реалност или излишен разход...

Мнениеот Mateev » 13.02.2009 23:33

trader написа:....КАКВО ЗНАЧИ СЕРТИФИЦИРАН ОДИТОР???.... :) да разбирам,че ще ми гаратира това което е написано в доклада..??? Те такъв търся аз та да е залегнато в договора... и дупе да му е яко ако нестане това което е описано в одита!! :) А да вида на кой му стиска да ми направи одит!!Още сега за мераклиите казвам че ги чака "ЗАПИСНА ЗАПОВЕД" за да си опичат акъла !!!!!Чакам предложения ако стиска на някой(може и на лични).

Какво означава някой да гарантира бъдещето? Та това и господ не го може. В одита се прави една много точна прогноза, базирана на сложен математически апарат и дългогодишни измервания в миналото. И това е максимума, който може да се постигне. И трябва да се има в предвид, че прогнозите при соларните централи са много по-точни от прогнозите за който и да било друг бизнес.

Ако слушаме trader, не трябва да започваме абсолютно никакъв бизнес, защото няма кой да ни гарантира неговия успех. И щяхме да си ходим пеша голи, боси и гладни и да се мъчим с лък и стрела да убием някое врабче за вечеря. Добре че такива хора като trader са малко, иначе още щяхме да сме в първобитно-общинния строй.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 13.02.2009 23:46

...не е вярно, господин trader. Само днес съм имал срещи с представители на три банки, с две от които ще работя. Много е лесно да седнем и се оплакваме, да псуваме и пак да сме си седнали - пари има, определени са за харчене и ако ние не ги похарчим, просто няма да сме добри "traders"...
Аватар
Gio

Мнениеот Gio » 13.02.2009 23:54

...8% лихва и 3 год. гратисен как са ? За мен са устройващи...
Аватар
Gio

...

Мнениеот Gio » 13.02.2009 23:55

...освен това има и японски фондове...
Аватар
Gio

Мнениеот Kovex » 14.02.2009 00:01

Г-н Матеев,
Вече на няколко срещи, конференции и т.н се промъква /даже налага/ понятието "ГАРАНТИРАН СЛЪНЧЕВ РЕЗУЛТАТ"
Идва от Европа и започва да чука !
С основание, защото все пак клиента иска не само да му се каже, че пести или че произвежда енергия. Иска конкретни числа.
В това направление, би следвало проектанта, одитор, изпълнител да даде някакви поне минимални годишни нива на добив, за които да поеме отговорност вкл. и неустойка ако не ги достигне.
В този аспект, одита е по - важен за проектанта и изпълнителя, отколкото за инвеститора !!!
Вие поемате ли отговорност за гарантиран минимален годишен добив ???
Kovex

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия