Заедно можем да променим всичко

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 20.03.2009 02:58

Версия 2. Добавих текст, който ми изпрати Георги Цолов и поукрасих още малко писмото.
Прикачени файлове
ПисмоДоМРРБ_ЗУТ_версия_2.doc
версия 2
(61.5 KiB) 1024 пъти
Miro

Мнениеот Miro » 20.03.2009 03:11

Ivan Buzov написа:Миро браво. Мисля, че е по-добре най-после да се съберем(без политически цели разбира се) и ще се разпишем върху едно писмо. Определяме дата, час, място и вършим работа. Можем и да организираме протест(по правилата естествено) във връзка с предлаганите промени.
Възможността не е за изпускане. Кога друг път ще тръгнат да променят ЗУТ-а в тези точки? По този въпрос съм насреща...
....
...Хубаво е и да искаме среща с работната група да разясним настоящето положение от нашата гледна точка.

Аз също съм насреща, но според телефонен разговор на mackata със служител на МРРБ, предложението ще бъде внесено в парламента много скоро, вероятно още другата седмица. Затова трябва да бързаме, сега е моментът да си кажем мнението. Ако можете да се организирате от София и да се срещнете с работната група или поне някой неин член, ще е идеално.

Ivan Buzov написа:Относно ал.2 не си прав, тъй като аз при мен изграждам специални конструкции и не става със становище, а си иска проект, за това ми се вижда малко прекалено.

Така е, аз искам да се улесни процедурата там, където може. Целта ми е категоризацията на обекта да се извършва спрямо текста на чл. 137 от ЗУТ:

Чл. 137. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация строежите се категоризират, както следва: ....

В смисъл ако нещо... дадена конструкция е опасна или със сложен монтаж да се категоризира във висока категория, но ако не е - да минаваме по възможно най-облекчената процедура. [/i]
Miro

Мнениеот mackata » 20.03.2009 12:05

Ще говоря днес с Мариела Търнова и ще коментирам с нея дали да и пратим писмото по електронната поща или да помолим Жоро Цолов да го внесе при тях на хартиен носител.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот mackata » 20.03.2009 12:22

Добавил съм в писмото адресанти и подписи.
Всеки който иска да го подпише да го изтегли, да го афтографира и да го сложи пак тук.
Най накрая Жоро Цолов ще го изтегли, разпечата и ще го внесе.
Всичко това трябва да стане днес.
Прикачени файлове
ПисмоДоМРРБ_ЗУТ_версия_2.doc
Проект за изменение на ЗУТ
(148 KiB) 934 пъти
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот mackata » 20.03.2009 12:46

След разговора с Директорката на Дирекция "Технически правила и норми", ви пращам окончателният вариант на писмото, което Жоро ще внесе още днес.
Следващата стъпка е Наредба 14.
Започваме да умуваме по нея.
Прикачени файлове
Писмо_До_Савин_Ковачев_ЗУТ_версия-окончателна.doc
(159.5 KiB) 952 пъти
Закона на 5 П
Аватар
mackata

ВНЕСОХ МИСМОТО с вх№

Мнениеот Георги Цолов » 20.03.2009 16:29

С БЛАГОДАРНОСТ НА КОЛЕГИТЕ АНДРЕЙ makata И МИРО (':salut:')
Прикачени файлове
Писмо_До_Савин_Ковачев_ЗУТ.doc
(581.5 KiB) 928 пъти
Писмо_До_Савин_Ковачев_ЗУТ.doc
(91 KiB) 922 пъти
Последна промяна Георги Цолов на 20.03.2009 16:45, променена общо 2 пъти
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Mateev » 20.03.2009 16:37

Текста е страхотен. Одобрявам го. Имам само едно предложение - Андрей Едрев да звънне по телефона и да уточни дали им е достатъчно само едно писмо от името на всички, или искат официално да ги бомбардираме със стотици писма с едно и също съдържание. Ако са разумни, ще се съгласят и само с едно писмо. А ако се съмняват в подкрепата към писмото - ами да дойдат и да разгледат форума.

Също така искам да изкажа моята най-голяма благодарност към всички, които се включиха в измислянето и прецизирането на текста на писмото. Аз за съжаление не можах да участвувам поради лични проблеми, но се радвам, че сред посетителите на този форум има много хора, които са готови с радост да пожертвуват част от личното си време за нашата обща кауза. Още един път ГОРЕЩО БЛАГОДАРЯ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mackata » 20.03.2009 16:59

Няколко пъти говорих днес по телефона с г-жа Търнова / много благосклонна и с разбиране подходи жената / и каза, че това е достатъчно за да се внесе в комисията по проекта на която председател е Зам. министъра.
Спазихме срока който тя постави...../ 20.03.2009 год. - петък /.
Надяваме се да достигнат с минимални усилия до очевадното умозаключение, че не предназначението определя категорията на обекта.
Роска извинен си, ти си направил премного за нас.
Благодаря и аз на Жоро и Миро за стоенето снощи до 00:00 за изчистване на проекта ни.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Ivan Buzov » 20.03.2009 17:07

Прекрасно писмо.

Утре съм в София. Ако някой колега от София ще внася другата седмица неговото писмо да ми пише ЛС да му оставя и моето да внесе. Ако не ще търся друг вариант.

Дано успеем.
Ivan Buzov

Мнениеот mackata » 20.03.2009 17:29

Отговор от централа на ЕК
BG-133335-36-C06

Уважаеми Г-н Едрев ,

Бихме искали да потвърдим получаването на Вашето съобщение. От съобщението Ви не е ясно какъв точно е проблемът.
В случай, че имате оплакване от националните власти, бихме Ви посъветвали да се свържете с Българският Омбудсман, който е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за срок от пет години. Омбудсмана е независим в своята дейност и се подчинява само на Конституцията, законите и международните договори, ратифицирани и влезли в сила за Република България.

http://www.ombudsman.europa.eu/links/en/bg.htm

Надяваме се, че информацията Ви е била полезна. Ако това не е информация свързана с Вашето запитване, моля свържете с нас отново като предоставите повече детайли и ние ще се опитваме да Ви съдействаме.

С уважение,
Информационен център EUROPE DIRECT

Моят отговор

Уважаеми господа,
Не преставаме да правим опити да подпомагаме националните власти за по пълно разбиране и адекватно реагиране на проблемите на ВЕИ в България.
В потвърждение на това ви изпращам като прикачен файл писмото до Зам. Министъра на МРРБ в което описваме подробно какъв е проблема на бранша.
Надявам се на бърз и акуратен отговор от Ваша страна.
Същото ще бъде препратено и на Омбудсмана на Република България.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Георги Цолов » 20.03.2009 19:14

Ха така!

На европейските институций трябва КОНКРЕТНО да им си изясни проблема.
И трябва да им се каже КАКВО ТОЧНО ИСКАМЕ от ТЯХ - ПРИМЕРНО

НАПИШЕТЕ ПИСМО ЧЕ ПОДКРЕПЯТЕ НАШАТА ИНИЦИАТИВА ЗА ХАРМОНИЗИРАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО

така те ще свършат всичко на което са способни и ще изпишат чиновниците актив !

Без това иначе цял ден се чешат по ...... :oops:
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Георги Цолов » 20.03.2009 19:47

ГИНЬО ГАНЕВ смята българите за чукчи !
вижте файла
Прикачени файлове
BG-OMBUDSMAN1.jpg
BG-OMBUDSMAN1.jpg (430.68 KiB) Прегледано 19387 пъти
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот malchev » 21.03.2009 10:47

Много хубаво писмо, но с правописни и пунктуационни грешки.
malchev

Мнениеот Miro » 21.03.2009 13:05

Има и стилистични... ама като за 2 часа след полунощ е китка :wink:
Miro

Мнениеот Георги Цолов » 21.03.2009 21:14

Малчев ЧЕСТИТО!

назначаваме теб за гл. Редактор
за писмата от изключителна важност и в невъзможни срокове :shaking2:
Аватар
Георги Цолов

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ