Някой да има идеи за този вид ВЕИ

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Някой да има идеи за този вид ВЕИ

Мнениеот mackata » 22.02.2009 12:14

http://www.newenergycorp.ca/index.htm
Прати ми го един приятел от Канада.
Били много разпространени там.
Дали нашето море има скорост на вълните 3 метра в секунда.
Някой, ако има виждане по въпроса моля да го сподели.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот DanielDimov » 22.02.2009 13:28

морската вода е около 800 пъти по-плътна от въздуха - това означава че кинетичната и енергия е 800 пъти повече от тази на въздуха...

едно време имаше много разработки и експерименти за извличане на енергия от морските вълни... японците бяха най-напред във всичко това, но тогава се отказаха от по нататъшно придвижване на технологията заради краткия живот на съоръженията.

енергията на морските вълни е в същността си натрупана ветрова енергия върху голяма морска/океанска площ.

сега в момента се работи основно върху генератори използващи приливни води - тази енергия в същността си е енергията на привличането на водата от луната. използва се по два начина:

1. витлата приличат много на тези които са за вятър и се слагат в стеснения на затворени заливи където има голяма разлика между прилива и отлива. когато нивото се покачва или понижава огромни количества вода навлизат или излизат от залива през стеснението и потока върти витлото. най-подходящите за този вид генератори места са фиордите на Норвегия, заливите на Шотландия и Канада

2. витлата приличат много на тези които се използват при водните електроцентрали и се монтират в стените на специално излети от бетон заграждения. когато има прилив или отлив водата нахлува или се оттича от загражденията и при движението си върти генераторите. най-подходящите за този вид генератори са плитките крайбрежни води на Холандия, Дания и Франция

в България нито един от двата вида не е приложим по простата причина че в Черно Море няма приливи
DanielDimov

Мнениеот mackata » 22.02.2009 15:21

Мислех, че вълните се движат и движението им създава кинетична енергия някаква си.
Така или иначе съм им пратил запитване дали е наложително да има приливи и отливи за инсталирането на такава хидро....еди си каква си система.
Преполагам, че ще кажат дали става за Черно море.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот DanielDimov » 22.02.2009 15:48

това за което си дал линк е приложимо за морски течения (включително и приливните)... теченията в Черно Море са много бавни и не са обособени в тясна зона
DanielDimov

Мнениеот mackata » 22.02.2009 19:07

Пак питам, явно аз не мога да разбера нещо.
Вълните в Черно море не създават ли течение при движението си ?
Аз мисля че да.
Тези течения ако със със скорост 3 метра в секунда ще въртят перките на турбината.
Има ли с какво да се измери скороста на вълните в Бургас ?
Последна промяна mackata на 22.02.2009 23:10, променена общо 1 път
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Lupus » 22.02.2009 22:39

mackata написа:Пак питам, явно аз не мога да разбера нещо.
Вълните в Черно море не създават ли течение при движението си ?
Аз мисля че да.
Тези течения ако със със скорост 3 метра в секунда ще въртят перките на турбината.
Има ли с какво да се измери скоростана вълните в Бургас ?

Да, ама не! Вълните не създават течения. Ти поне като бургазлия трябва да го знаеш.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот mackata » 22.02.2009 23:17

Абе stream е течение, ама не пише, че е иде реч само за приливни и отливни вълни.
Вълните не създават течение, ама все си мисля, че създават движение, а на тази турбинка и трябва точно това.
Ще изчакам да видим какво ще кажат от фабриката.
Трябва да са наясно като съм им казал Черно море дали може да се пусне такъв вид инсталация.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот DanielDimov » 23.02.2009 00:57

движението на водата във вълните е кръгообразно. в малко море като нашето много рядко се образуват големи вълни.
DanielDimov

Мнениеот mackata » 24.02.2009 22:00

Защо трябва да е силно ?
Какво значение има какво образно е движението на вълните.
Има ли движение с 3 метра в секунда произвеждаме ток.
Хората са го написали.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Lupus » 24.02.2009 22:20

mackata написа:Защо трябва да е силно ?
Какво значение има какво образно е движението на вълните.
Има ли движение с 3 метра в секунда произвеждаме ток.
Хората са го написали.

Ами защото ако проблема за преобразуването на енергията на вълните в електрически ток имаше ефективно решение, ония там, дето граничат с океаните отдавна да са го направили. Ама не би! (поне до сега). И за какви "3 метра в секунда" става дума?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 25.02.2009 22:51

mackata на снимката не се вижда на къде ще се завъртят лопатките(наляво или обратно) и ако движението е двупосочно,то там се губи доста енергия и КПД-то намаля.Щото не се върти в една посока за да натрупа потенциална енергия,а един път завърта след това спира(губи от потенциалната си енергия) и пак обратно.Това не е ефективно да не говорим и за морската корозия.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот malchev » 26.02.2009 01:43

Аз прочетох оскъдната информация и стигнах до следните изводи:

1. Турбината се върти само в една посока, независимо от посоката на течението.
2. Турбиние са потопяеми на около 3-4 м. (ротора е 1.7м. висок) и дават макс. добив при течения от 3м/сек. (при 2.5м/сек. работят на 50%), в който случай се въртят с 30-40 мин-1.
3. Удачни са за инсталиране във водни канали (фиксирани) и в реки (на платформа). За използване на приливи/отливи се правят или използват естествени канали в морето/океана, осигуряващи горните параметри на водния поток.
4. За използване само на морските вълни - най-малката височина на водния поток е 1.4м. (т.е. ротора на е изцяло потопен). Ако има такива вълни, то може и да стане номера, обаче тогава морето е доста бурно!!!
malchev

Мнениеот gogo_mastera » 26.02.2009 12:29

Еи тука са обяснени повечето такива видове турбини http://www.hydrovolts.com/Refs/Verdant% ... report.pdf
Те се водят "low flow turbines" демек турбини за течения с ниска скорост.Много често ги поставят в реки.
Но не се ли отклоняваме от темата все пак това е форум за соларните технологии.
gogo_mastera

Мнениеот mackata » 26.02.2009 13:33

За това е и в този раздел.
:lol:
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот bgcanib » 13.03.2009 05:26

По повод тези турбини не съм убеден, че са чак толкова популярни в Канада и господата malchev и Daniel Dimov са прави. Това е на принципа на Darrieus wind turbine (http://en.wikipedia.org/wiki/Darrieus_wind_turbine) и турбината се върти само в една посока, независимо от посоката на течението. За което обаче трябва течение. В Черно море не съм чул да има такива. Също е вярно, че вълните не създават течение. Stream означава течение, но се използва и за речно течение, което в случая е по-използваемо за този тип турбини.
Преобразуването на морските вълни в електричество отдавна се прави и то не е тайна, но не се използва много. Отдавна съм го мислил и ако някой се интересува ще му развия теорията си. Иначе mackata е прав - има ли движение (с 3 метра в секунда :D ) - произвеждаме ток.
bgcanib

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии