вакуумен колектор

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 04.03.2009 20:00

Е, все пак през лятото добавят по 1-2 градуса към басейна. А сега ми се е загнездила идеята за голям топлинен акумулатор, който да държи енергията чак до зимата. Тогава слънчевите колектори могат да се окажат безценни.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 05.03.2009 11:44

Има начини за съхраняване на топлина посредтством химически топлинен акумулатор, където загубите са минимални или дори нулеви. Става дума за обратими химически реакции (в повечето случаи при , при които в едната посока се отделя топлина, а в другата се поглъща.. в повечето случаи става дума за соли, при разтварянето на които се отделя топлина, а при кристализацията им се поглъща. За съжаление не съм видял още комерсиално достъпен вариант.

Хубавото в случая е, че топлината се съхранява при нулеви загуби и спокойно може да се използва през зимата или дори да се пренася на далечни разстояния.
Miro

Мнениеот Mateev » 05.03.2009 11:53

Трябва да е нещо евтино. Цялото съоръжение трябва да е конкурентно на съществуващите топлофикации. В главата ми се върти идеята за отопление на цели градове. Представи си някаква естествена долина с обем 2-3 кубически километра. Спокойно топлоизолираме склоновете и дъното и след това я пълним със вода. Може временно да вкараме някоя река например или пък да разчитаме на валежите. Когато се напълни, правим плуваща синтетична топлоизолация на повърхността и ето ти готов топлинен акумулатор, който ще побере енергията на цяла София. После започваме да го топлим с няколко квадратни километра колектори. Междувременно ако плуващата топлоизолация е прозрачна, то тогава и самият резервоар ще е един огромен топлинен колектор.

Та такива идеи ми се въртят в главата. И като цяло те са съвсем реалистични и напълно реализуеми. В момента се чудя как да ги пробвам в по-малък мащаб. И това лято със сигурност ще направя нещо по въпроса, но още не съм решил какво да е то.

При всички случаи топлинния акумулатор трябва да е със вода просто защото не се сещам за друг евтин материал, с който да го напълня лесно и бързо. Идеята с неизолиран топлинен акумулатор в земята не ми харесва. Предпочитам да е по-скъп, но да е добре изолиран.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 05.03.2009 12:44

Твърде мащабно ми идва това... и централизирано. Според мен индивидуалните решения са по-добри - за една къща, една кооперация... Там където можеш да сведеш топлинните загуби до минимум и да съхраняваш топлина на малки порции. Вярно, тогава монополиста губи, но пък не се разхищава енергия по десетки километри топло- и електропроводи. Идеята за "zero energy house" ми е някакси най-близка до сърцето.
Miro

Мнениеот DanielDimov » 05.03.2009 13:04

Мен най- ме кефи идеята за малко по-големи сгради с централизирано отопление. Сгради от типа на кооперациите, които пак си имат различни собственици, но си имат много добре регламентиран вътрешен ред и правила - имат си общи разходи които се поемат пропорционално от всички според броя хора и според времето през което живеят в сградата. Общите разходи ще са за отоплението на цялата сграда, осветление и поддръжка на общите части и други подобни. Идеята е че когато една голяма сграда е хубаво изолирана още при създаването си тя ще има нужда от много малко енергия за която трябва да плащат всички заедно. За тази цел се монтира една голяма термопомпа (земно свързана) и тя прави всичко. Може да са две за да може ако едната има нужда от ремонт или профилактика работата да се поеме от другата макар и да и идва в повече.
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 05.03.2009 13:13

Един-два допълнителни етажа на кооперацията под земята могат да осигурят достатъчно обем за този топлинен акумулатор.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 05.03.2009 13:41

според мен въобще не ти трябва да правиш акумулатор - самата почва е акумулатор, подземните води са акумулатор - акумулатор с нискотемпературна енергия, който е толкова голям че не можеш да го изчерпиш никога!

термопомпите непрекъснато се усъвършенстват и дават все по-добри COP, разработват се нови компресори за нови хладилни агенти и цените на съществуващите непрекъснато падат... изобщо за климат като нашия аз не виждам по-добър източник на енергия от земята.
DanielDimov

Мнениеот Георги Цолов » 06.03.2009 00:13

Вече имаме няколко кооперации в София с ТЕРМОПОМПА и с топломер за всяко жилище. Хората са доволни щото знает правилото не плащаш за месеца и ти врътват кранчето
По топломерите си делят парите от електромера на термопомпата.

относно СОРа
и този е добър. за сега няма друг. В бъдещето може и да измислят но всичко и свързано с цената на инвестицията. Сега тя е за 100 кв жилище 4000лв с монтажа плюс отделно сондаж или серпентина още 1500- 2000лв
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот highsky » 06.03.2009 17:04

Голям мащаб и размах г-н Матеев! Моите мисли ме отведоха до тук: след като мислите за огромен топлинен акумулатор следва и предвиждането на инфрастуктура за развод на енергията;Добре ,но като се замислим слънцето грее постоянно и ако си представим за момент че можем във всеки момент да имаме фотоволтаици които са огряти и съществува вече електропреносната мрежа, тогава въпроса се свежда до това- възможно ли е чрез фотоволтаици поставени в пояс около планетата/тук няма да усложняваме задачата с геостационарни централи/ да се задоволи едно енергийно потребление отговарящо на днешното световно?За какво да складираме като източника е постоянен? Просто това което прави топлинния акумулатор- трансфер на топлина през сезоните да се поеме от фотоволтаици с двойно преоразмеряване за да прехвърлят енергия от осветената част на планетата към неосветената?...А да си оставим по един колектор само за водата...Опс ама първо трябва да станем собственици на оптималния пояс по който да разположим фотоволтаиците...Национализираме всички действащи фотоволтаици и ги нареждаме по тоя пояс.Всяка държава е акционер в фирмата ни пропорционално на монтираните колектори.
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Мнениеот Mateev » 07.03.2009 00:12

Една глобална фотоволтаична централа в космоса лесно би решила всички енергийни проблеми на човечеството. Но тука има 2 проблема:

1. Как енергията ще се прехвърля на земята (лазери, микровълни или нещо друго). Имате ли си на представа един мощен енергиен лъч какво тотално унищожение може да нанесе поради някаква дребна компютърна грешка например?

2. Такъв един голям енергиен обект ще бъде идеална мишена за терористите (бича на 21 век). И един единствен успешен атентат може да ни върне в средновековието.

За съжаление отчитайки даденостите на епохата, в която живеем (добри или лоши), единствения разумен подход за решаване на енергийните проблеми на бъдещето е ТОТАЛНАТА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. Тоест един милиард малки централки от по 10-20 киловата, свързани с световен енергиен пръстен. Във всеки един момент от време все някъде по земното кълбо ще има слънце в изобилие. Досега не съм чувал за буря или облачно време, което едновременно да обхване цялата планета. По скоро проблем биха били далекопроводите. За да функционира един такъв енергиен пръстен (даже мрежа), би трябвало кабелите да работят на 5-10 милиона волта и през тях да тече ток от по 100-200 хиляди ампера. Цифрите са впечатляващи, но това не означава, че не могат да бъдат постигнати със съвременните технологии.

Има и още една лесна идея за преносител на огромни количества енергия - съществуващите газопроводи да бъдат направени на водородопроводи (по тях да тече течен водород). Всяка една PV инсталация по света може директно да произвежда водород и да го инжектира под налягане в глобалните водородопроводи. Даже ще е по-лесно от сега. Няма да има нижда от инвертори. Процеса за получаване на водород е с много висок КПД.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 07.03.2009 00:29

Целия проблем е в това, че човечеството в трябва в много кратки срокове да напусне една ера (ерата на изкопаемите горива) и да навлезе в друга. Проблема обаче е в това, че все още не знаем в новата ера кой ще бъде лидиращия източник на енергия. Основни кандидати са слънцето, вятъра и водорода. Има и една камара по-дребни кандидати, но те нямат необходимия потенциал. Така че в момента е нещо като предизборна борба. На опашката са се наредили стотици партии (ВЕИ източници и технологии) и всяка една от тях се бие в гърдите и обещава светло бъдеще. Но коя точно ще победи на изборите все още не се знае. Нещо повече. Социологическите изследвания са тотално объркани и не са в състояние да ни дадат верни и точни предизборни прогнози. Въпреки това изборите наближават и те трябва да бъдат проведени в следващите 10-15 години. И за наша най-голяма радост или съжаление на нашето поколение се пада честа да направи тези избори и с това да предопредели съдбата на човечеството стотици години напред. И тази съдба може да бъде както небивал разцвет, така и връщане в средновековието. За съжаление Българските управници в момента усилено работят за реализиране на втория вариант.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 07.03.2009 12:55

"Всяка една PV инсталация по света може директно да произвежда водород "
Извинете ме г-н Матеев за моето незнание,но може ли малко подробности,как става това.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 07.03.2009 13:24

Посредством електрически ток водата се разлага на водород и кислород. За процеса е необходим прав ток. Тоест панелите директно могат да се свържат към ваната. За съжаление не съм специалист в тази област и не мога да ви кажа повече подробности, но ако се разровите в интернет, ще намерите много информация. Търсете на думичката "Електролиза".
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 07.03.2009 13:34

Ясно,благодаря.
petyostoev

Мнениеот petyostoev » 07.03.2009 13:44

Това намерих набързо:
4. Супер Ефективна Електролиза
Водата може да бъде разложена на водород и кислород с помоща на електричество. Познатите ни учебници по химия твърдят, че за този процес е нужна повече енергия, отколкото може да бъде покрита от при-комбиниране на газовете. Това е вярно, но само при най-неефективното й използване.

Когато водата бива бомбардирана със собствената си резонансна честота, използвайки система разработена от Стен Майер (САЩ) и отново, наскоро, от Ксоген Пауър Инк, тя се разпада на газовете водород и кислород с помощта на много малко електрическа енергия. Също, използването на различни електролити (добавки, които правят водата по-добър проводник на електричество) променя ефективността на процеса многократно. Знае се също, че дадени определени геометрични структури и повърхности работят по-добре от други. Приложена за задвижване на двигатели (като твоята кола) при цена, единствено за използваната вода.

Още по-удивителен е факта, че през 1957г. специална метална сплав е била патентована от Фрийдман (САЩ), която спонтанно разлага водата на водород и кислород без нужда от външен електрически източник и без да предизвиква химически промени в самият метал. Това означава на практика, че тази специална смес може да произвежда водород от вода, безплатно, завинаги.

А ето и линка
http://www.newenergybg.com/index.php?op ... 4&Itemid=2
petyostoev

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода