Избор на юридическа форма на инициативата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

АД
28
80%
ООД
3
9%
СД
0
Няма гласували
КДА
0
Няма гласували
КООП
0
Няма гласували
АДСИЦ
3
9%
ДРУГО
1
3%

Общо гласове : 35

Мнениеот lz1kka » 28.01.2008 15:35

Знам, че повечето от нас сме на едно мнение по въпроса с юридическата форма, но все пак щом ще правим дружество с участието на количество хора, то сме длъжни да се допитаме до всеки, колкото и излишно да било това за някои!

АД - Акционерно дружество. образува се от две или от едно лице (ЕАД-еднолично дружество с държавно имущество)учредители и членове могат да бъдат както физически така и юридически лица. Минималния капитал на АД е 50 000 лв. Акциите биват поименни и на преносител, обикновени и привилигировани, които осигуряват допълнителен или гарантиран дивидент.

ООД - Дружество с ограничена отговорност. Образува се от едно или повече лица, минималната сума на капитала е 5000 лв. съдружниците отговарят за задълженията на дружеството според дяловата си вноска. Върху тези дялови вноски се разпределя и печалбата. Това дружество е с ограничена отговорност на съдружниците. Дружеството отговаря и със своето имущество докато съдружниците отговарят ограничено до размера на дяловите си вноски. Той е капиталово корпоративно дружество.Съдружниците не могат да искат дяловете си докато съществува дружеството. Те имат право само на част от печалбата съразмерно с дяловете, ако друго не е уговорено. Не може да се уговарят лихви върху дяловете на съдружниците. По решение на Общото събрание за покриване на загуби или временна необходимост от парични средства съдружниците могат да бъдат задължени да внасят допълнителни вноски за определен срок. Допълнителните вноски са съразмерни с дяловете. За не внасяне в определен срок на допълнителни вноски се дължи лихва. Допълнителните вноски не се отразяват в капитала на дружеството. За тях може да се договори да се плаща лихва.

АДСИЦ - Акционерно дружество със специална инвестиционна цел. За да може едно дружество да се класифицира като АДСИЦ и да получи преимуществата на "транзитна единица", освободена от данъци на корпоративно ниво, то тя трябва дя посрещне следните изисквания. Структура на акционерно дружество, Получаване на лиценз на извършване на дейност като АДСИЦ от Комисията по Финансов Надзор, Учредители могат да бъдат не повече от 50 лица, Минимум 30% от капитала на АДСИЦ при учредявянето, трябва да бъде записан от институционални инвеститори, При учредяването на АДСИЦ, учредителното събрание задължително приема решение за първоначално увеличение на капитала с минимум 30% и др.

СД - Събирателно дружество. Образува се най-малко от две лица съдружници, които отговарят солидарно неограничено. Не се изисква фиксиране на основния капитал. Дружество с оглед на личността.

КДА - Командитно дружество с акции. Образува се с договор, като за вноските на ограничено отговорните съдружници се дават акции. Броят на ограничено отговорните съдружници не може да е по-малко от три. За КДА се прилагат същите разпоредби като за АД.

КООП - Кооперация. Кооперацията е доброволно сдружение на физически лица с променлив капитал и променлив брой членове, които чрез взаимно сътрудничество извършват стопанска дейност за задоволяване на интересите си. Източници на финансови средства са вноските на кооператорите, които биват встъпителни, дялови, допълнителни. Дяловите вноски образуват дяловия капитал на кооперациите. Независимо от различните дялови вноски всеки дял носи един глас. Аналогично на АД и кооперациите образуват фонд "резервен". Той не може да бъде по-малко от 20% от размера на дяловия капитал. Стопанската дейност се организира и осъществява от дружества или сдружения. Финансовата им дейност се съобразява с действащото законодателство, но и от сключеният между членовете на сдружението договор.

Друго - Други предложения за юридическа форма на инициативата

Поздрави,
Константин Ангелов

ЕДИТ: Защо не могат да бъдат правени промени по анкетата? Исках да добавя и АДСИЦ, като възможност, но не става... Надявам се с помощ на Матеев да направим необходимите корекции...
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

Мнениеот Mateev » 28.01.2008 18:15

Добавих го.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 28.01.2008 19:50

АДСИЦ звучи по-логично от гледна точка на данъци. Но е доста орязано откъм функции и е натоварено да се изповядва къде ли не.. Освен това минимум 30% от дяловете следва да се запишат от инситуционални инвеститори, което предполага големи совалки и убеждаване на различни фондове при регистрацията му. Така че според мен е по-сложно за реализация... но пък печалбата ще е по-висока да му се не види... Хайде някой с опит да сподели, моля!
Miro

Мнениеот Lambov » 28.01.2008 23:08

Lupus написа:Получих покана за този конгрес:
http://www.viaexpo.com/congress-ee-vei/bg/congress.php
Предлагам до тогава да мислим и да се избистрят идеите, да понахвърляме накакви примерни документи за създаване на АДСИЦ, който има връзки с големите инвестиционни фондове да поразпита за финансово рамо... И там да се съберем и да решаваме. До тогава има два месеца за подготовка.

Какви са аргументите Ви за АДСИЦ?
Защо да не е АД?
АДСИЦ е специално дружество с доста сложна процедура по регистрация, лицензиране и задължително участие на институционален инвеститор с най-малко 30%.
Т.е. за начало, за старт става твърде сложно, а сложното е ненадеждно - може по много точки да се издъни.
Ако направим АД, става бързо, проиграно е, дава възможност бързо да стартираме, а след това имаме поне 1 година време да разсъждаваме какви са ползите от АДСИЦ. Най-вероятно те ще са в областта на данъчното облагане.
Освен това АДСИЦ-а не може да осъществява дейността, а тлябва да възлага дейността на изпълнително дружество - като например, СТС Солар.
При тази организация и отношенията са по-сложни - това може, онова не може...
За сега си мисля за АД, освен ако някой не ме убеди много убедително за АДСИЦ.
Lambov

Мнениеот Lambov » 28.01.2008 23:20

Според мен, трябва да оставим за обсъждане само АД и АДСИЦ.
Останалите юридически форми са, поне за мен, очевидно неподходящи.
ООД е орташка работа, всеки е ДЛЪЖЕН да оказва съдействие в дейността, и ако един съдружник реши, че някой друг не оказва съдействие, започват безконечни спорове, даже съдебни, до пълен разпад. Ние търсим много инвеститори, улеснена процедура. В ООД прехвърлянето на дял става с нотариална заверка.
Акциите са най-удобни и затова е добре да се насочим към подготовка на примерен устав.
Устав е необходим и за АД и за АДСИЦ.
Но дебело подчертавам, че устава не е просто юридически документ в смисъл, че изходната точка е дейността, нейните специфики, а не членовете и параграфите.
Има две възможни структури за АД
- едностепенна - със Съвет на директорите и
- двустепенна - с Надзорен съвет и Управителен съвет.
За старт, според мен, първата е по подходяща.
Втората е за по-тежки и улегнали дружества с традиции.
На нас ни е необходима гъвкавост, особено при стартирането.
Ако го подъвчим този въпрос около седмица, след това мога да подам стартов проект на Устав за обсъждане.
Lambov

Мнениеот lz1kka » 28.01.2008 23:27

Очевидно е че наистина най-удачно е да се учреди АД или АДСИЦ и бъдете сигурни, че в крайна сметка един от двата вида дружества ще е победител в анкетата! Нека обаче и другите възможности за да спестим коментари от типа "Защо...?"

За управленска структура предлагам да отворите нова тема, понеже това е нещо сериозно и трябва да се разиска подобаващо!

Кой обаче би могъл да се заеме с изготвянето на примерния устав?
Последна промяна lz1kka на 30.01.2008 18:26, променена общо 1 път
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

опит?

Мнениеот xymopucm » 28.01.2008 23:37

имам опит в учредяването на ад. 2005 г. събрах инвеститори и учредихме дружество с цел разработване на малък асинхронен ветрогенератор(за монтаж на покриви, размразяване на пътища и др.) мога да споделя опит, но ми пиши на мейла.
Последна промяна xymopucm на 29.01.2008 09:57, променена общо 1 път
xymopucm

Мнениеот Mateev » 28.01.2008 23:41

xymopucm,
Ако обичаш, намали картинката на 800х600.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 28.01.2008 23:43

То дори няма какво да се дъвчи - ясно е че АД е формата. АДСИЦ може би на някой по-късен етап, но надали е подходящо с всички ограничения и условности, които влачи. Освен това ограничава да се инвестира само в България... т.е. ако дружеството реши да погледне с добро око на гръцкия пазар, няма да може и т.н.

Единствено освобождаването от корпоративен данък печалба е плюсът (10%), но мисля, че има достатъчно механизми той да се намали и при обикновеното АД.
Miro

Мнениеот Lambov » 28.01.2008 23:59

lz1kka написа:Кой обаче би могъл да се заеме с изготвянето на примерния устав?

Аз ще подам сламка, но след около седмица.
Нека сега малко да го подъвчим.
Учредил съм поне 78 дружества, заедно с преобразувания, водения на общи събрания, регистрации и т.н.
Lambov

Мнениеот Drago » 29.01.2008 00:22

xymopucm, Този генератор го знам... и той и другия (липсващ на снимката) са счупени от доста време, но въпреки това съм любопитен да науча подробности от параметрите му.
Като цяло идеята за обединение е добра (крайно време е потомците на Кубрат да послушат съветът му за снопчето от пръчки). Има обаче една особеност. Основните хора които я инициират и обсъждат не са много. Матеев, Ламбов и Ангелов може и да са достатъчни, а може и да не са. Въпреки че аз и още няколко колеги я подкрепяме, сме си дребни риби в морето. А за да успее идеята определено трябва да се обърне внимание и на по-дребните от мен.
Трябва да се измисли начин да се убедят обикновенните мераклии да участват, че това не е пирамида, нито раздаваща пари банка или каква да е подобна ненадеждна организация.
Аз имам лаборатория за изследователска и развойна дейност и бих участвал с малко капитал, но с много идеи и работа за бъдещо подобряване на крайния резултат.

Драго
Drago

Мнениеот Lupus » 29.01.2008 00:26

Drago написа:xymopucm, Този генератор го знам... и той и другия (липсващ на снимката) са счупени от доста време, но въпреки това съм любопитен да науча подробности от параметрите му.
Като цяло идеята за обединение е добра (крайно време е потомците на Кубрат да послушат съветът му за снопчето от пръчки). Има обаче една особеност. Основните хора които я инициират и обсъждат не са много. Матеев, Ламбов и Ангелов може и да са достатъчни, а може и да не са. Въпреки че аз и още няколко колеги я подкрепяме, сме си дребни риби в морето. А за да успее идеята определено трябва да се обърне внимание и на по-дребните от мен.
Трябва да се измисли начин да се убедят обикновенните мераклии да участват, че това не е пирамида, нито раздаваща пари банка или каква да е подобна ненадеждна организация.
Аз имам лаборатория за изследователска и развойна дейност и бих участвал с малко капитал, но с много идеи и работа за бъдещо подобряване на крайния резултат.

Драго

Брой и мен в четата... :D
Lupus

Мнениеот alex1001111 » 29.01.2008 00:43

...
Последна промяна alex1001111 на 29.01.2008 10:44, променена общо 1 път
alex1001111

Мнениеот lz1kka » 29.01.2008 01:21

Drago написа:xymopucm, Този генератор го знам... и той и другия (липсващ на снимката) са счупени от доста време, но въпреки това съм любопитен да науча подробности от параметрите му.

Драго

Колега,
Идеята на този проект е да събере всички ентусиасти, като мен, теб, Ламбов, Матеев и др. и с общи усилия да изградим нещо, което да ни носи малка или голяма доходност след време. Абсолютно незадължително е да си голяма риба за да дадеш своя принос! Търсенето на големи риби е в един малко по-друг етап на развитие. Дори държа да знаеш, че вероятно аз самият съм доста по-дребна риба от теб, нямам опит в сферата на енергийната ефективност и дейностите с които се занимавам са далеч от фотоволтаичните централи. Това разбира се не означава, че няма да дам всичко от себе си(то сигурно не е много) за успеха на всички!

А за колегата Александър ще спомена, че плюсовете на АД-то спрямо АДСИЦ на този етап са изложени от Ламбов. АДСИЦ е дружество, което едва ли ще даде по-добри резултати от едно просто АД, докато в същото време процедурата по озаконяването му ще е доста по-сложна. Не съм много вещ в тази тема...
lz1kka

Мнениеот taipan » 29.01.2008 12:59

Изкаме или не данъци ще се плащат :!: :!: В България манталитета за "боравене" с АД е много ама много назад :!: Иначе за точно този род деиност според мен е наи удачен(АД).
taipan

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали