въпрос за счупен фотоволтаичен панел

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

въпрос за счупен фотоволтаичен панел

Мнениеот ludiagsm » 21.03.2009 20:51

Здравейте незнам дали е за тук темата ,но ако може някой да помогне.

имам 100ватов 24волта фотоволтайчен панел ,със счупено стъкло , та въпроса е имате ли идея какво се прави някой ремонтира ли ги или има ли къде да ми отрежат такова стъкло мисля че не е като за обикновен прозорец защото е натрошено на малки парченца както при автостъклата. :?
Последна промяна ludiagsm на 22.03.2009 08:32, променена общо 1 път
ludiagsm

Мнениеот vaklin » 21.03.2009 22:45

Убеден съм, че някой от колегите ще ти даде компетентен отговор, но преди него би ли споделил нещо повече за тоя модул. Любопитно ми е каква марка е, как е счупен (природно бедствие, умишлен удар, падане или др.) колко време е ползван?
vaklin

Мнениеот Mateev » 22.03.2009 00:59

И също така би ли публикувал снимка.

Колкото до ремонта - много зависи дали е повредено покритието на клетките. По принцип те би трябвало да са вакумирани между 2 слоя EVA филм. Ако той е цял - модула може да се спаси. Ако клетките са разхерметизирани - очаквай до няколко години повреда точно в разхерметизираните клетки.

Възможно е да има и счупени клетки, но ти да не ги виждаш. Когато една клетка се счупи, се появява една микроскопична пукнатина, по-тънка от човешки косъм. Тази пукнатина много трудно се забелязва с невъоръжено око. Купи си една лупа и внимателно изследвай всяка една клетка за микропукнатини. Има ли пукнати клетки - задачата ти се усложнява. Ще се наложи да ги заобиколиш (окъсиш) през гърба на модула.

ПС: Стъклото можеш да го смениш с обикновенно. Електропроизводството ще намалее с 1-2 вата, но ако не бях ти казал, нямаше да забележиш разликата. По-сериозния проблем според мене е ще успееш ли да премахнеш всички остатъци от старото стъкло, без да повредиш херметизацията и EVA филма. И как ще сложиш новото стъкло, без да имаш вакумираща машина (ще останат мехурчета въздух, в които може да започне да се появява конденз или даже да наблюдаваш замръзване на влагата в тях през зимата).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ludiagsm » 28.03.2009 15:13

С малко закъснение ето снимки

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=11293401

Панела е китайски купих го в това състояние от един магазин в стоков базар илиенци още миналата година за 500лв.Тогава те чакаха стока но не знаеха кога ще пристигне а на мен ми беше интересно и исках да експериментирам да видя реално как се случват нещата. Живея в София кв. Надежда 7-ми етаж и с този панел подпрян на климатика на южния балкон при слънчево време зареждаше 12 волтов акумулатор с ток 6 ампера. Използвам Steka 1010 и 100 амперчаса гелов акумулатор на MONBAT megalight power.

Ще се опитам внимателно да го разглобя да почистя от лепилото и после с новото стъкло обратно. някъде из фрума четох, че един колега ще експериментира със 6мм обикновенно прозоръчно стъкло дали е достатъчно :roll:
Последна промяна ludiagsm на 28.03.2009 19:22, променена общо 1 път
ludiagsm

Мнениеот DanielDimov » 28.03.2009 16:37

Зад клетките е алуминиев лист нали? Може да направиш следното:
1. махни рамката и я почисти хубаво от уплътнението и лепилото.
2. подготви си ново уплътнение и лепило - може да са като за автомобилни стъкла - има ги навсякъде и са евтини
3. изрежи си новото стъкло точно по размера на старото
4. сложи новото стъкло върху клетките и с уплътнението в рамката
5. остави си в двата срещуположни ъгъла тънки тръбички които да влизат вътре между алуминия и стъклото
6. намажи навсякъде с лепило така че всичко да се херметизира и единствено двете тръбички да останат като връзка между вътрешността и атмосферата
7. намери бутилка с азот или с въглероден двуокис и пусни да потече известно време газ през вътрешността на панела
8. накрая напълваш бързо с лепило двете тръбички и си готов :)
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 29.03.2009 13:03

Това с азота не беше ми хрумвало. Наистина е много добра идея - вместо вакум да се запълвани с някакъв безвреден газ. Идеята ще проработи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ludiagsm » 29.03.2009 19:12

DanielDimov написа:Зад клетките е алуминиев лист нали? Може да направиш следното:
1. махни рамката и я почисти хубаво от уплътнението и лепилото.
2. подготви си ново уплътнение и лепило - може да са като за автомобилни стъкла - има ги навсякъде и са евтини
3. изрежи си новото стъкло точно по размера на старото
4. сложи новото стъкло върху клетките и с уплътнението в рамката
5. остави си в двата срещуположни ъгъла тънки тръбички които да влизат вътре между алуминия и стъклото
6. намажи навсякъде с лепило така че всичко да се херметизира и единствено двете тръбички да останат като връзка между вътрешността и атмосферата
7. намери бутилка с азот или с въглероден двуокис и пусни да потече известно време газ през вътрешността на панела
8. накрая напълваш бързо с лепило двете тръбички и си готов :)

Много благодаря за идеите ще се опитам да ги реализирам и ще пиша какво е станало :)
ludiagsm

Мнениеот estqwerty » 16.04.2009 00:35

здравей попаднах на темата - търся си зарядно за акумулатор от слънчев панел, би ли дал малко резултати и линк за зарядното?
благодаря.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот DanielDimov » 16.04.2009 15:09

търси в Google следното:

pv charge controller

това което аз бях намерил струваше около $130 и беше (поне по параметри и техническо описание) много добро, но в момента не се сещам за фирмата... някъде тук във форума бях сложил линк към него
DanielDimov

Мнениеот estqwerty » 16.04.2009 20:16

американски неща много и хубави и ефтини относително - аз си харесах за 48в - Morningstar's TriStar ~150$
едно приятел4е ми прати линк за щеките за това пиша - http://www.stecasolar.com/index.php?Bat ... _Home_xxbg
имат и бг част в сайта което е интересно.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Назад към Свободни теми и дискусии