Проекти на съседни парцели

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Nasko » 08.03.2009 22:22

Предварителния договор е за поетапно въвеждане на 200 квт, като на първия етап е за 70 квт.
Nasko

Мнениеот Nasko » 21.03.2009 11:30

Отново ще задам въпрос който вече съм поставил във форума, но наистина ми е важно и трябва тия дни да го направя. Двоумя се парцела който имам 5.5 дка и съм му сменил статута на колко централи по мярка 312 мога да раздробя. Вече писах ,че е с размери 70 на 80 метра с много лек южен наклон и без засенчвания...намира се на билото на един хълм. На север парцела от 4 дка. през който минава 20 кволта далекопровод вече е моя собсвеност но не съм му сменял статута защото го купих в последствие . Извинявам се че се повтарям, но отговора който получих от Петьо Стоев ме притеснява/ 3 или 4 централи/. Разрових се във форума и в една от темите Матеев казва , че на парцел от 3.5 дка като се вземат различни по естество фактори може да се построи 80 квт. Ако е възможно бих раздробил парцела за 3 централи ,но не искам да рискувам и в последствие да се връщам на изходно положение. Не съм говорил и с архитекта на общината дали е възможно тъй като в ПУП пише за фотоволтаична централа а не централи..... Мисля фирмата майка да продаде или отстъпи право на строеж на други две или три фирми. Колеги дайте инфо в тази насока ако не Ви затруднявам... Благодаря!
Nasko

Мнениеот Mateev » 21.03.2009 12:27

В никакъв случай не раздробявайте парцела. Ще загубите много земя в триметрови отстояния на по-малките парцелчета. Дайте отстъпено право на строеж на отделните централки.

Ние процедираме така:

1. В рамките на големия парцел се опитваме да разположим максималната възможна мощност.

2. Опитваме се да спазим изискването "1 конструкция - 1 инвертор". Ако това изискване се спази, има минимум на DC окабеляването

3. Една конструкция с два реда вертикално разположени модули има проекция по Y 2.75 и дължина в зависимост от инвертора от 17 метра при SMC7000TL до 30 метра при SMC11000TL.

4. Опитваме се да разположим на скицата на клиента максимален брой цели конструкции (блокчета с височина 2.75 и дължина от 17 до 30m в зависимост от инвертора), като се спазва междуредовото разстояние, което е от порядъка на 4-5 метра (зависи от региона). Между конструкциите трябва да има минимум 10 см заради топлинните разширения, но обикновено ние оставяме 80см до 1м, за да се образува пътека за по удобно бъдещо обслужване.

5. Ако мястото е със сложна форма, по кривините остават празни участъци. Тези участъци се запълват, само ако мощността не достига. За запълването на участъците се слагат половинки или третинки от конструкции, но винаги на ЦЯЛ БРОЙ СТРИНГОВЕ. Тоест не си позволяваме да разкъсаме един стринг на 2 различни конструкции, освен в изключително крайни случаи.

6. Ако при това разположение по северния край останат няколко метра свободни, леко увеличаваме междуредовото разстояние, за да запълним площта, като с това леко се намаляват стандартните загуби от взаимни засенчвания.

7. Ако мястото малко не достига се правят разни хватки, една от които е изкуствено намаляване на оптималния ъгъл с няколко градуса, което води до намаляване на междуредовите разстояния. Тази стратегия причинява минимални допълнителни загуби, но за сметка на това позволява увеличаване на мощността с до 20%.

8. Ако мястото недостига с много се преминава към хибриден вариант стил ЗИТА Русе - няколко реда с модули отпред и голяма плоча отзад. Така се краде слънце от комшията на север.

9. Ако мястото е тотално малко се покрива изцяло с една единствена огромна плоча с модули. При това може да се наложи намаляване на оптималния наклон, с цел намаляване на голямата височина на задния ръб на плочата. Всички тези компромиси се правят с активното участие и желание на инвеститора.

Чак когато мястото вече е запълнено с централа с максимално възможна мощност, чак тогава инвеститорите в по-малки централки започват да си разделят конструкциите и да се договарят коя конструкция към коя малка централка ще се включи. И дефакто чак тогава става ясно как да се раздели мястото на парчета с отстъпено право на строеж.

По същия начин се процедира и когато инвеститора има голямо място и сега иска да направи само една централа, а в бъдеще да я разширява. При този случай пак е задължително ПРЕДВАРИТЕЛНО да се направи план на цялото място и след това да се определят конструкциите, които ще се изпълняват на първия етап.

ИЗВОД: Не разделяйте мястото на парчета, преди да сте си изяснили глобалната картинка.

Вече имаме един случай с клиент, с който минахме цялата тази процедура и проектирахме на мястото 4 централи, от които той трябваше да изпълни едната. Клиента се прибра доволен и преди около седмица ми звъни със шокиращата новина - "Матеев, готов съм. Направих ПУП и разделях мястото на 4 парцела по границите, които ти ми даде." Паднах под масата. Дефакто с това разделяне той направи така, че в нито един от парцелите не може да се сложи свястна централа заради новопоявилите се 3 метрови отстояния. Не че няма да се събере централа, но няма да се спази принципа "1 конструкция - 1 инвертор", което ще доведе до преразход на DC кабели и до намалено електропроизводство.

Та втория извод, който си направих за мене е следния:
Карай клиентите да си записват какво им казваш, защото явно някои от тях не правят разлика между разделяне с отстъпено право и разделяне на истински автономи парцели по ЗУТ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Nasko » 21.03.2009 19:28

Благодаря ти Матеев! Златен си! Дай ми съвет как да постъпя при положение че от EVN са ми одобрили в предварителния договор за 70 квт. въпреки че им исках 70 първи етап и 200 на финал. Успях да ги навия за още 70 , но ми дават зор да подавам искане за още един предварителен договор на друга фирма и там е проблема че трябва да реша бързо какво ще дам от тези 5.5 дка на втора фирма било то отстъпено право или продажба. Знам че ако го разделя на две ще стигне, но ме гложди че ако става за три защо да не пробвам......Ясно, че трябва да се сметне но сам не мога и затова трябва ми помощ срещу заплащане разбира се. Или като получа първия предварителен договор, а срока за това беше 18.03 по закон. да започваме с проекта на първата и да разпределим парцела за следващите..... не знам и накрая ще взема да го разделя на две. Иначе за третата мощност знам че ще се оправя защото мой приятел е резервирал за 5 мегавата и вярвам че ще се разберем с него да отстъпи някой киловат. В нашия край е ужас.. няма свободни мощности където да се закачиш.
Nasko

Мнениеот donpesho » 21.03.2009 20:29

Според мен е по добре да се раздроби парцела и така ще можеш да изграждаш централите по отделно и по етапно като предвидиш мощността на всички централи за включване в мрежата.При смяна на статута на земята можеш да обособиш три различни парцела например,а за отстоянието между различните парцели при положение че ти си собственик , няма да имаш проблеми.
Аватар
donpesho

Мнениеот petyostoev » 21.03.2009 21:15

Наско,аз мисля,че е трябвало да направиш идеен проект първо,примерно за три централи и да ги вкараш в ЕРП -то за становище.А пък после си променяй ПУП - а на целия парцел.И отстъпвай правото на строеж на три фирми, и готово.А кой те пита на този етап как ще ги вкарваш в експлоатация?Като му дойде времето си ги вкарвай една по една.
petyostoev

Мнениеот Nasko » 21.03.2009 23:33

Да но аз статута вече съм го сменил на целия парцел и не мога нищо да върна назад. Така че какво е би трябвало да направя не ми върши работа. Петьо казва, че щом е мой парцела няма да има проблем с отстоянията....но нали ще стане на три различни фирми и точно как да направя разделянето? Нали трябва да го оразмеря точно в скицата. И все пак основния въпрос ми е на колко части да го деля на две или на три?!!
Nasko

Мнениеот Mateev » 22.03.2009 00:27

5.5 декара ми се виждат много малко. Като махнем отстоянията, ще останат около 4.5-4.6 декара, което не е достатъчно за 3 централи по субсидиите. Не забравяйте, че трябва да остане място и за 3 трафопоста. При всички случаи за да се каже точно какво може да се събере, ще трябва да се направи процедурата, описана в горния постинг. Ако искаш започни проектирането на първата централа, а в процеса на работа ще се изясни съдбата на втората и третата. Един южен наклон например би ти помогнал да намалим междуредовите растояния. Другия вариант е да направим някоя от хватките, описани по-горе и с известни компромиси да натъпчем 3-те централи. Но всичко зависи от конкретната форма на парцела. Може да се окаже, че и 2 централи се наместват трудно, особенно ако наоколо има засенчващи обекти (дървета, сгради, стълбове).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот oligarha » 22.03.2009 00:44

Задължително ли,трябва да се изградят три трафопоста,за трите фирми върху парцела от 5.5 дка.
oligarha

Мнениеот Mateev » 22.03.2009 00:49

Ами ЕРП-тата обикновено предписват точно това. От гледна точка на субсидиите трафопостовете също трябва да са отделни, иначе няма да можете да ги включите в проекта и ще трябва да си ги плащате сами.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 22.03.2009 09:22

Наско аз мисля,че няма нужда да се съобразяваш с отстояния по три ментра между централите в твоя имот.Това го иска архитекта когато съседните парцели са на друг собственик.Ако ти разреши да строиш на граница,то трябва да разреши и на съседа ти да строи на граница,каквото и да е то.Което не те устройва защото каквото и да построи съседа ти ще ти прави сянка.Така,че тези отстояния,трябва да са спазени спрямо съседните имоти.А ако решиш да продаваш на три или на две парчета твоя големия парцел,все едно и двата нови съседи строят на граница,но няма да си пречат един на друг защото модулите ще бъдат на една височина.Но щом имаш сменен ПУП , само отстъпваш правото на строеж върху определени парчета от твоя имот.Това най добре ще ти каже как става адвокат.А за да не говорим само,можеш да публикуваш визата за проектиране. Там архитекта е показал докъде можеш да строиш в целия имот.И от там може с Матеев да направите точна сметка каква мощност може да се разположи върху целия имот.
petyostoev

Мнениеот Nasko » 22.03.2009 10:37

Благодаря за нещата които сте ми писали мисля че ми помогнаха да се ориентирам в обстановката! Успех на Вас!
Nasko

Мнениеот Mateev » 22.03.2009 11:31

Има и още една тънкост - не можеш да строиш в триметровата зона, дори и съседния имот да е твой. В ЗУТ е написано, че или спазваш триметровата зона или при разрешение може да се строи на "калкан". Това означава, че двете сгради трябва да са ДОЛЕПЕНИ една до друга. Но НЯМА МЕЖДИННО ПОЛОЖЕНИЕ, в което да е разрешено частично застрояване на триметровата зона. А при нас точно това би се получило - дори и да ни разрешат калкан, ние не можем да допрем двете централи. Заради температурните разширения ще трябва да оставим поне 10 см.

Този казус съм го обсъждал с главния архитект, но той е категоричен - или спазваш 3-те метра или трябва двете централи да са допрени една до друга (с нулево разстояние между тях).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 22.03.2009 22:21

Може,

официално ще бъде застрояване на калкан, а в конструктивния проект на мястото на калкана се предвижда детайл за температурни разширения(в случая предписват празно място по сметки от проверката за температурни разширения).

Така на скица за проектиране и на генплана(ПУП) централите ще са една до друга, а при приемане в изпълнение на конструктивния чертеж(който ще е водещ) централите ще са на необходимото разстояние.
Ivan Buzov

Мнениеот Nasko » 31.03.2009 17:50

Колеги ходих при нотариус да питам какво трябва да се направи за да учредя право на строеж на друга фирма за част от земята за която вече притежавам скица със статут за ФЕЦ, но горкият не можа да ми обясни хубаво....някъква скица пък не разбрах кой трябва да я прави....въобще знае ли някой стъпките една по една за учредяване отстъпено право на строеж когато става въпрос за делене на един парцел...
Nasko

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ